De veelzijdige keuken van Peru
BlogWij vinden dat Peru niet mag ontbreken op je bucketlist, maar dat wisten jullie al. Denk maar aan de 10 redenen om naar Peru te reizen! Naast de prachtige ruige natuur, Inca-geschiedenis, imposante bouwwerken, veel cultuur én lieve Peruanen is Peru op gastronomisch gebied zeker de moeite waard om te bezoeken. Wist je dat Peru in het rijtje van de 50 beste restaurants ter wereld thuishoort? Lima wordt niet voor niets de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika genoemd. De veelzijdige keuken van Peru is oneindig en daarom vertellen we je graag waarom Peruaans eten zo populair is en wat het precies kenmerkt!
World Travel Awards
Peru heeft in december 2015 voor het vierde jaar op rij de prijs voor ‘beste culinaire bestemming ter wereld’ gewonnen tijdens de World Travel Awards. Er staan maar liefst drie restaurants in Lima op die prestigieuze lijst! Lima wordt niet voor niets de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika genoemd. Daarmee is het land officieel een culinaire hotspot geworden. Voor fijnproevers met een flinke portemonnee is een bezoek aan restaurant Central, Astrid y Gastón (Gastón: de belichaming van de Peruviaanse keuken) en Maido niet te missen.
Mix van verschillende culturen
Gelukkig kun je al het lekkere eten van Peru ook gewoon op straat vinden. Peru heeft één van de meest diverse keukens ter wereld en kenmerkt zich door een eeuwenoude mengelmoes van Indiaanse, Spaanse, Franse, Italiaanse, Japanse, Afrikaanse en Aziatische invloeden. Daardoor is de lijst met ingrediënten grenzeloos, van verschillende soorten (zoete) aardappels (de aardappel komt uit Peru!) en Spaanse pepers tot maïs, heerlijke fruitsoorten, vis en schaaldieren tot koriander en limoen. Al die diverse combinaties van typische Peruaanse ingrediënten zorgt ervoor dat je kruidige en smaakvolle gerechten krijgt. Door de geografische verscheidenheid (de Andes en het Amazonewoud) van het land is de keuken van Peru zo divers en interessant. Daarnaast heeft Peru door de geschiedenis heen constant invloeden van andere landen geabsorbeerd. Onze favoriete manier om een land te leren kennen is toch wel via de lokale keuken. En met al die verschillende smaken leer je Peru snel genoeg kennen.
Populaire Peruaanse gerechten
Sinds een paar jaar beginnen de smaken van Peru ook hun weg te vinden bij de Europese restaurants. Dit komt dankzij de populariteit van inheemse producten zoals quinoa, asperges, avocado en zoete aardappelen. Je hebt vast wel eens van het traditionele Peruaanse visgerecht ceviche gehoord: één van de meest populaire Peruaanse gerechten. Op en top Peruaans! Het is een soort pittig-zure cocktail van vis en/of zeevruchten. De vis wordt niet gekookt, maar gemarineerd in limoensap waardoor de vis heel mals wordt. Doe daar een sausje van chilipepers, rode ui, knoflook, koriander en zout bij en je hebt een heerlijke combinatie van zuur, zout en pittig.
In Peru is het eten van gegrilde cavia, ofwel cuy een delicatesse. Jaarlijks eten de Peruanen ongeveer 65 miljoen cavia’s! Voor ons Nederlanders is dit gerecht misschien een beetje vreemd, maar spectaculair om te zien is het zeker. De cavia wordt namelijk in zijn geheel geserveerd en komt met hoofd, tandjes en poten er nog aan op je bord.
Streetfood
Naast de verschillende culinaire gerechten die Peru rijk is, zijn er ook een aantal typische streetfood gerechten die je moet proberen. Zoals anticuchos (de corazón), wat op een saté-stokje lijkt en ze serveren het ook met runderharten. Check dus even je woordenboek voordat je die variant besteld. Wanneer je in Peru bent probeer dan ook zeker het gerecht causa! Dit is een soort koude schotel met lagen avocado, aardappel en extra ingrediënten als tonijn en vlees. Tenslotte kun je er dan ook meteen een portie lomo saltado bij nemen. Dit gerecht geeft de Chinese immigranten in Peru weer en is een wokgerecht met rundvlees, tomaten, pepers, sojasaus, gebakken aardappels en is vaak vergezeld van wat witte rijst.
Superfood
Naast alle culinaire restaurants en streetfood kraampjes kent Peru ook veel producten die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten: superfoods. Bekende Peruaanse superfoods zijn bijvoorbeeld quinoa, zoete aardappelen, maca (Peruaanse ginseng) en paarse mais. Het meest typerende recept is Chicha Morada, een lokaal drankje dat paars van kleur is en best lekker smaakt en grote voordelen heeft voor de gezondheid. Vaak wordt het nog op smaak gemaakt met ananasschil, kaneel, kruidnagels en suiker.
Heb jij na het zien van al deze lekkernijen ook trek gekregen in een reis naar Peru?