Rondreis Slingerapen, tempelwachters en raft-rivier
RondreisDag 1 en 2 – Aankomst Maleisië – Kuala Lumpur
Na een lange vlucht land je op de luchthaven van Maleisië, waar onze chauffeur op je wacht om je naar je hotel met zwembad in het bruisende centrum van de stad te brengen. Kuala Lumpur is een mix van typische Aziatische straatjes en statige wolkenkrabbers.’s Avonds is het smullen bij de Chinese eetkramen in het straatje Jalan Alor of de ‘foodcourts’ in de hippe winkelcentra.
Je kunt ook direct naar Medan gaan, houd er dan rekening mee dat je twee overstappen nodig hebt of de vlucht duurder is, vanwege beperkte mogelijkheid om naar Medan te vliegen vanuit Europa;
Dag 3 – Aankomst in Medan
Bij aankomst kom je er achter dat Sumatra niet alleen jungle is. Getoeter, files en crossende motortaxi ‘becaks’: Welkom in de derde metropool van Indonesië.
Na een lange vlucht zoeken wij liever de rust op in de kampung buiten de stad. Even bijkomen bij het zwembad en de zon zien onder gaan tussen de palmbomen. Van dit plekje is er maar een. Als het vol is slaap je in een comfortabel stadshotel met een historisch tintje en een zwembad.
Dag 4 – Becaks door Medan
Er staan een paar becaks klaar en met een gids gaan we de kampung in. Een becak is een motor met zijspan, een veelgebruikt vervoermiddel in Medan. Langs de weg en op de markt zien we vrouwen die van alles verkopen: bananenchips, gefrituurde donuts en andere hapjes. We gaan op zoek naar het verhaal achter deze vrouwen. De gids neemt ons mee naar de mensen thuis en ze laten trots hun ‘werkplaats’ zien, oftewel de keuken. Een grote wok staat op het houtvuur achter het huis. De buurvrouw laat ons zien hoe ze flapjes boetseert en we helpen haar een handje mee.
Dag 5 – Per 4×4 de binnenlanden in
Reistijd: circa 3 uur
Tijd om Medan gedag te zeggen en aan je jungle avontuur te beginnen. Wat hobbelt zo’n 4WD en komt er nog een einde aan die palmolieplantages? Leuk die varkens langs de weg en kinderen die naar ons zwaaien. Na ongeveer 3 uur komen we aan in Bukit Lawang.
Het hotel waar we verblijven is redelijk eenvoudig, maar fraai gelegen aan de rand van het oerwoud. Het hotel heeft geen zwembad, maar je kunt verkoeling zoeken in de rivier die dwars door Bukit Lawang loopt. Aan de oevers staan huisjes op palen, vrouwen doen de was en mensen zijn aan het baden.
Dag 6 – Op zoek naar orang oetans tijdens trekking
We lopen met onze gids hoger en hoger het oerwoud in. Na nog geen uur hiken horen we opeens gekraak boven ons. Een nieuwsgierige orang oetan komt langzaam omlaag. Deze draagt een kleintje op haar rug. Ze is niet erg schuw. We houden voldoende afstand en kunnen op ons gemak mooie plaatjes schieten.
Het is verboden om de orang oetans te voeren of aan te raken, maar op het moment dat een van de apen iets te dichtbij komt trekt onze gids toch opeens een paar bananen uit zijn tas. Hij zegt dat ze agressief kunnen worden als je ze niks geeft, maar op deze manier houdt het gedrag natuurlijk wel in stand.
De trekking duurt circa 3 uur, onderweg ga je zwemmen bij de waterval en de gids brengt een picknick lunch voor onderweg mee. Na de lunch vaar je per autoband in ongeveer 25 minuten terug naar het dorp.
Dag 7 – Diep de jungle in
Vanuit Bukit Lawang rijden we verder de jungle in. Daar steken we de hangbrug over, naar een aantal hotels gerund door lokale families. Geheel in stijl met de omgeving slapen we in een houten bungalow aan de rivier. Er is geen warm water – maar koud is het ook niet – en er is beperkt elektriciteit. Ga zwemmen met de kinderen uit het dorp. Het is vroeg donker en je hoort hier niets anders dan geluiden uit de jungle.
Dag 8 – Tangkahan tubing
De autobanden liggen al klaar in de rivier. Onze gids bindt ze aan elkaar als een vlot en stuurt hier en daar bij met een stok. Langzaam zakken we de rivier af. Hé! Daar slingert een aap tussen de takken. Op een ondiep stuk wijst je gids naar een zijtak van de rivier. Hier stappen we uit en wacht ons een verrassing: Een klaterende waterval. Leuk om tegen de stroom in te zwemmen en wat is die straal hard! Na een poosje spetteren steken we de rivier over en lopen we met onze gids een heel stuk langs de rivier door palmolieplantages terug naar onze bungalow. We hebben alle tijd om te zwemmen bij de hotspring verderop. Je kunt ’s middags ook een trekking te maken zoals onderaan de pagina beschreven.
