Kamperen in Zuid-Afrika, reis met een 4-wheeldrive
BlogKamperen in Zuid Afrika? Zeker doen!
‘Kan je wel kamperen in Zuid-Afrika? Is het veilig genoeg? Bijna iedereen die we over onze plannen vertelden stelde deze vraag. En ja, je kunt er prima kamperen, mits je voorzichtig bent.
We krijgen bij verhuurbedrijf Britz een spiksplinternieuwe Nissan Hardbody mee, een stoere 4-wheeldrive met een tent op het dak. Hier gaan we 18 dagen mee door oostelijk Zuid-Afrika toeren. We horen ongeduldig de uitleg aan en checken de inventaris. Alles zit erop en eraan: potten, pannen, bestek, gasfles, matras, slaapzakken kussens, watertank, elektrische koelbox en maar liefst twee accu’s. Er is ook nog voldoende ruimte voor onze bagage.
Bij een hypermoderne supermarkt (die heb je overal) slaan we boodschappen in. Dat doen we tijdens onze reis steeds voor twee dagen omdat op de campings niet veel te koop is. De schuifladen in de auto zijn ruim en de koelbox houdt alles lekker fris. Op de parkeerplaats van de meeste winkelcentra houden parkeerwachten voor een paar rand een oogje op je auto. Dat is wel nodig want auto inbraken komen veel voor in dit land.
De campings
De campings die we tijdens onze trektocht aandoen zijn zeer verschillend:
- we komen bij het weelderig groene Moholoholo Ya Mati waar ’s nachts nijlpaarden rondlopen;
- een drukke veld van Pretoriuskop in Krugerpark waar de blauwapen het voorzien hebben op ons ontbijt;
- de plek met uitzicht op zee in Salt Rock waar we een pelikaan zien overscheren en waar we zwemmen in een ommuurd stuk zee;
- Sugarloaf bij St. Lucia waar we eten op het mooie terras bij de Ski Boatclub;
- de Mahaicamping met uitzicht op Drakensbergen waar de parelhoenders in grote getale van de ene naar de andere kant rennen en waar we tijdens een wandeling bavianen tegenkomen.
De ene camping is mooier dan de andere maar het is overal goed toeven, de plekken zijn ruim en schoon. Ver boven onze verwachting in elk geval.
De 4-wheeldrive
We zijn blij met onze stoere auto, al is het maar omdat de wegen vol zitten met potholes (gaten) die je dwingen om aandachtig te rijden. Langs de kant van de weg lopen zwarte Zuid-Afrikanen bepakt en bezakt met emmers, tassen en gereedschap op weg naar huis, werk of school. Hopend op een lift van een passerend busje. Uitwijken voor een inhaler doe je dus niet voordat je gekeken hebt of er niet toevallig iemand loopt.
Slapen in onze uitklaptent is een feestje. We liggen comfortabel en liggen ’s morgens vroeg te genieten van alle vogelgeluiden, krekels en krijsende apen. Het in- en uitklappen van de tent is eenvoudig en kost niet te veel tijd. Het is heerlijk om ’s morgens van je ladder te klimmen en je eigen ontbijt te maken terwijl de zon de plek opwarmt. Je hoeft je alleen zorgen te maken over dieren die je eten willen stelen. Ga ze vooral niet voeren en laat geen eten in je tent liggen, apen trekken met alle liefde je tent stuk op zoek naar een lekker hapje (gezien bij Cape Vidal).
Hoogtepunt van de reis: Umkumbe Lodge
In privépark Umkumbe bij Kruger ruilen we voor twee dagen ons tentje in voor een prachtig luxe onderkomen. Hier kunnen we niet kamperen. Tijdens de gamedrives zien we allerlei dieren, klein en groot, big five en nog veel meer. ’s Morgens vroeg horen we vanuit ons bed de leeuwen brullen en overdag trekken olifanten over het veld bij ons park. Umkumbe is een van de hoogtepunten van onze reis en is het waard om de tent even twee dagen de tent te laten.
We komen zeker terug in dit fantastische land, waar de sporen van de Apartheid jammer genoeg nog lang niet zijn uitgewist. Vanuit Riksja Travel was de reis goed voorbereid; de routebeschrijving en alle campings werden door hen geboekt. Aan begin en einde van de reis sliepen we een nacht in een bed & breakfast. Soms weken we van de plannen af en dat kon ook omdat het laagseizoen was. Waarschijnlijk gaan we ook een volgende keer weer kamperen.
Tips:
#1. Tijdens het rijden de auto van binnen op slot doen, het schijnt voor te komen dan iemand de deur opentrekt in de hoop iets te kunnen halen.
#2. Probeer ’s middags tussen vier en vijf uur (voor het donker) op de plaats van bestemming te zijn.
#3. Koop voor vertrek een lage vuurkorf om op kille avonden op te warmen. De braai op de camping leent zich daar niet zo goed voor.
#4. Koop voor vertrek een hangmat. De stoeltjes bij de auto zijn goed maar niet geschikt om even lekker onderuit te zitten.
Wil je ook een kampeerreis maken door Zuid-Afrika? Kijk dan bij onze kampeerreis Avontuurlijk Zuid-Afrika. Het is ook mogelijk om het kamperen in Zuid-Afrika te combineren met Botswana, Mozambique of Namibië. Kijk daarvoor bij onze overige kampeerrondreizen.