Rondreis 3: Poncho’s, panfluiten en bolhoedjes
RondreisDag 1: Hola Lima
Reistijd circa 45 minuten excl. vlucht
Welcome to Peru! Bij aankomst op de luchthaven staat er een gids klaar met een bordje met onze naam erop. We pinnen vast wat geld en worden in drie kwartier naar ons hotel gebracht. De lucht is bewolkt en onze gids legt uit dat dit typisch weer is voor deze tijd van het jaar. Er heerst een woestijnklimaat en het regent hier bijna nooit, maar circa 9 maanden per jaar wordt Lima bedekt door een laag wolken en mist die vanuit de Grote Oceaan aan komen waaien. We verblijven in de moderne wijk Miraflores in een sfeervol hotel met een tropisch tuintje. Geen zwembad, maar met dit weer hebben de kinderen ook geen zin om te zwemmen. We eten nog wat in een van de restaurantjes om de hoek en met een behoorlijke jetlag duiken we bijtijds ons bed in. Morgen ontdekken we de rest van de stad wel.
Dag 2: Lima foodtour
Eliana is onze gids in Lima, een gezellige tante die ons vol passie door de stad leidt. We bezoeken een lokale markt, proeven exotische vruchten en krijgen een handje coca bladeren om op te kauwen. De bladeren zijn een basisingrediënt van Coca Cola, maar ook van cocaïne. Vanuit de markt nemen we de stadsbus naar het historische centrum. Hier proeven we een populair gebakje en krijgen we in het Chocomuseum uitgelegd hoe ze van cacaobonen chocola maken. We sluiten de tour af in een van de oudste bars van de stad met een verfrissend glas Chica Morada, gemaakt van paarse mais.
We nemen afscheid van Eliana en pakken de bus terug naar Miraflores waar we een wandeling maken door het park, dat zich uitstrekt langs de kust. Voor de lunch bestellen we ceviche, het nationale gerecht van Peru. De verse rauwe vis, gegaard in citroensap, bestrooid met peper en zout en aangevuld met ui, pepers, avocado, mais en aardappel. Heerlijk!
Ben je wat langer in Lima of ga je liever begeleid fietsen door de wijk Barranco geef dit door, dan kunnen we het voor je inplannen.
Dag 3: Pan-America kustroute
Reistijd circa 3,5 uur
Vandaag laten we Lima achter ons en zien we het landschap veranderen in puur woestijn eindigend in de oceaan. Aangekomen in Paracas zijn we aangenaam verrast door het relaxte sfeertje. Op de boulevard ploffen we neer op een terras van een restaurant. Vanaf een plateau kies je je eigen vis uit waar ze ceviche van maken. Deze rauwe vis garen ze binnen een paar minuten in pure limoen. Het was uitzonderlijk lekker weer toen wij er waren dus de kinderen wisten niet hoe snel ze het zwembad in moesten duiken van ons hotel. Wij genoten van een lekkere pisco op het terras.
Dag 4: Poor men’s Galapagos
Vroeg in de ochtend scheuren we met een speedboot door de mist over het water richting de Ballestas eilanden, ook wel “poor men’s Galapagos” genoemd. We zien al snel honderden vogels en pelikanen rondvliegen. Opeens ontdekken we tot onze verbazing pinguïns tussen de vele vogels, alle camera’s staan op scherp. Verderop liggen de rotsen vol met kolonies zeeleeuwen, de gids heeft voor alle beesten een naam en fantaseert er op los. Nadat alle sd-kaartjes vol zitten keren we terug. Na een uitgebreide lunch regelen we in het dorp een tourtje naar het nationaal park in de buurt. Tijdens de zonsondergang hebben we hier prachtige foto’s hier gemaakt. Dit is namelijk niet zomaar een kustlijn, maar een woestijn die over gaat in zandrotsen. Die zandrotsen gaan dan weer over in een rood strand en dat strand eindigt dan weer in azuurblauw water.
