
IJsland in het klein: Snaefellsnes
Bouwsteen✓ Je daalt af in een 8000 jaar oude lavagrot
✓ Een minder bezochte regio; hier ben je weg van de massa
✓ Je overnacht in een cottage, midden in het groene grasland
✓ Optionele excursies mogelijk, zie onderaan deze bouwsteen

Dag 1 – Snaefellsnes
Snaefellsnes staat bekend als IJsland in het klein. Veel reizigers slaan dit deel van IJsland over; wij snappen niet zo goed waarom. Snaefellsnes is namelijk een leuke tegenhanger van het ruige binnenland. Wanneer je Reykjavik uitrijdt sla je bij Borgarnes linksaf, road 54 op. Je kunt het beste via de toltunnel rijden – je reisafstand is daardoor een stuk korter. Je spot onderweg al senl watervallen links en rechts langs de weg en verdwaalde huizen in een verder uitgestrekt landschap. De IJslandse pony’s rennen met je mee langs de weg, terwijl in de verte fjorden tevoorschijn komen. Sla halverwege de route af naar Ösar; de zeehonden luieren hier op het zwarte lavastrand. En reis je in juni of juli dan zie je met een beetje geluk ook hun jonkies. Je huisje voor de komende paar dagen ligt in de natuur, en hoort bij een paardenboerderij. De huisjes zijn vrij eenvoudig ingericht, maar hier wil je overnachten vanwege je eigen hot tub op het terras.
Dag 2 – Afdalen in een lavagrot
Wanneer je ’s ochtends wakker wordt is het eigenlijk wel fijn dat je niet naar buiten hoeft voor het ontbijt, maar alles gewoon bij de hand hebt. Ontbijten in pyama? Kan! Of begin je je dag in de hot tub? Op ongeveer een uur rijden ligt een lavagrot die ongeveer 8000 jaar geleden werd gevormd toen een vulkaan uitbarstte. Wanneer je je gids ontmoet krijg je een zaklamp en een helm van hem, samen lopen jullie daarna naar de ingang van de wel 200 meter lange grot. Je komt er via een wenteltrap. Wel even spannend om langzaam in het donker af te zakken, maar gelukkig heb je een zaklamp. Eenmaal ‘beneden’ volg je de lavastroom tot wel 35 meter onder de grond. En daar zie je kleurrijke lava. Totdat je je zaklamp uitdoet – in het pikkedonker is het absoluut stil. Na ongeveer een uur wandelen door de lavagrot sta je weer boven, in het daglicht.


Van daaruit kun je alle kanten op. Ga je terug richting je huisje, dan kom je uit bij de lavavelden tussen Hellnar en Anarstapi. Lavarotsen in alle mogelijke vormen liggen hier langs de kust, met Gatklettur als meest opvallende: een natuurlijke boog die helemaal tot in zee loopt. In Anarstapi is het bovendien heerlijk lunchen bij Stapinn Café, met een terras. Bij de oude haven van Anarstapi zie je zuilvormige basalt- en rotsformaties én witgekleurde volgelrotsen. Die kleur komt van de guano, oftewel vogelpoep. Reis je de andere kant op dan zijn de Kirkjufellberg én -waterval niet te missen. De berg is ongeveer 450 meter hoog en er is een wandelpad rondom. Onze tip: In IJsland heb je niet alleen hot pots op je veranda, maar ook in the middle of nowhere. Op een kwartiertje rijden van je cottage ligt de Landbrotalaug hot pot. Misschien niet de meest fancy van IJsland, maar wél een beleving. De kleine hot pot heeft plek voor ongeveer vier personen. Zit je eenmaal lekker? Kijk dan achter je: daar ligt de Eldborg-krater. Een hot pot met een view dus. Aan de andere kant van het meer liggen nog meer baden, die wat groter zijn.
Dag 3 – Vertrek uit Snaefellsnes
Is dit het einde van je familiereis? Dan rijd je vandaag terug naar Reykjavik, of Keflavik. Vergeet niet nog een bezoek te brengen aan de Blue Lagoon – die staat vast op je bucketlist. De reisafstanden richting het zuiden zijn niet zo lang meer (ongeveer 1,5 uur). Vind je het leuk om in de ochtend nog wat in te plannen? Kijk dan onderaan deze pagina. In de wintermaanden is Snaefellsnes namelijk dé plek in IJsland om walvissen en zelfs orka’s te spotten. Je kunt deze excursie ook in de zomer doen, maar de beste tijd om walvissen en orka’s te spotten is tussen november en maart. Reis je in de zomermaanden, ga dan op viking-sushi tour. Je spot zeevogels vanaf de boot terwijl je daarna getrakteerd wordt op verse sushi. Wanneer je aan het begin bent van je reis is Hvammstangi een goede stop om zeehonden te spotten. Ga je all the way up? Reken dan op ongeveer 5 uur rijden naar Mývatn: lavavelden & walvissen

Onze slaapplekken



Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Overnachten in een special stay, met eigen hot pot
Ook in Snaeffelsnes hebben we huisjes gevonden die net wat luxer zijn, met een eigen hot pot. Deze huisjes liggen dichtbij het fjord én vlakbij de lavagrot. De omgeving is groen en de huisjes zijn nieuw gebouwd. De inrichting is licht, er is veel glas en je kijkt uit over het gras. Voor de kinderen ideaal om te spelen. En ’s avonds ontspannen jullie samen in je hot tub. De huisjes zijn geschikt voor gezinnen tot maximaal 4 personen; er is een gewoon bed en een slaapbank in de woonkamer.
Orka's en walvissen spotten
Dé plek om in West-IJsland walvissen en orka’s te spotten is bij Snaefellsnes. De noordelijke baai zit namelijk vol met kleine vissen en haring – heerlijke hapjes voor de walvissen en orka’s. Reis je in de zomer? Dan krijg je als kers op de taart ook nog puffins te zien en adelaars. En wat dacht je van het uitzicht op de Kirkjufell-berg, vanaf het water.
Vogels spotten en verse sushi
In de ochtend stap je in de haven op de boot – het is ongeveer 10 minuten lopen vanaf je guesthouse. Zodra iedereen aan boord is vaart de boot het Breiðafjörður-fjord in. Dit is één van de mooiste en grootste fjorden van IJsland. Zeker in de zomermaanden zul je veel vogels spotten – de boot vaart langs de rotsen waar je ze ziet nestelen. Met wat geluk zie je zelfs een zee-arend over de zee scheren, op zoek naar een lekker hapje. Aan het einde is er verse sushi: op een typisch IJslandse manier wordt er gevist. En kun je daarna genieten van verser dan verse sint-jacobsschelpen en zee-egels.