Dag 9 – 10 Op naar cultureel Java
We verlaten Sumatra en reizen door naar cultureel Java. Best een lange reisdag en het is dan fijn dat onze chauffeur ons direct naar het hotel brengt. Inchecken en eerst maar eens een frisse duik nemen. Dat is makkelijk, want het moderne hotel heeft een zwembad op de binnenplaats. Je hebt hier nauwelijks door wat er buiten op straat gebeurt. Dat zien we vanavond wel als we op zoek gaan naar een restaurant. Ook de volgende dag heb je de tijd om de stad te verkennen. Wij bezoeken het paleis van de sultan en in de drukke winkelstraat Malioboro vinden we een restaurant met de heerlijkste rendang. We nemen een becak terug naar ons hotel waardoor we nog meer van de stad zien.
Onze tip: Via Via restaurant, letterlijk om de hoek van het hotel.
Dag 11 – Tour de Borobodur
Vanuit Borobudur village stappen we op mountainbikes. Enthousiast begroet onze gids de werkers in de velden, het is duidelijk dat hij hier vandaan komt. Tussen de uitgestrekte rijstvelden ligt een klein dorpje. We stoppen bij een warung, een traditioneel winkeltje. Meer dan wat zakjes chips, flesjes water en wat vers fruit verkopen ze niet, maar het is precies wat we nodig hebben. Uit het dorpje komen kinderen nieuwsgierig een kijkje nemen. Met handen- en voetenwerk is het contact met onze eigen kids snel gemaakt.
We rijden tot aan de voet van de tempel. Daar begint de klim naar boven tussen giechelende studenten die maar al te graag met ons op de foto willen. Bovenaan staan we tussen de vele stoepa’s te kijken naar vulkanen en het groene platteland waar we eerder doorheen fietsten …
Dag 12 – Prambanan
Vandaag mogen we de wekker iets later zetten dan gisteren. We gaan naar het Prambanan-tempelcomplex. Als we in de buurt komen zien we de puntige tempels al opdoemen. Dit is het grootste Hindoeïstische bouwwerk van Indonesië. Indrukwekkend zijn de vele muurversieringen en details die het verhaal van Ramayana vertellen. We luisteren naar de gids terwijl de kinderen wat ronddwalen tussen de vele tempels.
We laten ons afzetten in het centrum van de stad en zoeken een leuk restaurantje om te lunchen. De nasi campur valt ook bij de kinderen in de smaak. We sluiten de dag af met een paar uurtjes bij het zwembad.
Dag 13 – Treinen door het binnenland
Reistijd: circa 6 uur
Met de trein reizen heeft altijd iets magisch voor ons en vandaag
doorkruisen we het Javaanse platteland. De stoelen zijn comfortabel en we zitten tussen lokale reizigers. Super, vertrekken maar. Rijstvelden en groene heuvels snellen aan ons voorbij en regelmatig passeren we kleine dorpen.
We stappen uit in Kertosono, onze chauffeur brengt ons in twee uur naar het hotel dat midden tussen de heuvels en uitlopers van omringende vulkanen ligt. Het is hier rustig en er zijn meerdere zwembaden. De kids nemen gelijk een plons in het zwembad. Even ontspannen en opmaken voor de expeditie van morgen.
Dag 14 – Op expeditie naar Bromo
Expeditie klinkt heel spannend en de jeep maakt de reis vandaag extra avontuurlijk. We stijgen langzaam in hoogte en slingeren over asfaltwegen door groene bossen. Boven aangekomen duiken we over zandwegen de krater in, dit is de grote ring om de Bromo vulkaan heen. Stofwolken achtervolgen ons. Het is zo net een maanlandschap. We zien de rook al opstijgen, daar is de Bromo vulkaan! We nemen de trappen omhoog, zodat we echt op de rand staan en de vulkaan in kunnen kijken. Wat een natuurgeweld. Met een jeep rijden we door naar de buitenste kraterrand voor het beroemde uitzicht. Het is wel geen zonsopkomst, maar het is er nu wel een stuk rustiger. Vanavond slapen we weer in hetzelfde hotel, wel zo relaxed na zo’n expeditie-dag.
Let op: Houd er rekening mee dat sinds het uitbarsten van de Bromo vulkaan in oktober 2014, de vulkaan nog altijd sporadisch aswolken uitspuwt, waardoor de klim naar de krater niet altijd is toegestaan. Kun je de krater niet beklimmen? Maak dan een wandeling naar de tempels in het dal.
Dag 15 – Van Java naar Bali
Vandaag brengt de chauffeur ons naar de luchthaven van Surabaya. Vanuit hier vliegen we naar Bali en rijden we door naar Ubud. Het is wederom best een pittige dag, maar eenmaal op Bali zakt het reistempo.
