Tempels en thee bij Chiang Rai
Bouwsteen✓ Op ongeveer drie uur rijden van Chiang Mai, of een uurtje vliegen vanaf Bangkok
✓ Bekend vanwege de White en Blue Temple
✓ En nét buiten Chiang Rai vind je heuse heuvels en theevelden, bij Mae Salong
✓ Overnacht comfortabel en geniet in één van de lokale restaurants
Dag 1 – Je reis naar Chiang Rai
Chiang Rai is makkelijk met de bus of met het vliegtuig te bereiken. Vanaf Bangkok vlieg je er in een uur naar toe. Kom je uit Chiang Mai? Elk uur vertrekt een bus naar Chiang Rai, die er ongeveer drie uur over doet. Eenmaal in Chiang Rai reis je op eigen gelegenheid naar je hotel. En dan is het even wennen. Chiang Rai is een provincie-stadje met weinig andere reizigers. En waar je in Chiang Mai echt een hang out hebt met toeristen ga je hier even zelf op zoek. Wij zochten en vonden. Een fantastisch lokaal restaurant, met alleen maar Thai. Met google translate bestelden we onze gerechten en hebben we gesmuld. Loop op het hele uur ’s avonds naar de Clock Tower: je wordt getrakteerd op een lichtshow.
De beroemde tempels van Chiang Rai
Wanneer je op tijd vertrekt uit Chiang Mai heb je de hele middag de tijd om de tempels van Chiang Rai te verkennen. Ze lijken misschien een beetje kitsch (en zijn het eigenlijk ook) maar niettemin toch indrukwekkend. De White Temple blinkt en glimt je van ver tegemoet; gebouwd van alleen maar kleine witte tegels. In 1997 is begonnen met de bouw; in een nabij gelegen hangar is men nog steeds aan het werk. Vergeet zeker niet naar het toilet te gaan in het gouden gebouw. Tegenover de White Temple vind je prima restaurants voor een lokale lunch. Met wat geluk ontmoet je daar het brein achter de White Temple. De Blue Temple is (zoals de naam al zegt) geheel blauw.
Dag 2 – De theeheuvels rondom Chiang Rai
De groene heuvels rondom Chiang Rai staan vandaag op het programma; je gaat naar Doi Mae Salong. Dit kleine dorp ligt midden in de heuvels, met theevelden rondom. Dé plek in Thailand om thee te plukken, te ruiken en te proeven. Vrouwen van lokale stammen plukken met de hand de theeblaadjes van de struiken, die daarna naar een kleine fabriek worden gebracht. Hier worden de theeblaadjes geselecteerd en gedroogd, waarna ze tot echte thee worden verwerkt. En ook al ben je in warm Thailand, je zult merken dat het hier in de heuvels een Engels klimaat kan zijn, met mist en killere temperaturen. Na een proeverij reis je weer terug naar Chiang Rai.
Dag 3 – Vertrek uit Chiang Rai
Tijd om te gaan, na het ontbijt. Omdat er nog voldoende te doen is in en rond Chiang Rai kunnen we het ons voorstellen dat je hier nog wat nachtjes aan vast wil plakken. Zo ligt op steenworp afstand de beroemde Golden Triangle; met het drielandenpunt bij Chiang Saen. Hier vormt de machtige Mekong Rivier de natuurlijke grens tussen Laos, Thailand en Myanmar. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie over deze excursie. Wil je nog wat meer zien in Noord-Thailand? Via Chiang Mai vervolg je dan makkelijk je reis naar hip & avontuurlijk Pai én naar de groene rijstvelden bij Mae Hong Son. Of reis naar Bangkok en van daar uit terug naar huis of naar het zuiden. We denken graag me je mee om je ideale reis samen te stellen.
Onze slaapplekken
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Verken de Gouden Driehoek
Op ongeveer een uur rijden van Chiang Rai ligt de beroemde Golden Triangle. De regio waar Myanmar, Laos en Thailand elkaar raken en waar vroeger opium verhandeld en vervoerd werd. Opium was één van de gewassen die verbouwd werd en waar grote vraag naar was. In Chiang Saen, waar het drielandenpunt is, vind je nog een kleinschalig museum waarin je een kort-maar-krachtige expositie kunt bekijken. En net zoals vroeger reis je voor een deel over de rivier, in een longtail boot, over de Mekong-rivier. Je stapt op in Chiang Saen; de Mekong is hier breed en rechts van je zie je Laos liggen. Wanneer je aan wal stapt krijg je een inkijkje in de Meo bergstam: de vrouwen lopen in traditionele (blauwe) kleding rond en via je gids (en handen en voeten) kun je makkelijk een praatje maken. Aan het einde van de dag ben je weer terug in Chiang Rai.
Tempels en thee bij Chiang Rai - fietsen (in een kleine groep)
Chiang Rai en omgeving per fiets verkennen? Dat kan! Je bezoekt niet alleen de beroemde tempels in de stad, maar fietst langs de oevers van de Lao-rivier, via rijstvelden en fruitboomgaarden. Je krijgt hiermee een authentiek kijkje in het lokale leven. Je avontuur begint met een pick-up bij je hotel in Chiang Rai. Na een korte veiligheidsinstructie wordt je fiets persoonlijk afgesteld voor een comfortabele rit. Vervolgens fiets je door gezellige dorpjes en langs uitgestrekte rijstvelden, terwijl je de rustige oevers van de Lao-rivier volgt. Deze tocht laat je niet alleen genieten van het prachtige landschap, maar geeft je ook een inkijkje in het authentieke plattelandsleven van Thailand, net buiten Chiang Rai. Terwijl je verder fietst, word je omringd door fruitboomgaarden, groene rijstvelden, rubberplantages en imposante teakbomen. Een hoogtepunt van de fietstocht is een bezoek aan de Witte Tempel, ook wel bekend als Wat Rong Khun, een adembenemend meesterwerk van moderne Thaise architectuur. De onberispelijke witte kleuren en gedetailleerde ontwerpen maken dit een onvergetelijke ervaring. Na deze culturele ontdekkingstocht geniet je van een heerlijke lunch in een lokaal restaurant vlakbij de tempel, waar je kunt proeven van de smaken van de regio.
Naar de Akha- en Yao bergstammen
De Akha zijn aan het begin van de 20ste eeuw vanuit China naar Zuidoost-Azië gekomen. Door burgeroorlogen in Myanmar en Laos zijn de Akha uiteindelijk in Thailand terecht gekomen, waar ze nog leven via hun eigen oude tradities. Vandaag maak je met ze kennis: je bezoekt hun dorp, praat met ze een leert meer over hun gewoontes en gebruiken. Met name de vrouwen zijn makkelijk herkenbaar aan de helmachtige hoofdtooi versierd met zilveren bolletjes, kralenkettinkjes, geverfde veertjes en bont. De Yao leven nog steeds met Chinese gewoontes en gebruiken zelfs Chinese karakters in hun schrift. Ondanks de verschillen tussen de Akha en de Yao leven ze gemoedelijk en harmonieus al decennialang naast elkaar.