
Ponchopad door het Andesgebergte
Bouwsteen
Dag 1 – Cusco – Lares – Kiswarani
Ca. 4 uur wandelen
We werden al vroeg opgehaald bij ons hotel om vervolgens nog verschillende reizigers op te halen onderweg naar Lares. We ontbijten hier bij warmwaterbronnen, waar we gelijk even gebadderd hebben in het medicinale water. Dan door naar het startpunt op 3300 meter hoogte.
Naast onze gids gaan er ook een kok mee en muilezels, die de kampeerspullen meesjouwen. Het is dan twee uur wandelen tot aan de lunch. We wandelen door een prachtige omgeving met akkers waar vele soorten aardappelen verbouwd worden. De gids wees ons ook op geneeskrachtige planten die groeien langs de weg. De lunch was in een dorpje waar waar de mensen nog traditioneel gekleed gaan en mochten hier enkele huizen bezoeken. Het is dan nog twee uur wandelen naar ons kamp, Terwijl het eten wordt klaargemaakt genieten wij van het uitzicht en de ondergaande zon. De kinderen trappen nog een balletje met de lokale jeugd en helpen mee met het verzamelen van gedroogde koeienvlaaien voor het kampvuur. Op deze hoogte vind je namelijk weinig hout en de uitwerpselen van de runderen die hier grazen branden verassend goed!
Dag 2 – Quiswarani – Condor Pass – Cancha Cancha dorpje
Ca. 6 a 7 uur wandelen
Na een koude nacht en ietwat gebroken in ons tentje, staan we al weer vroeg op voor een stevig ontbijtje. Vandaag is de zwaarste dag van de trek, de klim naar de top van Condor Pass (4600 m) staat op het programma. Vooral het laatste stuk is pittig en op het hoogste punt ligt zelfs nog sneeuw, maar het uitzicht op de omliggende bergen en het lager gelegen bergmeer is adembenemend. Na een warm drankje dalen we af naar El Mirador, weer een mooi uitzichtspunt, waar de lunch al klaarstaat. Hierna is het nog drie uur bergafwaarts naar onze volgende kampeerplek Miski Unuyok, nabij het dorpje Cancha Cancha, een dorpje zonder moderne technologie, op 3750 meter hoogte. In dit Inca-dorp is het merendeel van de huizen gebouwd volgens eeuwenoude bouwmethoden, met gras bedekte daken. Na een welverdiende maaltijd en een gezellig kampvuurtje, duiken we bijtijds weer onze tent in. We speelden met een groepje lokale kinderen, die ook een maaltijd kregen van het team.


Dag 3 – Cancha Cancha – Huaran – Maras zoutpannen – Ollantaytambo – Aguas Calientes
Ca. 4 uur wandelen
Na het ontbijt kregen we de mogelijkheid om de lokale basisschool te bezoeken, waar werd lesgegeven in Quechua. Daarna daalden we vier uur af, langs boerderijen, alpaca’s en lama’s. De temperatuur stijgt en de omgeving wordt steeds groener en vruchtbaarder. Hier groeien andere gewassen zoals quinoa, kiwi en mais. Eindpunt van de trek is het dorpje Huaran, waar we op de bus stappen om eerst de zoutpannen bij Maras te bezoeken en daarna doorrijden naar het gezellige Inca-dorpje Ollantaytambo. Hier stappen we, na het diner, op de trein naar Aguas Calientes, het dorp aan de voet van de Machu Picchu. Het hotel waar we verblijven is een fijn middenklasse hotel. De warme douche en het zachte bed voelen heerlijk na twee nachten kamperen.
Dag 4 – wereldwonder Machu Picchu- Cusco
Wow! Met kippenvel kijken we uit over de verloren Incastad Machu Picchu. De Spanjaarden hebben deze stad nooit weten te vinden en het was pas in 1911 dat een Amerikaanse archeoloog het per toeval herontdekte, geheel overwoekerd en verlaten. Na een uitgebreide rondleiding van onze gids dalen we weer af naar Aguas Calientes waar we weer op de trein stapten naar Ollantaytambo. Daar stond een bus op ons te wachten die ons naar ons hotel in Cusco brengt.

Onze slaapplekken


