Routeadvies
Algemene informatieRoute-advies voor je Zuid-Amerika vakantie
Meestal begint je Peru-reis in de hoofdstad Lima. Start je in Bolivia, dan vlieg je bij voorkeur op Santa Cruz. Als ontspannen begin regelen wij de transfer bij aankomst en de eerste overnachtingen. De rest van de reis plan je door een keuze te maken uit onze overige bouwstenen. Hieronder vind je de logische routes en mogelijkheden.
In Peru en Bolivia liggen verschillende steden boven de 2500 meter, wat de kans op hoogteziekte vergroot. In de samenstelling van onze rondreizen en de logische volgorde van onze bouwstenen letten wij goed op een geleidelijk verloop van de hoogteverschillen.
De beste manier om Peru en Bolivia te bereizen is per (nacht)bus. Dit zijn comfortabele ritten waarbij je onderweg veel ziet van de omgeving. In de grote steden regel je gemakkelijk zelf een taxi. In de regio van Cusco en de Heilige Vallei vonden wij het leuk om tussen de lokale bevolking te zitten en op eigen gelegenheid in een lokale minibus (colectivo) te stappen. Wil je sneller reizen of leg je grotere afstanden af, dan is een binnenlandse vlucht aan te raden. Meer informatie onder het kopje vervoer.
Tijdens je reis overnacht je in kleinschalige accommodaties waarin de Peruaanse of Boliviaanse sfeer goed naar voren komt. Variërend van een typische posada of koloniale villa tot een omgebouwd klooster of open jungle lodge. Meer ‘back to basic’ is het verblijf in tenten tijdens een meerdaagse trekking richting de Machu Picchu of in een slaapzaal midden tussen de Boliviaanse lagunes. Meer informatie op de overnachten-pagina.
Samen met onze reisspecialisten stel je je ideale Peru- en Bolivia-rondreis samen. We helpen je graag verder.
Hoeveel reistijd heb ik nodig?
Twee weken
Om alle grote hoogtepunten tijdens je Peru-rondreis te kunnen verwerken heb je minimaal veertien dagen nodig. Zoals je ook kunt zien bij onze standaard rondreizen is Pisco’s en Posada’s in de Andes, Vamos Peru of een variatie hierop de snelste manier om al deze onderdelen in je reis te verwerken. Een combinatie met andere landen in dit tijdsbestek raden wij af.
Drie weken
Als je meer tijd hebt, kun je andere bouwstenen aan je reis toevoegen en in een rustiger tempo het gehele land bereizen. Zo kun je starten langs de Peruaanse kust of eindigen in de Amazone jungle. De rondreis die hierbij aansluit is Sneeuwtoppen en Tropische wouden. De enige manier om in drie weken een kort bezoek te brengen aan Bolivia en Chili is via onze rondreis Van zoutvlakte tot zonnepoort.
Vier weken
In dit tijdsbestek kun je niet alleen een gehele rondreis door Peru maken, waarin alle onderdelen verwerkt zijn. Maar ook de oversteek maken naar buurlanden Chili en Bolivia. Een mooie combinatie van deze drie landen vind je in de Peru-, Chili- en Bolivia-rondreis. Het is ook mogelijk om Paaseiland of de Galapagoseilanden in je reis op te nemen.
De meest logische route?
Hieronder vind je een beschrijving van de verschillende gebieden, in de meest logische volgorde. Wij hebben deze route gevolgd omdat de hoogtepunten van Peru allemaal aan bod komen en je geleidelijk in hoogte stijgt.
Met de bouwstenen in de juiste volgorde zul je rustig aan de hoogte wennen en uiteindelijk je reis afsluiten bij het hoogtepunt: de Machu Picchu. Door per gebied een keuze te maken uit de verschillende bouwstenen, stel je een logische reis samen.
Start van je Peru-vakantie
Onze Peru-vakanties beginnen met twee nachtjes Easy Going Lima. Na een lange vlucht vonden wij het prettig hier rustig te starten. Omdat Lima op zeeniveau ligt, heb je nog niet te maken met hoogteverschillen. Deze Peruaanse hoofstad heeft als enige een intercontinentale luchthaven. In de meeste gevallen vlieg je vanaf hier aan het einde van je reis weer terug.
Peruaanse kust
Na een of twee nachten in Lima vertrek je richting het oaseplaatsje Huacachina. Je verblijft midden tussen de zandduinen. Van hieruit bezoek je de Ballestas-eilanden en zul je direct doorreizen naar Arequipa met de bouwsteen Van zeeleeuwkust naar droomoase.
Colca Canyon
Arequipa is de tweede stad van Peru. Bij aankomst in Arequipa plannen we minimaal twee nachten in, om te wennen aan de hoogte (2300 meter). Met Condors in de Canyon reis je met een groepje door de Colca Canyon, waar je een bergpas van meer dan 4.000 meter passeert. Hierna spot je de condors bij de Cruz del Condor. Reis je liever comfortabeler met privéchauffeur, kijk dan bij ‘Vogelvrij’ in de Colca vallei.
Titicacameer
Vanuit Arequipa reis je door naar Puno. Ook vanuit de Colca Canyon kun je direct doorreizen. Puno grenst aan het hoogst bevaarbare meer: Titicaca. Hier kun je kiezen voor een dagtour over het Titicacameer met een bezoek aan de Uros-rieteilanden en een lunch op het vaste eiland Taquile tijdens Typisch Titicaca. Mocht je ook een nacht bij indianen op het eiland Amantani willen verblijven, kies dan voor Titicaca eilandhoppen.
