Peru-reisverslag van reiziger Karin
BlogWe zijn in Lima aangekomen, 7,5 uur vliegen vanaf New York en 15 graden kouder. Bij aankomst zien we personeel buiten lopen in laarzen, sjaals om en winterjassen. De spijkerbroek kan weer aan en sokken en fleece truien mogen uit de tas, want verwarming dat is er niet en het is klam en vochtig, wel een mooi Hostal met aardige mensen en een heerlijk ontbijt de volgende ochtend. Vanmiddag met een gids een leuke rondwandeling door het oude centrum gedaan, wat een mooie stadscentrum, deels al gerenoveerd met duidelijke invloeden van Spanje en de Moren, prachtige kerken en de nationale cocktail Pisco sour (een soort schnaps met limoensap van hele zure limoenen, suiker en geklopt eiwit) in een authentiek café. Zingend gaan we weer naar buiten…. Peru ligt voor een groot deel aan de Atlantische oceaan, dus dat betekent vis! Heerlijk gegeten in de Punto Azul, rauwe vis gegaard in het hele zure limoensap: cerviche met rode ui en peper, erg smakelijk! Maar dat geldt ook voor de andere gerechten met vis en vlees, aardige bediening, wij een paar woorden Spaans, zij een paar woorden Engels en we komen er altijd uit! Morgen richting het zuiden naar Ica, daar is het warmer, heerlijk!
Na anderhalve dag Lima gaat onze reis verder naar Ica, een woestijnstadje zo’n 300 km ten zuiden van Lima en we gaan met de bus, een reis van vijf uur in een luxe bus met het uiterlijk van een vliegtuigcabine, maar dan betere stoelen en een soort stewardess/hostess aan boord. De weg leidt langs de kust van Peru, al buiten het centrum zien we een ander Peru van de hutjes met amper een dak erop. De omgeving waardoor we rijden kun je kenmerken als volgt: heel veel zand… Maar op een gegeven moment zien we fruitbomen en wijnranken en is het hier en daar groen. Het wordt inmiddels donker en we zijn tegen negenen bij Ica, vandaar met de taxi naar Hucachina een oasedorpje 5 km verderop. Het is druk vanwege de viering van de onafhankelijkheid ( dat zullen we die nacht ook wel merken)
De volgende morgen alweer vroeg op (5.30) want we gaan met een boot naar de Ballestas eilanden waar we de vele vogels en andere dieren zullen bekijken. De zon schijnt al is het nog fris. Met een soort grote sloep varen we richting deze beschermde eilanden groep, beroemd vanwege de vele vogels die er leven. We zien pelikanen, Humboldt pinguïns, Jan van Gent en aalscholvers. Ook zien we zeeleeuwen en robben. Een mooie tocht! Weer terug in het hotel, lekker de zon in, zwemmen en ‘s middags met de duinbuggy een rit gemaakt en de zonsondergang gezien. De duinen zijn schitterend en dat is best een verrassing want achter ons hotel zie je een heel groot duin verrijzen maar daar achter ligt een heel duinlandschap van fijn geel zand waar de wind zorgt voor gladde oppervlakten. Daar ga je met de buggy doorheen alsof je in de achtbaan zit, heerlijk. Bovenop een hoog duin stoppen we om de zon onder te zien gaan, prachtig!
Weer terug aan het begin van het dorp blijkt er een heus verkeersinfarct te zijn ontstaan, er staan wel twee politieagenten langs de kant van de weg maar die blazen vooral op hun snerpende fluitjes zonder dat er wat wezenlijk aan de situatie verandert. De volgende dag lekker een dagje vrij, lezen zwemmen, zonnen, mmmm vakantie! Vanavond de nachtbus naar Arequipa 700 km zuidelijker en op 2500 meter hoogte, we zijn benieuwd!
