Dit zijn onze favoriete reisboeken!
BlogHet lekkerste leesvoer voor op reis
Bij Riksja Travel zijn we dol op lezen, een goede reden om onze favoriete boeken met jullie te delen.
We deden een kleine inventarisatie en wat blijkt? Vraag een aantal reisverslaafden iets over reizen en je wordt overspoeld met antwoorden. Met 89 reisfanaten op kantoor komen we op een aardig rijtje met boekentips uit. Dit zijn onze veertien aanraders (in willekeurige volgorde). Zo heb jij (en stiekem wij ook) een mooi lijstje om af te werken.
En extra mooi nieuws: als je de boeken bestelt via YouBeDo, gaat tot 12% van je aankoop naar een goed doel. Zo wordt lezen pas écht leuk. Veel leesplezier!
1. De ritselaars van Havana – Edwin Koop
Ga je naar Cuba, dan is het lezen van ‘De ritselaars van Havana’ een absolute must. De Cubanen wachten eigenlijk maar op één ding: de dood van Fidel Castro. Ondertussen scharrelen ze naar voedsel op de zwarte markt of doen pogingen om het land uit te komen. De geheime dienst is doordrongen tot in elke vezel van de maatschappij, onderling wantrouw is enorm. Dit boek is het persoonlijke verhaal van journalist Edwin Koopman. Hij vertrok naar Cuba voor een interview, maar raakte gaandeweg verstrikt in een web van geheimzinnige ontmoetingen.
2. De wildernis in – Jon Krakaur
Misschien ken je de verfilmde versie van Into the Wild al. In april 1992 lift de 24-jarige Chris McCandless naar Alaska om daar de wildernis in te trekken, met niet meer dan een geweer en tien pond rijst op zak. Zijn spaargeld heeft hij aan een goed doel geschonken, zijn auto heeft hij achtergelaten en het geld in zijn portemonnee heeft hij verbrand. Hoe dit waargebeurde verhaal afloopt? Dat lees je in ‘De wildernis in’.
3. No shitting in the toilet – Peter Moore
‘No shitting in the toilet’ is misschien wel het boek met de vreemdste en meest bizarre reiservaringen. Op een leuke manier verwoord, dat wel. Verwacht geen normaal reisgidsje. Oké, een paar bladzijden gaan over visa, gezondheid, eten en drinken. De rest is gevuld met totaal nutteloze adviezen, een lijst met de meest afgrijselijke hotels ter wereld en horrorverhalen over busritten. Dit boek is bedoeld voor reizigers die alles al een keer hebben meegemaakt en van deze verhalen alleen maar zin krijgen om zelf weer op reis te gaan.
4. De reis van mijn leven – van Lex Harding
Een ode aan de band tussen een vader en zijn twee zonen. Media-ondernemer en wereldreiziger Lex Harding ondernam een bijzondere reis met zijn zonen Rein en Rick. Dwars door donker Afrika, van noord naar zuid in een fourwheeldrive met een tent op het dak. Ze doorkruisen veertien landen en rijden 20.287 kilometer in vier maanden tijd. ‘De reis van mijn leven’ is een boek vol persoonlijke verhalen, waar ook corruptie, armoede, wreedheid en verdriet aan bod komen.
5. Rode Rozen en Tortillas – L. Esquivel
Een roman die zich afspeelt in Mexico, in het jaar 1910. Tita en Pedro houden van elkaar, maar de traditie gebiedt dat Pedro alleen kan trouwen met Tita’s oudere zus. Tita verleidt en communiceert met Pedro door middel van de gerechten die zij in de keuken bereidt. Liefde en koken speelt een hoofdrol in ‘Rode rozen en tortillas’. De schrijfster gaat daarin zo ver dat zij de gerechten uitvoerig beschrijft in de vorm van recepten met ingrediënten en al. Het boek was in Mexico een hit!
6. Marching Powder – Rusty Young
‘Marching powder’ is een heftig verhaal over Thomas McFadden die in de gevangenis van Bolivia belandt in verband met drugssmokkel. Als lezer word je meegenomen in de bizarre wereld van de gevangenis van San Pedro: zo moet je als gevangene entree betalen om de gevangenis in te gaan en moet je betalen voor je cel. Zo niet, dien je buiten te slapen en langzaam te sterven. Toch bouwt Thomas hier uiteindelijk een leven op en gaat ook voor toeristen rondleidingen geven in de gevangenis.