Dag 5: Van Paracas naar Nasca
Reistijd circa 4 uur
Na het ontbijt nemen we een taxi naar het busstation wat heel dichtbij is. In ongeveer vier uur komen we aan in Nasca, bekend om de mysterieuze Nasca lijnen. Vrij snel in de middag worden we opgehaald om pre-Inca ruines te bezoeken en met duinbuggy’s over heuvels in de woestijn te sjezen. Ook zijn er zandbordjes om de duinen af te glijden. Rond 18.00 uur zijn we weer terug in het hotel. Het zand zit werkelijk overal en na een goede douchebeurt eten we ’s avonds eten we causa, een typisch Peruaans gerecht gemaakt van laagjes aardappelpuree, tonijn, tomaat en avocado.
Dag 6: Even niets doen of….
Reistijd circa 10 uur met de nachtbus
Even een dag niets doen is ook wel lekker tijdens je reis. Wij namen wij nog even een duik in het zwembad van ons hotel want in de avond nemen we de comfortabele nacht(slaap)bus van ongeveer 10 uur naar Arequipa.
Dag 7: Aankomst Arequipa
We verblijven in een sfeervol koloniaal hotel, met een kleurrijke binnenplaats, in het historische centrum van de stad. We krijgen twee kamers naast elkaar die grenzen aan de tuin. Een rustig en zonnig plekje. We besluiten meteen de stad in te duiken en het Santa Catalina klooster te bezoeken. Het is alsof je hier 400 jaar terug in de tijd reist. Het enorme complex heeft een wirwar van straatjes, kleurrijke pleintjes en gebouwen. Ooit woonden hier honderden nonnen met hun bediendes en het geheel werd pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw opengesteld voor het publiek.
Vanuit het klooster lopen we naar het Plaza de Armas. Het centrale plein is autovrij en door het park vol palmbomen en de fontein in het midden, is het een oase van rust. Het wordt omringd door koloniale gebouwen en de kathedraal, die alle gemaakt zijn van de typisch witte vulkaansteen. De hemel is strak blauw en de zon brandt fel dus we zoeken verkoeling bij een restaurantje in een van de zuilengalerijen.
Dag 8: Raften
Na het ontbijt worden we opgehaald door Pedro, lokale hipster en onze gids voor vandaag. We worden naar het kantoortje buiten de stad gebracht, waar we onze uitrusting; helm, wetsuit, zwemvest en waterschoentjes, krijgen. Dan rijden we door naar een kloof aan de voet van de Misti vulkaan en gaat het vlot te water. Na wat simpele instructies kunnen we van start. Een jongen in een kajak vaart met ons mee om filmpjes te maken en te assisteren als dat nodig is. Ik vind het best spannend, maar de kinderen vinden het geweldig. De rivier is op een paar stroomversnellingen na niet al te wild en we genieten volop van de natuur. De tijd vliegt voorbij en binnen drie kwartier zit de tocht er weer op. We kleden ons weer om en zijn op tijd voor de lunch weer terug in Arequipa.
De rest van de middag struinen we wat rond door de stad en bezoeken we Juanita, een bijna perfect bewaard gebleven de mummy in het Museo Santuarios Andionos. Juanita was een Inca meisje dat bovenop een nabijgelegen vulkaan ritueel was geofferd en ceremonieel in het ijs werd begraven. We krijgen er rillingen van…
Dag 9: Lamas, alpacas en vicuña’s
Reistijd circa 3 uur
We verlaten Arequipa en rijden het Andesgebergte in. Een prachtige rit door adembenemende landschapen van vulkanen en besneeuwde bergtoppen. Onderweg spotten we niet alleen lama’s en alpaca’s, maar ook wilde vicuña’s . De vicuña is het nationale dier van Peru, een beschermde diersoort en de wol van deze lama-achtige dieren is de zachtste, warmste en tevens duurste ter wereld! We passeren een bergpas van bijna 5000 meter en beginnen de hoogte aardig te voelen. Veel drinken is het advies en dat doen we dan ook braaf. De cocathee doet wonderen en gelukkig heeft er niemand echt last van hoogteziekte. We komen aan bij onze lodge en na een smakelijke barbecue lunch maken we nog een wandeling naar enkele pre-Inca ruïnes in de buurt. Door de ijle lucht zijn we al snel buiten adem. We sluiten de dag af in een van de warmwaterbronnen in de buurt. Het water ruikt een beetje vreemd, maar het is wel even lekker ontspannen.
