Ga naar inhoud

Riksja Travel
Peru, Bolivia & Chili

Witte pieken, groene dalen

Bouwsteen
  • Reisschema:
    Cusco – Salcantay trail – Machu Picchu - Cusco
  • Reisduur:
    4 dagen / 3 nachten
  • Activiteit:
    Salcantay Trail en bezoek aan Machu Picchu
  • Reissom:
    € 738,- p.p. bij 2 personen
  • Beste reistijd:
    april t/m oktober
✓ gletsjers, witte toppen en groene dalen

✓ wandel over minder bekende Inca-paden

✓ bezoek wereldwonder Machu Picchu

✓ relatief pittige trekking

✓ verblijf in een glazen bungalow en Andes hutje
Salkantay-paarden

Dag 1 – Cusco – Challachancha – Soraypampa (Huamantay Lake) (6 – 7 uur trekking)

Vroeg in de morgen word je bij je hotel in Cusco opgehaald en reis je in 3 uur per transfer naar het dorp Challancancha. Hier kun je op krachten komen met een Peruaans ontbijt (exclusief) en heb je de tijd om rond te kijken in het dorp. Rond half 10 start je wandeling en wandel je door valleien en over besneeuwde gedeeltes naar Soraypampa. Er gaan paarden mee om kookspullen te dragen. je mag ook 1 tas meegeven, inclusief je slaapzak, die het paard voor je kan dragen. De rest van je spullen draag je zelf. Na aankomst wordt de lunch geserveerd. Je vervolgt je hike naar het om ruim 4000 meter hoge helderblauwe gletsjermeer Humantay. Je overnachting is heel bijzonder. Je slaapt in een eenvoudige koepel hutje met een glazen dak, zodat je slaapt onder de sterren. Je bed is een soort twijfelaar. Later wordt er een prima maaltijd voor je bereid en kun je genieten van de sterrenhemel voordat je in je slaapzak kruipt. Het sanitair is gedeeld. Douches zijn met koud water.

Dag 2 – Salcantaypampa – Chaullay (10 uur trekking)

Vandaag begin je aan de pittigste dag van je trekking. Na een vroeg ontbijt loop je verder bergopwaarts naar de Salcantay pass. Hier ben je op het hoogste punt van de trekking (4600m). Vanaf de Salkantay pass is het nog 3 uur afdalen naar Huayracmachay (3854 meter), waar de lunch voor je klaarstaat. Je zult zien dat de omgeving hier steeds groener wordt. Eindpunt van vandaag is Chaullay, een kamp dat omgeven is door de bergen van Salcantay en kleine riviertjes. Je slaapt in een Andes hutje. Het is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Zo is het dak gemaakt van een speciaal type gras, met een isolerende werking. Het sanitair is weer eenvoudig en gedeeld, maar voor een paar USD extra kun je wel warm douchen. De lokale gemeenschap runt dit kamp (net als het vorige trouwens) dus je geld komt goed terecht.

Dag 3 – Chaullay – La Playa –  Aguas Calientes (8 uur trekking)

De wandeling van vandaag duurt zo’n 8 uur. De eerste 5 uur wandel je door een vallei naar het dorpje Playa. De wandeling gaat verder naar beneden terwijl je door een stuk jungle loopt. Overal om je heen zie je bomen, verschillende orchideeën, kleine dorpjes en watervallen. Als je geluk hebt, kun je hier in de jungle de beroemde Gallito de las Rocas, de nationale Peruaanse vogel spotten. We stoppen onderweg bij een koffieplantage. Vanuit La Playa  reis je per bus naar Hidroelectrica om daar het laatste stuk af te leggen. Je loopt langs de spoorlijn naar Aguas Calientes, eventueel kun je voor een toeslag (van ongeveer 35 USD) in de trein stappen. Een behoorlijk toeristisch dorp dat als enige toegang tot Machu Picchu biedt. Je hutje verruil je in voor een fijn verblijf met privé sanitair en een warme douche. In de avond heb je de tijd om dit toeristische dorpje te verkennen.

Dag 4 – Machu Picchu – Cusco

Vanochtend zit je erg vroeg al aan het ontbijt. We proberen een vroege entreeticket voor je te regelen zodat je als één van de eerste de oude Inca Stad kan bewonderen. Het meest bijzondere aan je vroege bezoek is dat de Inca Stad nog verscholen is achter de mist. Met een beetje geluk zie je de zon opkomen achter de bergtoppen en langzamerhand komen Machu Picchu en de ruïnes op mysterieuze wijze tevoorschijn, een onvergetelijke ervaring! Je bent op dit vroege tijdstip de grootste stroom van bezoekers voor en kunt nog in alle rust met je gids de ruïnes bekijken.

Je gids vertelt je in twee uur alles over de geschiedenis en de verschillende bouwwerken die er zijn. Het is bijzonder om te horen dat er zoveel mysteries zijn want daardoor kun je eigenlijk zelf bepalen welke het meest aannemelijk klinkt. Vast staat dat de Spanjaarden tijdens hun veroveringen in Latijns Amerika, Machu Picchu nooit hebben gevonden. Pas in 1911 kwam de wetenschapper Hiram Bingham bij toeval bij de vesting uit, hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad.

Wat opvalt is dat je je, lopend door de ruïnes van Machu Picchu, vanzelf gaat voorstellen hoe het leven er destijds uitzag. De landbouwterrassen, tempels en boerenhuisjes geven goed weer hoe ontwikkeld de Inca’s toen al waren, al blijft het ongelooflijk hoe ze het allemaal gebouwd hebben. Er is veel onduidelijkheid over de ondergang van de Incastad. Wetenschappers en archeologen zijn het niet eens over wat er zich hier heeft afgespeeld waardoor de stad een verlaten ruïnestad is geworden. Was de stad een tijdelijke schuilplaats voor oprukkende Amazone indianen? Werden de bewoners geveld door de Spaanse griep? Een aardbeving? Of ‘gewoon’ door onderlinge strijd?

 

Als je uitgekeken bent, staan er bussen klaar die je terug naar Aguas Calientes brengen. Je luncht op eigen gelegenheid. In de middag vertrekt de trein terug naar Ollantaytambo. Daar stap je op de bus terug naar Cusco. Onderweg heb je alle tijd om je ervaringen met medereizigers uit te wisselen. Tegen de avond ben je in de stad terug.  Omdat het laat is als je in Cusco aankomt, is het handig ook deze overnachting in Cusco alvast geregeld te hebben.

Na je verblijf in Cusco kun je terug vliegen naar Lima of je reis verder uitbreiden met een bezoek aan de Amazone. Op onze website vind je informatie over de andere bouwstenen naar Machu Picchu en de Heilige vallei.

Onze slaapplekken

dome hotel salkantay
Salcantay domes

Deze bouwsteen is goed te combineren met