Zuidelijk Afrika: combineer 3 landen
RondreisJe begint in het diverse Zuid-Afrika waar je verblijft in en nabij het Krugerpark. Zodra je het park inrijdt, zet je je zintuigen op scherp; voor je het weet sta je oog in oog met een olifant of zie je een kudde giraffen de weg oversteken. Dan ga je de grens Zuid-Afrika-Botswana over, waar je onder andere de uitgestrekte zoutvlaktes en het beroemde Chobe National Park bezoekt. Voor een paar dagen verblijf je in Zambia waar je de beroemde Victoria Falls van dichtbij kunt bekijken.
Dag 1 – Amsterdam – Johannesburg
Vandaag start de Zuidelijk Afrika-reis en vlieg je naar Johannesburg. Bij aankomst op de luchthaven staat je chauffeur al op je te wachten. Hij brengt je, na de lange dagvlucht, naar je hotel in Johannesburg. De accommodatie ligt op 15 minuutjes rijden van de luchthaven, ideaal vinden zij. Zo hoef je niet te lang meer te rijden. De volgende dag wordt je naar de autoverhuurder van je 4×4 gebracht.
Dag 2 – Johannesburg – Nelspruit
reistijd: circa 3,5 uur, 320 kilometer
Vandaag haal je ’s ochtends vroeg je 4×4 op waarmee je de komende drie weken gaat rondtrekken door Zuid-Afrika en Botswana. Je krijgt een uitgebreide briefing bij het ophalen van de auto zodat je goed voorbereid op pad kunt. Na de nodige uitleg is het tijd om in te stappen en de eerste kilometers te gaan maken. We hebben een onwijs leuke boerderij-stay gevonden in de omgeving van Nelspruit. Op dit terrein kun je er voor kiezen om een 4×4 cursus te doen zodat je leert omgaan met de slechte wegen die je, met name, in Botswana tegenkomt. We raden dit wel erg aan zodat je weet wat je kunt doen wanneer je vast komt te zitten met je auto in het mulle zand.
Als je een vergelijkbare 4×4 cursus alvast in Nederland wilt doen, dan horen we dit graag. We kunnen namelijk in de omgeving van Noord-Brabant een stoere 4×4 cursus voor je organiseren. Ook voor de reizigers die hier al meer ervaring mee hebben raden we dit aan.
Dag 3 & 4 – Nelspruit – Blyde River Canyon
reistijd: circa 2 uur, 150 kilometer
Het is een kortere rit naar de Blyde River Canyon. Desondanks plannen we hier wel 2 nachten in omdat er veel te zien en doen is. Zo heb je namelijk ook voldoende tijd om de omgeving te verkennen. Naarmate je de weg volgt, wordt het landschap heuvelachtiger en je ziet steeds minder verkeer. Dan komen de bergtoppen in zicht en de indrukwekkende, deels tot zevenhonderd meter diep uitgesleten kloof van de Blyde River Canyon. De Blyde River Canyon (zie foto hiernaast) is een van de grootste canyons ter wereld met spectaculaire natuurwonderen zoals de Drie Rondavels, God’s Window en Wonderview. Rechtstreeks ben je zo’n drie uur onderweg, maar neem de hele dag de tijd om de Panoramaroute te verkennen. Bovenaan de bergen heb je voor even het gevoel dat de wereld aan je voeten ligt. Vanavond klap je je tent uit op een campsite. Je vindt er een bar, supermarkt en klein restaurant waar je wat kunt eten voordat je je bed in duikt.
Tip: reis je in de wintermaanden (onze zomer juni t/m augustus)? Dan kan het behoorlijk koud worden in deze regio en raden we je een chalet aan in plaats van de daktent op je auto. Vraag ons naar de mogelijkheden.