Dag 10: Vliegen als een condor
Reistijd circa 1,5 uur
Vandaag staan we vroeg op en rijden over een deels onverharde weg dieper de kloof in naar het Cruz del Condor. De Colca canyon is een van de diepste kloven ter wereld en het uitzicht hier is werkelijk spectaculair. We maken een korte wandeling langs de rand van de kloof en zien de eerste condors al op de thermiek omhoog zweven. Het is behoorlijk druk bij de uitzichtpunten nabij de parkeerplaats, maar een stukje verderop kunnen we in alle rust van dit natuurschoon genieten. De condor is een van de grootste vogels ter wereld met een spanwijdte van meer dan 3 meter. Best indrukwekkend als die vlak boven je hoofd over komen vliegen.
In de middag is het onze beurt om te leren vliegen. Met een helm op en een veiligheidsharnas aan vliegen we met een ‘zipline’ van zo’n 300 meter lang van de ene kant van de kloof naar de andere kant. Het geeft een enorme kick om met zo’n 70 km/h over de rivier, zo’n 30 meter onder je, heen te zweven! Wij nemen de twee beginnerstrajecten, in onze ogen al spannend genoeg, maar voor de echte waaghalzen zijn er nog een paar extra trajecten bij te boeken die nog hoger, langer en sneller zijn.
Dag 11: Flamingo’s spotten
Reistijd circa 4,5 uur
In de ochtend doen we het rustig aan en genieten we van de zon in de hangmatjes bij ons hotel. Na de lunch stappen we weer in het minibusje voor de reis naar Puno. Onderweg nog meer ruige landschappen en een meer vol flamingo’s.
Eind van de middag komen we aan in Puno. Het is niet de mooiste stad in Peru, maar heeft wel een gezellige autovrije hoofdstraat, vol winkeltjes en restaurantjes. Ons hotel ziet er netjes uit, niks speciaals, maar wel lekker centraal gelegen. We eten die avond bij Mojsa, een sfeervol en drukbezocht restaurant, tegenover de kathedraal op het centrale plein. Uitstekende Peruaanse- en internationale gerechten en niet al te duur. De forel, vers van het Titicacameer, is hier een echte aanrader.
Dag 12: Eilandhoppen Titicaca
De eerste stop die we maken is op een van de drijvende rieteilanden, waar de Uros indianen wonen. Deze kunstmatige eilanden werden oorspronkelijk gebouwd om de oorlogzuchtige Inca’s te ontvluchten, maar tegenwoordig wonen de meeste Uros gewoon op het vasteland. Interessant om te zien, maar eerlijk gezegd ook wel erg toeristisch.
Vanuit de rieteilanden varen we door naar Taquile eiland, dat bekend staat om zijn kleurrijke textielkunst. De traditionele cultuur is hier net zo levendig als de kleuren van de klederdracht. Vrouwen spinnen de wol en weven achter het weefgetouw, terwijl de mannen de mutsen breien. Aan de kleur en ontwerp van de kleding en mutsen is onder andere te zien of men getrouwd is of niet. We maken een wandeling over het eiland en lunchen bij een familie thuis.
We verlaten het eiland en worden naar de kleine gemeenschap aan de rand van het meer gebracht waar wij die nacht slapen. We worden hartelijk begroet door ons gastgezin en krijgen onze kamer toegewezen. Het is eenvoudig, maar schoon, met stevige bedden en onze eigen badkamer. Die avond wordt er voor ons in het dorp nog een kleine culturele show gegeven, een beetje toeristisch, maar wel gezellig, met traditionele (panfluit) muziek en dans. Het is die nacht koud, maar ook kraakhelder. De perfecte plek om naar de sterren te staren.