Schrijvend vanuit de tuin van ons hotel in Urubamba. Vroeger een klooster waarvan de kamers rondom de kloostergang en binnenplaats liggen. Een bijzondere locatie om een dagje bij te komen van heel veel mooi indrukken. Maar eerst terug naar Arequipa waar we met de nachtbus aankwamen. Ook hier een prachtig hotel, heel sfeervol en verscholen in een rustige straat. Eerst een beetje wennen aan de hoogte samen met enig slaaptekort door de busreis. Maar wat een leuke stad! Een prachtig plein, leuke kleine straatjes en veel te zien. Onder andere het prachtige Monestari Santa Catalina. Een dorp in de stad, veel mooie elementen en bijzondere plekjes met mooie kleuren. Ook het museum wat gewijd is aan het Inca ritueel om kinderen te offeren was de moeite waard, hoewel ijskoud.
De temperatuur varieert hier van 30 graden midden op de dag en dus korte broek en hemdje tot 14 graden ‘s avonds en spijkerbroek en fleece trui. We hebben ook hier weer heerlijk gegeten, hoogtepunt was het restaurant Zig Zag waar ze op originele wijze super lekker eten serveerden, mmmmmm! De Peruaanse keuken is heel gevarieerd met vooral veel vis, maar in bepaalde gebieden erg lekkere groenten en natuurlijk alpaca, dat schattige wollige beestje dat op een Lama lijkt, smaakt heerlijk. We hebben nog geen cavia geprobeerd ( maar dat gaat ook niet gebeuren.) Verder heerlijke versgeperste fruitsappen en versgemaakte limonade van limoenen, heerlijk!anuit Arequipa zijn we de Colca Vallei in geweest, een indrukwekkend gebied met z’n pre- Inca terrassen, hoge bergen en natuurlijk de diepe Colca vallei. Al vroeg weggegaan omdat juist wanneer het warmer begint te worden, de Condors zweefvliegen op de opstijgende warme lucht. Het zijn indrukwekkende vogels met hun witte koppen en grote vleugels.
Daarna naar het dorpje Chivay, eerst lekker gegeten en dan de markt over. Hier veel vrouwen in prachtige kleding met veel lovertjes en bijzondere hoedjes en een markt met heel veel soorten mais, fruit en groente, binnen nog de slagerij, warenmarkt en toeristische spullen. Dan naar ons hotel dat aan de rivier ligt met mooie bergen als uitzicht en een thermaal bad.
Na opnieuw een dagje Arequipa vliegen we door naar Cusco, vroeger de hoofdstad van de Inca’s, erg druk met toeristen maar een leuke sfeer, zeer smalle straatjes met keien, oude Inca muren, mooie pleinen en een hele leuke markt waar je je ogen uitkijkt. Veel fruit, groente, een hele rij met vlees, heel veel kruiden, gedroogd fruit, noten, toeristenspullen. De volgende dag heeeeeeel vroeg op want om 4.00 uur worden we opgehaald voor de Inca trail, met de trein van Ollataytambo die op 104 km stopt en we uitstappen zonder dat er een station/halte is, samen met 2 Duitsers, 2 Luxemburgers en nog 2 andere Nederlanders en twee gidsen gaan we ongeveer 6 uur erover doen om bij de zonnepoort te komen die ons een mooi uitzicht op Macchu Picchu zal geven.
Het is koud, we hebben een t-shirt aan, trui en jas, de zon is nog niet op. Maar een half uur later loopt iedereen in het t- shirt. Hoe moet je deze wandeling nu beschrijven? Daar zijn wat mij betreft allen maar superlatieven voor. Een schitterend landschap met uitzichten waar je niet genoeg van kan krijgen, Mooie flora ( wilde orchideeën, veel bromelia’s, varens en andere mooie planten) en een paar prachtige overblijfselen van Inca terrassen met ingenieuze watersystemen. Een prima gids met veel kennis en een bijzondere visie op hoe de Inca’s over de kennis beschikten die alle overblijfselen zo uniek maken. Na een laatste flinke klim doe je de laatste stap en dan is daar dan de zonnepoort met uitzicht over geheel Macchu Picchu. Wat een prachtig plaatje is dat, gelukkig krijgen we alle tijd om te kijken!
