Ga naar inhoud

Riksja Travel
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika leeuw

Wildparken in Zuid-Afrika

Algemene informatie
  • ANVR logo
  • Calamiteitenfonds logo
  • SGR logo
Limpopo Zuid Afrika safari

Krugerpark en andere Zuid-Afrika wildparken

Als je naar Zuid-Afrika gaat, breng dan een bezoek aan Krugerpark of een van de andere wildparken. Je wilt toch zeker de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn) tegenkomen. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende wildparken van Zuid-Afrika, de game drives die je er maakt en de typische gewoontes daarbij. Ook vertellen we je graag meer over onze lodges in Zuid-Afrika.

Direct naar onze Zuid-Afrika-rondreizen? In en rond het Krugerpark bieden wij verschillende Kruger safari-bouwstenen aan.

Krugerpark

Het bekendste nationale park van Zuid-Afrika is natuurlijk het Krugerpark. Kruger National Park ligt in het noordoostelijke deel van het land en omvat een grotendeels nog ongerept natuurgebied van 60 bij 350 km. In het Krugerpark liggen zo’n twintig camps (omheinde terreinen) waarin de accommodaties liggen. Daarnaast zijn er een aantal privéreservaten (met lodges), grenzend aan het Krugerpark. Tussen de privéreservaten en het Krugerpark zijn geen hekken, het wild kan vrij rondtrekken.

In en rond het Krugerpark zijn veel overnachtingsplekken. De prijs is afhankelijk van de ligging, service, luxe en de geboden extra’s (maaltijden, gameactiviteiten). Hieronder worden de verschillen tussen de overnachten in het Kruger en erbuiten toegelicht.

Zuid-Afrika Krugerpark
Zuid-Afrika Pongola safaritent

Slaapplekken in het Krugerpark

Voordelen:
De accommodaties en lodges (Kruger camps) in het park zijn relatief voordelig. Daarnaast kun je zelf je dagindeling en de route bepalen. Met de bouwsteen Selfdrive safari in Kruger slaap je twee nachten in het Krugerpark en maak je een game walk.

Nadelen:
De Kruger camps worden gerund door de overheid. Hierdoor zijn ze grootschalig opgezet (een groot bungalowpark) en hebben weinig sfeer. Maaltijden zijn niet inbegrepen bij deze lodges in Zuid-Afrika en de restaurants zijn doorgaans massaal. Je kunt op de braai bij je huisje barbecueën, neem de spullen mee voor je het park ingaat. In de meeste camps is een supermarkt, maar het assortiment is beperkt. Gameactiviteiten zijn niet inbegrepen, maar mocht je met een ranger op pad willen, dan kun je dit van tevoren reserveren.

Privéreservaten grenzend aan het Krugerpark

Voordelen
Deze lodges in de privéreservaten zijn sfeervoller en kleinschaliger. Het verblijf is op basis van volpension en gameactiviteiten. Meestal is er tenminste één gameactiviteit per dag inclusief. Je kunt verdere activiteiten bijboeken. Grootschalig toerisme is hier niet, waardoor er veel wild zit. Omdat je met getrainde rangers op pad gaat, heb je grotere kans op het zien van wild. Vaak eet je een avond rond het kampvuur, waardoor je de echte bushbeleving ervaart.

Nadelen
Uiteraard hangt er een (hoger) prijskaartje aan. Het verblijf is doorgaans op basis van volpension en gameactiviteiten, waardoor het snel duurder lijkt. Tel je de maaltijden en activiteiten bij de goedkopere accommodaties op, dan valt het prijsverschil toch mee.

Zuid-Afrika safari Krugerpark zebra
Zuid-Afrika gamewalk Krugerpark

Game activiteiten

Game drive
Dit zijn safari’s waarbij je per 4-wheel-drive (4WD) op zoek gaat naar wild. Begeleid door een, vaak gewapende, gids die een brede kennis van de flora en fauna heeft. Informatie is in het Engels, soms ook Zuid-Afrikaans. In sommige gevallen is er ook een tracker aanwezig. Dit is iemand die voorop zit en de omgeving afspeurt op (groot) wild.

Game walk
Lopend in ‘single-file’ achter elkaar, met een ervaren, gewapende wildlife gids, ga je op zoek naar de Big Five. Omdat je kortere afstanden aflegt dan wanneer je met de 4WD gaat, zie je vaak minder dieren. Echter het maakt vaak wel je bushbeleving compleet doordat je echt door het struikgewas loopt.

Aankomst, vertrek en de dagindeling

Verblijven in een lodge loont alleen de moeite als je minimaal twee nachten blijft. Tenzij je een combinatie maakt tussen twee lodges of camps in hetzelfde gebied. Je komt doorgaans rond 15:00 uur aan. Na het inchecken en opfrissen ga je dan gelijk mee op de middagsafari. Vertrek uit je accommodatie is na de ochtendsafari, dus zo rond 10:00 uur.

Gameactiviteiten vinden twee keer per dag plaats: net na zonsopgang en aan het eind van de dag. De parken hebben vaste openingstijden, vaak van zonsopgang tot -ondergang. Mocht je vertraging oplopen, neem dan altijd telefonisch contact op met de lodge.