Dag 5 – Self-drive door het Kruger National Park
reistijd: circa 6 uur, 270 kilometer
Vandaag heb je de hele dag de tijd om op zoek te gaan naar de Big Five. Behalve het grote wild leven er ook veel giraffen, impala’s, apen en zebra’s in dit gebied. Zie je onderweg een auto langs de kant staan, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat er wat te zien valt. In het park kun je kiezen tussen verharde en onverharde wegen. Let op je snelheid, want in het park bevinden zich verschillende radars. De maximale snelheid op de verharde wegen is 50 kilometer per uur en op de onverharde wegen mag je zelfs niet harder dan 40 kilometer per uur. Maar veel harder wil je ook echt niet rijden, met al het moois dat je onderweg tegenkomt. Bij de verschillende camps maar ook op de parkeerplaatsen onderweg kun je stops maken. Je verblijft vanavond in een van de kampen van het Krugerpark zelf. Er zijn hier vaak braaimogelijkheden: met een drankje in de hand en wat lekkers op het vuur kun je heerlijk genieten van de indrukken tot nu toe.
Dag 6 & 7 – Kruger Midden en Noord
reistijd: circa 150 kilometer
Wil je vandaag met een ervaren ranger op pad, dan kun je bij de receptie van het kamp vragen naar de mogelijkheden. Vaak zijn er op verschillende tijdstippen van de dag game-activiteiten geregeld. Behalve dat je met een ranger vaak net wat meer ziet, kan hij of zij je van alles vertellen over de sporen die je onderweg tegenkomt, de vegetatie en bijvoorbeeld de diverse ecosystemen. Verstandig is om je activiteit ’s ochtends vroeg te plannen, want vandaag rijd je ook verder naar de volgende overnachtingsplek. De afstand die je vandaag aflegt, is ongeveer 150 kilometer, maar zoals eerder beschreven, mag je hier niet je gaspedaal te veel indrukken, waardoor je er wel even mee bezig bent. Vanavond klap je wederom je tent uit en ga je letterlijk onder zeil met de dierengeluiden op de achtergrond.
Dag 8 – Doorreis naar Tshipise
reistijd: circa 5-6 uur, 275 kilometer
Via de Pafuri-gate verlaat je vandaag het Krugerpark en ga je op weg naar Tshipise. Onderweg krijg je een goed beeld van het mooie maar toch wel heel erg lege landschap van Zuidelijk Afrika. De uitzichten zijn prachtig. Hier en daar kun je even stoppen om je camera tevoorschijn te halen. Heb je de vorige dag wat te eten ingeslagen, dan kun je een stop maken voor een lekkere picknick.
Dag 9 – Doorreis Zuidelijk Afrika, van Tshipisi naar Selibe Phikwe
reistijd: circa 7 uur, 370 kilometer
Vandaag staat Botswana op het programma. Allereerst maak je een flinke rit door de bergketen het Soutpansgebergte. Als je geluk hebt, kun je genieten van mooie vergezichten. Vaak is het mistig rond de pieken, maar eigenlijk heeft dit ook wel wat mysterieus. Veel van de legenden die de mensen hier vertellen, hebben met deze mistige toppen te maken. Je kunt het je voorstellen als je ze ziet.
Nadat je bij de Zuid-Afrika-Botswanagrens een stempel in je paspoort hebt laten zetten, rijd je verder richting de stad Selibe Phikwe. Vanavond slaap je niet in je tent maar in een gezellige lodge, waar je ook kunt dineren.
Dag 10 – Aankomst Nata
reistijd: circa 5 uur, 340 kilometer
Je vervolgt je reis dieper Botswana in. Via Serule en Francistown kom je aan in Nata, waar je slaapt op een camping. Het is een flinke rit waarbij je een goede indruk krijgt van het platteland van Botswana. Onderweg kom je langs kleine dorpjes en zie je mensen het land bewerken. Nata zelf is een typisch pioniersstadje. Ondanks de poging die men heeft gedaan, zie je dat de natuur hier nooit ver weg is. Er zijn verschillende mogelijkheden om wat inkopen te doen voor de volgende dag. Vlakbij Nata ligt de Nata Sanctuary, die bekend staat om de verschillende vogelsoorten die hier leven. Vraag eens rond of er ergens een waterbron is gesignaleerd. Het is geweldig om honderden flamingo’s, pelikanen, eenden en ganzen bij elkaar te zien komen voor een frisse duik of een slokje water.
