Ga naar inhoud

Riksja Travel
Peru, Bolivia & Chili

Avontuurlijk Peru

Rondreis
  • Reisduur:
    21 dagen / 20 nachten, aanvang dagelijks
  • Reisschema:
    Lima – Arequipa – Colca Canyon - Cusco – Jungle Tour naar Machu Picchu - Huaraz
  • Reissom:
    € 2.998,-, - p.p. bij 2 personen
  • Activiteiten:
    o.a. Jungle tour naar Machu Picchu, raften in Arequipa, wandelen naar Laguna 69
  • Internationale vlucht:
    apart bij te boeken
✓ ontdek Peru op avontuurlijke wijze

✓ bezoek het wereldwonder Machu Picchu

✓ spot condors in de Colca Canyon

✓ wandel langs gletsjers en meren door de bergen bij Huaraz

✓ raften op de Chili rivier
Peru rainbow mountain

Dag 1 -2  – Verblijf in Lima met foodtour

Na je vlucht word je in de aankomsthal opgewacht en naar je hotel gebracht. De meeste van onze reizigers verblijven in de wijk Miraflores, op ongeveer een half uur rijden van de luchthaven. Dit is een groene buitenwijk aan de kust met verspreid liggende hotels, bars en restaurantjes.

Er zijn een paar drukke winkelstraten maar het is allemaal heel overzichtelijk, ideaal voor een kort verblijf. Onze hotels hier zijn moderne hotels in de driesterren categorie, met een ontbijtruimte op loopafstand van de reuring.

Wanneer je iemand spreekt die een reis naar Peru heeft gemaakt, zul je vaak te horen krijgen dat Lima een wat troosteloze indruk maakte. Dit komt doordat de stad een groot deel van het jaar in een mist hangt die als het ware vanaf de Stille Oceaan een tijd boven de zuidkust van Peru blijft kleven. Toch kun je in Lima echt wel een leuke dag beleven. Zoals overal geldt: je moet de leuke plekjes weten te vinden. Daarom neemt onze lokale gids je de tweede dag mee naar het centrum van de stad. Hij laat je de highlights zien en geeft informatie die je niet gemakkelijk kunt terugvinden in een reisgids.

’s Ochtends bezoek je eerste een markt waar je verschillende fruitsoorten proeft, cocabladeren kauwt en leert over de vele soorten aardappelen en quinoa. Daarna vertrek je met een lokale bus naar het centrum van Lima. Omdat deze bus een eigen busbaan heeft, is het een ideaal vervoersmiddel om relatief snel naar het centrum te reizen. Hier proef je een populair gebakje en krijg je in het Chocomuseum uitgelegd hoe ze van cacaobonen chocola maken. Je sluit de tour af in een van de oudste bars van de stad met een verfrissend glas Chica Morada, gemaakt van paarse mais.

Dag 3 – Vlucht naar Arequipa

Vandaag vlieg je naar Arequipa. Als je in Arequipa aankomt, word je naar je slaapplek gebracht. De hele dag ben je vrij om Arequipa te leren kennen. Omdat er vele mogelijkheden zijn, hebben we een informatieboekje samengesteld met verschillende stadswandelingen. Zo is er een culturele route of een wandeling waarbij je iets meer meekrijgt van het dagelijkse leven.

Welke route je ook kiest, stap zeker binnen bij het Santa Catalina klooster. Je loopt er door een labyrint van kronkelige straatjes met hoge rode, blauwe of witte muren. Er zijn kleine binnenplaatsjes, gebedsruimtes en bloementuinen die keurig bijgehouden worden door de nonnen die nog steeds in het klooster wonen.

Het lijkt wel altijd lente in de Peruaanse stad Arequipa. Gelegen op 2300 meter schijnt de zon er bijna altijd. De temperatuur overdag ligt tussen de 20° en 25° C. Dat maakt de stad een aangename tussenstop om te wennen aan de hoogte. Maar Arequipa heeft meer. De stad is schoner en meer kosmopolitisch dan Lima maar tegelijk onmiskenbaar Latijns-Amerikaans. Je vindt er verfijnde Spaans koloniale gebouwen en kerken. Dé bezienswaardigheid in de stad is het Klooster van Santa Catalina. De stad wordt omgeven door en in de kleine taxi’s die bijna niets kosten kun je gemakkelijk stad en omgeving zien.

