
Op zoek naar beren in Sonfjället National Park
Bouwsteen✓ Ga spoorzoeken met een professionele outdoorgids en spot wildlife
✓ Slaap in een glampingtent bij het basecamp en in een wilderness cabin midden in het park
✓ Lunch, diner en ontbijt zijn inbegrepen tijdens de tocht in het park
✓ Gemiddeld wandel je 10 kilometer per dag
✓ Geschikt voor actief ingestelde gezinnen met kinderen vanaf circa 8 jaar

Dag 1 – Welkom in de Zweedse wildernis
Op circa 3,5 uur rijden van Falun en 2,5 uur van het plaatsje Mora verblijf je de eerste nacht op onze back-to-basic basecamp in volledig ingerichte glampingtent. Laat je zorgen en stress thuis en kom tot rust op onze door Zweedse natuur omgeven campsite. Het camp ligt op een meer dan honderd jaar oude zomerboerderij, waar de boeren vroeger hun vee in de zomer lieten grazen om daarna in de winter weer terug te keren naar hun permanente boerderij. De geiten en schapen lopen vrij rond en zijn ook niet verlegen om even gedag te komen zeggen bij je campsite.
Het leven op de boerderij is simpel, en zo willen we ook dat jij je verblijf ervaart. Je kookt zelf je water om koffie te zetten, je hakt je eigen hout om een kampvuur te maken of om de kachel in je tent op te stoken op de koudere dagen. Doe onderweg alvast wat boodschappen voor je avondeten en voor je ontbijt de volgende ochtend. De afwas doe je in de gezamenlijke buitenkeuken met regenwater. En wil je je met warm water wassen, dan verwarm je dat water eerst op je kampvuur of kachel. Geen wi-fi, geen gedoe, geen stress. En dat alles op een prachtige plek, midden in de Zweedse natuur. ’s Avonds kun je met de kinderen marshmallows roosteren bij het kampvuur en tegen een kleine toeslag gebruikmaken van de houtgestookte sauna.


Dag 2 – Spoorzoeken in Sonfjället National Park
Vandaag gaat het avontuur pas echt beginnen. Samen met een ervaren outdoor gids rijd je naar het nabijgelegen Dalsvallen, een oude nederzetting van bosarbeiders bij de zuidelijke ingang van het Sonfjället National Park. Dit is niet alleen een van de oudste nationale parken van Zweden, er wordt aangenomen dat dit ook het gebied is met de hoogste berenpopulatie van Zweden, wat het een uitstekend gebied maakt voor onze wildlife-tour. Na een kopje koffie en iets zoets, bekend als zweedse ‘fika’, start de wandeling richting de knusse boshut waar je de nacht zult doorbrengen.
Vervolgens ga je het omliggende bos in en zoeken naar sporen en markeringen achtergelaten door een van de plaatselijke dieren zoals elanden, veelvraten, vossen, marters en beren. Ook ga je op zoek naar de vele prachtige vogels die in dit gebied leven, zoals de grote bonte specht en zelfs uilen. De gids zoekt een goede plek met de wind mee dat uitzicht heeft op een open plek in het bos of op een berghelling. Vanuit daar kijk je dan of een van de bosbewoners besluit te komen opdagen voor een klein vertoon! Als je het koud begint te krijgen, is het tijd om terug te wandelen naar de hut, de houtkachel aan te steken en een lekkere warme maaltijd klaar te maken. Moe maar voldaan kruip je in je slaapzak voor de nacht.


Dag 3 – Terug naar de bewoonde wereld
De volgende ochtend sta je vroeg op om te genieten van een voedzaam ontbijtje. Als je klaar bent met het ontbijt is het tijd om je spullen te pakken, de hut schoon te maken en aan de wandeling terug naar Dalsvallen te beginnen. Onderweg let de gids uiteraard op dierensporen en wildlife. Eenmaal terug bij het basecamp is het weer tijd om afscheid te nemen en te genieten van de rest van je vakantie.
Vanuit hier rijd je in circa 1,5 uur naar Idre, waar je een wandeling kunt maken met rendieren en kennis kunt maken met de Sami cultuur. Wil je je Zweden reis met Noorwegen combineren, dan kun je vanuit hier ook de grens oversteken. In circa 2,5 uur rijd je naar het pitoreske stadje Røros dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.
Gaan we wilde dieren zien?
We doen ons uiterste best om wilde dieren te spotten op onze avonturen met wildlife-thema en met geluk kunnen we eland, veelvraat en zelfs beren of lynxen te zien krijgen! We kunnen echter nooit garanderen dat we dieren daadwerkelijk zien, aangezien het hier om wilde dieren gaat.


Kledingtips voor je outdoor avontuur
Het weer in de berggebieden van Zweden kan erg onvoorspelbaar zijn, daarom is het van belang juist gekleed te zijn wanneer je op avontuur met ons gaat. Wil je zeker weten dat je juist gekleed bent, doe dit dan volgens het gelaagdsheidsprincipe.
Het begint met een basislaag die vocht afvoert van het lichaam, zoals een ademend T-shirt of thermisch ondergoed. De tussenlaag biedt isolatie en warmte, zoals een fleece trui of een dunne sweater. De buitenste laag moet bescherming bieden tegen wind, regen of sneeuw, zoals een waterdichte jas of een windjack. Door deze lagen te combineren, kun je je aanpassen aan veranderende temperaturen en omgevingsomstandigheden, terwijl comfort en functionaliteit behouden blijven.
Onze slaapplekken



Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Alternatief: wandelen, wildlife en wildkamperen
Wil je het nog wat avontuurlijker maken, dan bieden wij als alternatief ook de mogelijkheid om te gaan wandelen en wildkamperen. Je overnacht dan de tweede nacht een tent midden in de wildernis. Dit is dan niet in het Sonfjället National Park zelf, maar in een ander natuurgebied in de omgeving. Je wilt immers niet dat een beer midden in de nacht je tent in komt kruipen 😉 Een goede fysieke conditie en enige hike-ervaring in de bergen en kampeerervaring zijn hiervoor ook gewenst. Omdat je ook een zwaardere rugzak met je tent en kampeeruitrusting moet dragen en in ruiger terrein buiten de wandelpaden gaat hiken, adviseren wij voor deze optie een leeftijd vanaf circa 14 jaar.