Rondreis 2: Van de Andes naar het Amazonewoud
RondreisDag 1: Bienvenidos a Peru
Reistijd circa 45 minuten excl. vlucht
Welcome to Peru! Bij aankomst op de luchthaven staat er een gids klaar met een bordje met onze naam erop. We pinnen vast wat geld en worden in drie kwartier naar ons hotel gebracht. We verblijven in de moderne wijk Miraflores in een sfeervol hotel met een tropisch tuintje. Geen zwembad, maar met dit weer hebben de kinderen ook geen zin om te zwemmen. We eten nog wat in een van de restaurantjes om de hoek en met een behoorlijke jetlag duiken we bijtijds ons bed in. Morgen ontdekken we de rest van de stad.
Dag 2: Lima, even proeven
Eliana is onze gids in Lima, een gezellige tante die ons vol passie door de stad leidt. We bezoeken een lokale markt, proeven exotische vruchten en krijgen een handje coca bladeren om op te kauwen. De bladeren zijn een basisingrediënt van Coca Cola, maar ook van cocaïne. Vanuit de markt nemen we de stadsbus naar het historische centrum. Hier proeven we een populair gebakje en krijgen we in het Chocomuseum uitgelegd hoe ze van cacaobonen chocola maken. We sluiten af in een van de oudste bars van Lima met een glas Chica Morada, gemaakt van paarse mais.
Ben je langer in Lima of ga je liever een begeleide fietstour maken naar Barranco geeft dit door, dan plannen we dit voor je in. En omdat je in een keer doorvliegt in deze reis naar Arequipa kun je ook overwegen te zwemmen met zeeleeuwen voor de kust van Lima. Laat ons dit weten mocht je dit willen, dan krijg je net iets meer van de kust mee.
Dag 3: Koloniale kloosterstad Arequipa
Reistijd circa 1,5 uur incl. vlucht
Vanuit Lima vliegen we in nog geen uur naar Arequipa en worden naar ons hotel gebracht. We verblijven in een sfeervol koloniaal pand, met een kleurrijke binnenplaats, in het historische centrum van de stad. We krijgen twee kamers naast elkaar die grenzen aan de tuin. Een rustig en zonnig plekje. We besluiten meteen de stad in te duiken en het Santa Catalina klooster te bezoeken. Het is alsof je hier 400 jaar terug in de tijd reist. Het enorme complex heeft een wirwar van straatjes, kleurrijke pleintjes en gebouwen. Ooit woonden hier honderden nonnen met hun bediendes en het geheel werd pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw opengesteld voor het publiek.
Dag 4: Raften tussen de vulkanen
Na het ontbijt worden we opgehaald door Pedro, een lokale hipster en onze gids voor vandaag. We worden naar het kantoortje buiten de stad gebracht, waar we onze uitrusting; helm, wetsuit, zwemvest en waterschoentjes, krijgen. Dan rijden we door naar een kloof aan de voet van de Misti vulkaan en gaat het vlot te water. Na wat simpele instructies kunnen we van start. Een jongen in een kajak vaart met ons mee om filmpjes te maken en te assisteren als dat nodig is. Ik vind het best spannend, maar de kinderen vinden het geweldig. De rivier is op een paar stroomversnellingen na niet al te wild en we genieten volop van de natuur. De tijd vliegt voorbij en binnen drie kwartier zit de tocht er weer op. We kleden ons weer om en zijn op tijd voor de lunch weer terug in Arequipa.
Dag 5: De bergen in
Reistijd circa 3 uur
We verlaten Arequipa en rijden het Andesgebergte in. Een prachtige rit door adembenemende landschapen van vulkanen en besneeuwde bergtoppen. Onderweg spotten we niet alleen lama’s en alpaca’s, maar ook wilde vicuña’s . We passeren een bergpas van bijna 5000 meter en beginnen de hoogte aardig te voelen. Veel drinken is het advies en dat doen we dan ook braaf. De cocathee doet wonderen en gelukkig heeft er niemand echt last van hoogteziekte. We komen aan bij onze lodge en na een smakelijke barbecue lunch maken we nog een wandeling naar enkele pre-Inca ruïnes in de buurt. Door de ijle lucht zijn we al snel buiten adem. We sluiten de dag af in een van de warmwaterbronnen in de buurt. Het water ruikt een beetje vreemd, maar het is wel even lekker ontspannen.