Dag 4 – Raften op de Chili rivier

Vandaag ga je de omgeving van Arequipa vanaf het water te verkennen. Na het ontbijt word je opgehaald en naar het startpunt van de tour gebracht. In ongeveer 45 minuten peddel je door de canyon en wissel je rustige stukken af met verschillende stroomversnellingen. Na deze activiteit vol adrenaline, keer je terug naar Arequipa waar je de rest van de dag zelf de stad kan verkennen.

Dag 5 – van Arequipa naar de Colca Canyon

Vroeg in de ochtend word je opgehaald bij je hotel in Arequipa. Je Colca Canyon tour kan beginnen. Vanuit Arequipa klim je eerst snel omhoog de bergen in. Onderweg heb je mooie uitzichten op de top van onder andere de Misti vulkaan. Je rijdt door het nationale park Pampa Cañahuas, waar je lama’s, alpaca’s en Andesvossen tegen kunt komen. Ook heb je kans zeldzame vicuñas te zien. Onderweg maak je een stop om een ‘mate de coca’ te nuttigen, een thee gemaakt van cocabladeren die helpt tegen hoogteziekte. Je zult vandaag een aardig hoogteverschil overbruggen: van 2300 meter ga je omhoog tot een bergpas van 4900 meter, dan weer naar beneden naar de vallei op circa 3500 meter. Maar omdat je in Arequipa al wat aan de hoogte hebt kunnen wennen, is het gelukkig goed te doen.

Rond het middaguur kom je aan in het plaatsje Chivay. De vallei die voor je ligt is dieper dan de Grand Canyon in Amerika en meer dan honderd kilometer lang. Niet de Inca’s maar een beschaving die nog duizend jaar ouder is, de Colluhuas, hebben de steile rotswanden omgevormd tot een voor landbouw geschikt terrassenstelsel. Het moet ongelooflijk veel mensenwerk hebben gekost om dit te realiseren.

Na aankomst heb je even de tijd om wat rond te lopen en de lokale markt te bezoeken. Er zijn een paar leuke barretjes waar toeristen vaak samenkomen, maar verder gebeuren er geen wereldschokkende dingen. Vervolgens ga je naar een hotel voor de lunch (exclusief) waar je onder andere alpaca (soort lama) van de BBQ kunt proberen. Na de lunch maak je een korte wandeling door de vallei. Als je te veel last hebt van de hoogte kun je ook vanuit een hangmat genieten van het uitzicht.

Het hotel waar je verblijft heeft kleurrijke Andes decoraties, een mooie tuin met hangmatten en een gezellige zithoek met openhaard. Je kunt hier alvast even naar je kamer. ‘s Middags kun je naar de hotsprings van La Calera. Een handdoek kun je bij het hotel of bij de hotsprings voor een paar Sol huren. Je kunt in de hotsprings poedelen in zilt, zwavelhoudend water van 35°C (entree ter plaatse te betalen 15 Sol p.p.). ’s Avonds kun je een kopje thee voor jezelf regelen en met een goed boek bij de open haard in het hotel neerstrijken. De verwarming op je kamer is al voor je aangezet, dus koud zul je het niet hebben.

Dag 6 – Colca Canyon trekking

Na een vroeg ontbijt word je naar dorpje Madrigal gereden. Vanwege de afgelegen ligging wordt het niet veel bezocht door andere reizigers, waardoor je echt wat meekrijgt van het lokale leven. Vanuit het dorp wandel je bergopwaarts naar een fort, een verdedigingsfort gebouwd door de Collaguas, een gemeenschap die voor de Inca’s in de canyon leefde. De klim naar het fort duurt ongeveer drie uur. Onderweg zie je traditioneel geklede boeren die hun akkers bewerken. Op ruim 3000 meter hoogte doet het landschap desolaat aan met rotsen, struiken en cactussen. De ligging van het fort op grote hoogte is spectaculair. Aan de ene kant zie je het diepste punt van de canyon, aan de andere kant de bergen. Met een beetje mazzel spot je er ook condors. Het is dan nog ongeveer twee uur wandelen naar het midden van het fort. Je passeert een kloof en ziet eeuwenoude graftombes. Daar aangekomen kent je gids een mooi plekje voor de lunch. Je hebt nog ruim de tijd om rond te kijken. Vervolgens wandel je in ruim anderhalf uur terug naar Madrigal. De rest van de middag en avond heb je vrij te besteden.

