Zo film je je reis met je smartphone
BlogHoera, je gaat op reis! Het liefst wil je elk moment vastleggen, maar om nou overal een spiegelreflexcamera, GoPro en camcorder mee naartoe te sjouwen … Gelukkig maken de nieuwe smartphones ook al heel aardige kiekjes én je kunt ermee filmen! Bewegend beeld geeft vaak nét iets meer het gevoel mee dan een foto, mits je natuurlijk weet hoe je een filmpje schiet. Met deze handige tips en tricks maak jij de mooiste filmpjes op reis.
1. Houd je telefoon in landscape-modus, liggend dus
Ja, foto’s kun je prima staand of liggend maken, maar een staand filmpje is onbruikbaar. Denk maar eens aan je computerscherm of televisie. Het ziet er toch gek uit, twee van die grote zwarte balken links en rechts van het beeld?
2. Houd je telefoon met twee handen vast (en liefst met tien vingers)
Je bent snel geneigd om je telefoon met alleen je duim en wijsvingers vast te houden, of met één hand. Het nadeel daarvan is dat je telefoon snel de neiging heeft om te gaan wiebelen, waardoor je beeld instabiel wordt. Gebruik daarom alle vingers en liefst zelfs beide handen. Maar pas wel op dat je niet je vingers over de lens houdt. 😉
3. Houd je ellebogen bij je lijf
Als je je armen gestrekt voor je houdt, wordt je beeld snel bewogen, want je kunt je armen nergens op rusten. In plaats daarvan kun je je lijf als een soort statief gebruiken: houd je ellebogen bij je lijf en je armen gebogen. Je telefoon is dan zo’n dertig centimeter van je gezicht verwijderd, wat meer dan voldoende is om goed te kunnen zien wat je filmt.
4. Beweeg je camera zo min mogelijk heen en weer
Rust in je video is goed. Bedenk daarom vooraf wat je wilt filmen en begin pas te filmen als je dat in beeld hebt. Probeer stil te blijven staan, laat je onderwerp maar bewegen. Als je de camera beweegt, maak dan een rustige, vloeiende beweging. Ondersteun zo mogelijk je arm (met je andere arm, of gebruik bijv. een muurtje).
5. Vermijd inzoomen met je telefoon
Met een camera met een (tele)lens kun je analoog inzoomen. Helaas hebben mobiele telefoons die optie niet. Je kunt wel inzoomen, maar in feite worden dan alleen de pixels opgeblazen. Zowel bij foto als bij video geldt dan dat het resultaat korrelig kan worden. Een betere optie is om dichter bij het onderwerp dat je wilt filmen te gaan staan.
Tot slot …
Onthoud dat bij video’s veel van dezelfde regels gelden als bij fotografie. Een compositie waarbij het onderwerp niet gecentreerd is, maakt het beeld al snel een stuk boeiender. Vaak denken mensen dat er van alles moet gebeuren in je video, maar dat hoeft absoluut niet. Zelfs wapperende vlaggetjes, een persoon die glimlacht, wuivende palmbomen of een vogeltje dat langsvliegt, kan een beeld al tot leven brengen. Ter inspiratie delen we graag nog dit filmpje met de beroemde fotograaf Steve McCurry met je.
Veel succes en vooral veel reisplezier toegewenst!
Heb jij nog mooie filmpjes van je Riksja-reis? We vinden het heel leuk als je deze met ons deelt via info@riksjatravel.nl of gebruik #riksjamoment op instagram!