Dag 6: Condors in de canyon
Reistijd circa 1,5 uur
Vandaag staan we vroeg op en rijden over een deels onverharde weg dieper de kloof in naar het Cruz del Condor. De Colca canyon is een van de diepste kloven ter wereld en het uitzicht hier is werkelijk spectaculair. We maken een korte wandeling langs de rand van de kloof en zien de eerste condors al op de thermiek omhoog zweven. Het is behoorlijk druk bij de uitzichtpunten nabij de parkeerplaats, maar een stukje verderop kunnen we in alle rust van dit natuurschoon genieten.
In de middag is het onze beurt om te leren vliegen. Met een helm op en een veiligheidsharnas aan vliegen we met een ‘zipline’ van zo’n 300 meter lang van de ene kant van de kloof naar de andere kant. Het geeft een enorme kick om met zo’n 70 km/h over de rivier, zo’n 30 meter onder je, heen te zweven! Wij nemen de twee beginnerstrajecten, in onze ogen al spannend genoeg, maar voor de echte waaghalzen zijn er ter plaatse nog een paar extra trajecten bij te boeken die nog hoger, langer en sneller zijn.
Dag 7: Colca Canyon – Titicacameer
Reistijd circa 4,5 uur
Na een ochtend luieren in de hangmatten bij ons hotel, reizen we na de lunch vanuit Colca Canyon door naar Puno aan de rand van het Titicaca meer. We rijden door ruige landschappen, spotten onderweg nog een condor en maken een stop bij een meer vol flamingo’s. Eind van de middag komen we aan in Puno. Het is niet de mooiste stad in Peru, maar heeft wel een gezellige autovrije hoofdstraat, vol winkeltjes en restaurantjes. Ons hotel ziet er netjes uit, niks speciaals, maar wel lekker centraal gelegen.
Dag 8: Titicaca boottour
Vandaag maken we een boottour over het Titicaca meer. De eerste stop die we maken is op een van de drijvende rieteilanden, waar de Uros indianen wonen. Deze kunstmatige eilanden werden oorspronkelijk gebouwd om de oorlogzuchtige Inca’s te ontvluchten, maar tegenwoordig wonen de meeste Uros gewoon op het vasteland. Interessant om te zien, maar eerlijk gezegd wel erg toeristisch.
Vanuit de rieteilanden varen we door naar Taquile eiland, dat bekend staat om zijn kleurrijke textielkunst. De traditionele cultuur is hier net zo levendig als de kleuren van de klederdracht. Vrouwen spinnen de wol en weven achter het weefgetouw, terwijl de mannen de mutsen breien. Aan de kleur en ontwerp van de kleding en mutsen is onder andere te zien of men getrouwd is of niet. We maken een wandeling over het eiland en lunchen bij een familie thuis.
We verlaten het eiland en worden naar de kleine gemeenschap aan de rand van het meer gebracht waar wij die nacht slapen. We worden hartelijk begroet door ons gastgezin en krijgen onze kamer toegewezen. Het is eenvoudig, maar schoon, met stevige bedden en onze eigen badkamer. Die avond wordt er voor ons in het dorp nog een kleine culturele show gegeven, een beetje toeristisch, maar wel gezellig, met traditionele (panfluit) muziek en dans. Het is die nacht koud, maar ook kraakhelder. De perfecte plek om naar de sterren te staren.
Dag 9: Un poco local
Vandaag vroeg op om ons gastgezin een handje te helpen. Mijn dochter en ik helpen mee met het melken van de koe terwijl onze zoon met Manuel, de oudste zoon van het gezin, het land op gaat voor de dagelijkse oogst. Aan het einde van de ochtend maken we met Manuel een wandeling van een uurtje over het schiereiland en zeilen we in een kleine houten boot terug naar het dorp (indien het programma dit toelaat). Voor de lunch krijgen we onder andere de vers gevangen visjes gefrituurd op ons bord. Een beetje zout, maar wel lekker. ’s Middags hebben we nog wat tijd om te relaxen, terwijl de kinderen een potje voetballen met de lokale jeugd. In de loop van de middag nemen we afscheid van het gezin en worden we weer opgehaald door de boot die ons terug naar Puno brengt.
Dag 10: Puno – Cusco
Reistijd circa 7 uur
Na het ontbijt worden we opgehaald en naar het busstation gebracht. De directe bus van Puno naar Cusco doet er 7 uur over. Een lange rit, maar het landschap onderweg is werkelijk adembenemend en de bus is modern en comfortabel. Eenmaal in Cusco staat er een vertegenwoordiger van het lokale agentschap voor ons klaar om ons naar ons hotel te brengen. Wij overnachten in een sfeervol patiohotel met een bijzonder verhaal. Het is opgericht door Jolanda, een Nederlandse vrouw die zich in Cusco heeft gevestigd om verwaarloosde straatkinderen te helpen. De opbrengst van het hotel en de stichting met inmiddels 80 Peruaanse medewerkers die in totaal 600 kinderen per dag opvangen in vijf kinderrestaurants die door de jaren heen zijn gebouwd. Daar krijgen de kinderen dagelijks twee maaltijden en kunnen ze veilig spelen en huiswerk maken.
