Ga naar inhoud

Riksja Travel
Portugal
Praktische informatie Portugal

Handige weetjes over Portugal

Algemene informatie
Natuur Douro vallei

Handige weetjes

Voordat je naar een bestemming reist is het natuurlijk handig én leuk om wat over de bestemming te weten. We hebben hier enkele handige weetjes en info op een rijtje gezet. Op die manier kan jouw reis door Portugal goed beginnen!

Beste reistijd:
Van april t/m juni en september t/m oktober. In juli en augustus lopen de temperaturen flink op en ben je niet de enige reiziger. In Madeira kun je het hele jaar door goed reizen. De gemiddelde temperatuur varieert van 25 graden in juli tot 18 graden in december.

Tijdsverschil en voltage:
In Portugal en in Madeira is het één uur vroeger dan in Nederland en het voltage is 220V.

Internet en bellen:
Omdat Portugal en Madeira bij Europa horen, bel en internet je uit je bundel die je in Nederland hebt afgesloten. Het goedkoopste is dan ook om via de wifi naar huis te bellen.

Siësta:
Je verwacht misschien dat de siësta uit Spanje afkomstig is, maar niets is minder waar: Portugal is de bakermat van de siësta. Tussen 12 en 15 uur sluiten de winkels en gaan de meeste Portugezen naar huis om samen met de familie uitgebreid te lunchen en socializen. Op deze manier wordt de sterke familieband gekoesterd. Slechts een enkeling gebruikt de siësta nog om te slapen op het heetst van de dag.

Geschiedenis in een notendop

Portugal is één van de oudste naties van Europa. Iedereen kent de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama wel. Hij ontdekte India en Brazilië waarmee een gouden handelstijd aanbrak voor Portugal. Na dit hoogtepunt verloor Portugal veel van haar rijkdom en status met de vernietiging van Lissabon door een aardbeving, de bezetting door Napoleon en de onafhankelijkheid van Brazilië. Vervolgens viel buurland Spanje binnen en bezette Portugal gedurende 60 jaar, gevolgd door Engeland. Uiteindelijk werd de toenmalige koning afgezet en werd de Democratische Republiek Portugal uitgeroepen, zoals wij deze nu kennen.

Waar je ook in Portugal komt, overal zie je afbeeldingen en beeldjes van een kleurrijke haan opduiken, die je als souvenir mee naar huis kunt nemen. Achter dit symbool van Portugal schuilt een beroemde legende: ‘Een pelgrim op doorreis naar Santiago de Compostela komt aan in het stadje Barcelos, in de Minho. Hier wordt hij valselijk beschuldigd van diefstal. Tegenover de rechter houdt de pelgrim vol dat hij onschuldig is. De rechter, die een gebraden haan aan het verorberen is, veroordeelt hem toch. Hierop voorspelt de pelgrim dat de haan op het bord van de rechter drie keer zal kraaien als bewijs van zijn onschuld. Op het moment dat men de pelgrim wil ophangen, kraait de haan inderdaad en wordt de man vrijgelaten. De haan staat symbool voor ‘onvoorstelbaar geluk’.

Uitzicht Portugal
Portugal familiereis

Taal en cultuur

Het Portugees is één van de talen die voortgekomen is uit het Latijn. Deze talen worden samen de Romaanse talen genoemd. In de voormalige Portugese kolonies zoals Brazilië en Mozambique wordt nog steeds Portugees gesproken, weliswaar in een ander dialect. Op de meeste plekken, vooral in de grote steden, hotels en restaurants, kun je prima terecht met Engels. Daarbuiten kom je met handen en voeten ook een heel eind. Een zakwoordenboekje Portugees is altijd handig. Hier alvast een voorproefje:

  • Goedemorgen & hallo = Bom dia
  • Hoe gaat het? = Como está?
  • Het gaat goed, dank u wel. = Bem, obrigado/a.
  • Tot ziens! = Adios!
  • Alstublieft = Por favor
  • Bedankt = Obrigado/a
  • De rekening alstublieft. = A conta, por favor.
  • Mag ik een foto van u maken? = Posso tirar-lhe uma foto por favor?
  • Ja = sim
  • Nee = não

De Portugezen zijn vriendelijk en ook een beetje verlegen, vraag daarom altijd van te voren even of je een foto van ‘Pablo’ of ‘Maria’ mag maken. Familie en goede vrienden begroeten elkaar met een kus op de wang, zowel mannen als vrouwen van hetzelfde geslacht. Portugal heeft geen macho mannencultuur. Toch zie je in een café voornamelijk mannen (en soms wat oudere dames die komen kijken waar hun man blijft).

Eten en drinken

De Portugese keuken wordt vaak vergeleken met de Portugezen zelf: trots, royaal en goed gekruid. Men is gek op goed en gezellig eten en delen dat graag met familie en vrienden. Portugal heeft veel traditionele (rookvrije) tavernes, gezellige restaurants met gekleurde tegels op de muur. Moeder staat vaak in de keuken terwijl vader de soep, het hoofdgerecht en nagerecht serveert. Door de gunstige ligging aan zee zie je overal vis op het menu staan. Wij smulden van vers gevangen gegrilde sardines met tomaten en gekookte aardappels (sardinas assadas). Gezouten gedroogde kabeljauw (bacalhau) is een gerecht wat je eigenlijk niet mag missen tijdens je reis. Deze vis is zo ingebakken in de cultuur van Portugal dat er voor elke dag van het jaar een ander recept bestaat. Naast vis is er genoeg keuze aan andere smaakvolle specialiteiten: knapperig brood, kip (dé piri piri), stoofgerechten van varkens-en lamsvlees en kaas. Vraag de ober naar de lokale specialiteiten, er zit altijd wel wat lekkers bij. De beroemde port ontbreekt niet op de kaart: probeer na de maaltijd eens witte port, ijskoud drinken!

Een Portugees is niet gewend om te ontbijten, ze zitten nog vol van het avondeten en eten pas halverwege de ochtend een zoet gebakje of broodje. Wij zorgen ervoor dat je de dag energiek kunt starten met een (eenvoudig) ontbijt bij je accommodatie, zoals wij dat gewend zijn. Tussen 12 en 15 uur en van 19 tot 21 uur zijn restaurants geopend voor lunch en diner. Let op: obers zetten, na het opnemen van de bestelling, mandjes met brood en sausjes op tafel. Deze horen niet bij de service en zijn vaak erg duur.

Pasteis de Nata Portugal
world