Dag 7 – Condors spotten bij Cruz del Condor

Na een vroeg ontbijt vertrek je de volgende ochtend om ca. 06.30 uur verder de vallei in, op weg naar het beroemde uitzichtpunt ‘Cruz del Condor’. Onderweg kom je langs een aantal dorpjes en heb je prachtige vergezichten. Bij het uitkijkpunt kom je rond 08.30 aan. Cruz del Condor is uniek want het is de enige plek in Peru waar je een heel goede kans hebt om de indrukwekkende condors van heel dichtbij te spotten. Ze zweven mee op de opstijgende warme lucht uit de bijna 1000 meter diepe kloof. Dit is vooral tussen 08.00 en 10.00 uur ‘s ochtends en juist dan vliegen ze op ooghoogte voorbij. Een verrekijker en telelens komen zeker van pas.

Na ongeveer een uur stap je rond 09:30 weer in de auto om via dezelfde weg naar Chivay te rijden, maar met de vergezichten die je vergezellen kun je deze weg wel twintig keer rijden zonder je een moment te vervelen. Je maakt nog een stop in het dorpje Yanque, waar je de koloniale kerk bezoekt. Er zijn ook een paar souvenirwinkels en kraampjes onderweg.

Rond lunchtijd kom je aan in Chivay en ben je in de gelegenheid om te lunchen. Na de lunch keer je terug naar Arequipa waar je diezelfde avond op de bus naar Cusco stapt.

Dag 8 – 9 – Aankomst in Cusco

Na aankomst in Cusco word je naar je posada in de artistieke wijk San Blas gebracht. Het leuke aan de wijk is dat het meer een woonwijk is en daardoor ook minder toeristisch. In de smalle straatjes, waar net een kleine taxi doorheen kan, kom je doorkijkjes tegen, cafés en traditionele restaurants. Van verkeerslawaai heb je hier dan ook geen last. De bezienswaardigheden van Cusco en de Plaza de Armas liggen op ongeveer 15 minuten lopen, bergafwaarts. Ga je terug, neem dan voor een euro gewoon een van de overal aanwezige taxi’s. Schaam je niet: de stad ligt op 3300 meter. Je posada heeft een patio en gezellige ontbijtruimte. Je kamer is netjes en modern en heeft uiteraard een eigen badkamer met douche en toilet.

Het centrale punt van Cusco is de Plaza de Armas, één van de mooiste pleinen van Peru; het heeft veel groen en bloemen, leuke zitjes en is omringd door imposante kerken en gezellige restaurants met balkonnetjes. Struin ’s middags door de straatjes van San Blas, waar kunstenaars hun kleurrijke werken verkopen en drink een kop koffie op het balkon van café Trotamundos aan Plaza de Armas. Met het panfluitgeluid van een straatmuzikant op de achtergrond kun je je hier rustig inlezen over de mogelijkheden voor de volgende dag.

Deze twee dagen heb je alle tijd om Cusco te verkennen. Naast alle kerken en kathedralen vind je hier perfect bewaarde Incamuren in Calle Hatun Rumiyoc en Calle Loreto. Dit is de oudste straat van Cusco. Het is indrukwekkend hoe de grote rotsblokken hier, zonder het gebruik van cement, al honderden jaren perfect op elkaar aansluiten. Een interessant museum is het Incamuseum. Wij vinden het een echte aanrader als je wat meer wilt weten over de Inca cultuur.

In de straatjes rondom de Plaza de Armas en in San Blas kun je winkelen en restaurantjes zijn er volop. Wil je eens iets anders eten dan Peruaans, dan raden we je aan om de Japans-Peruaanse fusion te proberen bij restaurant Miwa. Dit sfeervolle restaurant ligt in een zijstraatje van het centrale plein.

