Kilimanjaro – Machame route
BouwsteenSommige mensen slaan op deze route de nacht in Karanga Camp over. Dit raden wij niet aan omdat je anders twee lange klimdagen achter elkaar hebt, waarmee je je lichaam erg op de proef stelt. Hieronder hebben we de Machame route van dag tot dag beschreven.
Dag 1 – Aankomst Kilimanjaro
overnachting in Moshi
Wanneer je kiest om deze hoogte Kilimanjaro beklimming in je reis op te nemen, raden we je aan je reis hiermee te beginnen, zodat je het zwaarste deel van je reis gelijk gehad hebt. De meeste vluchten komen ’s avonds aan op Kilimanjaro airport. Hier word je door onze chauffeur opgehaald en naar je hotel in Moshi gebracht. Aan de voet van de Kilimanjaro hebben we een eenvoudig hotelletje gevonden met een goede prijs/kwaliteit verhouding. De nette kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet.
Na de avondvlucht vonden wij het prettig om de volgende dag nog even rustig aan te doen en niet gelijk de berg op te gaan. Moshi is een relaxt plaatsje met kleurrijke winkeltjes en restaurantjes. Wil je dat we een extra nacht in Moshi voor je inplannen, vraag dit dan bij ons aan.
Dag 2: Machame Gate – Machame Camp (3000m)
Na het ontbijt word je opgehaald door onze berggids en word je in een uurtje naar de Machame Gate gebracht. Hier worden alle formaliteiten en entreegelden afgehandeld en de spullen onder de goedlachse dragers verdeeld.
Door de dichtbegroeide nevelwouden loop je in je eigen tempo naar boven. Wij kregen hier een beetje een sprookjesbos gevoel. Kijk goed om je heen, want je kunt hier tropische vogels, apen, kameleons en varanen tegenkomen. Na 6-8 uur klimmen kom je aan in het Machame Camp, waar de kok begint met het avondeten. Na het diner kun je nog wat nakletsen met de gids, of vroeg onder de wol kruipen, zodat je de volgende dag weer fit opstaat.
Dag 3 – Machame Camp (3000m) – Shira Camp (3840m)
In de vroege ochtend, na een warme kop koffie en een broodje, trek je je veters weer aan. Het landschap verandert van een tropisch nevelwoud in een geurig heidelandschap. Na een tijdje wordt het landschap steeds rotsachtiger, met vulkanisch gesteente en cactussen.
Je hebt een mooi uitzicht op het Shira Plateau en Mount Meru, een uitgedoofde vulkaan. Onderweg zie je de besneeuwde top van de Kilimanjaro al liggen. Na de picknick-lunch kom je in 4-5 uur bij Shira Camp aan, waar je je nog even kunt wassen met zeep en warm water uit een teiltje. Na het diner koelt het al behoorlijk af en is het heerlijk om in je slaapzak te kruipen.
Dag 4 – Shira Camp (3840m) – Barranco Camp (3950m)
Via Lava Tower (4500m)
Meestal begin je vandaag de hoogte goed te voelen. Je loopt omhoog naar Lava Tower op 4500 meter, maar slaapt een stuk lager, zodat je lichaam rustig kan wennen aan de hoogte en ijle lucht. In totaal loop je vandaag ongeveer 6 uur naar Barranco Camp, wat wij zelf het mooiste plekje van de hele beklimming vinden, omdat het in een kloof ligt.
Wanneer je aankomt bij het kamp, hebben de dragers de tenten al opgezet en staat er een thermosfles met warm water of warme chocomel met hartige snack voor je klaar. Er wordt weer uitgebreid gekookt en met een beetje geluk word je getrakteerd op een heldere sterrenhemel.
Extra nacht Karanga (Barranco Camp (3950m) – Karanga Camp (3960m)
Het is mogelijk om tijdens de klim een extra dag in te plannen, zodat je goed de tijd hebt om te acclimatiseren en te genieten van de omgeving. Na het ontbijt klim je via de Barranco Wall (300 meter hoge rotsmuur) omhoog. Dit lijkt lastiger dan het is, want wanneer je eenmaal klimt, valt het allemaal wel mee en gelukkig word je hier beloond door prachtige uitzichten.