Dan lopen we er eerst langs, morgen gaan we op het terrein, nu eerst in de rij voor de bus die ons naar Aguas Calientes zal brengen, eten en slapen want morgen 5.00 uur weer klaarstaan om de zonsopgang te zien bij Macchu Picchu. Die volgende dag een rondleiding met allerlei wetenswaardigheden door de gids, we genieten wederom van alle mooie uitzichten en doorkijkjes. Dit is zeer de moeite waard! Toch blijft vooral gisteren bijzonder om een deel van de Inca trail te lopen en dan opeens dat uitzicht op Macchu Picchu te hebben. We moeten daarna weer verder, de trein naar Ollantaytambo en daarna naar Urubamba. Onze volgende bestemming zal de Amazone zijn.
Het is tijd voor een heel ander deel van Peru, de Amazone. Dat is het bijzondere aan Peru, er is de kust met name met z’n bijzondere fauna, de woestijn, de hele hoge bergen van de Andes en het tropisch regenwoud de Amazone. Wij vliegen van Cusco naar Puerto Maldonado een kleine stad aan de rand van de Amazone. Het vliegveld is ‘under construction’ wanneer we onze bagage hebben gaan we eerst een uur in de bus, dan houdt de weg op en gaan we verder 1,5 uur met een boot, het regent. De rivier is roodbruin en breed.
We verblijven in een lodge. Bij de rivieroever is alleen een trap te zien, maar na 5 minuten lopen komen we bij de lodge aan. Een groot houten gebouw met een lobby met hangmatten en verderop kamers met veranda, de deur is een gordijn, geen plafond. Verder zijn er bungalows op palen. Er is geen elektriciteit, is het donker dan steek je een kaarsje aan en branden er langs de paden olielampjes. Alleen in de eetzaal is er licht van 18.00-22.00 uur bij de bar, eten doen we bij kaarslicht. Die avond met onze gids Victor een nachtwandeling bij het licht van onze zaklantaarns, wat een geluiden maakt het oerwoud! We zien verschillende dieren die aan bomen/blaadjes hangen, hagedissen en Victor vertelt welk geluid bij welk dier hoort.
Nadat we weer terug zijn in de lodge even koud douchen en in de hangmat lezen. Er vliegen steeds schreeuwende ara’s en andere papegaaien voorbij. Om half zes begint het donker te worden en zie je de vuurvliegjes verschijnen. Bij een kaarsje schrijf ik mijn reisdagboek. Het avondeten smaakt heerlijk, veel groente en fruit en altijd vers sap bij alle maaltijden. Een deel van de groente en fruit wordt gekocht van de boeren die om de lodge heen wonen.
We gaan vroeg naar bed met al die geluiden om ons heen, klamboe om je bed en eerst luisteren en daarna heerlijk slapen, het is ongeveer 20 graden. De volgende dag een wandeling naar het Cocha Tres Chimbadas, een meer in een natuurreservaat, de laarzen aan want het is heel modderig, onderweg veel dieren gezien, apen, wilde kalkoenen, kwartels en heel veel insecten. Bij het meer stappen we in een roeiboot en gaan we het water op, er is verder niemand. Behalve.. een otterfamilie, de giant otter, die nieuwsgierig hun kopjes boven het water uitsteken waarna ze gaan vissen. De buit wordt meegenomen naar de wal en we kunnen prachtig zien hoe ze de vis verorberen. Ze zijn, met staart, 2 meter lang en leven in groepen.
