Praktische vragen voor vertrek naar Thailand
BlogOpeens komt die zomervakantie best snel dichtbij. Toen je de reis naar Thailand boekte in de winter of het vroege voorjaar, leek het nog zo ver weg; nu kun je gaan aftellen. Logisch dat veel reizigers zich op dit moment gaan verdiepen in de voorbereiding op hun reis. Daarbij komen vaak behoorlijk wat praktische vragen naar boven. We kunnen ons goed voorstellen dat je over sommige zaken graag wat meer zou willen weten, daarom hebben we de meest voorkomende vragen en antwoorden op een rijtje gezet.
Neem ik een backpack mee of een koffer?
Als je al een goede koffer hebt en geen reistas of backpack, dan hoef je niet nieuwe spullen aan te schaffen, al onze reizen kunnen worden gemaakt met een koffer. Bedenk wel dat je tijdens onze individuele reizen vaak van de ene plaats naar de andere trekt en dus ook geregeld je bagage in een trein tilt of van de boot sleept. Een koffer is dan zwaarder en onhandiger dan een tas en om deze reden geven wij zelf de voorkeur aan een backpack of een reistas met wieltjes: een stuk lichter, makkelijk over je schouder te zwaaien en je kunt ‘m altijd wel ergens tussen proppen. Naast je grote bagage is het handig om ook een rugzak mee te nemen. Tijdens excursies kun je dan makkelijk water, iets te eten en een trui bij je dragen. Bovendien zijn er bouwstenen waarbij je op een bijzondere plek overnacht en niet je grote bagage mee kunt nemen. In een goede rugtas passen dan schone kleren, een tandenborstel en je camera. Bovendien heb je je handen vrij als je een flink stuk moet lopen tijdens de activiteiten.
Moet ik een klamboe meenemen?
Thailand is nu eenmaal een tropisch land, dus je zult er best wat kruipbeestjes tegenkomen. Je hebt ze natuurlijk liever niet in je bed, daarom kan een klamboe prettig zijn. Die helpt ook goed tegen de muggen. In veel kamers hangt al een klamboe en als deze er niet is, is er in principe altijd airco, daar houden insecten helemaal niet van. In een heel enkel geval zou het kunnen voorkomen dat je geen van beide hebt. Je kunt natuurlijk een (reis)klamboe meenemen voor deze situatie, maar bedenk wel dat die best wat ruimte inneemt in je bagage en dat je die bovendien ergens aan moet ophangen. Als je er al aan hebt gedacht om een schroefhaakje mee te nemen, is er in de meeste kamers geen plek om het haakje aan te bevestigen. Wij adviseren dus om de klamboe lekker thuis te laten, maar wel voor de zekerheid een flinke fles met DEET of een ander insecten werend middel mee te nemen.
Moet ik malariapillen slikken?
Als reisorganisatie zijn wij niet bevoegd om medisch advies te geven, dus wij verwijzen reizigers altijd naar de GGD, een tropenarts of de Travel Clinic met vragen over hun gezondheid in de tropen. Natuurlijk hebben wij bij deze organisaties zelf ook informatie ingewonnen en wij weten dat malaria niet voorkomt in de gebieden waar onze bouwstenen naartoe gaan. De weinige malariaparasieten die er nog zijn (in de noordelijke grensgebieden), zijn resistent tegen de middelen die je preventief kunt slikken. Het enige wat daar helpt, is je goed beschermen tegen muggenbeten met DEET. Veel reizigers vragen zich af welke vaccinaties nodig zijn: voor Europeanen wordt doorgaans alleen een inenting tegen hepatitis A en DTP aangeraden, een vrij standaard ‘cocktail’ voor tropische gebieden. Check dit voor de zekerheid nog even met je arts, liever goed voorbereid op reis dan ziek thuis komen.
Welke kleding moet ik meenemen?
Het antwoord is simpel: niet te veel. Alles wat je inpakt, sleep je tenslotte zelf mee en je kunt in Thailand heel makkelijk en goedkoop je kleding laten wassen. In het warme en vochtige klimaat heb je het meeste aan dunne, luchtige kleding. Een (dikke) jas heb je echt niet nodig, maar een vest kan fijn zijn als je in de winter of het voorjaar reist. Op sommige plekken kan het ’s avonds buiten afkoelen. Als je veel activiteiten hebt gepland is het fijn om schoenen bij je te hebben waarop je lang kunt lopen. Ga je een trekking maken in het noorden, let dan op dat deze een goed profiel hebben en voldoende steun bieden. Maar wij lopen uiteindelijk het meeste op onze slippers: in de stad en op het strand. Die ene keer dat we hoge hakken meenamen, gingen deze ongedragen weer mee terug naar Nederland.
Heb ik alle documenten en tickets nu ontvangen?
Als je bij ons boekt, krijg je direct een ontvangstbevestiging van de boeking met daarbij een factuur voor de internationale vluchten, als je deze ook bij ons hebt geboekt. Meestal krijg je een paar dagen later de e-tickets voor deze internationale vlucht al toegestuurd, van onze ticketleverancier Airtrade. Komen de tickets niet direct, dan heb je ze in ieder geval twee weken voor vertrek. Tussen de twee en vier weken na boeking krijg je van ons de reisbescheiden toegestuurd, waaronder de factuur, een Engelstalige dag-tot-dag-beschrijving en veel praktische informatie. Hiermee heb je alles ontvangen dat je nodig hebt om op reis te gaan. Bij aankomst in Thailand ligt er een pakket met aanvullende informatie en de vouchers op je te wachten. Dit krijg je in je eerste hotel, of van de gids of chauffeur van de eerste excursie, afhankelijk van hoe je reis begint.