Aan het eind van de middag kom je al aan in het Karanga Camp, waar je na het avondeten met de dragers en gidsen kunt kletsen (of lekker je tent opzoeken). Vraag ons naar de mogelijkheden.
Dag 5 – Karanga Camp (3960m) – Barafu Camp (4600m)
Vandaag ga je na je ontbijtje op weg door een bizar en surrealistisch maanlandschap met ijsschotsen. Wij vonden het dan ook niet verwonderlijk dat Barafu Swahili is voor ‘ijs’. Door de ijle lucht heb je echt het idee dat je op een vreemde planeet rondwandelt.
Vanaf Barafu Camp heb je een spectaculair uitzicht over de Kibo krater en Mawenzi toppen. Na het diner raden we je aan om vroeg je tent op te zoeken, want net na middernacht vertrek je naar de top van de Kilimanjaro…
Dag 6 – Barafu Camp (4600m) – Uhuru peak (5895m)
Net na middernacht (wanneer het weer het meest stabiel is) vertrek je in het maanlicht voor het zwaarste gedeelte van de klim. Het zal flink koud zijn en onderweg zul je regelmatig moeten stoppen om op adem te komen in de ijle lucht. Het laatste stuk naar de kraterrand is nog aardig lastig vanwege losse kiezelsteentjes. Uiteindelijk wordt je inspanning beloond bij Stella Point (5735m), waar je geniet van een spectaculaire zonsopkomst en glinsterende gletsjers. Je zult niet de eerste zijn wanneer je denkt er al te zijn, omdat hier het steile gedeelte ophoudt.
Vanaf Stella Point is het nog ongeveer een uurtje lopen naar de top: Uhuru Peak, het dak van Afrika op 5895 meter hoogte. We proberen wel eens uit te leggen wat er door je heen gaat als je op de top staat en je het gevoel hebt dat Afrika letterlijk aan je voeten ligt, maar eigenlijk is het één van die dingen in het leven die je moet ervaren…
Afdaling Uhuru Peak (5895m) – Mweka Camp (3100m)
Na een korte rustpauze en uiteraard een overwinningsfoto op de top, is het helaas alweer tijd om af te dalen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is en je doet er in totaal bijna 7 uur over. We doen het rustig aan en je gids zal het ideale tempo aangeven.
Onderweg maak je nog een stop bij het Barafu Camp, waar je overwinningslimonade drinkt en gefeliciteerd wordt door de dragers. Je kunt hier ongeveer een uurtje bijkomen en het goed tot je door laten dringen dat jij zojuist op het dak van Afrika hebt gestaan. Al kwam het euforische gevoel bij ons wel wat later…
Na deze pauze daal je verder af naar Mweka Camp, wat op 3100 meter ligt. In slaap komen zal wellicht weinig moeite kosten na deze intensieve dag.
Dag 7 – Mweka Camp (3100m) – Moshi hotel
Via Mweka Gate (1630m)
Het einde van de trekking is nu bijna in zicht. Deze laatste dag is niet zo intensief meer en de laatste 2-3 uur word je getrakteerd op een tropisch groene omgeving. De paden zijn hier en daar wat glibberig, zeker als het geregend heeft.
Wanneer je aankomt bij de Mweka Gate (1630m) mag je jezelf op de borst kloppen: je hebt de Kilimanjaro beklommen! Je ontvangt hier dan ook een certificaat om dit moment te vereeuwigen.
Onze chauffeur staat hier voor je klaar om je naar Moshi te brengen waar je heerlijk bij kunt komen in ons hotel. Wil je na de Kilimanjaro beklimming liever een wat luxer verblijf, dan hebben we enkele leuke mogelijkheden voor, vraag onze reisspecialist er gerust naar.
