Grenzeloos avontuur
RondreisJe reist rond in een stoere 4x4 met tenten op het dak en wisselt het verblijf op campings in de natuur af met sfeervolle guesthouses en een comfortabele safaritent bij de traditionele bushmen.
Dag 1 & 2 – Aankomst Windhoek
Vaccinaties gehaald, koffers gepakt, ingecheckt; je bent klaar om te vertrekken voor je familierondreis Namibië en Botswana. De meeste vluchten vertrekken ’s middags of ’s avonds waardoor je de volgende ochtend aankomt in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Je wordt verwelkomd door onze chauffeur die je in drie kwartier naar je guesthouse in het centrum brengt. De sfeervolle kamers zijn ruim en er is een zwembad voor een verfrissende plons. Bij je guesthouse waar je verblijft kun je ’s avonds ook dineren, wel zo fijn als de kinderen moe zijn en je de stad niet meer in wilt gaan.
Afhankelijk van de aankomsttijd komt onze lokale partner je vandaag of morgenochtend in het guesthouse opzoeken. Zij (of hij) overhandigt een informatiepakket met tips en de routebeschrijving. Samen nemen jullie de route door en kun je vragen stellen.
Dag 3 – Windhoek – Sesriem
Reistijd circa 5 uur
Na het ontbijt word je opgehaald en naar het depot gebracht waar je je 4×4 kampeerauto ophaalt. Er wordt uitgelegd hoe alles werkt en je loopt alle spullen nog even na (alle nodige kampeermaterialen incl. slaapzakken, kussens, koelkastje en kookspullen zijn inbegrepen).
Wij haalden voor ons vertrek uit Windhoek bij de supermarkt nog wat te eten en drinken voor op reis. Het is een aardig stuk rijden en je komt niet veel tegen onderweg. Je krijgt vandaag al een goed beeld van de enorme uitgestrektheid van Namibië. Het enige noemenswaardige stadje onderweg is Rehoboth, waar je al na negentig kilometer voorbij rijdt. In de middag kom je aan bij onze mooi gelegen campsite aan de rand van de woestijn.
Dag 4 – Woestijnduinen Sossusvlei
Sta vandaag vroeg op en rijd op eigen houtje naar de entree. De gate gaat open zodra de zon opkomt en vervolgens rijd je over een kaarsrechte weg met aan beide kanten de eerste zandduinen. Sommige zijn honderden meters hoog, zoals ook Dune 45 die je kunt beklimmen. Best pittig in het mulle zand, maar het uitzicht is waanzinnig. Midden tussen de immense duinen liggen de witte kalkvlaktes van Deadvlei, welke je met een 4×4 kunt bereiken. Hier staan grillig gevormde bomen die je foto’s een ‘special effect’ geven. Het is moeilijk uit te leggen, maar naar onze mening zijn er maar weinig plekken op aarde waar je het gevoel hebt dat je in een ansichtkaart loopt. Neem voldoende water mee. In de zomer (onze winter) lopen vanaf een uurtje of elf de temperaturen flink op tot wel veertig en soms vijftig graden.
Onze tip: wil je de Sossusvlei nog mooier beleven? Boek dan een excursie met gids waarbij je met zonsopkomst bij de poort staat. Het is vroeg opstaan, maar de ochtendzon kleurt de woestijn in een dieprode gloed. Tijdens de rit vertelt de gids je allerlei bijzonderheden over de woestijn. Een wandeling van 2,6 km door mul zand brengt je naar de meest gefotografeerde Dead vlei. Wij konden hier uren rond dwalen. Na 5,5 uur genieten van deze bijzondere natuur brengt de gids je terug naar je lodge. Tijd voor een late lunch en dan is het nog zo’n anderhalf uur rijden naar de volgende stop ten noorden van de Sossusvlei.