Dag 11 – Aankomst Kasane, Chobe bootsafari
reistijd: circa 4,5 uur, 310 kilometer
Je reis gaat verder naar Kasane. Houd er rekening mee dat je een flinke tijd onderweg zal zijn, want de wegen zijn niet overal even goed afgewerkt. Kasane ligt aan de oever van de Chobe Rivier. Ben je er voor lunchtijd dan heb je nog de hele middag om hier te besteden. Wij plannen alvast de bootcruise voor je in die gaat over de Chobe rivier; heerlijk om even lekker uit te waaien en de omgeving eens op een andere manier te beleven. Je klapt je tent uit op de camping bij de Kubu Lodge, een mooie houten lodge direct aan het water met een mooie tuin. Heb je vanavond geen zin om te koken dan kun je wat eten in het restaurant.
Dag 12 – Dagexcursie Victoria Falls
Vandaag bezoek je de Victoria Falls: 1708 meter breed, honderd meter hoog, waar 250 miljoen liter water per minuut naar beneden stort. Onze gids haalt je bij je lodge op en brengt je naar de watervallen. Het lijkt een kwestie van de rivier oversteken, maar toch ga je ook een landsgrens over. Je visum voor Zimbabwe (ca $30,- p.p.) en parkentree (ca $50,- p.p.) is exclusief. De gids brengt je naar de watervallen en vertelt je er alles over. De lunch en de entree van de Vic Falls zijn inclusief. Aan het eind van de dag word je weer naar je lodge in Kasane gebracht voor de overnachting. Wij kiezen voor een dagexcursie vanuit Kasane in plaats van een overnachting bij de Victoria Falls aangezien dit kostentechnisch een stuk voordeliger uitkomt. Wil je naast een bezoek aan de Vic Falls graag een activiteit ondernemen zoals een rondvlucht per microlightvliegtuigje, laat het ons dan weten. Je hebt dan minimaal één overnachting nodig bij de watervallen.
Dag 13 – Vanuit Kasane naar Chobe Nationaal Park
reistijd: circa 5 uur, 180 kilometer
Het is belangrijk dat je vandaag eerst wat inkopen doet voor je verder rijdt, want de komende dagen ben je geheel zelfvoorzienend. Het echte ‘bush kamperen’ gaat nu echt beginnen. De grote attracties van Botswana zijn de nationale parken Chobe en Moremi. Waar Chobe bekend staat om de grote kuddes olifanten kun je juist in Moremi op zoek gaan naar de grote katten. Verbaas je niet wanneer je onderweg al moet stoppen voor een paar overstekende olifanten. De parken hebben geen hekken waardoor de dieren vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen.
De campsites waar je verblijft zijn echt gericht op de bushbeleving. Er zijn geen winkels en ook hier kunnen de dieren zomaar om je tent heen lopen. ’s Nachts hoorden wij veel dierengeluiden en geritsel vlak bij de auto. Echt een unieke belevenis die je niet snel zult vergeten. Denk er om dat je je etenswaren goed opbergt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de volgende ochtend wakker wordt en geen ontbijtje meer klaar kunt maken.
Dag 14 – Chobe National Park
Wij raden je aan om ’s ochtends lekker vroeg op pad te gaan. Ga je de parken in, dan is het goed om te weten dat er geen echte wegen zijn. Je 4×4-vaardigheden gaan hier goed van pas komen. Met een beetje geluk kun je al de eerste olifanten spotten die een heerlijk verkoelend bad in de Chobe-rivier nemen. De afstanden die je af moet leggen naar je volgende slaapplaats zijn best groot en je stopt onderweg natuurlijk een aantal keer wanneer je dieren spot. Houd je camera dus ook zeker bij de hand.
De route door dit gebied is moeilijk vooraf vast te leggen. Het loonde ons om tegenliggers eens te vragen hoe de weg er verderop bij ligt. Met een uitgebreide kaart kun je zo zelf je route bepalen afhankelijk van de campsites die voor je geboekt worden.