Dag 13: Un poco local
Vandaag vroeg op om ons gastgezin een handje te helpen. Mijn dochter en ik helpen mee met het melken van de koe terwijl onze zoon met Manuel, de oudste zoon van het gezin, het land op gaat om de dagelijkse oogst binnen te halen. Na een smakelijk ontbijtje hebben we de tijd om het dorp op eigen gelegenheid te verkennen. Eind van de ochtend maken we met Manuel een wandeling van een uurtje over het schiereiland en zeilen we in een kleine houten boot terug naar het dorp (indien het programma dit toe laat). Voor de lunch krijgen we onder andere de vers gevangen visjes gefrituurd op ons bord. Een beetje zout, maar wel lekker. ’s Middags hebben we nog wat tijd om te relaxen, terwijl de kinderen een potje voetballen met de lokale jeugd. In de loop van de middag nemen we afscheid van het gezin en worden we weer opgehaald door de boot die ons terug naar Puno brengt.
Dag 14: Incahoofdstad Cusco
Reistijd circa 7 uur
Na het ontbijt worden we opgehaald en naar het busstation gebracht. De directe bus van Puno naar Cusco doet er 7 uur over. Een lange rit, maar het landschap onderweg is werkelijk adembenemend en de bus is modern en comfortabel. We zitten in een soort Businessclass stoelen, die ontzettend breed zijn en helemaal plat kunnen, waardoor we onderweg nog een dutje kunnen doen. De bus stopt onderweg maar één keer, er is een toilet aan boord, maar zorg wel dat je voldoende snacks bij je hebt. Eenmaal in Cusco staat er een vertegenwoordiger van het lokale agentschap voor ons klaar om ons naar ons hotel te brengen.
Wij overnachten in een sfeervol patiohotel met een bijzonder verhaal. Het is opgericht door Jolanda, een Nederlandse vrouw die zich in Cusco heeft gevestigd om verwaarloosde straatkinderen te helpen. De opbrengst van het hotel en de stichting met inmiddels 80 Peruaanse medewerkers die in totaal 600 kinderen per dag opvangen in vijf kinderrestaurants die door de jaren heen zijn gebouwd. Daar krijgen de kinderen dagelijks twee maaltijden en kunnen ze veilig spelen en huiswerk maken.
Dag 15: Interactieve stadswandeling
We starten onze wandeling bij ‘sexy woman’, want zo spreek je de Inca site Sacsayhuaman schijnbaar uit. Het ligt bovenop een heuvel en biedt een panoramisch uitzicht op Cusco. Geleerden zijn er niet uit of het nou een fort was of een religieus centrum, maar indrukwekkend is het hoe dan ook. Terwijl wij ons afvragen hoe de Inca’s in hemelsnaam de reusachtige stenen op elkaar hebben weten te stapelen, hebben de kinderen de grootste lol op de natuurlijke glijbanen.
Samen met Cristina, onze gids en grappenmaker, wandelen we de berg af het historische centrum van Cusco in. In de kunstenaars wijk San Blas mogen we ons van onze artistieke kant laten zien en een aardewerk stiertje beschilderen. Deze iconische stiertjes zie je op de meeste daken van huizen staan. Ze brengen de bewoners geluk en voorspoed. Een uniek souvenirtje om mee naar huis te nemen! Volgende stop is een hippe ijssalon, waar we zelf ons eigen ijsje mogen maken. Niet alleen leuk om te doen, maar ook erg lekker. We sluiten de stadswandeling af op de San Pedro markt, waar naast groente en fruit ook vreemde hapjes als kikkersoep en gelei van koeienpoten wordt verkocht. Wie durft er te proeven? Als je wat langer in Cusco wilt blijven dan kunnen we een pittige (lange) dagexcursie naar de Rainbow Mountains voor je inplannen, geeft dit dan even aan ons door.