Dag 5 – Sesriem – Swakopmund
Reistijd circa 5,5 uur
Laat bij het ontbijt nog een gaatje over. Nadat je uitgecheckt bent raden we je aan om te stoppen bij het benzinestation (er is er maar één, dus kan niet missen). Er wordt hier dagelijkse verse appeltaart gebakken (naar Nederlands recept). Vanaf Solitaire rijd je door de middle of nowhere naar de kustplaats Swakopmund. Met een wit uitgeslagen landschap en soms enorme kraters in de weg, lijkt het alsof je op de maan rijdt. Na zo’n vijf uur rijden kom je bij een natuurlijke lagune met honderden flamingo’s en pelikanen. Dan is het nog een half uurtje rijden naar Swakopmund, een kustplaats waar de Duits koloniale invloeden (apfelstrudel!) nog sterk zichtbaar zijn. Er hangt een lekker sfeertje; veel restaurantjes, terrasjes, shoppen of over het strand slenteren.
Je verblijft hier twee nachten, zowel voor rust in de reis, maar ook omdat er veel te doen is.Swakopmund is ook meer een kustplaats dan een badplaats. Misschien zie je enkele dappere zwemmers, maar het water is niet bepaald aangenaam warm zoals je misschien verwacht in Afrika.
Je verblijft in Swakopmund in een kleinschalige guesthouse op loopafstand van het centrum en het strand. Er zijn een hoop restaurants om uit te kiezen, veel ook met een Duitse inslag. Voor een pul vers gebrouwen bier, braadworst en schlagermuziek raden wij het Swakopmund Brauhaus aan.
Dag 6 – Peddelen tussen de zeehonden
Swakopmund is dé activiteitenstad van Namibië. Wij kiezen voor een actieve excursie om je autobenen en –armen even los te schudden. Voor de koloniale kust huisvest een kolonie van meer dan 15.000 zeehonden. Er varen verschillende boten uit, maar wij geven de voorkeur aan een actieve en milieuvriendelijke manier; de kajak. Het is even wiebelen in het begin, maar wij hadden al snel de slag te pakken. Al peddelend maak je kennis met de zeehonden. Deze vrolijke zwemmers zijn erg nieuwsgierig en komen dichtbij je kayak. Met een beetje geluk zwemt er ook een dolfijn voorbij en met heel veel geluk zie je zelfs een walvis in de verte. De pelikanen pikken een visje uit de zee terwijl de zeehonden liggen te genieten in het zonnetje. De gids vertelt met passie over de dieren. Na een lichte lunch ben je na het middaguur weer terug in Swakopmund. De rest van de dag kun je zelf invullen.
Dag 7 – Swakopmund – Outjo
Reistijd circa 4,5 uur
Tank voordat je Swakopmund uit rijdt de auto vol, want het is de komende dagen de enige mogelijkheid. Je vervolgt je reis naar Etosha voor je safaridagen. Aangezien de afstand naar Etosha groot is, onderbreken we de rit met een overnachting in Outjo (120 km ten zuiden van Etosha). De volgende ochtend is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Etosha waardoor je praktisch de hele dag de tijd hebt om wild te spotten.
Dag 8 – Outjo – Etosha
Reistijd circa 1,5 uur
De afstand naar Etosha is afhankelijk van in welk kamp je slaapt. Wij kochten bij de entree een plattegrond van het park. Ook handig om bij de receptie op de kaart te kijken. Hier hebben andere bezoekers met speldjes aangegeven welke dieren onlangs zijn gezien. Op basis hiervan kun je een route uitstippelen.
Wij proberen een van de kampen in Etosha voor je te reserveren. Ze zijn wat grootschalig opgezet, maar je kunt er ’s avonds wild spotten bij de drinkplaats die ’s nachts verlicht wordt. Etosha is in het hoogseizoen (juli t/m oktober) snel volgeboekt. We reserveren dan een alternatief net buiten het park. Het niveau van de service an faciliteiten is hier beter, maar je hebt er geen drinkplaats waar je ’s avonds wild kunt spotten.
Dag 9 – Etosha
Vandaag staat geheel in het teken van Afrikaans wild. De poort gaat open zodra de zon op komt. We raden je aan om direct op pad te gaan, aangezien het wild in de vroege ochtend of laat in de middag het meest actief is. Wij vinden het een hele belevenis om met je eigen auto op zoek te gaan naar brullende leeuwen en tetterende olifanten. Rijd naar natuurlijke drinkplaatsen; olifanten, giraffen, kudu’s en zebra’s komen hier regelmatig drinken.
Als de zon hoger staat en de dieren een beschutte plek zoeken, is het een mooie tijd om zelf even te lunchen bij een van de kampen en even de benen te strekken. Vervolgens stap je weer in de auto en speur je naar wild tot de zon ondergaat.
