Tips voor je Peru- en/of Bolivia-fotoboek
BlogWanneer ik op reis ga, vind ik het superleuk om mijn herinneringen vast te leggen. Fotograferen is een hobby geworden. M’n foto’s verzamel ik na de reis graag uit in een fotoboek dat ik aan anderen kan laten zien en zelf nog eens kan doorbladeren. De beelden brengen me terug naar bijzondere momenten. Dit zijn mijn tips voor het maken van een fotoboek.
1. Denk in een verhaal
Wanneer ik op reis ben, denk ik al aan het fotoboek. Ik heb dan een soort ‘beeldverhaal’ met verschillende hoofdstukken in gedachten. Dat begint bijvoorbeeld met een foto van een kop koffie op Schiphol en eindigt uiteindelijk met een foto van een volle koffer vóór vertrek naar huis.
De tussenliggende periode is natuurlijk het interessantst om te fotograferen, want natúúrlijk maak ik meerdere close-ups van die ara in de Amazone. Wauw, wat zijn dat mooie beesten! De kaaiman kijkt vanuit het water net op het juiste moment in mijn lens: klik!
Zelf staan we uiteraard ook af en toe op de foto. We staan er lachend op bij wereldwonder Machu Picchu en met mijn vriendin heb ik net als vele andere reizigers een gekke foto op de zoutvlakte van Uyuni gemaakt.
2. Achtergrond en attributen
Ondertussen maak ik ook foto’s van de groene omgeving, steentjes langs de waterkant in Paracas en het gezellige patroon van het behang in de hotelkamer. Het zijn niet per se de leukste foto’s, maar dit soort kiekjes doen het straks goed als achtergrond in het fotoboek. Attributen als je ticket, paspoort en wegenkaart kunnen
soms ook goed werken om je ‘verhaal’ te ondersteunen. Zet die ook eens op de foto.
3. Structuur aanbrengen
Het blijkt een reis met veel leuke momenten en vervolgens kom ik dan ook thuis met heel veel foto’s … Ja, en dan?! Hier ligt een grote uitdaging en bij velen blijven de foto’s eenmaal thuis op de schijf van de computer staan. Herken je dat? Hoe worstel je al die foto’s door en hoe kom je uiteindelijk tot een goed en overzichtelijk fotoboek vol leuke herinneringen?
Ik heb een mappenstructuur op mijn computer aangemaakt, voor elk jaar maak ik een map aan die ik simpelweg naar het jaar noem, bijvoorbeeld 2015 of 2016. Het jaar verdeel ik vervolgens weer onder in maand-submapjes met een korte benaming, zoals ’06 – familiedag’ en ’12 – vakantie Peru & Bolivia’.
Dan begin ik met het selecteren van de beste foto’s. Zelf vind ik View NX2 hiervoor een erg handig programma, daarmee kan ik mijn foto’s namelijk raten. Hiermee geef ik de foto’s een cijfer, een 1 voor een foto die van goede kwaliteit is en waarvan ik vind dat die echt in het fotoboek moet, een 2 voor leuke foto’s van goede kwaliteit en die mogelijk ook leuk zijn voor het fotoboek. Je kunt nog een derde selectie maken, zoals ‘wel goed maar ik twijfel’. Ik laat het echter meestal bij de eerste twee, want ik heb gemerkt dat ik uiteindelijk niet meer naar een derde selectie kijk. De foto’s die overblijven en dus niet leuk genoeg of bewogen zijn, belanden vervolgens in de prullenbak. Dat scheelt een hoop ruimte op de schijf.
3. Aan de slag met het fotoboek
De beste en leukste foto’s zijn geselecteerd en daardoor is het ineens vrij eenvoudig om het fotoboek te maken. De voorkant krijgt sowieso een titel en bevat een of meerdere topfoto’s van de reis. Ik vind het altijd fijn om de gemaakte route in het fotoboek te hebben en zet daarom vaak een routekaartje op de voorkant of op de eerste pagina. Als ik een ‘standaard route’ via Riksja heb gemaakt, dan gebruik ik het kaartje van de website en neem ik die op als afbeelding in het fotoboek. Anders maak ik zelf een kaartje op Google Maps, dat vervolgens een leuk plekje krijgt.
De hoofdstukken deel ik vervolgens op in bijvoorbeeld ‘Zoutvlakte’, ‘Titicacameer‘, ‘Machu Picchu’. Van elk hoofdstuk maak ik één of meerdere pagina’s. De plaats noteer ik vaak ergens subtiel op de pagina in een passend lettertype. Natuurlijk let ik op het verhaal, maar ook of de foto’s goed bij elkaar passen en of de kleuren goed matchen. Dit vormt samen een inspirerende compositie. Je kunt nog ergens een quote schrijven die je doet terugdenken aan een grap tijdens de autorit, bijvoorbeeld. Maar daar kun je je eigen creatieve draai aan geven.
Ik hoop dat je wat aan de tips hebt en wens je succes met het maken van je eigen fotoboek!