Ga naar inhoud

Riksja Travel
Tanzania & Kenia

Kilimanjaro – Rongai route

Bouwsteen
  • Reisschema:
    Kilimanjaro
  • Reisduur:
    8 dagen / 7 nachten
  • Reissom:
    Vanaf € 2.647,- p.p. bij 2 personen
  • Reistype:
    Privé beklimming
De Rongai route is (nog) minder druk bewandeld dan de andere routes en daarom onze favoriet. Je trotseert de berg vanaf de noordkant, bij de grens met Kenia. Het landschap is minder afwisselend dan aan de zuidwest kant, maar toch gevarieerd. Je start in het regenwoud en via dennenbossen en akkers zie je naarmate je stijgt de begroeiing lager worden en verandert het steeds meer in een maanlandschap. Op de laatste dag loop je door sneeuw en ijs naar de top als het langzaam licht begint te worden. Als de zon opkomt sta je op het hoogste punt van Afrika. Je kijkt kilometers ver over gletsjers en eeuwige sneeuw naar de bevroren zee van wolken waar de zon langzaam doorheen komt.



Je kunt de Rongai route in 5 dagen doen, maar wij raden aan om er 6 (of 7) dagen de tijd voor te nemen, zodat je meer tijd hebt om aan de hoogte te wennen en de kans op hoogteziekte verkleint. Hieronder vind je de dag-tot-dag beschrijving van de Rongai route.
Tanzania Kilimanjaro top

Dag 1 – Aankomst Kilimanjaro, overnachting in Moshi

Wanneer je kiest om deze Kilimanjaro beklimming in je reis op te nemen, raden we je aan je reis hiermee te beginnen, zodat je het zwaarste deel van je reis gelijk gehad hebt. De meeste vluchten komen ’s avonds aan op Kilimanjaro airport. Hier word je door onze chauffeur opgehaald en naar je hotel in Moshi gebracht. Aan de voet van de Kilimanjaro hebben we een eenvoudig hotelletje gevonden met een goede prijs/kwaliteit verhouding. De nette kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet.

Na de avondvlucht vonden wij het prettig om de volgende dag nog even rustig aan te doen en niet gelijk de berg op te gaan. Wil je ook een extra dag genieten van de relaxte sfeer in Moshi, vraag dan een extra overnachting aan.

Dag 2 – Op weg naar Simba Camp (2600m)

Het stadje Moshi ligt vlakbij Arusha, aan de voet van de Kilimanjaro. Vanaf hier vertrekt ons (mini)busje richting de noordelijke flanken, vlakbij de grens van Kenia. Je rijdt ongeveer drie en half uur over een behoorlijke hobbel de bobbelweg naar de Rongai gate, bij het dorpje Nale Moru dat al op 1950 meter hoogte ligt. Hier worden de formele zaken voor je Kilimanjaro beklimming als parkfees en vergunning afgehandeld en ontmoet je de veelal goedlachse dragers die je de komende dagen zullen vergezellen. Door de lokale akkertjes en pijnboombossen loop je op je eigen tempo omhoog. Meestal vang je nog wel een glimp op van de luidruchtige Black and White Colubus apen met hun pluizige staarten.

Na ongeveer een uur lopen wordt de dichtheid van bomen minder en sta je plots in een ander landschap, met meer heideachtige planten. Als het een beetje meezit heb je hier een weids uitzicht over de uitgestrekte Keniaase vlakten. Je loopt het laatste stukje naar Simba Camp op 2600 meter hoogte waar je je tentje neerzet en even kunt uitpuffen van je eerste dag. De dragers beginnen alvast aan de avondmaaltijd die je goed zal smaken na je eerste beproeving.

Dag 3 – Simba Camp (2600m) – Kikelewa grotten (3600m)

Via Mawezi Peak

In de vroege ochtend na een kopje koffie en een broodje, wordt het kamp weer afgebroken en worden de veters weer aangetrokken. Het is tijd om je Kilimanjaro beklimming te vervolgen. Door het geurige, heide landschap kronkelen de paden langzaam omhoog. De eerste grote stop is bij de Kibo hut op ongeveer 4700 meter hoogte.

Bij helder weer heb je uitzicht op de hogerop gelegen gletsjers die wit afsteken tegen de blauwe lucht. Na de lunch zet je koers richting de bizar gevormde Mawenzi peak. Je loopt eerst een tijdje omhoog en daalt dan weer een stuk af richting de Kekelewa grotten op 3600 meter waar het kamp wordt opgebouwd. Zodra het donker wordt koelt het al behoorlijk af en is het heerlijk om in je slaapzak te kruipen en weg te dromen.