De dag daarna papegaaien kijken bij een klei wal en een wandeling over een bananenplantage waar Victor van alles laat zien en proeven: bananen vers van de boom, grote sinaasappels en aromatische citroenen. Ook ruiken we verschillende wilde soorten kruiden o.a. gember. s’Middags met de boot naar Cocococha een meer vlakbij de lodge, daar gaan we…vissen op piranha’s! Het meer is spiegelglad en verder is er niemand, er vliegen toekans over en wij gooien onze hengels uit met als aas rundvlees. Je voelt de piranha’s knabbelen en dan is het de kunst om precies op tijd de hengel heel snel op te halen. Dat lukt goed, zie foto’s. Victor laat zien hoe scherp de tanden van de piranha’s zijn door ze een blad voor te houden,erg scherp inderdaad! Wat een heerlijke middag, korte broek, blote voeten, niet te warm, apen in de bomen, een spiegelend meer en verder alleen het geluid van de jungle! Op de terugweg nog kaaimannen gespot, we zien er twee doordat hun oranje oog reflecteert op het licht. Dan helaas alweer de laatste avond, waarin we nog gezellig kletsen met een gezin uit België. De laatste nacht met de geluiden van de jungle, morgen weer claxons van auto’s, gillende auto alarmen in Lima.
Na een korte vlucht via Cusco, landden we in de namiddag in Lima, hier is het ongeveer 20 graden. Na een nacht in ons Hostal gaan we in de loop van die ochtend met de bus naar Huaraz 400 km ten noorden van Lima. Het duurt alleen al anderhalf uur om de stad uit de komen, hier wonen 9 miljoen mensen! De wijken buiten het centrum zijn een stuk minder florissant. De weg naar Huaraz leidt langs de kust met rotsen en kleine vissersbootjes voor de kust. De reis zal 8 uren duren en vooral de laatste 2 uren is het landschap prachtig met bergen en besneeuwde toppen. Huaraz is het wandel- en klimgebied van Peru met de hoogste toppen van Peru ( +- 6000 meter)
Het is dus weer even wennen bij aankomst want Huaraz ligt op 3000 meter en dat betekent opnieuw duizeligheid, wat hoofdpijn en snel buiten adem. Ons hotel heeft wat Duitse elementen en ligt aan de rand van het centrum. Zoals wel vaker loop je dan door kapotte straten, half afgebouwde huizen en dan is daar een deur naar een mooie tuin en de ingang van het hotel.
De volgende dag rijden we naar de bergen van nationaal Park Huascaran, we worden eerst naar de lodge gebracht Llanganuco, waar we worden begroet door drie Rhodesian ridgebacks die doen alsof ze lang verloren vrienden weer terug zien. De lodge bestaat uit een gebouw met slaapkamers en het hoofdgebouw met twee alpaca’s in de voortuin die nieuwsgierig binnenkomen lopen….wanneer we aan de cocathee zitten. Coca thee (inderdaad van cocabladeren wordt ook cocaïne gemaakt) helpt tegen de verschijnselen van hoogteziekte en smaakt een beetje naar spinazie/andijvie. Ook hebben we al eens cocabladeren gekauwd, er schijnen veel vitamines en mineralen in te zitten en de plaatselijke bevolking gebruikt het ook tegen honger en uitputting.
Dan gaan we op weg, via het ezelspad, vrij steil en best lastig te lopen. Een van de honden loopt met ons mee, ze is net een aap, duidelijk gewend aan het lopen over stenen. De gids heeft er niet veel zin in, hij vertelt weinig en loopt ver voor ons uit. Jammer want onze ervaring is dat een goede gids echt het verschil maakt. We lopen naar de voet van de gletsjer en moeten dan helaas hetzelfde pad terug. We komen twee mannen met een ezel tegen, zij gaan naar de gletsjer om er grote brokken ijs te hakken die de ezel moet vervoeren, daar wordt dan een schaafijs van gemaakt met siroop. Weer terug lekker douchen en de houtkachel aan, lekker lezen, genieten van het prachtige uitzicht, slapen etc. Wanneer we na het avondeten teruglopen is het helemaal stil, er is een indrukwekkende sterrenhemel, te zien. Dit is een prachtige plek! De volgende dag wordt het programma aangepast en wandelen we een korte makkelijke route. Het is een schitterende omgeving met al die witte bergtoppen en prachtige turkooizen meren.
Terug in Huaraz prachtig weer en lekker in de zo’n, de energie is een beetje op, morgenavond de nachtbus naar Lima.