Net buiten het centrum van Ubud vonden wij verschillende kleinschalige hotels omringd door groen. De kamers zijn sfeervol ingericht met bewerkte, donker houten meubels. Voor een verfrissende duik kun je in het zwembad terecht. Ubud is een toeristisch stadje met veel restaurants, barretjes en boetieks. Op het omliggende platteland sjokken ossen op de sawa’s en zie je rijsthalmen wuiven in de wind.
Dag 16 – Raften langs watervallen en rijstvelden
Zwemvest om, helm op en tijd voor actie! Samen met ervaren gidsen bedwing je in een raft de Ayung rivier. Je bevindt je tussen je tussen watervallen, stijle bergwanden en sawa’s. Je voelt de waterdruppels uit de bomen op je vallen en soms raft je onder een waterval door, of moet je bukken voor een enorme palmboom die over de rivier gevallen is. Je raft letterlijk door het regenwoud. Je bent serieus actief bezig tijdens het raften. Op sommige stukken gaat het er ruig aan toe, want de rivier kan wild zijn, maar de gidsen weten precies hoe ze de stroomversnellingen het beste kunnen bedwingen. Eenmaal in rustiger vaarwater beland vonden wij het leuk om ons raft expres om te laten slaan zodat we heerlijk konden drijven in het water om af te koelen. Na de verfrissende douche en de (buffet-) lunch brengt onze chauffeur je weer terug naar je hotel.
Dag 17 – Eigen invulling
Vandaag kun je doen waar je zin in hebt. Ubud is het activiteitenstadje van Bali. Op de fiets zie je gemakkelijk meer van de groene omgeving van Ubud. Je gaat heuvel af en hoeft dus zelf maar weinig te trappen. We rijden langs rijstvelden en door dorpjes. Kinderen snellen zich naar de weg om ons een high-five te geven terwijl we voorbij zoeven, onze kinderen vinden het fantastisch. De tocht eindigt in de tuin van de gids waar een uitgebreide rijsttafel klaar staat.
Na de Bromo nog niet genoeg van vulkanen, ga dan Mount Batur beklimmen. Verken de recente lavastromen van de jongere kraters van deze vulkaan Batur tijdens een glooiende wandeling over asvelden en lavarotskorsten. Op een van deze stoomgaten worden bananen en eieren gekookt als snack voordat je onder de sterrenhemel naar beneden klimt.
Geen zin in actie, dan plof je lekker bij het zwembad neer.
Dag 18 – Tijd voor zandstrand
Reistijd: circa 1 uur
Van Ubud reizen we naar Sanur. Daar wacht je lang verwachte strand. In de tropische tuin aan het zwembad van het hotel is het heerlijk bijkomen van de reis. Én we zitten op nog geen 5 minuten van het strand. Een fijne plek om met onze tieners te vertoeven.
’s Avonds lopen we gemakkelijk vanuit het hotel over de boulevard van Sanur. Deze straat loopt parallel aan het strand en heeft een keur aan verschillende restaurants en winkeltjes.
Dag 19 & 20 – Relax aan zandstrand
De rest van de dagen heb je de tijd om heerlijk te relaxen, aan het zwembad of op het strand. Het fijnkorrelige zandstrand loopt langzaam af in zee en er zijn weinig golven. Overal op het strand liggen kleurrijke bootjes en er zijn vele massagesalons. Voor weinig geld kun je hier je spieren losmaken. Na deze actieve reis vonden wij dit een fijn cadeautje. Mocht je liever de omgeving verkennen, dan wandel je zo over de promenade naar de vele winkeltjes voor een boodschap of het inslaan van souvenirs.
Tip: Surfles
Is de reis nog niet actief genoeg? Voeg dan optioneel een golfsurfles toe aan je reis. Wij vonden een mooi surfproject dat straatkinderen helpt. Na een korte theorieles gaan we het strand op. Warming up, stretchen en vervolgens droog oefenen op het strand. Dan gaan we de zee op. Bij de eerste golf staat onze jongste dochter direct op haar boord en surft naar de kant. De oudste heeft wat meer moeite, maar staat uiteindelijk ook. Mij lukt het 1x om te staan en verder surf ik af en toe op mijn knieën. We hebben veel plezier samen, zo leuk om als gezin iets nieuws te leren waar we alle vier enthousiast van worden!
Dag 21 & 22 – Bye Bye Bali
Na het ontbijt en misschien nog een laatste duik in het zwembad is het tijd om ook Bali gedag te zeggen. Je chauffeur brengt je in 45 minuten naar de luchthaven. De meeste vluchten vertrekken in het begin van de avond.
Je kunt vanaf Bali niet rechtstreeks naar Amsterdam vliegen. Wij vinden de vluchten van KLM ideaal, omdat je alleen een korte tankstop maakt op Singapore. Na het strekken van de benen, neem je weer plaats in hetzelfde vliegtuig en vervolg je de terugvlucht. De volgende dag kom je weer thuis aan, vol met een rugzak vol mooie herinneringen aan jullie actieve familiereis.