Dag 4 – Kikelewa (3600m) – Mawenzi Tarn Camp (4320m)

Bij het krieken van de dag staat er een ontbijt voor je klaar. Als het kamp is afgebroken vertrek je richting Mawenzi Camp, op ongeveer 4320 meter waar je aan het eind van de ochtend arriveert. De afstand die je vandaag aflegt is niet erg groot, maar de paden zijn een stuk steiler dan wat je tot op heden gewend bent en ook de lucht is hier al behoorlijk ijl.

De middag wordt dan ook gebruikt om te acclimatiseren. En we hebben hiervoor dan ook een mooie plek uitgekozen. Het kamp wordt opgezet aan de voet van Mawenzi Peak, vanwege het uitzicht een prima plek om aan de hoogte te wennen. ’s Avonds wordt er voor je gekookt en met een beetje geluk word je getrakteerd op een hemel vol met sterren.

Dag 5 – Mawenzi Tarn (4320m) – Kibo Camp (4750m)

Vroeg op vandaag en niet voor niets. Als je je tent openritst en het is helder, dan kun je het zonnetje langzaam omhoog zien kruipen. We durven bijna met zekerheid te zeggen dat dit een van de mooiste zonsopgangen is die je ooit hebt gezien. Na het ontbijt en een dampende kop koffie ga je op weg richting Kibo Peak.

Je loopt door een bizar en surrealistisch maanlandschap en door de ijle lucht heb je echt het idee dat je op een vreemde planeet rondwandelt. Je stijgt vandaag tot een hoogte van 4750 meter en slaan hier het kamp op aan de voet van de Kibo krater. In de middag kun je relaxen en genieten van het ruige landschap om je heen. Na het diner is het verstandig om vroeg onder de wol te duiken, want net na middernacht vertrek je richting de top van Afrika’s hoogste berg voor het hoogtepunt van je Kilimanjaro beklimming.

Dag 6 – Kibo Camp (4750m) – Uhuru peak (5895m)

En afdalen naar Horombo Camp (3720m)

Net na middernacht (wanneer het weer het meest stabiel is) vertrek je in het maanlicht voor het zwaarste gedeelte van de klim. Je doet er zo’n 5-6 uur over omdat je regelmatig zal moeten stoppen om om op adem te komen in de ijle lucht. Maar je inspanning wordt beloond…

Aangekomen bij Gillman’s Point (5685 meter) heb je een spectaculair uitzicht op de gletsjer waarboven het zonnetje opkomt en de uitgestrekte vlaktes beneden in een oranje gloed zet. Vanaf hier is het ongeveer nog drie kwartier naar Uhuru peak, het dak van Afrika op 5895 meter hoogte, de ultieme uitdaging van je Kilimanjaro beklimming.

Als de zon langzaam omhoog klimt, is het tijd om af te dalen. Dat klinkt gemakkelijker dan het eigenlijk is en je doet er bijna 7 uur over. Maar we doen het rustig aan en je gids zal het ideale tempo aangeven. Onderweg maak je nog even een stop bij de Kibo hut (4700 meter) voordat je verder afdaalt naar Horombo camp (3720 meter).

Dag 7 – Horombo Camp (3720m) – Marangu Gate (1800m)

En terug naar Moshi

Na het ontbijt en als het kamp is afgebroken, vertrek je richting Mandara Hut op 2700 meter. De laatste dag van je afdaling is niet zo intensief als de dag ervoor en ook het landschap is een wereld van verschil. De laatste paar uur loop je door tropische vegetatie, een soort regenwoud. Het is hier echt totaal anders dan de afgelopen dagen. Je krijgt een beetje een sprookjesbos gevoel, mede door het geluid van tropische vogels en krijsende apen.

De paden zijn hier en daar wat glibberig, zeker als het geregend heeft. Het einde van de Kilimanjaro trekking is nu bijna in zicht en aangekomen bij de Maragu gate op 1800 meter mag je jezelf op de borst kloppen. Je hebt het gehaald en de Kilimanjaro beklommen! Je ontvangt hier dan ook een certificaat om dit moment te vereeuwigen. Onze chauffeur staat hier voor je klaar om je weer naar je hotel in Moshi te brengen.

Dag 8 – Vertrek uit Moshi

Heerlijk om weer je eigen kamer te hebben met badkamer. Bij helder weer kun je na het ontbijt nog even in de tuin zitten en zie je met voldoening de witte top van de Kilimanjaro machtig boven je uit toornen. Wij konden het bijna niet geloven dat wij die berg beklommen hadden.