Kom je in de buurt, dan vind je in het westen van het Chobe National Park Savuti: een opgedroogd moeras dat veranderd is in een uitgestrekt grasland. Je vindt er veel zebra’s, gnoes en buffels die het gebied als woongebied hebben toegeëigend. Ze zijn hier echter niet alleen: in de loop van de jaren kwamen er grote aantallen leeuwen bij.
Dag 15 – Safari Chobe & Moremi
reistijd: circa 165 kilometer
Na de omgeving van Chobe te hebben verkend, vervolg je de reis verder door zuidelijk Afrika naar het zuidwesten. Hier bevindt zich het Moremi National Park. De grens tussen de beide parken is soms moeilijk te bepalen. Naast de toegangspoorten hebben de dieren ook hier vrij spel en zijn ze niet gebonden aan hekken. Moremi is bij uitstek een park voor roofdieren. De grote katten, hyena’s, wilde honden en vele roofvogels worden hier met regelmaat gezien. De Big Five is hier aanwezig, dus opnieuw spannend wat je allemaal zult treffen op je pad. Het is een mooie route, maar je rijdt over een behoorlijk zwaar zandpad, dus houd je handen goed aan het stuur. Van wegen kun je hier niet echt spreken, het zijn allemaal zanderige tracks waar je overheen moet. Gelukkig ben je inmiddels al een tijdje op pad met je auto en zul je met al je ervaring de route zonder problemen afleggen. Houd rekening met een hele dag rijden. Je kampeerplek herken je aan een nummer op een boom. Je overnacht midden in de rimboe tussen de nijlpaarden, giraffen en olifanten. Het aanwezige sanitair is basic, maar toch is het een geweldige ervaring, doordat je wederom midden in de bush slaapt.
Dag 16 – Aankomst Maun (Okavango Delta)
reistijd: circa 4-5 uur, 140 kilometer
Via de zuidgate verlaten we Moremi en rijden we terug de bewoonde wereld in. Onderweg vang je hier en daar al een glimp op van het zoete water van een van Afrika’s beroemdste natuurgebieden; de Okavango-delta. Een enorm web van grote en kleine waterwegen, dat zich uitstrekt over honderden kilometers. Het is het leefgebied van een enorme diversiteit aan African Wildlife. Hier kun je werkelijk alles tegen komen; van brullende leeuwen en tetterende olifanten tot kleurrijke kikkers en knorrende nijlpaarden. In de Okavango-delta zijn geen wegen. Wil je de omgeving verkennen, dan kun je met een klein sportvliegtuig een rondvlucht over de delta maken; een hele beleving om de dieren en het gebied vanuit de lucht te zien. Je verblijft deze nachten op een camping waar je een lekkere, warme douche kunt nemen of in het zwembad kunt duiken.
Dag 17 – Maun
Vandaag heb je de hele dag de tijd om de omgeving rondom Maun te verkennen. Maak bijvoorbeeld een mokoro-boottocht (exclusief). Een mokoro is een uitgeholde boomstam die als kano wordt gebruikt. De mokoro is hét vervoermiddel van de lokale bevolking. Een gids duwt je voort door de delta. Het voelt in eerste instantie misschien een beetje koloniaal, maar de ‘river people’ zijn hier in hun element en met hun lange stokken duwen ze zich af op de bodem en manoeuvreren ze zich uiterst behendig voort. Je moet het zelf ook even proberen. Het is moeilijker dan het lijkt en zorgt vaak voor lachwekkende situaties.
Blijf je liever op het droge, dan kun je ook een bushwalk maken. Samen met een gids ga je op zoek naar sporen van leeuwen, zebra’s en ander wild. Een bezoek aan een cultureel dorp behoort ook tot de mogelijkheden. Het is erg bijzonder om te zien hoe de lokale bevolking leeft midden in de delta.
