5 redenen waarom Suriname op je bucketlist hoort
BlogSuriname is het land van eindeloze groene jungle, heerlijke roti en een relaxte, alles-komt-vanzelf-goed-levenshouding. De combinatie van een Zuid-Amerikaans land met een Caribische uitstraling én Nederlands als voertaal maakt Suriname een ontzettend unieke bestemming. Zit jij te denken over een reis naar Suriname? We zetten de vijf belangrijkste redenen om vandaag nog Suriname op je bucketlist te zetten op een rij.
1. Het Surinaamse eten
Eén woord: roti. Oké, vooruit, nog een woord dan: goddelijk. Want als je eenmaal ‘echte’ Surinaamse roti hebt gegeten wil je nooit meer anders. Roti bestaat uit een soort broodpannenkoek met verschillende groenten. Hier worden vaak aardappelen, kousenband, eieren en vlees bij geserveerd, aangevuld met een hoop specerijen. Je eet het met je handen, waarbij je een stuk van de pannenkoek pakt en dit samen met de rest eet. Smullen maar!
Naast roti zijn er in de Surinaamse keuken natuurlijk nog ontzettend veel meer lekkere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan BB met R (Bruine Bonen met Rijst, maar dan zoals je nog nooit geproefd hebt), Surinaamse bami, pom (een soort ovenschotel) en heri heri (met onder andere aardappelen, cassave en bananen). Koken brengt de families samen en er is altijd genoeg eten voor iedereen. Zelf leren koken? Dat kan! Volg een kookworkshop in Paramaribo en leer de kneepjes van het vak.
2. De relaxte Surinamers
“Jullie hebben de klok, wij hebben de tijd”, aldus de Surinamers. In Nederland kennen we de Hollandse hectiek maar al te goed, maar in Suriname moeten ze niets hebben van dat gehaast. Het Surinaamse levensmotto is no spang, oftewel: maak je niet druk, geen stress!
Dat is voor ons als toeristen misschien een béétje wennen, want ook als je met twintig man in de rij staat bij de ijscokar maakt de ijscoman nog steeds in alle rust zijn ijsjes klaar. En rennen om een bus te halen? Joh, neem toch gewoon de volgende. Surinamers zijn relaxed, laid back en zijn er altijd van overtuigd dat alles uiteindelijk wel op z’n pootjes terecht komt. Je zult overigens wél merken dat je verrassend snel mee gaat in het Surinaamse tempo. Want inderdaad, waarom zou je rennen voor de bus als er vanzelf een volgende komt? No spang!
3. De jungle in Suriname: groen, groener, groenst
Suriname bestaat voor 80% uit grotendeels ongerept tropisch oerwoud. Toegegeven: dat no spang-gevoel vasthouden wordt misschien een béétje lastig als je oog in oog staat met een vogelspin of als een dikke kaaiman naast je het water in plonst, maar dat maakt de jungle van Suriname juist zo bijzonder.
Suriname is een dunbevolkt land: het land is qua oppervlakte vier keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts een half miljoen inwoners. Het is dus niet ondenkbaar dat je ergens in de jungle loopt en het eerstvolgende dorp zo’n tweehonderd kilometer verderop is. Dat is pas écht ongerepte natuur.
4. De rijke Surinaamse geschiedenis
Toen de Caraïbische regio in 1492 werd ‘ontdekt’ door Columbus, bleek het tropische klimaat al snel perfect te zijn om gewassen als suiker, koffie, cacao en katoen te verbouwen. Zo ook Suriname: de Europeanen bouwden er honderden plantages en ‘haalden’ slaven uit Afrika om op deze plantages te werken.
Vandaag de dag is deze geschiedenis nog steeds terug te zien in de vele plantages die het land ‘rijk’ is. Sommige plantages zijn verlaten, andere zijn verbouwd tot vakantieplek en weer andere worden nog steeds gebruikt, maar dan uiteraard niet meer op de manier zoals dat in het verleden gebeurde. Reis je door Suriname, dan mag een bezoek aan een plantage niet ontbreken, waarbij je wordt meegenomen in het beladen slavernijverleden.
5. De connectie met Nederland
Suriname is tot 1975 een Nederlandse kolonie geweest, wat ervoor heeft gezorgd dat tegenwoordig nog steeds bijna driekwart van de Surinamers Nederlands als eerste of tweede taal spreekt. Doordat dit de officiële taal is, wordt Nederlands veelal gebruikt door de overheid, in het onderwijs, in de media en is het ook de schrijftaal van de Surinamers. Zo ver van huis ‘gewoon’ Nederlands kunnen spreken is toch ontzettend bijzonder?
De connectie tussen Suriname en Nederland zie je ook nog steeds terug in Paramaribo: het hart van koloniaal Suriname. Paramaribo is een levendige, kleurrijke stad met een rijke geschiedenis én cultuur, waar je – wat ons betreft – zeker een paar dagen moet spenderen tijdens je rondreis.
Boek jouw individuele rondreis door Suriname
Staat Suriname inmiddels op jouw bucketlist en kun je niet wachten om hiernaartoe te reizen? Bekijk dan eens onze vijf kant-en-klare Suriname-reizen en laat je inspireren. Selecteer je reisperiode, kies je favoriete Suriname-reis en pas deze aan zoals jij het wilt. Weet je nog helemaal niet wat je wilt en wil je een gratis reisvoorstel ontvangen? Laat ons dan weten wat je wensen zijn en ontvang van onze Suriname-experts kosteloos een reisvoorstel op maat!