Dag 10 – Etosha – regio Grootfontein
Reistijd circa 4 uur
Vandaag laat je Etosha achter je en ga je op weg naar de San bevolking. Je rijdt in ongeveer vier uur naar ons bushcamp, ongeveer 85km buiten Grootfontein. Onderweg kom je langs Tshumeb waar je boodschappen kunt doen en de auto vol tankt. Dit laatste is waarschijnlijk geen overbodige luxe, aangezien de benzinestations dun gezaaid zijn in Namibië. Na de aangename asfaltwegen, hobbel je de laatste kilometers naar het kamp. Het bushcamp, middenin de bush, heeft acht ruime tenten met gewone bedden en een privé badkamer. Kijk niet gek op als je, boven de boomtoppen uit, ineens een giraffe ziet staren. ’s Avonds wordt er een echte Afrikaanse maaltijd voor jullie klaargemaakt.
Dag 11 – Klik met de San
Vandaag staat een bijzondere ontmoeting op het programma. Je gids gaat je het leven van de San bevolking laten zien. Het traditionele leven van de San verandert snel door de ontwikkelingen in Namibië en de westerse invloeden. Terwijl de mannen ploeteren op een traditioneel vuur, komt er bij de vrouwen een doosje lucifers te voorschijn voor het aansteken van een pijp. Een grappig gezicht vonden wij, maar ook een goed voorbeeld van hoe de modernisering in gang is. De stam woont zelf inmiddels in stevig gebouwde huisjes, maar ze laten je dus graag zien hoe het er tot voor kort aan toeging.
In het traditionele dorp zitten schaars geklede families voor hun hut op je te wachten. Je herkent de San aan hun typerende gezicht; hoge jukbeenderen, gelige huid en amandelvormige ogen. In hun eigen kliktaal heten ze je welkom.
De gids leerde ons ook een paar kliks, zodat we in elk geval ‘hoi’ terug konden zeggen. Hij is opgegroeid met de San kinderen waardoor hij de gebruiken en de taal goed kent. De San nemen je mee naar hun eigen supermarkt en apotheek, kortom de bush. Ieder heeft z’n eigen expertise en vertelt met trots over het verzamelen van voedsel, het vinden van drinkwater of over de medische werking van struiken en planten.De mannen wrijven twee stukjes tegen elkaar en waar rook is, is vuur. Op dit traditionele vuur wordt een ware delicatesse geroosterd; sprinkhaan. Ben je er nieuwsgierig naar geworden? Probeer er zelf ook gerust een. Naast de sprinkhaan wordt er voor een lunch gezorgd.
Nadat je in de middag hebt kunnen relaxen bij je tent word je ’s avonds (na het diner, wat inbegrepen is) uitgenodigd voor traditionele zang en dans bij het kampvuur. Een mooie afsluiting van een indrukwekkende ontmoeting met de San.
Dag 12 – Welkom in Botswana
Reistijd circa 6 uur
Na een duik in deze bijzondere cultuur vervolg je de reis. Na het ontbijt neem je afscheid van het kamp in de bush en van je gids. Jullie hebben vandaag een lange rit voor de boeg van bijna 500 kilometer. Gelukkig is het grootste deel van de weg verhard en rijdt het goed door; in Namibië hebben ze gelukkig nooit last van files. Je staat alleen even stil bij de grens voor de nodige formailteiten. De camping waar je verblijft ligt direct aan de Okavango rivier, nabij het plaatsje Shakawe op 25 kilomter van de grens. Heb je geen zin om zelf te koken, dan kun je voor het diner ook terecht bij het restaurant van de lodge waar de camping bij hoort.
Zie je het niet zitten om zo’n eind te rijden op een dag, dan kun je de rit ook opbreken. We plannen dan halverwege een extra nachtje in bij een lodge in de buurt van Rundu.
Dag 13 – Riviercruise over de Okavango rivier
Aan het einde van de middag staat Ray (of één van zijn collega’s) klaar om jullie mee te nemen op een riviercruise over de Okavango Delta. In de twee uur dat de tocht duurde, hebben we krokodillen, nijlpaarden, een visarend en enkele olifanten gespot langs de kant van de rivier.
