Ga naar inhoud

Telefoonnummers: overzicht per bestemming
Mail: info@riksjatravel.nl


Openingstijden

Elke maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30
Elke zaterdag van 10:00 uur tot 17:00
Elke zondag van 12:00 uur tot 17:00

Op een verre reis terwijl je zwanger bent, kan dat?

Blog

Of je nu nog één keer op vakantie wilt voordat de kleine er is of simpelweg fervent wereldreiziger bent, als je op een verre reis wilt terwijl je zwanger bent kun je daar wat vragen over hebben. Mag je überhaupt nog wel vliegen? Waar moet je aan denken? Geen zorg: wij helpen je. Dit is alles wat je moet weten over reizen terwijl je zwanger bent.

Geschreven opdinsdag 24 september

Zwanger en vliegen, hoe zit dat?

Op vakantie naar Texel kan natuurlijk prima terwijl je zwanger bent. Maar wil je wat verder weg op reis, dan ga je hoogstwaarschijnlijk met het vliegtuig. Vliegen tijdens de zwangerschap is in principe geen probleem, maar het hangt er wel van af hoeveel weken je zwanger bent. Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je tot 36 weken vliegen, en tot 32 weken als je in verwachting bent van een meerling. De meeste vliegmaatschappijen nemen vrouwen die meer dan zeven maanden zwanger zijn niet mee, uit angst voor een bevalling in het vliegtuig.

De veiligste periode om te reizen tijdens je zwangerschap

De veiligste reisperiode is het tweede trimester van de zwangerschap: de vierde tot en met de zesde maand. De meeste vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op problemen of complicaties is dan het kleinst. Ook zit je buik nog niet zo erg in de weg.

Waarnaartoe op reis als je zwanger bent?

Een logische maar steengoede tip die we je kunnen geven: kies een bestemming waar je je verstaanbaar kunt maken. Of dat nu is omdat ze er Engels spreken of omdat jij de taal spreekt, als je zwanger bent is het extra fijn om niet met handen en voeten uit te hoeven leggen wat je nodig hebt. Kies daarnaast een reisbestemming met voldoende medische voorzieningen: bivakkeren midden in de jungle van Costa Rica is bijvoorbeeld supergaaf maar misschien niet zo’n goed idee. Relaxen in een eco-resort aan de rand van een bosrijk gebied in Canada is dan weer nét een betere keuze.

In het vliegtuig

Mocht je je afvragen of vliegen invloed heeft op je baby: geen zorg. Het verschil in luchtdruk in een vliegtuig hoef je je geen zorgen te maken. Je voelt de druk misschien wel in je oren, maar op je vruchtvliezen heeft dit geen invloed. Wel kan het zijn dat je je, net als wanneer je niet zwanger bent, een beetje stijfjes voelt van de lange zit. Probeer dan eens deze vijf yoga-oefeningen voor in het vliegtuig. Makkelijk maar effectief!

Vermijd malaria, gele koorts en het zikavirus

Een reis naar de tropen is dus geen goed plan, maar niet alleen vanwege de medische voorzieningen. In veel tropische landen komen namelijk ziektes voor zoals malaria, gele koorts en zikakoorts. Die zijn al gevaarlijk als je niet zwanger bent, dus voor zwangeren al helemaal! Bovendien is tijdens de zwangerschap de weerstand in je lichaam verminderd. Dit geeft een hoger risico op infecties. Plus: als jij ziek wordt, wordt je baby dat ook.

Daarnaast heb je voor sommige landen vaccinaties nodig. In principe mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap gewoon gegeven worden, maar toch vinden veel zwangere vrouwen dat geen prettig idee. Vaccinaties met een levend vaccin, zoals BMR en gele koorts, worden sowieso afgeraden tijdens de zwangerschap.

Wil je weten in welke landen je geen risico loopt op malaria, bekijk dan deze vijf malariavrije landen. Of bekijk deze vijf bestemmingen waar je geen vaccinaties voor nodig hebt.

Pas je reistempo aan

Harde buiken, duizend keer plassen per dag en simpelweg minder energie: zwangerschap is – oneerbiedig gezegd – een flinke aanslag op je lichaam. Zorg daarom voor voldoende rustmomenten tijdens je reis en plan je reisdagen zo dat je niet enorm lange reisafstanden af hoeft te leggen.

Eet op drukke plekken

Eet bij restaurants waar het druk is in plaats van waar de gerechten het duurst zijn. Drukte betekent namelijk vers gemaakt. ‘Dure’ gerechten kunnen maar zo langer blijven liggen als niemand ze eet.

Hoe zit het met zwanger in de zon?

Op reis ben je nu eenmaal meer buiten dan thuis, dus ook meer in de zon. Sommige zwangere vrouwen krijgen, doordat ze veel aan de zon zijn blootgesteld, pigmentvlekken in hun gezicht of nek. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Een zwangerschapsmasker is niet schadelijk en gaat na de bevalling meestal vanzelf weg, maar je zit daar natuurlijk niet echt op te wachten. De enige remedie tegen een zwangerschapsmasker is: smeren, smeren, smeren. En direct zonlicht vermijden, natuurlijk. Heb je meteen een goede reden om zo’n leuk zonnehoedje te kopen!

Tot slot … Luister naar je lichaam

Alleen jij weet hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Even een tukje tussendoor? Gewoon doen. Bouw voldoende rustmomenten in zodat je niet het gevoel hebt ‘achter te lopen’ op je reisschema als je toch liever wat rustiger aan doet op een bepaald moment tijdens de reis. O ja, en als de baby er eenmaal is, kijk dan eens bij de bestemmingen van Riksja Family. De reisfanaten van Riksja Family hebben zelf allemaal een gezin en weten precies wat er komt kijken bij reizen met (kleine) kinderen. Kortom: na de bevalling eerst bijkomen en goed uitrusten, maar als de reiskriebels weer komen staan we (nog steeds) voor je klaar!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

world
  • Home
  • Reisblog
  • Op een verre reis terwijl je zwanger bent kan dat