Veel reizigers bezoeken de ruïnes van Sacsayhuaman. Vanuit Cusco loop je drie kwartier over een oud Inca pad steil omhoog. Geen zin om te klimmen? Neem dan een taxi voor ongeveer 10 soles. Je hebt hier een mooi uitzicht over de stad. Sacsayhuaman is een Incavesting bekend vanwege zijn soms wel tientallen tonnen wegende steenblokken. Er lopen verschillende mensen rond die paardrijdtochten aanbieden. Voor circa $8,- p.p. kun je een twee uur durende tocht te paard maken naar het Christusbeeld en verschillende tempelcomplexen.

Dag 10 – Rainbow Mountain

Na een korte nachtrust word je om vier uur ’s ochtends opgehaald voor een rit naar de berg. Rainbow Mountain is pas sinds enkele jaren te bezoeken, omdat de sneeuw er gesmolten is en pas sindsdien alle kleuren zichtbaar geworden zijn. Het is inmiddels de meest populaire tour in de omgeving van Cusco. Je krijgt een ontbijtpakket meekrijgt voor onderweg en rijd in drie uur naar de start van de trekking. Vanwege de drukte is het fijn al vroeg te kunnen starten, zodat je al één van de eerste boven bent.

De wandeling naar het uitkijkpunt op Rainbow Mountain duurt ongeveer twee uur. Je wandelt naar 5.000 meter hoogte. Een ‘adembenemende’ wandeling – letterlijk -, waarbij je onderweg ongetwijfeld zult moeten stoppen om op adem te komen. Een fysieke uitdaging waarbij elke stap zwaar is, die wordt beloond met mooie uitzichten en ontmoetingen. Zo kijk je uit op de met sneeuw bedekte Ausangateberg (6.300 meter hoog), blauwe meren en groene valleien en kom je alpaca’s, lama’s en Peruanen tegen. Vergeet niet om een goede pet/hoed en zonnebrandcrème mee te nemen. De zon op deze hoogte kan enorm fel zijn.

Je stopt voor de zoveelste keer om op adem te komen. Terwijl een lama je op zijn gemak aanstaart, vraag jij je waarschijnlijk af waarom je dit ook alweer zo’n goed idee vond. Dan roept de gids: “Kom op, je bent er bijna!” en loop je weer verder. De wandeling eindigt bij een uitzichtpunt op Rainbow Mountain, lokaal ook wel Vicuñas genoemd, wat in de Incataal Quechua ‘de zevenkleurenberg’ betekent. Die kleuren zijn ontstaan door de verschillende mineralen, zoals koper en ijzer, die in de grond aanwezig zijn. Hoe indrukwekkend de kleuren zijn, hangt af van het weer: hoe zonniger, hoe kleurrijker. Daarom bieden we deze trekking alleen aan in de Peruaanse winter, wanneer de kans op regen en bewolking het kleinst is.

Na het schouwspel bewonderd te hebben, reis je weer terug naar het startpunt van de trekking waar je weer in de bus stapt. Onderweg naar Cusco stop je voor de lunch. Met een volle maag word je teruggebracht naar Cusco, waar je aan het einde van de dag wordt afgezet bij je hotel.

Dag 11 – Van Cusco naar de Heilige Vallei

Vandaag vertrekje in een kleine groep met andere reizigers richting de heilige vallei. Daar ontbijt je, waarna je in drie uur naar de Malaga pass rijdt. Op 43oo meter hoogte stap je daar op een mountainbike en daal je in drie uur zo’n 2000 meter en passeer je dorpjes, fruitplantages en rivieren. Vanuit het plaatsje Huamanmarca, waar je de tocht eindigt, is het dan nog 30 minuten rijden naar het eindpunt van vandaag, Santa Maria. Waar ’s ochtends de frisse Andes wind nog door je haren waait, eindig je hier in de vochtige warmte van de jungle. De liefhebber kan ’s middags (voor ongeveer USD 35 p.p.) een twee uur durende rafttocht maken op de Urubamba rivier. Je overnacht in een eenvoudig maar goede slaapplek met privé voorzieningen, gerund door een lokale familie.