De rest van de dag ben je vrij om te besteden zoals je wilt. Je kunt relaxen bij het zwembad van de lodge of eventueel nog een bezoek brengen aan de Tsodilo Hills, die op de UNESCO werelderfgoed lijst staan, vanwege de eeuwenoude rotstekeningen die je hier vindt. Ze liggen op circa twee uur rijden (over een onverharde weg) van je lodge.
Dag 14 – Shakawe – Maun
Reistijd circa 5 uur
De weg vanuit Shakawe naar Maun is verhard, maar zit aan het begin van de weg zit deze vol met gaten. Nadat je het eerste uur langs alle kuilen manoeuvreert, is de rest van de rit gelukkig een heel stuk beter en geniet je van een weg zonder vele kuilen. Maun is de uitvalsbasis voor de Okavango Delta en Moremi National Park. De Okavango Delta is een enorm web van waterwegen dat zich uitstrekt over honderden kilometers. Het is het leefgebied van een diversiteit aan ‘African Wildlife’. Hier kun je werkelijk alles tegen komen; van leeuwen en olifanten tot knorrende nijlpaarden. Maun is ook de ideale plek om boodschappen te doen en proviand in te slaan. Wij kozen ervoor om ’s avonds lekker te gaan barbecueën bij de tent, maar je kunt ook een hapje gaan eten bij het restaurant van de aangrenzende lodge met zwembad.
Dag 15 – Vrij te besteden, optioneel: Okavango Delta mokorotocht
Vandaag heb je vrij te besteden, genoeg te doen in dit activiteitenstadje! Onze tip: trek met een gids de Delta in, over het water welteverstaan. In de Okavango Delta bestaan namelijk geen wegen en al het vervoer gaat via het water. Vaar in een traditionele mokoro (uitgeholde boomstam) door het web van waterwegen. Onder je boomstambootje zie je de paadjes langs glijden waar in het droge seizoen de zebra’s hun sporen achterlaten. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, stop je voor een picknicklunch en strek je de benen. Te voet ga je op zoek naar de andere inwoners van de delta en speur je naar zebra’s en giraffes. De ondergrond is sompig en op sommige stukken blijft je voet steken in de modder. Het hoort er allemaal bij.
Dag 16 – Into the wild – Moremi/Khwai
Reistijd circa 2 tot 5 uur
Het 4×4 avontuur gaat nu echt beginnen! Je bent helemaal op jezelf aangewezen en de komende dagen heb je geen mogelijkheid meer om inkopen te doen voor het eten. Zorg er dus voor dat je koelkastje en de tank goed gevuld is. Je laat de verharde wegen achter je en laat je bij de South Gate van het Moremi park (op 1,5 uur rijden van Maun) registreren.
De komende drie dagen baan je je een weg dwars door de wildparken van Moremi, Khwai en Chobe richting Kasane. Er zijn maar een beperkt aantal locaties in het park waar je kunt kamperen. Op het moment van boeken kijken we naar de beschikbaarheid en wordt je definitieve route bepaald.
Indien er geen plek meer is in de parken zelf kunnen we kijken naar een alternatieve route, waarbij je dan dagsafari’s kunt maken het Moremi en Chobe park in.
Dag 17 – Op safari – Savuti
Reistijd circa 4 tot 6 uur
De eerste nacht was even wennen. Overal om je heen hoor je de Afrikaanse bush-geluiden en soms zelfs geritsel dicht bij de auto. Berg daarom je etenswaren goed op en zorg dat er geen kampeerspullen meer voor het oprapen liggen. Vandaag staat geheel in het teken van safari. Wij gingen naar de Savuti regio. Dit gebied krioelt van het wild. Het is een opgedroogd moeras die is veranderd in een grasrijk landschap. Zebra’s, springbokken, buffels maar ook leeuwen komen hier veel voor. Houd je camera dus in de aanslag.
Na een hele dag in door de bush te hebben gereden kom je aan het eind van de middag aan bij je tweede campsite. Wij vonden het echt heel bijzonder om midden in de wildernis je eigen maaltje te bereiden. Je dineert niet iedere dag tussen het wild.
Dag 18 – Nog meer wild spotten in Chobe
Reistijd circa 4 tot 5 uur
Na een goede nachtrust breekt de dag alweer vroeg aan. Voor de mooiste plaatjes is dit het beste moment om erop uit te gaan. De opkomende zon zet het landschap in een adembenemende rode gloed. Echt fotoalbum materiaal.
