Ande(r)s trekking naar bergvolk
Bouwsteen✓ Relatief minder zware trekking
✓ Bezoek uitgerust het wereldwonder Machu Picchu
Dag 1 – Cusco – Lares – Kiswarani
De Lares Trail start ’s morgens vroeg in Cusco. Na het ontbijt kun je bij de hotelreceptie je bagage in bewaring geven die je de komende dagen niet nodig hebt. Dan wordt je opgehaald en reis je Lares. Onderweg haal je andere reizigers op. De rit duurt zo’n 3 uur en onderweg heb je uitzicht op de (witte) toppen van Sawasiray en Pitusiray (4265 meter). Je komt aan in het koloniale stadje Lares (3207 meter) uitkomt, waar de naam van deze Trail vandaan komt. Het plaatsje heeft een aangenaam klimaat, overal staan fruitbomen. Dit dorpje staat bekend om zijn thermale baden waar je optioneel gebruik van kunt maken. Badkleding mee dus!
Dan begint het echte werk. Je wandelt door een prachtige groene omgeving en komt langs kleine dorpjes waar de mensen nog traditioneel gekleed zijn en komt zelfs alpaca’s tegen op je pad. Naast onze gids gaan er ook een kok mee en muilezels, die de kampeerspullen meesjouwen. Onderweg wijst je gids je op allerlei geneeskrachtige planten die groeien langs de weg. Uiteindelijk kom je aan in Kalawasi waar de eerste kampplaats is opgezet door de dragers.
Je kunt meehelpen met het klaarmaken van het avondeten of een plekje voor jezelf opzoeken en genieten van het uitzicht terwijl de zon ondergaat. ’s Avonds is er alle tijd om ervaringen te delen met je eventuele medereizigers. De nachten in de tent op deze hoogte zijn behoorlijk koud. Zorg dat je warme kleding (laagjes) en een goede slaapzak bij je hebt. Dan is het goed te doen.
Dag 2 – Quiswarani – Condor Pass – Cancha Cancha
6 a 7 uur wandelen
Na het vroege ontbijt trek je je schoenen weer aan en start de pittige wandeling op naar de Condor Pass. Het is geen lange wandeling vandaag, maar wel een pittige aangezien je naar de top klimt die op 4600m ligt. Onderweg kom je oude Spaanse ruïnes tegen en ook zeker een aantal lama’s en alpaca’s. De uitzichten vanaf de top maken alle inspanningen het waard; de besneeuwde bergtoppen zijn adembenemend. Na een warm drankje daal je af naar El Mirador, weer een mooi uitzichtpunt, waar de lunch al klaarstaat. Hierna is het nog drie uur bergafwaarts naar onze volgende kampeerplek Miski Unuyok, nabij het dorpje Cancha Cancha, een dorpje zonder moderne technologie, op 3750 meter hoogte. In dit Inca-dorp is het merendeel van de huizen gebouwd volgens eeuwenoude bouwmethoden, met gras bedekte daken. Na een welverdiende maaltijd en een gezellig kampvuurtje, duik je waarschijnlijk al bijtijds je tent weer in. Vaak komen lokale kinderen even nieuwsgierig een kijkje nemen. Van het team krijgen die wat schoolspullen en een goede maaltijd.
Dag 3 – Cancha Cancha – Huaran – Maras zoutpannen – Ollantaytambo – Aguas Calientes
Ook vanmorgen sta je vroeg op voor het ontbijt. Mits het geopend is, kun je er een lokaal schooltje bezoeken, waar nog wordt lesgegeven in de Inca-taal Quechua. Vervolgens daal je in vier uur af, langs boerderijen, alpaca’s en lama’s. De temperatuur stijgt en de omgeving wordt steeds groener en vruchtbaarder. Hier groeien andere gewassen zoals quinoa, kiwi en mais. Eindpunt van de trek is het dorpje Huaran, waar je afscheid neemt van het team. Je stapt er op de bus om eerst de zoutpannen bij Maras te bezoeken en daarna doorrijden naar het gezellige Inca-dorpje Ollantaytambo. Hier stap je, na het diner, op de trein naar Aguas Calientes, het dorp aan de voet van de Machu Picchu.
Dag 4 – Aguas Calientes – Machu Picchu – Cusco
Vanochtend zeer vroeg op om als een van de eersten bij de poorten van Machu Picchu aan te komen. Al vanaf 05:30 uur vertrekken er bussen vanuit het centrum van Aguas Calientes naar Machu Picchu. Het is ongeveer 20 minuten over een zandweg steil omhoog. Lopen naar de poorten kan ook, hier doe je ongeveer een uur over. Dagbezoekers die uit Cusco komen arriveren pas rond 10:30, wat je ruim de tijd geeft in rust te genieten van Machu Picchu, die beetje bij beetje tevoorschijn komt uit de optrekkende mist en de eerste zonnestralen, een haast magisch gezicht. Pas als de wolken optrekken kun je je een beeld vormen van de enorme omvang van de opgravingen.
De Inca’s hebben Machu Picchu altijd verborgen weten te houden voor de Spanjaarden. Uiteindelijk ontdekte een Amerikaanse archeoloog de stad in 1911 bij toeval, geheel overwoekerd en verlaten. Lopend tussen de overblijfselen van wat ooit een bedrijvige stad moet zijn geweest, krijg je een goede voorstelling van het vroegere leven hier. Toch is er veel onduidelijkheid over de oorsprong, functie en de ondergang van Machu Picchu. Nog steeds hebben wetenschappers en archeologen uiteenlopende theorieën over het Incarijk en geen enkele ervan is ooit bewezen.
Het is ook mogelijk om één van de twee bergtoppen bij Machu Picchu te beklimmen. Je hebt dan wat extra tijd nodig. De Huayna Picchu is de uitstekende berg naast Machu Picchu. Om deze berg te beklimmen dien je een extra entree te betalen, die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu wel graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en is tijdig reserveren belangrijk.
Je bezoek aan de Machu Picchu duurt tot aan de einde van de ochtend en is met gids. In de loop van de middag haal je je bagage op bij de ingang en reis je in de middag per standaardtrein (backpacker klasse) weer terug naar Ollantaytambo, waar je op bus stapt die je afzet bij je hotel in Cusco.