Handige weetjes over Sicilië
Algemene informatieHandige weetjes
Voordat je naar een bestemming reist is het natuurlijk handig én leuk om wat over de bestemming te weten. We hebben hier enkele handige weetjes en info op een rijtje gezet. Op die manier kan jouw reis door Sicilië goed beginnen!
Beste reistijd:
Sicilië, bekend om zijn temperamentvolle karakter, biedt een gevarieerd klimaat dat hele jaar door aantrekkelijk is voor reizigers. De beste reistijd voor dit eiland is van april tot en met september. Tijdens deze maanden ervaar je de warmste en zonnige periode, met temperaturen die variëren tussen de 25 en 40°C. April, mei, oktober en november zijn gunstig als je de drukte wilt vermijden. Gedurende deze maanden, met temperaturen rond de 20°C, kun je Sicilië in alle rust verkennen. Het eiland onthult dan zijn charme zonder de grote toeristenstroom.
Tijdsverschil en voltage:
Er is geen tijdsverschil tussen Sicilië en Nederland. Het voltage is 230V.
Internet en bellen:
Sicilië behoort tot Europa, waardoor je kunt bellen en internetten op basis van je Nederlandse bundel. Het goedkoopste is dan ook om via de wifi naar huis te bellen.
Siësta:
Hoewel de siësta vaak wordt geassocieerd met Spanje, is het op Sicilië ook een traditie. Tussen 12 en 16 uur sluiten de winkels en gaan de meeste Italianen naar huis om te genieten van een uitgebreide lunch met de familie. De siësta is een manier om de sterke familiebanden te koesteren. Slechts een enkeling gebruikt de siësta nog om te slapen op het heetst van de dag.
Geschiedenis in een notendop
Het eiland Sicilië kent een levendige en rijke geschiedenis. Over de eeuwen heen hebben verschillende volken het eiland veroverd en hun eigen stempel op het landschap achtergelaten. Middeleeuwse kerken staan soms op Griekse tempels met Arabische kastelen ernaast.
De oudste sporen die zijn teruggevonden op het eiland behoorde toe aan de zeevarende volkeren die al vissend en jagend leefde. De oudste en bekendste bewoners van Sicilië zijn de Shekelesh. Na deze periode is het handen geweest van de Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden. In 1860 werd Sicilië onderdeel van Italië.
Taal en cultuur
Het Italiaans komt voort uit het Latijn en andere Romaanse talen zijn onder andere Spaans, Portugees, Frans, Catalaans en Roemeens. Van al deze talen is Italiaans echter het dichtst bij het Latijn gebleven. Het standaard Italiaans is gebaseerd op de taal zoals dat gesproken wordt in Toscane. Natuurlijk zijn hierin ook dialecten, zoals Venetiaans, Napolitaans en Sardijns. Op de meeste plekken, vooral in hotels en restaurants, kun je gewoon met Engels terecht. Zo niet, dan hebben we hier alvast een aantal veelvoorkomende uitspraken vertaald:
Buongiorno = Goedemorgen
Buon appetito! = Smakelijk eten.
Camariere, il conto per favour = Ober, de rekening a.u.b.
Quanto dista? = Hoe ver is het hier vandaan?
Arrivederci = Tot ziens
Ciao bella / bello = Hallo schoonheid
Ti amo = Ik hou van je
Mi chiamo Casanova = Ik heet Casanova
Te voglio bene = Ik mag je graag
Eten en drinken
De Siciliaanse keuken staat bekend om de variatie en lijkt sterk op de Italiaanse keuken. Ze houden van pasta en pizza, maar op Sicilië gebruiken ze net meer kruiden. Vis neemt een centrale positie in, zoals pesce spada (zwaardvis) en zuppa di pesce (vissoep). De kustgebieden staan meer bekend om hun verse visgerechten, terwijl het binnenland zich onderscheidt door vleesgerechten.
Het eiland staat ook bekend om de extreem zoete gebakjes en taarten met Arabische invloeden. . Een voorbeeld hiervan is de cassata siciliana, een taart gemaakt van ricotta en marsepein. Het eiland is tevens de grootste wijnregio van Italië, dankzij het gevarieerde landschap dat de teelt van diverse druivensoorten mogelijk maakt. Een bijzondere wijn is de Etna Rosso, een rode wijn waarvan de druiven gerijpt worden op de lavagrond van de Etna.