Restauranttip: Ceviche y Maas
BlogOnlangs maakte ik een wandeling door Katendrecht. Een probleemwijk in Rotterdam waar men vroeger liever niet kwam. Tegenwoordig is dit één van de hippere buurten in Rotterdam-Zuid met veel leuke restaurantjes, koffiebarretjes en winkels. Zo liep ik op het levendige Deliplein en kwam ik het Peruaanse restaurant ‘’Ceviche y Maas’’ tegen. Als Peru fan moest ik daar natuurlijk eten. Inmiddels ben ik er met mijn moeder geweest en ik deel graag mijn ervaringen. Want hier moet je beslist naartoe om kennis te maken met de keuken van Peru.
De sfeer van Peru
Bij binnenkomst word je al meteen vrolijk. Een frisse kleur blauw voert de boventoon. Het restaurant ziet er mooi en verzorgd uit. Ook niet zo gek, aangezien Ceviche Y Maas pas anderhalf jaar bestaat. Overal in het restaurant zie je Peru terug: er hangen kleurrijke Peruaanse schilderijen, je vindt er een Peruaanse vlag en er is een Peruaanse cocktailbar. En niet geheel onbelangrijk: de tent wordt gerund door de Peruaanse Patricia Lavado en haar dochter Sophia Rosa. Je waant je dus echt even helemaal in Peru.
Pisco Sour
We worden hartelijk ontvangen door Sophia. Ze straalt direct de Peruaanse gastvrijheid uit die ik in Peru ook veel gezien heb. Nadat we plaats hebben genomen aan een tafeltje bij het raam, beginnen we natuurlijk met een Pisco Sour: een typisch Peruaanse cocktail gemaakt van gedestilleerd druivensap. Omdat het drankje ook limoensap bevat heeft het een frisse smaak. Erg lekker!
Melting pot
De Peruaanse keuken is niet erg bekend in Nederland. Onterecht vind ik. Ik was aangenaam verrast door het lekkere eten tijdens mijn rondreis door Peru. Het is een melting pot van verschillende producten en smaken. Aardappels, chili pepers en mais zijn hierbij de belangrijkste ingrediënten. De Peruaanse keuken heeft onder anderen Spaanse, Italiaanse, Chinese, Duitse en Japanse invloeden. Met zo veel verschillende invloeden kan het ook niet anders dat daar iets smakelijks uit voort komt.
Ceviche y Ají de Gallina
En zo ook bij Ceviche Y Maas. Er zijn verschillende menu’s die je kunt bestellen, maar je kunt er ook à la carte eten. We starten met ‘’ceviche’’. Voor de gene die hier nog nooit van gehoord hebben: dit is Peru’s bekendste gerecht dat bestaat uit rauwe zeebaars gemarineerd in limoen geglaceerd met onder andere zoete aardappel, rode ui en koriander. Ceviche Y Maas heeft verschillende versies van het gerecht. Wij kiezen voor de klassieke versie (ceviche bandera).
Vervolgens komt er voor mij een Ají de Gallina op tafel, een gerecht met Italiaanse invloeden: Gesnipperde kipfilet in een romige saus met pecannoten, parmezaan, krieltjes, kwartelei en olijven. Mijn moeder neemt ‘’Locro de Zapallo’’, een hartig vegetarisch stoofgerecht uit de Andes met pompoen, aardappel, tuinbonen en witte kaas. We zijn allebei enthousiast over ons hoofdgerecht!
Aftoppen met iets zoets
Het voordeel van de Peruaanse keuken is dat het gezond is en dat het niet enorme hoeveelheden zijn. Dus ruimte voor een toetje is er altijd. Ik kies voor de Picarones, beignets van pompoen en zoete aardappel met siroop en bessen. Dit lijkt op het eerste gezicht een gekke combinatie voor een nagerecht, maar ik vind het erg lekker. Mijn moeder neemt de ‘’Quinoa con leche de coco brulée’’, een pudding van quiona gekookt in kokosmelk met pecannoten en cranberries.
Een echte aanrader!
Ceviche Y Maas was voor mij niet de eerste kennismaking met de Peruaanse keuken. Maar weer was ik aangenaam verrast! Het eten is erg goed, niet te veel en het personeel is vriendelijk. Door de Peruaanse sfeer die het restaurant uitstraalt heb je ook nog eens het idee dat je echt in Peru bent. Ik raad daarom iedereen aan om te gaan eten bij Ceviche Y Maas.
Maar eigenlijk moet je gewoon naar Peru. Het is een geweldig land waar veel te zien en te doen is én met een heerlijke keuken.