Dag 12 – Bewandel het originele Inca-pad

Na het ontbijt begin je aan de wandeling van vandaag. Onderweg zie je koffie, cacao en coca plantages, boomgaarden, vele soorten bloemen en planten zoals orchideeën, maar ook vogels. Je gids laat ze je zien en vertelt je erover. Je bezoekt een lokale familie om je waterfles bij te vullen en kunt hier ook wat fruit proeven. Je vervolgt de wandeling over een origineel Inca pad richting Machu Picchu. Je gids vertelt je hier meer over de geschiedenis van de Inca’s. Na een mooi uitzichtpunt op een canyon, wandel je naar het dorpje Quellomayo, waar je stopt voor de lunch en even kunt bijkomen in een van de hangmatten. Het is dan nog ongeveer twee uur wandelen naar de warmwaterbronnen van Cocalmayo. Ontspan je spieren in het water van natuurlijke bronnen, voordat je verder wandelt naar Santa Teresa, eindpunt van vandaag. Je overnacht hier weer in een eenvoudig familiehotel.

Dag 13 – Zipline tussen de bergwanden

Heb je door het fietsen en raften de smaak te pakken gekregen en ben je wel weer toe aan een nieuwe adrenaline kick, dan kun je vanmorgen gaan ziplinen. Zoef tussen twee bergwanden en geniet (als je je ogen open durft te houden natuurlijk) van het weidse uitzicht. Voor ongeveer 35 USD p.p. kun je dit ter plaatse regelen. Sla je het ziplinen over, dan wandel je in drie uur door een vallei naar Hydroelectrica, het einde van de spoorlijn die reizigers van Cusco naar Aguas Calientes brengt. Hier komt de groep weer samen en wordt gestopt voor de lunch. De laatste drie uur wandel je langs de rails richting Aguas Calientes. Je wandelt in een tropische omgeving en komt onderweg een rivier tegen. De immense bergwanden om je heen zijn van de Machu Picchu en Huayna Picchu bergen. Met een beetje mazzel kun je in de verte een astronomische zonnewijzer zien die gebruikt werd door de Inca’s en een citadel van Machu Picchu.

’s Avonds is er een luxe diner en heb je de tijd om het dorpje te verkennen. Dan vroeg je bed in, want morgenvroeg vertrek je naar het hoogtepunt van je reis, wereldwonder Machu Picchu.

Dag 14 – Bezoek aan Machu Picchu

Al vroeg in de ochtend kun je op pad om de 1500 treden te beklimmen richting de ingang van Machu Picchu. Je doet hier ongeveer een uur over. Doe je het liever wat rustiger aan, dan kun je in het dorp een kaartje kopen voor de bus die je in 25 minuten naar de entreepoorten brengt. Wij proberen een vroege entreeticket te regelen zodat je de zon langzaam ziet opkomen achter de bergtoppen waardoor de mist optrekt en de stad verschijnt. Je gids vertelt je in alles over de geschiedenis en de verschillende bouwwerken die er zij. De Spanjaarden hebben tijdens hun veroveringen in Latijns-Amerika, Machu Picchu nooit gevonden. Pas in 1911 kwam de wetenschapper Hiram Bingham bij toeval bij de vesting uit, hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad. Hoeveel plaatjes je al van Machu Picchu gezien hebt, het blijft bijzonder om tussen de tempels, gangen, terrassen en kamers door te lopen. In de middag vertrekt de trein en tegen de avond stapt je uit in Poroy, het eindpunt van de trein. Vanaf daar regel je gemakkelijk een taxi naar Cusco, waar je nog een laatste nacht verblijft in een fijne posada.

Dag 15 – 16 – Van Cusco naar Huaraz

In de ochtend vlieg je via Lima naar Huaraz. Tijdens de vlucht heb je uitzicht op de hoge bergtoppen van de Andes. Bij aankomst op de luchthaven neem je gemakkelijk zelf een taxi voor een paar Peruaanse soles naar je hotel. Met een hoogte van 3.052 meter, ligt Huaraz iets lager dan Cusco waardoor je niet lang nodig hebt om te acclimatiseren. De komende dagen staan er twee wandeltochten door de bergen van de Andes op de planning dus is het belangrijk vandaag goed uit te rusten.

