Falun: bossen, meren en een kopermijn
Bouwsteen✓ Dalarna: kilometers ongerepte natuur, bossen, meren
✓ Daal af in een van Europa's grootste kopermijnen
Dag 1 – Aankomst Falun
Op zo’n drie uur rijden van Stockholm rijd je een Zweedse anzichtkaart binnen: blauwe meren omringd door groene bossen. Koperrode huizen met wapperende Zweeds vlag. Welkom in Dalarna! Hier vind je kilometers ongerepte wildernis.
Maar het is ook een streek die bekend staat om Zweedse tradities en cultureel erfgoed. Zo staat de oude kopermijn van Falun op de UNESCO werelderfgoed lijst en maak je kennis met de bakermat van het typische Falun rood, dé Zweedse huizenkleur. Het pigment is afkomstig uit deze mijn. Een verblijf in een Falunrood huisje mag dan ook niet ontbreken op je Zweden reis. Wij werken met verschillende aanbieders in de regio, maar de huisjes liggen allemaal aan de rand van het bos en een meer om in te zwemmen is nooit ver weg. Bij twee personen gaan wij uit van een huisje met één slaapkamer zonder keuken, maar voor gezinnen zijn er ook grotere huisjes beschikbaar met meerdere slaapkamers en een keukentje.
Dag 2 – Daal af in een kopermijn
Onder begeleiding van een gids maak je vandaag met een gids een ondergrondse rondleiding door het immense gangenstelsel van de oude kopermijn. In de 9e eeuw werd hier al koper gevonden en in de hoogtijdagen in de 17e eeuw leverde de mijn het koper aan vele Europese landen. Zo komt het koper op het dak van Paleis Versailles in Parijs uit de mijn van Falun. In 1992 is de mijn gesloten.
Voorzien van helm en regenjas neemt je gids je mee tot 67 meter onder de grond. Stevige schoenen zijn handig en het is fris in de mijn, dus kleed je warm aan. Terwijl je door de schachten loopt kun je je makkelijk voorstellen hoe zwaar het leven voor de mijnwerkers moet zijn geweest. Vroeger geloofden de mijnwerkers in Gruvfrun, de ‘Lady of the mine’ die over hen waakte. Ze toonden respect door niet te schreeuwen, vloeken of spugen. Met de lift ga je weer omhoog. De rest van de dag heb je tijd om de groene wildernis rondom Falun te verkennen.
Dag 3 – Dalarna verkennen
Dalarna is zo groot als België, maar telt nog geen 300.000 inwoners en staat bekend om zijn uitgestrekte pure natuur. Het is een van de laatste wildernissen van Europa, waar roofdieren als lynxen, wolven, en beren nog in het wild voorkomen.
Het Siljanmeer glinstert je tegemoet als je door Dalarna rijdt. Onderweg kun je de, uit de kleurrijk hout gesneden Dalapaardjes niet missen. In het plaatsje Nusnäs vind je verschillende werkplaatsen waar ze nog op traditionele wijze vervaardigd worden. Wij raden je aan een bezoek te brengen aan de werkplaats van Nils Olsson. Hier zie je hoe de paardjes gemaakt worden en kun je tegen fabrieksprijzen dit typisch Zweedse souvenir op de kop tikken.
Er zijn een hoop meren in deze regio, maar het Siljanmeer is het grootste meer in Dalarna. De perfecte plek om een dagje te gaan varen, fietsen of wandelen. Loop door de bossen, langs de river en kiezelstranden. Met een flinke dosis geluk spot je een bever, een otter of een lynx. Of huur fietsen en zoek een strandje op en neem een plons in het meer.
Wil je iets meer garantie op het spotten van roofdieren? Dat kan in het Orsa Rovdjurspark. Hier leven roofdieren als lynxen en beren in hun natuurlijke leefomgeving.
Dag 4 – Vertrek uit Dalarna
Ben je nog niet uitgekeken op Dalarna en het Siljan meer? Verleng je verblijf dan met een (aantal) nacht(en). Ben je nieuwsgierig wat Zweden nog meer te bieden heeft, reis dan door naar het merengebied van Värmland de ideale locatie om te kanoën en een nachtje te wildkamperen.
Wil je graag rendieren zien en meer leren over de unieke Sami cultuur, reis dan in 3,5 uur naar het bergachtige noorden van Dalarna richting Idre, nabij de grens met Noorwegen.