Dag 11: Speurtocht door koloniale Incastad
We starten onze wandeling bij ‘sexy woman’, want zo spreek je de Inca site Sacsayhuaman schijnbaar uit. Het ligt bovenop een heuvel en biedt een panoramisch uitzicht op Cusco. Geleerden zijn er niet uit of het nou een fort was of een religieus centrum, maar indrukwekkend is het hoe dan ook. Terwijl wij ons afvragen hoe de Inca’s in hemelsnaam de reusachtige stenen op elkaar hebben weten te stapelen, hebben de kinderen de grootste lol op de natuurlijke glijbanen. Samen met Cristina, onze gids en grappenmaker, wandelen we de berg af het historische centrum van Cusco in. In de kunstenaars wijk San Blas mogen we ons van onze artistieke kant laten zien en een aardewerk stiertje beschilderen. Deze iconische stiertjes zie je op de meeste daken van huizen staan. Ze brengen de bewoners geluk en voorspoed. Een uniek souvenirtje om mee naar huis te nemen! Volgende stop is een hippe ijssalon, waar we zelf ons eigen ijsje mogen maken. Niet alleen leuk om te doen, maar ook erg lekker. We sluiten de stadswandeling af op de San Pedro markt, waar naast groente en fruit ook vreemde hapjes als kikkersoep en gelei van koeienpoten wordt verkocht. Wie durft te proeven? Heb je wat langer de tijd dan kunnen we een pittige (lange) dagexcursie voor je inplannen naar de Rainbow Mountain, laat ons dit dan even weten.
Dag 12: Met de trein door de Heilige Vallei
Reistijd circa 2 uur
We volgen de Urubamba rivier en vanuit onze wagon hebben we een mooi uitzicht op de bergen. We komen aan in Aguas Calientes, het dorpje aan de voet van Machu Picchu en checken in bij ons hotel. Het hotel is vrij eenvoudig en niet bijzonder sfeervol, maar de kamers zien er netjes uit. Nu zijn we ook niet van plan veel tijd in ons hotel door te brengen en vragen de receptioniste de weg naar de warmwaterbronnen, waar het dorpje naar vernoemd is. Voor omgerekend nog geen 3 euro pp dobberen we in het warme water en genieten we van het indrukwekkende uitzicht op de omliggende bergen.
Dag 13: Wereldwonder Machu Picchu
Daar sta je dan, voor het eerst uit te kijken over de verloren stad Machu Picchu. Een echt kippenvel moment! Al heb je de beelden al zo vaak gezien op tv en in de reisgidsen de werkelijkheid is toch echt adembenemend. Het is begin van de middag en nog redelijk druk, dus besluiten we, voordat we de ruïnestad zelf induiken, eerst naar de zonnepoort te lopen, het punt op de Inca Trail vanwaar je het eerst zicht hebt op dit wereldwonder. Vanaf een uur of twee wordt het steeds rustiger en tegen het eind van de middag hebben we Machu Picchu nagenoeg voor onszelf. Na een stuk of 100 selfies en familieportretten met het iconische monument op de achtergrond worden we tenslotte door een bewaker vriendelijk verzocht te vertrekken.
Dag 14: Geroosterde cavia
Reistijd circa 3,5 uur
Na het ontbijt stappen we in de trein naar Ollantaytambo vanwaar we terug naar Cusco worden gebracht. Op aanraden van de lokale reisagent gaan we die avond naar het restaurant Pacha Papa, gelegen in een koloniaal pand met een sfeervolle binnenplaats tegenover de kerk op het San Blas plein. We bestellen cavia, gemarineerd met speciale kruiden en in zijn geheel geroosterd in de met hout gestookte oven. Een beetje vreemd, maar wel lekker!