Na het ontbijt klap je de tent weer in en is het tijd om verder koers te zetten het noorden. De wegen worden nog een stukje uitdagender en het landschap veranderd. De begroeiing trekt ook hier weer veel wild aan en daardoor ook veel vleeseters. De omgeving staat dan ook bekend om de vele katachtigen en wilde honden. Maar toch moet je goed zoeken, ze zijn namelijk een meester in de camouflage. Achter ieder bosje kan maar zo een leeuw liggen te luieren. Spannend!
Dag 19 – Van Chobe naar Kasane
Reistijd circa 5 uur
Na voor de laatste keer wakker te zijn geworden met de dierengeluiden is het weer tijd om terug de bewoonde wereld in te gaan. Kasane is het eindpunt van je kampeeravontuur. Je levert je auto in bij de luchthaven en neemt een taxi naar je lodge direct aan de Chobe rivier. De lodge is eenvoudig, maar sfeervol. Onze kinderen sprongen echter meteen in het zwembad om het stof van de afgelopen dagen van zich af te wassen.
Kasane is een leuk plaatsje en indien gewenst kunnen we hier nog een extra nacht en een bootsafari voor jullie inplannen. Olifantenfamilies en ander wild verzamelen aan de oevers, nijlpaarden knorren in de modder en krokodillen liggen op de loer naar een hapje. Na zo’n twee uur varen word je dan weer bij je lodge afgezet.
Dag 20 – De grens over naar Victoria Falls
Reistijd circa 2 uur
Onze chauffeur komt je in de ochtend bij het guesthouse in Kasane ophalen. Na ongeveer twee uur rijden en een grensovergang kom je aan bij je guesthouse in Zimbabwe. De vriendelijke eigenaren runnen hier een guesthouse met enkele kamers en een zwembad met ligstoelen in een subtropische tuin. Je komt aan het begin van de middag aan en hebt de rest van de dag om de watervallen te bezoeken. De ligging van ons guesthouse is ideaal, op korte afstand van het centrum en de ingang tot de Victoria Falls. Schoenen aan, poncho mee en te voet ga je naar het punt waar de Zambezi met alle geweld naar beneden stort. 1708 meter breed, 250 miljoen liter water per minuut en 100 meter hoog. Erg indrukwekkend als je het ons vraagt.
Dag 21 – Optioneel: zoevend van Zambia naar Zimbabwe
Je hebt vandaag vrij te besteden. Relax aan het zwembad, geniet van een high tea bij het koloniale Victoria Falls Hotel of koop wat souvenirs voordat je weer naar huis gaat. Maar voor degenen die wel van een beetje avontuur houden, is er gelukkig genoeg te beleven. Onze tip? Ga ziplinen over de Zambezi rivier om het einde van jullie avontuurlijke Afrika reis extra spectaculair te maken. Je zoeft van de ene kant in Zimbabwe naar de andere kant van de kloof in Zambia met op de achtergrond de watervallen. Het geheel duurt maar kort, maar geeft een enorme adrenaline kick!
Wil je watervallen vanaf de Zambia kant bekijken zonder te ziplinen, dan kan dat natuurlijk ook, een dagvisum kost circa $ 20 p.p.
Echte waaghalzen kunnen eventueel ook gaan bungyjumpen van de brug, gaan raften op de Zambezi of een microlight vlucht maken over de watervallen. Heb je hier interesse in vraag ons dan naar de mogelijkheden.
Dag 22 & 23 – Bye bye Africa
En dan zit het grote avontuur er op. Afhankelijk van de tijd dat je vlucht gaat kun je na het ontbijt nog een bezoek brengen aan de grote open markt in het dorp, om wat laatste souvenirs in te slaan.
Wij regelen een transfer van je hotel naar de luchthaven. Met een koffer vol nieuwe herinneren stap je in het toestel en via Kaapstad, Johannesburg of Nairobe vlieg je naar huis, waar je de volgende dag aankomt.
Deze rondreis is volledig naar wens aan te passen. Wil je ergens een nachtje langer verblijven of er nog een van onze bouwstenen aan toevoegen dan is dat in uiteraard mogelijk.