Huaraz is na de aardbeving in 1970, zoals de meeste Peruaanse steden, in Amerikaanse stijl heropgebouwd. Niet echt charmant moeten we bekennen maar het hotel is sfeervol en na het diner, kropen wij al vroeg onder de wol. Je hotel ligt op loopafstand van de Plaza de Armas, het centrale plein, waar je goed kunt eten. Eventueel kun je ook aanschuiven in het restaurant van het hotel, waar je tegen een prima prijs een heerlijke maaltijd kunt krijgen.

Dag 17– Hike naar Pastrouri Geltsjer

Maak je klaar voor een avontuurlijke dagtocht naar de Pastoruri-gletsjer. Dit is toch wel een bijzondere ervaring want vanwege het veelal tropische klimaat in Zuid-Amerika, is het één van de weinige gletsjers in de omgeving. Je wordt vroeg in de ochtend opgehaald in Huaraz en stapt met een klein reisgezelschap in een comfortabele bus voor een prachtige rit door de bergen. Onderweg geniet je van vergezichten over de bergenketens van de Corderilla Blanca.

Eenmaal aangekomen bij de Pastoruri-gletsjer, op maar liefst 5.100 meter hoogte, maak je een korte wandeling van ongeveer een uur naar de gletsjer zelf. Op deze hoogte kan de temperatuur onder het vriespunt liggen dus het is belangrijk om je goed aan te kleden. Bij de gletsjer kun je het indrukwekkende landschap in je opnemen en kom je dichtbij genoeg om de ijspegels te zien hangen. De gletsjer is in de afgelopen decennia dramatisch geslonken, waardoor je de effecten van de opwarming goed kan zien. Het krimpen van de gletsjer is natuurlijk jammer maar hierdoor zijn er wel bijzondere fossielen gevonden die onder het ijs lagen. Na deze bijzondere ervaring is het tijd om terug te keren naar Huaraz. Onderweg stop je nog om te lunchen en bij te komen van de wandeltocht. Aan het einde van de dag kom je aan in Huaraz, vol nieuwe indrukken en verhalen om te delen.

Dag 18 – Hike naar Laguna 69

De volgende dag ga je vroeg op pad en reis je met gids en chauffeur in een klein reisgezelschap. Je rijdt diep de bergen in bij Huascaran Nationaal Park. Onderweg maak je een fotostop bij de Llanganuco meren. Na 45 minuten ben je bij Cebollapampa op 3900 meter. Het startpunt voor de trekking naar Laguna 69. Bekend als één van de mooiste dag-wandelingen ter wereld én hoogtepunt van het nationale park.

De wandeling bestaat uit drie delen. Het eerste stuk, waarbij je langs de rivier loopt is nog vlak. Al gauw loopt het pad omhoog met uitzicht op de waterval. Kijk af en toe achterom voor het uitzicht over de vallei. Vanaf Laguna 68 steek je de pampa over om je aan het laatste meest pittige stuk van de wandeling te wagen. Het is handen en voetenwerk, maar uiteindelijk bereik je het op 4600 meter gelegen Laguna 69! Plof neer voor een lunch met prachtig uitzicht over het azuurblauwe water in het meer. Wanneer je er weer klaar voor bent, loop dezelfde route weer terug en word je door de chauffeur teruggebracht naar Huaraz. Daar kun je onder het genot van een kopje thee bijkomen van de indrukken die je vandaag hebt opgedaan.

Dag 19 – Huaraz – Lima

Het einde van deze reis vol spanning zit er bijna op. Vandaag vlieg je vanaf Huaraz terug naar Lima waar je nog een nacht zal verblijven. Laat je nog een laatste keer verwennen door de culinaire kunsten van Peru en laat alle indrukken van deze avontuurlijke reis bezinken. Je hebt de volgende ochtend nog de tijd om te struinen door Miraflores. Je kunt bijvoorbeeld naar Larcomar, een groot en modern winkelcentrum direct aan het strand van Lima waar het altijd gezellig is. In de loop van de middag neem je een taxi naar de luchthaven van Lima waar je op de vlucht naar Europa stapt. De volgende ochtend kom je aan.

Onze slaapplekken

Arequipa comfort hotel
Arequipa hotelkamers