Zuid-Afrika Entabeni safari ranger
Zuid-Afrika Mlilwane safari

Tips voor onderweg

Maaltijden
Bij volpension zijn de maaltijden en koffie/thee inclusief. In enkele parken is verblijf op halfpension basis, de lunch is dan exclusief. Blijf je in een privéreservaat, dan zijn avondmaaltijden vaak in de vorm van een braai (barbecue). Ben je vegetariër of heb je een speciaal dieet, geef dit dan bij boeking door. Rijd je zelf in het Krugerpark, dan kun je gebruik maken van het restaurant of van een van de barbecues.

Kleding
Je hoeft je niet in speciale safarikleding te steken om te genieten van een game drive. Draag echter geen knalkleuren, daar schrik je het wild mee af. Neem een warme trui, sjaal en muts mee, want ’s ochtends en ’s avonds kan het koud zijn als je in een open auto rondrijdt. Zorg voor lange mouwen en broek tegen de muggen bij zonsondergang en tegen scherpe planten tijdens een game walk. Een zaklamp is ook heel handig voor als je vroeg op moet of laat terugkomt. Een verrekijker is in ieder geval altijd een goed idee.

Veiligheid en bereikbaarheid

Veiligheid
In de wildparken met groot (roof)wild mag je absoluut de auto of het safarivoertuig niet uit, tenzij je begeleid wordt door gewapende gidsen. In het Krugerpark, waar je op eigen houtje rondrijdt, zijn speciale stopplaatsen (met sanitair) waar dit wel kan. Uitzondering hierop zijn de parken waar geen groot roofwild rondloopt, zoals Mlilwane in eSwatini. Hier kun je op een andere manier het park en de dieren ontdekken. Bijvoorbeeld te paard, met mountainbike of te voet.

Bereikbaarheid
Omdat je per auto door Zuid-Afrika rondtrekt, is het handig een mobiele telefoon bij je te hebben. Je kunt je eigen telefoon meenemen en een lokale prepaid SIM-kaart kopen. Kom je laat aan bij de accommodatie, laat het hen dan even weten.

Zuid-Afrika - Kruger Park
Zuid-Afrika St. Lucia paardrijden

Overige belangrijke nationale parken

Hluhluwe

Hluhluwe-Imfolozi National Park is na Kruger het oudste park. Het is vrij heuvelachtig en begroeid en er komen leeuwen, olifanten, giraffen en zowel zwarte als witte neushoorns voor. Vanuit St. Lucia kun je georganiseerde game drives per open jeep boeken. In het reisplan kunnen we een hele- of halve dagexcursie vanuit St. Lucia opnemen.

St. Lucia

St. Lucia is gelegen in het iSimangaliso Wetland Park. Dit is een groot natuurgebied, beschermd door UNESCO. Het gebied is onderverdeeld in verschillende parken en er komen krokodillen, nijlpaarden en veel vogelsoorten voor. In de bouwsteen St. Lucia nijlpaarden bootsafari bezoek je dit park.

Addo

Dit park ligt in de Zuurbergen, circa 75 kilometer ten noorden van Port Elizabeth. Het park staat vooral bekend vanwege de vele olifanten. Na veel stropen waren het ooit nog maar 11, nu zijn er weer zo’n 450, dus die kun je niet missen. Het park heeft een mooi, doorgaans groen landschap en een bijzondere vegetatie zoals de spekboom met paarse bloemen. Een bezoek aan Addo vinden wij zeker de moeite waard.

Tsitsikamma

Een kustpark dat de circa honderd kilometer ruige kustlijn beslaat tussen Plettenberg en Humansdorp. Een van de bekendste plekjes is het gebied rond Storms River. Ook kun je heel goede trekkings en hikes maken in Tsitsikamma en in het nabijgelegen Robberg-reservaat. Bijzonder is de vegetatie in het altijd groene bos: yellowwood (oftewel stinkhout) en protea’s (Zuid-Afrika’s nationale bloem).

Zuid-Afrika Addo National Park
Balule luipaard, Limpopo Zuid Afrika

Entrees wildparken Zuid-Afrika

Bij elke ingang van de grote parken tref je een bemande receptie aan. Men schrijft je kenteken op en je betaalt per persoon rond de € 28,00 per dag voor volwassenen. Voor kinderen geldt 50% korting (dagprijs, of als je overnacht, een eenmalige entree). Meestal betaal je per persoon en per auto. Let op: vanaf 1 september 2018 wordt er verwacht dat je je paspoort toont bij binnenkomst. De privéparken hebben entreehekken met een portier. Vertrek je uit het park, dan heb je het toegangsbewijs of een apart uitrijbewijs nodig. Dit kun je in de lodge waar je verblijft verkrijgen. Zo weet men precies wie er in en uit het park gaat, wat wel zo veilig is.

Bij de receptie verkopen ze ook wegenkaarten van het park. We raden je aan deze hier te kopen zodat je zelf een route uit kunt stippelen door het park. Vaak ligt er ook een boek waarin wordt bijgehouden welke dieren er zijn gespot en waar. Dit kun je gebruiken bij het uitstippelen van je route om de kans op wilde dieren spotten te vergroten.

world