Last minute weg? Denk hieraan!
BlogVijf tips voor de avontuurlijke reiziger
Ja echt: het is mogelijk om een individuele reis te maken waarbij alles geregeld is én om binnen no time in een vliegtuig te zitten. Dat is toch heuglijk nieuws voor elke reisfanaat. Maar voordat je het pas verkregen vakantiegeld weer uitgeeft, geven we graag een korte checklist om vervelende verrassingen te voorkomen. Zijn onderstaande punten binnen een paar dagen af te vinken? Dan houdt niets je meer tegen!
1. Maar m’n paspoort is toch nog geldig?
Je kunt vrijwel overal heen, zolang je maar een paspoort mee hebt. Toch? Bijna waar! Wat lang niet iedereen weet, is dat een paspoort buiten Europa meestal lánger dan zes maanden geldig moet zijn.
Bij sommige landen wordt de geldigheidsduur gerekend vanaf het moment van aankomst op je vakantiebestemming, bij andere landen wordt gerekend vanaf de laatste vakantiedag. Hou er dus als je boekt rekening mee dat je telt vanaf de dag dat je daadwerkelijk in het buitenland zit en ga niet uit van je boekingsdatum.
Mocht je in blinde paniek zien dat je paspoort al vervallen is, geen nood. Elke gemeente heeft een spoedprocedure voor het aanvragen van een reisdocument. Bekijk op de website van jouw gemeente hoe gauw je via de snelle procedure een paspoort in handen hebt.
2. Regel tijdig je toeristenvisum
Bij sommige bestemmingen is het nodig een toeristenvisum aan te vragen. Dit is een officieel document waarmee je (meestal) negentig dagen in een land kunt reizen. Het visum kan voor vertrek worden aangevraagd bij de ambassade van je bestemming. Over het algemeen heb je een visum het snelste geregeld als je naar de ambassade toe gaat; dan krijg je meteen de stempel in je paspoort. Dat is vooral handig als je op hele korte termijn wil vertrekken. Gelukkig maken steeds meer ambassades gebruik van e-visa. Hiermee kun je online via een aanvraagformulier een visum aanvragen. Houd er wel rekening mee dat je dan meestal iets langer moet wachten.
3. Money, money, money
Om fraude met bankpasjes en creditcards te voorkomen, is bij veel banken de optie ‘buitenlandse betaalfunctie’ ingevoerd. Deze staat in veel gevallen standaard uit. Het is daarom wel zo handig om deze betaalfunctie aan te zetten voor vertrek. Hierdoor voorkom je dat je opeens niet meer bij je geld kunt en nergens kunt pinnen.
Sowieso is ons advies om altijd cash geld mee te nemen, zowel euro’s als lokale valuta. Op Schiphol zelf kun je dit makkelijk op het laatste moment regelen. Hier kun je ruim zestig verschillende valuta opnemen.
4. Haal de benodigde prikken
Het laatste wat je natuurlijk wilt is ziek worden op reis. Gelukkig kun je nare ziektes als dyfterie en polio makkelijk voorkomen door je te laten vaccineren. Idealiter doe je dit zo’n zes weken voor vertrek, maar het kan ook last minute! Op Schiphol kun je je bij Health Service nog net voor vertrek laten inenten of malariatabletten halen. Om te voorkomen dat je lang moet wachten is het wel handig om (hoe last minute ook) even een afspraak te maken. Dan weet je zeker dat het helemaal goed komt. Houd je niet zo van naalden? Check dan onze bestemmingen waarvoor je geen pikken nodig hebt.
5. Check je reisverzekering
Een reisverzekering is een aanvullende verzekering, naast je reguliere zorg- of autoverzekeringen. De reisverzekering is er specifiek om je te verzekeren tegen mogelijke ‘schade’ die je op reis oploopt. Denk aan bijvoorbeeld een gestolen camera of bagage dat kwijtraakt. Of je wordt onverwachts ziek. Een reisverzekering dekt in de meeste gevallen deze kosten (check natuurlijk altijd goed je polisvoorwaarden, zodat je weet wat jouw verzekering dekt).
Als je een doorlopende reisverzekering hebt dan hoef je niets meer te doen. Zo niet? Dan kun je heel gemakkelijk een aflopende reisverzekering afsluiten voor de duur van je vakantie. Het is vaak snel geregeld, dus voor jou als last minute boeker geen probleem.
Een annuleringsverzekering kan overigens ook handig zijn, ook al zit je binnen no time in het vliegtuig. Want een annuleringsverzekering dekt de kosten als je je reis vanwege een onvoorziene gebeurtenis moet afbreken. Je wordt dan vergoed voor de gemiste vakantiedagen.
Klaar voor vertrek?
Zijn bovenstaande zaken geregeld? Dan houdt niks je meer tegen! O enne … als je dan geboekt hebt en het tijd is om je koffer te pakken, dan hebben we nog een superhandige paklijst voor je. Zo kun je daadwerkelijk binnen no time in het vliegtuig zitten.