Natuurliefhebbers opgelet: in deze 8 landen vind je écht ongerepte natuur
BlogToegegeven: ook in Nederland hebben we aardig wat natuurschoon. Ga maar eens wandelen op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug of de Biesbosch. Maar écht ongerepte natuur is in ons land schaars. Daarvoor moet je eigenlijk toch echt de grens over. Bijvoorbeeld naar deze acht landen …
De schitterende contrasten van Nieuw-Zeeland
Nergens vind je zó gevarieerde natuur als in Nieuw-Zeeland. Niet voor niets zijn er talloze films opgenomen, zoals de Lord of the Rings-trilogie, The Chronicals of Narnia en de Hobbit-trilogie.
Op zowel het Noorder- als het Zuidereiland vind je de meest uiteenlopende natuurgebieden: van vulkanische gebieden met geisers en modderpoelen tot groene fjorden, van regenwouden tot gletsjers en van grillige kusten tot imposante bergen en goudgele stranden. Niet alleen schitterend, maar ook uniek voor zo’n relatief kleine oppervlakte als deze, want Nieuw-Zeeland is ‘slechts’ 268.021 km² groot: ongeveer zes keer zo groot als Nederland.
Gletsjers en vulkanen in Argentinië
Nog zo’n land dat bol staat van de contrasten: Argentinië. Je vindt er gletsjermeren met ijsschotsen, uitgestrekte zoutvlakten, hoge bergen, immense watervallen en ongerepte oerbossen. Dat alles komt doordat Argentinië een heel ‘lang’ land is: ruim elf keer zo lang als Nederland. Hierdoor zijn er verschillende klimaatgebieden en is de natuur dus ook zo uiteenlopend.
De canyons in Amerika
Over de natuur en nationale parken in Amerika zouden we tienduizenden woorden kunnen schrijven, maar (voor nu) laten we het bij één ultiem bijzonder natuurverschijnsel: canyons. Een canyon wordt omschreven als a deep valley between high steep banks. Een ravijn of diepe kloof dus, die door niets anders ontstaat dan door moeder natuur.
Canyons zijn namelijk het gevolg van erosie: het proces van slijtage van een vast oppervlak waarbij materiaal wordt verplaatst of geheel verdwijnt, veelal door de werking van wind, stromend water of ijs. De bekendste Amerikaanse canyon is natuurlijk de Grand Canyon, die al miljoenen jaren oud is. Maar ook Bryce Canyon National Park, Antelope Canyon, de Black Canyon of the Gunnison en Zion Canyon zijn adembenemend mooie voorbeelden van ongerepte natuur in Amerika.
De Deadvlei in Namibië
Namibië staat voor zand. De korrels van de Sossusvlei vind je nog weken later in je koffer: een herinnering aan een reis vol close encounters met wilde dieren, de kliktaal van de bosjesmannen en een boottocht in een uitgeholde boomstam door de Okovangodelta. Vanuit een kale vlakte doemen de oranje woestijnduinen van de befaamde Sossusvlei op aan de horizon (waar je perfect kunt sandboarden).
Midden tussen deze immense duinen liggen witte kalkvlaktes die ook wel de ‘Deadvlei’ worden genoemd. Je vindt er grillig gevormde bomen die al negenhonderd jaar dood zijn, maar door het droge klimaat volledig intact gebleven zijn; simpelweg iets wat je als natuurliefhebber met eigen ogen gezien móet hebben.
De Amazone in Brazilië
Wie aan Brazilië denkt, denkt aan de Amazone: het grootste regenwoud ter wereld, die met recht de titel ‘longen van de wereld’ dragen. Dit oerwoud heeft een oppervlakte van 5,5 miljoen vierkante kilometer en strekt zich uit over maar liefst negen landen, alhoewel zestig procent in Brazilië ligt. Dit land kent daardoor dan ook een ongekende rijkdom aan planten, bomen en dieren, om nog maar te zwijgen over de indrukwekkende Iguazu-watervallen, de talloze schitterende stranden en de schilderachtige groene heuvels. Onmogelijk om in een paar weken te zien, maar je moet ergens beginnen …
Bergen, bossen, beren en meren in Canada
Reizen naar Canada betekent into the wild gaan. Zeg je Canada, dan zeg je blauwe meren, immense Rocky Mountains en eindeloos groene bossen. Hier kun je orka’s, walvissen wilde beren en elanden spotten, soms zelfs vanuit je cabin (en dan hebben we het vooral over die elanden, niet over de beren). Gaat jouw outdoor-hart sneller kloppen van avontuur in het wild? Dan hóórt Canada gewoon op jouw bucketlist.
IJsland: meer dan sneeuw en ijs
In IJsland kan het maar zo gebeuren dat een bepaalde weg een paar dagen simpelweg niet begaanbaar is door hevige sneeuwval. Maar laat de naam je niet misleiden: IJsland is lang niet alleen maar sneeuw, ijs en kou. Reken ook op kleurrijke bergen, bruisende watervallen, spuitende geisers en diepe kliffen. Overweldigende, indrukwekkende en simpelweg ongerepte natuur op zijn mooist. Overigens kan je ook heel goed met kinderen naar IJsland.
De Himalaya in Nepal
De Himalaya is op zichzelf al een indrukwekkende bergketen, maar het heeft ook nog eens de Mount Everest als letterlijk hoogtepunt. Het is dan ook niet gek dat deze berg hoog op het wensenlijstje staat van menig bergbeklimmer. Het Himalayagebergte strekt zich uit over Pakistan, India, Bhutan en Nepal, waarbij Nepal verreweg de populairste uitvalsbasis is om de Himalaya te ontdekken. Natuurlijk zijn er veel meer bijzondere gebergten ter wereld, maar de Himalaya is toch wel een van de meest indrukwekkende.