Dag 16: Start Lares trail
Reistijd circa 2,5 uur + circa 4 uur wandelen
’s Ochtends werden we rond 5 uur 0pgehaald bij ons hotel en maakten we tijdens de rit nog meerdere stops om andere reizigers op te halen. We ontbeten bij de warmwaterbronnen bij Lares, waar we ook even heerlijk in gebadderd hebben. Dan door naar het startpunt van de tocht op 3300 meter hoogte. Naast onze gids gaan er ook een kok mee en muilezels, die de kampeerspullen meesjouwen. Het is dan twee uur wandelen tot aan de lunch. We wandelen door een prachtige omgeving met akkers waar vele soorten aardappelen verbouwd worden. De gids wees ons ook op geneeskrachtige planten die groeien langs de weg. De lunch was in een dorpje waar waar de mensen nog traditioneel gekleed gaan en mochten hier enkele huizen bezoeken. Het is dan nog twee uur wandelen naar ons kamp, Terwijl het eten wordt klaargemaakt genieten wij van het uitzicht en de ondergaande zon. De kinderen trappen nog een balletje met de lokale jeugd en helpen mee met het verzamelen van gedroogde koeienvlaaien voor het kampvuur. Op deze hoogte vind je namelijk weinig hout en de uitwerpselen van de runderen die hier grazen branden verassend goed!
Dag 17: Naar grote hoogte
Circa 6 a 7 uur wandelen
Na een koude nacht en ietwat gebroken in ons tentje, staan we al weer vroeg op voor een stevig ontbijtje. Vandaag is de zwaarste dag van de trek, de klim naar de top van Condor Pass (4600 m) staat op het programma. Vooral het laatste stuk is pittig en op het hoogste punt ligt zelfs nog sneeuw, maar het uitzicht op de omliggende bergen en het lager gelegen bergmeer is adembenemend. Na een warm drankje dalen we af naar El Mirador, weer een mooi uitzichtspunt, waar de lunch al klaarstaat. Hierna is het nog drie uur bergafwaarts naar onze volgende kampeerplek Miski Unuyok, nabij het dorpje Cancha Cancha, een dorpje zonder moderne technologie, op 3750 meter hoogte. In dit Inca-dorp is het meerendeel van de huizen gebouwd volgens eeuwenoude bouwmethoden, met gras bedekte daken. Na een welverdiende maaltijd en een gezellig kampvuurtje, duiken we bijtijds weer onze tent in. We speelden met een groepje lokale kinderen, die ook een maaltijd kregen van het team.
Dag 18: Einde trekking
Reistijd circa 2 uur + circa 4 uur wandelen
Na het ontbijt kregen we de mogelijkheid om de lokale basisschool te bezoeken, waar werd lesgegeven in Quechua. Daarna daalden we vier uur af, langs boerderijen, alpaca’s en lama’s. De temperatuur stijgt en de omgeving wordt steeds groener en vruchtbaarder. Hier groeien andere gewassen zoals quinoa, kiwi en mais. Eindpunt van de trek is het dorpje Huaran, waar we op de bus stappen om eerst de zoutpannen bij Maras te bezoeken en daarna doorrijden naar het gezellige Inca-dorpje Ollantaytambo. Hier stappen we, na het diner, op de trein naar Aguas Calientes, het dorp aan de voet van de Machu Picchu. Het hotel waar we verblijven is een fijn middenklasse hotel. De warme douche en het zachte bed voelen heerlijk na twee nachten kamperen.
Dag 19: Wereldwonder Machu Picchu
Wow! Met kippenvel kijken we uit over de verloren Incastad Machu Picchu. De Spanjaarden hebben deze stad nooit weten te vinden en het was pas in 1911 dat een Amerikaanse archeoloog het per toeval herontdekte, geheel overwoekerd en verlaten. Na een uitgebreide rondleiding van onze gids dalen we weer af naar Aguas Calientes waar we weer op de trein stapten naar Ollantaytambo. Daar stond een bus op ons te wachten die ons naar ons hotel in Cusco brengt.
Dag 20 & 21: Adios Peru
Nog een laatste wandeling door de stad en dan nemen we een taxi naar de luchthaven van Cusco. Hier stappen we op onze vlucht naar Lima, waar we na een overstap diezelfde avond direct doorvliegen naar Amsterdam. De volgende dag komen we met een koffer vol nieuwe herinneringen aan op Schiphol.