Dag 18 – Terug naar de Makgadikgadi-zoutpannen
reistijd: circa 2,5 uur, 150 kilometer
Na twee nachten in Maun rijd je weer richting de zoutpannen die we aan het begin van de reis ook zijn regen gekomen. Dit keer kom je uit aan de andere kant van deze indrukwekkende vlakte. Je hebt voldoende tijd om het park en de Nxai zoutpannen goed te zien. Aan de rand van een van de Makgadikgadi zoutpannen vind je de beroemde Baines Baobab bomen. In de 19e eeuw heeft Thomas Baines deze bomen geschilderd tijdens zijn ontdekkingstocht door Afrika. Je slaapt vanavond op de Xumaga campsite (of vergelijkbaar) met goede toiletten en douches. Let op dat je van tevoren je inkopen hebt gedaan want vanaf Maun kun je niets meer kopen.
Dag 19 – Neushoorns bij Khama Rhino Sanctuary
reistijd: circa 6 uur, 400 kilometer
De rit gaat verder naar Serowe. Je doorkruist de noordkant van het centrale deel van de ruige Kalahari-woestijn. Onderweg krijg je een goede indruk van de eindeloze uitgestrektheid van de zoutmeren. Zo’n 30 kilometer voor het plaatsje Serowe zie je het Khama Rhino Sanctuary: een van de weinige plekken in Botswana waar nog veel neushoorns voorkomen. Vanmiddag kun je met een ervaren ranger het gebied doorkruisen. Dit kan zowel te voet als per open landrover.
De wegen zijn verhard, maar let op, want er zitten veel kuilen in de weg. Bovendien zul je heel wat vee tegen komen: koeien, ezels, geiten, kippen … waardoor je natuurlijk niet te hard kunt rijden. Je overnacht op een campsite in de omgeving van Serowe.
Dag 20 & 21 – Ontdek Marakele National Park
reistijd: circa 6 uur, 370 kilometer
Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van Botswana. Via de grenspost Martins Drift ga je Zuid-Afrika weer binnen en rijd je richting het Marakele National Park. Doordat het park zowel vochtige als droge gebieden heeft, vind je er veel verschillende diersoorten en staat het bekend om zijn prachtige flora en fauna. Op torenhoge rotsen in het zuiden van het Marakele National Park broeden honderden Kaapse gieren. Naast deze aaseters leven er in dit gebied meer dan 250 andere vogelsoorten, waaronder veel berglandvogels. Ben je op tijd in het park, dan kun je een georganiseerde middag- of avondgamedrive boeken. Vanavond klap je je tent weer uit en overnacht je op de campsite bij het park.
Dag 22 & 23 – Zuidelijk Afrika reis ten einde, terugvlucht vanaf Johannesburg
reistijd: circa 4 uur, 300 kilometer
Na een ochtendsafari heb je tijd om rustig te ontbijten en je kampeerspullen schoon te maken. Daarna klap je voor de laatste keer je tent op en rijd je het laatste traject naar Johannesburg en het verhuurstation. Zorg ervoor hier tijdig, dus voor 16.00 uur, te zijn, zodat je de auto tijdens de openingstijden kunt inleveren. Pak wat spullen die je vanavond en tijdens de vlucht nodig hebt in je handbagage. Zodra je je 4×4-auto hebt ingeleverd, word je naar de luchthaven gebracht. Vaak heb je tijd om nog even wat te eten voordat je in de loop van de avond terug naar huis vliegt.
Onze tip:
Verleng je reis met een nacht in ons guesthouse bij Magaliesburg aan het einde van je reis. We hebben hier een relaxed plekje gevonden op ongeveer anderhalf uur van de luchthaven van Johannesburg. Geen zin om te relaxen in de tuin? Er zijn genoeg activiteiten in de omgeving. Wandel door de groene tuin en verken het terrein, bezoek de cheeta- of olifantenopvang in de buurt, huur een quadbike of fiets, of ga met de kabelbaan over de Magaliesbergen.
Of kies voor de glamping-optie met verblijf in een luxe tent met bedden, elektrische dekens, een hottub en eigen terras. Van alle gemakken voorzien. Laat het ons weten als we dit voor je mogen inplannen.