Machu Picchu en de Heilige Vallei
Per bus of binnenlandse vlucht kom je aan in Cusco, de stad van de Incacultuur. Wij vonden het leuk hier meerdere nachten te verblijven om de stad te bekijken en de Incaruïnes in de omgeving te bezoeken. De sportievelingen maken vanuit Cusco een pittige trekking zoals de 4-daagse Inca Trail. Ben je minder sportief, maar wil je wel wandelen? Dan kies je voor de 2-daagse Inca Trail. Je kunt de Machu Picchu en de Heilige vallei ook per trein doorkruisen. Kijk voor alle mogelijkheden op de pagina ‘Inca Trail en Machu Picchu’. Vanuit Cusco vlieg je uiteindelijk via Lima naar huis.
Amazonejungle
Wanneer je na Cusco je reis nog tropisch wilt afsluiten in de jungle, vlieg je door naar het jungleplaatsje Puerto Maldonado. Tijdens je verblijf in de Amazone-junglelodge staan er een aantal excursies op het programma waarin de dieren en de natuur centraal staan.
Peru combineren met
Bolivia
Naast onze bouwstenen in Peru hebben we ook verschillende reisonderdelen in Bolivia. Doorgaans maak je de grensoversteek via Puno en het Titicacameer met de bus richting La Paz. Van hieruit kun je verschillende bouwstenen inplannen. Veel reizigers hebben de Boliviaanse zoutvlakte hoog op hun verlanglijst staan. Salar de Uyuni is namelijk de grootste zoutvlakte ter wereld. Je kunt deze met een dagtour bezoeken via de bouwsteen Mag ik een beetje zout? of je kunt een avontuurlijke meerdaagse jeeptour inplannen die je ook langs Flamingo’s en vulkanen leidt.
Houd er rekening mee dat het reizen naar La Paz en de toevoeging van de zoutvlakte bij Uyuni ongeveer een week extra reistijd in beslag neemt, als je vanuit Peru vertrekt. Dit is een pittig reisonderdeel op hoogte, met minder comfortabel vervoer en accommodaties.
Een andere mogelijkheid is het starten van je reis vanuit Bolivia. Hierbij raden we je sterk af om direct te beginnen in La Paz, vanwege het hoogteverschil en de ijle lucht. Met een start van je reis op ongeveer 4.000 meter zou je niet de eerste zijn die flauw valt of last krijgt van hoogteziekte. Santa Cruz als vertrekpunt vinden we daarom een betere optie. Met amper 400 meter hoogte is dit een ontspannen start waar je lichaam zich gemakkelijk op aanpast.
Chili
Tenslotte zijn er verschillende manieren om Noord-Chili in je reis op te nemen. Met onze 29-daagse rondreis Peru, Chili en Bolivia maak je in een logische route kennis met alle drie de landen. Wil je in minder tijd toch de sfeer van alle drie deze landen proeven, dan hebben wij hiervoor de rondreis Van zoutvlakte tot zonnepoort. Hiermee start je vanuit Santiago de Chile met een reis die je langs de Boliviaanse zoutvlakte via het Titicacameer uiteindelijk naar de Machu Picchu leidt in 21 dagen.
Ecuador
Wil je een reis in Ecuador starten? Dan vlieg je vanuit de Peruaanse hoofdstad Lima door naar Quito of Guayaquil. Een bekend onderdeel en favoriet bij veel reizigers is het bezoeken van de Galapagoseilanden.
Taal en begeleiding op je reis
De meeste van onze reizigers spreken niet meer dan enkele woorden Spaans. Op de meeste excursies gaat dan ook een Engelssprekende gids mee. Toch hebben we ze niet overal ingepland: tijdens een transfer of een kort tripje voegt een Engelstalige gids alleen maar een hogere prijs aan de reis toe, meer niet. Tijdens sommige reisonderdelen reis je dan met een Spaanstalige chauffeur/gids. Deze spreekt wel enkele woorden Engels en je kunt zo de route goed afleggen. Bij excursies waar het zinvol is heb je uiteraard een goed Engelssprekende gids. Het staat bij de bouwstenen keurig vermeld. Tip: een taalgidsje Spaans in je achterzak komt altíjd van pas!
Onze lokale vertegenwoordiger
We werken in Peru en Bolivia nauw samen met betrouwbare partners. Juist omdat de infrastructuur in deze landen op sommige plaatsen beperkt is en ook de politieke situatie wel eens wisselt, is dat belangrijk. Bij aankomst op de luchthaven staat een Engelssprekende vertegenwoordiger je op te wachten. Het dag-tot-dagprogramma, de vouchers voor de geboekte hotels, bustickets en excursies, worden aan je overhandigd. Bij de reisbescheiden die je van ons krijgt voor vertrek tref je het contactadres en de telefoonnummers van de lokale partner. Er is een noodnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is, zodat je ter plaatse altijd op ze kan rekenen voor hulp of vragen.
Als experts van Riksja Peru hebben we zelf veel gereisd door Peru en Bolivia. We staan je graag bij met advies, bijvoorbeeld ook over de beschikbaarheid van de plaatsen op de Inca Trail of beste reisperiode. Op onze teampagina vind je informatie over wie we zijn. Je kunt contact opnemen met ons door te bellen of mailen.