Ga naar inhoud

Telefoonnummers: overzicht per bestemming
Mail: info@riksjatravel.nl


Openingstijden

Elke maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30
Elke zaterdag van 10:00 uur tot 17:00
Elke zondag van 12:00 uur tot 17:00

De vijf meest vriendelijke landen voor vegetariërs

Blog

‘No meat? No problem, no problem … I have many chicken for you!’ Als vegetariër heb je die zin op reis vast wel-eens gehoord, toch? In sommige landen begrijpen ze niet zo goed waarom iemand überhaupt vegetariër is en dus ook niet wat je wel en niet eet. Kip is toch gevogelte en geen vlees?

Het kan op reis best lastig zijn om lekker én gevarieerd te eten, want laten we wel wezen: drie weken lang elke dag een gebakken ei eten is geen feest. Bovendien moet je in sommige landen niet te veel nadenken, omdat je eigenlijk stiekem wel weet dat je groente net in varkensvet is gebakken en die heerlijke bouillon is getrokken uit vis. Moet je reizen daarom maar laten? Welnee! Er zijn genoeg landen waar je je hart kunt ophalen. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder, want we delen onze vijf favoriete vegetariër-vriendelijke landen.

Geschreven opvrijdag 13 april
Geschreven doorStefan Greeuw

1. India

Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch. Wist je dat in Pushkar, een heilige stad en belangrijk pelgrimsoord, vlees zelfs verboden is? Er zijn in India dan ook genoeg vegetarische opties te vinden op het menu. Geef in een restaurant aan wat je wel en vóóral wat je niet eet en ze komen met een heerlijk alternatief. Een echte must-eat vinden wij curry, die doorgaans met rijst, brood en raïta wordt geserveerd. De curry’s zijn vaak pittig door de rijkelijk gebruikte specerijen en raïta – een saus van yoghurt, komkommer en munt –  zorgt voor een zeer welkome verkoeling. Er zijn trouwens ook tal van vegetarische snacks zoals belpuri (dat bestaat uit: linzen, vermicelli, tomaat, ui en verse koriander) en samosa’s (kleine loempiaatjes met vulling van aardappel en groente).

2. Peru

Peru wordt gekenmerkt door Incaruïnes, kleurige poncho’s en lama’s, maar ook op gastronomisch gebied is het land een waar walhalla. Lima staat niet voor niets bekend als de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika en ontwikkelt zich hiermee tot een echte hotspot voor de fijnproevers. De kleurrijke keuken van Peru bestaat uit een mengelmoes van indiaanse, Spaanse, Italiaanse, Franse, Afrikaanse, Japanse en Aziatische invloeden. De lijst met ingrediënten is hierdoor dan ook eindeloos: van verschillende soorten (zoete) aardappels (want ja, daar zijn de Peruanen echt gek op) en Spaanse pepers tot heerlijke fruitsoorten (vooral limoen!) en koriander.

Ook vegetarisch eten is een bekend begrip in de Peruaanse keuken. Denk aan causa of papa a la huancaina. Causa is een aardappeltoren, gepureerd met olie en limoensap en in laagjes opgebouwd met avocado, eiersalade, rode bieten en maïs. Ook bij papa a la huancaina is aardappel het hoofdingrediënt, gecombineerd met een pittige roomsaus en ei (kijk uit, pittig is ook écht pittig). Zit je na je maaltijd nog niet vol? Neem dan picarones: een heftig, maar heerlijk Peruaans toetje. Het zijn een soort gefrituurde donuts van pompoen en – hoe kan het ook anders – zoete aardappel met siroop.

3. China

Soep met kippenklauwen of insecten aan een stokje? Om in China te eten heb je behoorlijk wat lef nodig, tenminste … als je all the way gaat. Ook voor de reizigers die deze ‘delicatessen’ liever aan zich voorbij laten gaan of überhaupt geen vlees eten, zijn er nog genoeg alternatieve gerechten te vinden. In China is het belangrijk dat je heel duidelijk bent: 我是一个素食者,我不吃任何肉类食物,谢谢 (oftewel: Ik ben vegetariër, ik eet geen vlees en ook geen vis. Dankjewel!). Print ‘m uit en houd ‘m constant op zak. Zo kun je je altijd verstaanbaar maken en weet je zeker dat je geen verdwaalde kippenpoot in je soep tegenkomt.

Maar wat eet je wel als vegetariër in China? Chinezen houden van delen: je bestelt allerlei gerechten van de menukaart met als gevolg dat je tafel helemaal volstaat met schaaltjes die je deelt met je reisgenoot. Er zijn tal van gerechten met aubergine, broccoli, paddenstoelen, paprika, spinazie, aardappel, ei en Chinese kool. Vaak wordt dit geserveerd in een lekker sausje en met rijst. Doordat de maaltijden meestal worden klaargemaakt als tapas en je dus je eigen maaltijd kunt samenstellen met veel verschillende gerechten, is het als vegetariër vrij gemakkelijk om de vleesgerechten over te slaan.

4. Jordanië

Hoewel Jordaniërs zeker ook heel erg van vleesgerechten als shoarma en kebab houden, bestaat de Jordaanse keuken gelukkig ook uit veel vegetarische gerechten. Doordat de maaltijden net als in China vaak als tapas worden geserveerd, kun je zelf kiezen wat je wel en wat je liever niet eet. Om te beginnen kun je in Jordanië niet om humus heen. Deze puree van kikkererwten wordt echt overal bij geserveerd. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van falafel, die uitstekend dient als vleesvervanger. Een andere populaire vegetarische snack is warak enab: gevulde wijnbladeren met rijst, groenten en noten.

5. Mexico

Mexicanen houden van vlees, maar ook voor vegetariërs is er in Mexico voldoende keus. En dan niet alleen aan een vegetarische pizza of pasta, maar ook typisch Mexicaanse gerechten kunnen worden omgetoverd tot vegetarische lekkernij. In taco’s, torta vegetariana en quesidilla’s wordt gehakt of kip gewoon weggelaten. Een van de meest bijzondere gerechten is de enchilada de mole. Dat moet eigenlijk iedereen een keer geproefd moet hebben, of je nu vegetarisch bent of niet. Het zijn opgerolde pannenkoekjes, gevuld met gesmolten kaas. Hierover zit een dikke laag saus van zoete chocolade en broodkruimels, afgetopt met enkele lange stukjes rauwe ui. En tortilla’s zijn natuurlijk typisch Mexicaans, maar ken je ook al tortillasoep? Dit is een dikke tomatensoep, waar veel kaas doorheen is gemengd. Vaak wordt dit als voorgerecht geserveerd, maar doordat ernaast ook nog nacho’s met salsasaus worden geserveerd, kan het prima als hoofdgerecht dienen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer vegetariër-vriendelijk landen. Onze bestemmingsexperts helpen je graag en vertellen je alles over de lokale keuken.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

world