7. Matilda’s laatste dans – Tamara McKinley
Jenny Sanders krijgt Churinga, een afgelegen schapenfarm in de Australische Outback, als afscheidscadeau van haar overleden man. Ze besluit hier te gaan wonen, om zo haar man in ere te houden. Maar dan ontdekt ze een geheim, iets over een ‘Matilda’ … Je leest er alles over in ‘Matilda’s laatste dans’.
8. The wind in my wheels – Josie Dew
Josie Dew (1966) doorkruist meer dan 36 landen per fiets. In ‘The wind in my wheels’ beschrijft ze in een snelle en humoristische stijl haar onnavolgbare fietsavonturen in onder meer Europa, Marokko, India en de Sahara.
9. Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius
Vergeet alles dat je denkt te weten over vakantie vieren. Reizen door een moeilijk land is niet makkelijk, maar volgens Jelle Brandt Corstius maakt dat het extra leuk. In zijn boek ‘Universele reisgids voor moeilijke landen’ leert hij je hoe je moet onderhandelen, hoe je onsmakelijke gerechten weg kunt werken en wat je moet doen als je wordt beroofd door een aap.
10. Afrika is besmettelijk – Steven van de Vijver
Tropenarts Steven van de Vijver reist naar de Democratische Republiek Congo om daar een jaar lang voor Artsen zonder Grenzen te werken. Ontwikkelingshulp en een leven in Afrika blijken in de praktijk anders dan verwacht. In het boek ‘Afrika is besmettelijk’ lees je over spannende momenten op de operatiekamer, ontmoetingen met medicijnmannen die zwarte magie beoefenen en beladen voetbalwedstrijden van de lokale club, waarin de witte arts als spits staat opgesteld.
11. The Beach – Alex Garland
De verfilming met Leonardo diCaprio trok volle zalen, maar het boek ‘The beach‘ is ook absoluut de moeite waard. Het verhaal? Richard trekt door Thailand. Dan hoort hij over een geheim strand, een waar paradijs. Dit zou een plek moeten zijn met witte stranden, kleurrijke koraalriffen en akkers vol met drugs. Maar ook in dit walhalla is niet alles perfect en al snel verschijnen de eerste barsten in het droomplaatje …
12. Ik mis alleen de HEMA – Manon Sikkel, M. Witter & Marion Witter
Wat bezielt mensen om voorgoed te vertrekken naar het buitenland? Met welke dromen en verwachtingen vertrekken zij? Hoe is het leven in het nieuwe land? Zijn ze inderdaad gelukkiger? De fascinerende verhalen in ‘Ik mis alleen de HEMA’ geven een indringende kijk in hun leven. Mocht je zelf de plannen hebben om te emigreren dan is dit boek een mooie voorbereiding.
13. Solitaire – Ton van der Lee
Van der Lee, een succesvolle televisieproducent, besluit zijn bedrijf te verkopen en Nederland te verlaten. Hij vertrekt naar Afrika en belandt in Solitaire, een minuscule verzameling huizen midden in de woestijn van Namibië. Hier jaagt hij op springbokken en voelt zich snel thuis. In zijn vervolgreis gaat hij op zoek naar het mysterieuze Himba-volk. Maar het paradijs blijkt ook een keerzijde te kennen.
14. Tussen Orinoco en Amazone – Redmond O’Hanlon
O’Hanlon heeft al gereisd naar het hart van Borneo en denkt dat een reis door het Amazonegebied ook geen probleem hoeft te zijn. Maar niets blijkt minder waar in ‘Tussen Orinoco en Amazone’: het wordt een reis met gevaar en veel ziektes. Rivierblind, geelzucht en niet te vergeten een visje dat maar één wens heeft: de urinebuis van een penis inzwemmen en zich daar nestelen. Maar dat is niet het grootste gevaar op reis. Dat zijn O’Hanlons medereizigers.
Tot slot
Dit waren ze dan, onze favoriete reisboeken! Je vindt er trouwens nog veel meer in de Riksja-shop op YouBeDo. We hebben de mooiste titels voor je uitgezocht. Koop je een boek via onze Riksja-shop, dan ondersteun je daarmee een van onze lokale projecten wereldwijd!
Ben je nog niet genoeg geïnspireerd? Dan hebben we ook nog de leukste Netflixtips en fijnste reismuziek voor je op een rij gezet!