Dag 15: Relax dagje
Reistijd circa 10 uur
Er staat vandaag niks op het programma, dus we doen het lekker rustig aan. Na het ontbijtje in de patio van ons hotel besluiten we een bezoek te brengen de grote kathedraal van Cusco en het nabij gelegen Inca museum, dat in een prachtig koloniaal pand is gehuisvest. Na een lunch aan het centrale plein speuren we de rest van de dag de winkeltjes af naar de leukste souvenirs, van panfluiten tot een heerlijk warme alpaca sjaal voor in de winter. Na het diner nemen we een taxi naar het busstation om op de nachtbus naar Puerto Maldonado te stappen. Het is een comfortabele bus met brede ‘business class’ stoelen die helemaal plat kunnen. We kijken nog een filmpje op de iPad, zetten onze stoel in slaapstand en dromen langzaam weg. (Wil je liever vliegen dan kan dat ook, geeft dit door dan plannen we dit voor je in)
Dag 16: Het Amazoneregenwoud
We hebben redelijk goed geslapen, maar komen die ochtend toch enigszins brak in Puerto Maldonado aan. We laten onze koffers bij het kantoortje van de lodge achter en besluiten de stad te verkennen. De lokale markt is leuk, maar verder is er eigenlijk weinig te beleven. We zijn dan ook blij als we de stad begin van de middag weer verlaten en over een onverharde weg naar de haven worden gebracht. Tijdens de boottocht over de Tambobata rivier zien we langs de oever een groepje capibara, de grootste knaagdieren ter wereld. Eenmaal bij de lodge krijgen we onze bungalow toegewezen, een relatief eenvoudige houten hut met een palmbladeren dak. Er hangt gaas voor de ramen en een klamboe boven de bedden om ons te beschermen tegen de muggen. Er komt geen warm water uit de kraan, maar in dit tropische klimaat hebben we ook eerder behoefte aan een koude douche. Die middag maken we een wandeling door het regenwoud en spotten we onze eerste papegaaien. Na het diner duiken we nog een keer het bos in en zien we onder andere een velgekleurde gifkikker en een angstaanjagende tarantula. Met de oerwoudgeluiden om ons heen vallen we die avond moe maar voldaan in slaap.
Dag 17: Piranha’s en papegaaien
Na het ontbijt bezoeken we een lokaal gezin. Ze laten ons hun huis zien en wat ze zoal verbouwen op hun boerderijtje. We proeven verse ananas, yucca en andere exotische vruchten waarvan ik de naam niet meer kan onthouden. Met de groente en het fruit dat we oogsten wordt ook de lunch voor ons klaargemaakt. In de middag maken we een korte boottocht en wandelen we naar een meer waar we vanaf een traditioneel bootje diverse vogels zien. We hebben geluk en spotten een stel reuze otters. Maar het allerleukste is dat we hier ook kunnen vissen op piranha’s. Ik heb zelf niet zo’n geluk, maar mijn dochter vangt er maar liefst drie. De gids haalt de vissen van het haakje, want hun tanden zijn echt vlijmscherp!
Dag 18: Als Freek in het Wild
Vandaag vroeg op, want we gaan naar een zogenaamde clay lick. Op een bepaald punt langs de rivier is de grond weggezakt en is er een soort wand van klei ontstaan. De klei bevat voedzame stoffen en mineralen die papegaaien hard nodig hebben. Op zon 30 meter afstand verstoppen we ons in een schuilhut en wachten we vol spanning af. Eerst komen er een paar papegaaien en parkieten kijken, maar al snel is heel de wand bedekt met tientallen kleurrijke vogels. Een indrukwekkend natuurspektakel dat je normaal alleen bij National Geographics ziet.
Het Amazonewoud is het grootste regenwoud ter wereld, met een gigantische biodiversiteit. Ontbossing vormt helaas een grote bedreiging en om dit een klein stukje tegen te gaan, planten we vandaag een paar bomen. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar we merken dat het het bewustzijn van de kinderen wel heeft vergroot. Na het bomen planten gaan we spoorzoeken. Aan de rand van een drinkplek komen we de sporen van een hert en wild zwijn tegen. We maken afgietsels van de voetsporen en mogen die als souvenir mee naar huis nemen. De kinderen kunnen die mooi gebruiken voor een spreekbeurt op school. We sluiten de dag af met een nachtsafari. Vanuit de boot speurt de gids met een krachtige zaklamp de oever af tot we een paar glimmende ogen zien weerkaatsen. Het is een volwassen kaaiman van zo’n twee meter lang die ligt te wachten tot er een prooi voorbijkomt.
Dag 19 & 20: Terug naar de bewoonde wereld
Na het ontbijt zit ons avontuur in de jungle er weer op en worden we met de boot weer teruggebracht naar de bewoonde wereld. Vanuit Puerto Maldonado vliegen we in een uur en drie kwartier naar Lima, vanwaar we diezelfde avond weer terugvliegen naar Nederland. Met een koffer vol mooie herinneringen komen we de volgende dag aan op Schiphol.