Wil je na de Kilimanjaro beklimming liever een wat luxer verblijf, kijk dan hieronder bij onze cottages met zwembad.

Na deze bouwsteen kun je je reis vervolgen met een korte safari in Arusha: Peddelend langs wild life . Wil je op safari, kijk dan bij onze mogelijkheden, zoals de 5-daagse Tanzania safari. Of heb je al Zin in Zanibar?

Reizigers over Kilimanjaro beklimming

“We hebben gekozen voor een safari en de beklimming van de Kilimanjaro. De reis was voor ons absoluut bijzonder, met vele hoogtepunten. Onze gids Diddas heeft ons tijdens de beklimming steeds verteld alles in ons eigen tempo en vooral heel rustig aan te doen en vooral niet te forceren.

Het Serengeti-team en het Kilimanjaro-team hebben beide ondanks tegenslag (een omgeslagen vrachtwagen en een drager met hoogteziekte) ervoor gezorgd dat we een onvergetelijke reis hadden. Ze waren vriendelijk, behulpzaam, enthousiast en het team op de Kilimanjaro sprong eruit qua kleding ten opzichte van de andere teams, hetgeen voor ons een bevestiging was dat de lokale agent goed voor zijn mensen zorgt”. Reisverslag Johan en Marian Frijlink

Algemene informatie over de Kilimanjaro beklimming

Welke route kies ik?

Ben je benieuwd naar de verschillen tussen verschillende routes? Hier hebben wij een speciale pagina voor geschreven: Kilimanjaro routes

Wie gaan er mee?

Deze Kilimanjaro trekking is individueel, wat betekent dat je alleen met je eigen gezelschap de Kilimanjaro beklimt. Voor 2 personen gaan de volgende mensen mee: Er gaan twee gidsen mee (een hoofd- en een reservegids), een kok en ongeveer 12 mensen die het materiaal dragen. De Engelstalige gids weet veel van de natuur en zal onderweg wat vertellen over de omgeving. Riksja Tanzania is aangesloten bij de International Mountain Explorers Connection. In samenwerking met IMEC streven we naar een goede behandeling van de dragers, kok en gidsen tijdens je beklimming. Dat betekent onder andere dat zij goed betaald worden en niet teveel kilo’s de berg op hoeven te tillen. Kijk hier voor meer informatie over de IMEC.

Gezondheid

Tijdens de beklimming ervaart iedereen wel duizeligheid en wat hoofdpijn, maar wanneer deze verschijnselen te lang aanhouden en erger worden (dit checkt de gids regelmatig bij je), is het verstandiger af te dalen.

Voorbereiding

Door de ijle lucht is de klim zwaarder dan je denkt. Het helpt om van te voren je lichaam goed te trainen door lange, meerdaagse bergwandelingen te maken (liefst op grote hoogte).

Het weer

Je hebt onderweg een grote kans op buien, ondanks dat het beneden zonnig lijkt. Door de hoogte zijn de temperatuurverschillen groot: van 30 graden in het dal tot -15 graden boven. Je vertrekt doorgaans ’s ochtends vroeg, want dan is het weer het meest stabiel.

Eten en drinken

Water wordt onderweg verzorgd, maar moet wel gezuiverd worden. ’s Avonds wordt er uitgebreid gekookt. Ben je vegetarisch of heb je andere dieetwensen? Graag van te voren bij ons opgeven.

Lichamelijke verzorging

Elke dag kun je jezelf wassen met een warm water teiltje en een zeepje. Op de camps staan wc-hokken.

In ieder geval meenemen

– 1 dagrugzak met spullen die je overdag nodig hebt: water/snacks/windjack/medicijnen/vest of trui (zelf dragen)
– 1 backpack met je kleren en slaapzak(waterdicht verpakken)
– Toiletspullen: zonnebrandcreme, lippenbalsem, paracetemol, diamox (hoogteziekte)
– Waterfilter (bijvoorbeeld hadex druppels of steriPEN)
– Calorierijke snacks voor onderweg: dextro, muesli/chocoladerepen
– Wind/waterdichte jas met goede kap
– Hoofdlamp
– Wandelstokken

Combineren met andere plekken?

Na je Kilimanjaro beklimming bieden we je verschillende safari, cultuur en strandmogelijkheden. Kijk hier voor onze bouwstenen: Tanzania reizen en Kenia reizen.

Onze slaapplekken

Tanzania Kilimanjaro - camp
Tanzania Moshi - lodge
Tanzania Kilimanjaro - camp

Deze bouwsteen is goed te combineren met