(Be)proef de Etna
Bouwsteen✓ Maak een wandeltocht door het maanlandschap van de vulkaan
✓ Proef de lokale wijn in een wijnhuis
✓ Overnacht in een landelijk gelegen agriturismo
Dag 1 – aankomst Etna
Aan de vruchtbare noordzijde van de Etna, vonden wij een eeuwenoude en fijne agriturismo tussen de druivenranken en olijfbomen met uitzicht op Alcantara-vallei. Vanaf de luchthaven van Catania is het ongeveer een uur rijden naar dit landgoed, waar voornamelijk druiven groeien voor de wijnproductie. In de schaduw van de olijfbomen laat je je omgeving op je inwerken: een glooiend landschap van wijngaarden en eiken, met uitzicht tot aan de kust. In de zomer is het hier ’s avonds zwoel en zit je met een glas wijn onder de olijfbomen. Het ultieme vakantie gevoel, toch?
Dag 2 – Etna vulkaan, wijnproeven
Na de Etna vulkaan uit de verte te hebben gezien, is het vandaag tijd om de kolos van dichtbij te bekijken. De meeste toeristen doen dat vanaf de zuidkant, maar wij vinden de noordzijde leuker: rustiger en met een afwisselender landschap. Het skistation Piano Provenzana, op 1810 m hoogte en is een goede uitvalsbasis. Ben je vroeg in het seizoen, dan beland je wellicht in de sneeuw, tot april kan er nog geskied worden. Als het weer goed is en de vulkaan zich rustig houdt, kun je met een 4×4-busje naar de noordoostelijke krater op 2800 meter hoogte. De gids leidt je langs versteende lava en stomende scheuren in de grond naar de Etna krater. Een mondkapje of bandana is geen overbodige luxe met die verstikkende zwaveldampen en het stoffige zand. Via je agriturismo kun je deze excursie ter plaatse reserveren (exclusief deze bouwsteen).
Spoel het grauwe stof van de Etna van je af en stap weer in de auto voor een ritje naar het Gambino wijnhuis, zo’n veertig minuten van je agriturismo. De sommelier heet je welkom in de wijnkelder, waar hij je uitleg geeft over de verschillende wijnen van het huis en ze uiteraard voor je inschenkt. Laat de drank walsen, ruik in het glas en dan proeven maar. Italianen zullen niet drinken zonder te eten, dus op tafel verschijnen ook kleine hapjes, die de proeverij compleet maken. Rozig – en net iets voorzichtiger – rijd je terug over de bochtige weggetjes.
Dag 3 – Etna en omgeving
Het gemoedelijke tempo van het platteland nodigt uit tot ongegeneerd luieren. Geef eraan toe, het is tenslotte vakantie! Wil je toch op pad, dan zijn er tal van wandelingen die je kunt maken, of bezoek de grote kustplaatsen Taormina en Gardini Naxos.
Dag 4 – Vertrek agriturismo Etna
Na het ontbijt kun je nog een duik nemen in het zwembad en dan is het weer tijd om door te reizen. Wil je nog meer vulkanen zien, ga dan eilandhoppen op de Eolische eilanden. In anderhalf uur rijd je naar Milazzo en stap je op de boot naar het eiland Vulcano, waar je kunt gaan kuren in de warme modderbaden. Dan door naar eiland Stromboli, waar je met zonsondergang de vulkaan beklimt om de roodgloeiende lava als vuurwerk uit de kraters te zien spuiten. Wil je meer over het leven van een Siciliaanse visser te weten komen en relaxen op het strand, rijd dan naar de havenplaats Cefalú, op tweeënhalf uur rijden vanaf de Etna.
Onze slaapplekken
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Etna Jeeptour
Wie wel van een beetje actie houdt op vakantie, kan de Etna met een Jeep verkennen. Het terrein is ruig, dus laat je vandaag rijden. Niet alleen over de wegen, maar ook op het losse grint van de vulkaan. Om 08.30 uur word je opgehaald en ga je in een groepje van maximaal zes mensen op pad richting de krater. Onderweg rijd je door het landschap van de Alcantara-kloof: puntige lavarotsen, gestolde (of verse!) magmarivieren en rokende rotsspleten. Reis je in het voorjaar, dan zou je zomaar in de sneeuw terecht kunnen komen.
Leer je eigen pizza maken
Heb je altijd al eens willen leren pizza bakken? Dit is je kans, je bent tenslotte in Italië! En die pizza is nog lekkerder als je zelf het deeg hebt gekneed, gerold en belegd. Pizzabakker Roberto leert je de fijne kneepjes op een relaxte manier. Hij kan het deeg laten spinnen op zijn vinger en de bodem gooien en weer vangen, maar nog veel leuker is het om dat zelf te proberen. Je bakt de pizza van begin tot eind en maakt zelf de saus met verse tomaten en beleg naar keuze. Met nog een veeg bloem op je wang zet je uiteindelijk je tanden in de pizzapunt. Che delizioso!