Dag 8 – Vertrek uit Moshi
Heerlijk om weer je eigen kamer te hebben met badkamer. Bij helder weer kun je na het ontbijt nog even in de tuin zitten en zie je met voldoening de witte top van de hoogte Kilimanjaro machtig boven je uit toornen. Wij konden het bijna niet geloven dat wij die berg beklommen hadden.
Wil je na de Kilimanjaro beklimming liever een wat luxer verblijf, kijk dan hieronder bij onze cottages met zwembad.
Na deze bouwsteen kun je je reis vervolgen met een korte safari in Arusha: Peddelend langs wild life. Wil je op safari, kijk dan bij onze mogelijkheden, zoals de 5-daagse Tanzania safari. Of heb je al Zin in Zanibar?
Algemene informatie over de hoogte Kilimanjaro beklimming
Welke route kies ik?
Ben je benieuwd naar de verschillen tussen verschillende routes? Hier hebben wij een speciale pagina voor geschreven: Kilimanjaro routes
Wie gaan er mee?
Deze Kilimanjaro trekking is individueel, maar je kunt ook aansluiten bij een join-in variant. Vraag ons naar de beschikbare data. Voor 2 personen gaan er: twee gidsen mee (een hoofd- en een reservegids), een kok en ongeveer 12 mensen die het materiaal dragen. De Engelstalige gids weet veel van de natuur en zal onderweg veel vertellen over de omgeving. Riksja Tanzania is aangesloten bij de International Mountain Explorers Connection. In samenwerking met IMEC streven we naar een goede behandeling van de dragers, kok en gidsen tijdens je beklimming. Dat betekent onder andere dat zij goed betaald worden en niet teveel kilo’s de berg op hoeven te tillen. Kijk hier voor meer informatie over de IMEC.
Gezondheid
Tijdens de beklimming ervaart iedereen wel duizeligheid en wat hoofdpijn, maar wanneer deze verschijnselen te lang aanhouden en erger worden (dit checkt de gids regelmatig bij je), is het verstandiger af te dalen.
Voorbereiding
Door de ijle lucht is de klim zwaarder dan je denkt. Het helpt om van te voren je lichaam goed te trainen door lange, meerdaagse bergwandelingen te maken (liefst op grote hoogte).
Het weer
Je hebt onderweg een grote kans op buien, ondanks dat het beneden zonnig lijkt. Door de hoogte zijn de temperatuurverschillen groot: van 30 graden in het dal tot -15 graden boven. Je vertrekt doorgaans ’s ochtends vroeg, want dan is het weer het meest stabiel.
Eten en drinken
Water wordt onderweg verzorgd, maar moet wel gezuiverd worden. ’s Avonds wordt er uitgebreid gekookt. Ben je vegetarisch of heb je andere dieetwensen? Graag van te voren bij ons opgeven.
Lichamelijke verzorging
Elke dag kun je jezelf wassen met een warm water teiltje en een zeepje. Op de camps staan wc-hokken.
In ieder geval meenemen
– 1 dagrugzak met spullen die je overdag nodig hebt: water/snacks/windjack/medicijnen/vest of trui (zelf dragen)
– 1 backpack met je kleren en slaapzak voor de week (waterdicht verpakken)
– Toiletspullen: zonnebrandcreme, lippenbalsem, paracetemol, diamox (hoogteziekte)
– Waterfilter (bijvoorbeeld hadex druppels of steriPEN)
– Calorierijke snacks voor onderweg: dextro, muesli/chocoladerepen
– Wind/waterdichte jas met goede kap
– Hoofdlamp
– Wandelstokken
Combineren met andere plekken?
Na je hoogte Kilimanjaro beklimming bieden we je verschillende safari, cultuur en strandmogelijkheden. Kijk hier voor onze bouwstenen: reis Tanzania en reis Kenia.
Onze slaapplekken
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
10-dagen met 7-daagse Machame trekking in kleine groep
Deze trekking is ook in een groep te maken met aankomst in Moshi op iedere 2e maandag van de maand. De trekking bestaat uit bovenstaande route. In de prijs zijn twee extra nachten in Moshi inbegrepen, vóór en na de trekking. Vraag ons naar de mogelijkheden.