Ga naar inhoud

Riksja Travel
Peru, Bolivia & Chili

Op het pad van de Inca’s

Bouwsteen
  • Reisschema:
    Cusco – Inca Trail - Macchu Picchu – Cusco
  • Reisduur:
    5 dagen / 4 nachten
  • Activiteit:
    Incatrail en bezoek aan Machu Picchu
  • Reissom:
    € 1.128,- p.p. bij 2 personen
  • Beste reistijd:
    april t/m oktober (Incatrail gesloten in februari)
✓ Officiële 4-daagse Inca trail

✓ Wandel langs oude Inca-ruïnes

✓ Eindig met zicht op Machu Picchu

Inca Trail peru machu Picchu

Dag 1 – Cusco – Wayllabamba

Na de bouwsteen ‘Alle wegen leiden naar…Cusco’ trek je vandaag je wandelschoenen aan. Na een vroeg ontbijt kun je bij de hotelreceptie je bagage in bewaring geven die je de komende dagen niet nodig hebt. Je wordt opgehaald en in een minibusje rijd je in ongeveer 1,5 uur naar Ollantaytambo. Hier worden de dragers opgehaald en kun je de laatste inkopen doen voor je naar het startpunt rijdt, kilometerpaal 82. De Inca Trail begint bij een brug over de Rio Urubamba bij de officiële controlepost. Je moet hier een registratieformulier invullen, je paspoort laten zien en krijgt van de gids een briefing over de route. Dan kan de trekking beginnen.

Vandaag loop je ongeveer vier uur (12km) over een redelijk vlak pad langs de Urubamba rivier door schitterend regenwoud met vochtige slierten mist, dichte begroeiing en hangende lianen. Je stijgt langzaam tot ± 2800 meter en komt verschillende kleinere Inca ruïnes tegen en dorpjes waar de lokale bevolking je graag water en chocola wil verkopen, best handig. Rond het middaguur heb je er al drie uur lopen opzitten en picknick je samen met de groep.

Na de lunch loop je nog 2 uur heuvelopwaarts naar de campsite. De dag eindigt in Ayapata. De dragers zijn al vooruit gelopen en hebben de tenten opgezet. Ze staan je op te wachten met een warm bekertje drinken en een snack, waar je wel aan toe bent. Er is geen elektriciteit, geen warm water en geen douche of toilet, wel een toilet-tent met een gat in de grond. Je kunt meehelpen met het klaarmaken van het diner of een plekje voor jezelf opzoeken en genieten van het uitzicht terwijl de zon ondergaat.

’s Avonds is er alle tijd om ervaringen te delen met je medereizigers die uit alle hoeken van de wereld komen. De nachten in de tent op deze hoogte zijn koud, maar met warme kleding en een goede slaapzak is het goed te doen.

Dag 2 – Ayapata – Chaquicocha

De zwaarste dag: vroeg uit de veren en een flink ontbijt want vandaag moet je de 4300 meter hoge Abra de Warmiwanusca, oftewel Dead Woman’s Pass, overwinnen. Het pad leidt eerst door mosbossen en langs watervallen en daarna begin je te klimmen over uitgehakte treden nabij een ravijn.

Niets in de bergen is zoals het lijkt. ’s Morgens zie je de pas al liggen en lijkt het een uur of twee van je vandaan, maar er komt geen einde aan de treden. Alleen heel veel chocola, liters water, de prachtige omgeving en een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen helpen je de dag door. Het overwinningsgevoel wat je boven op de top voelt is onbeschrijflijk en doet je inspanning van vandaag even vergeten. Je loopt in je eigen tempo want je kunt er de hele dag over doen. Vanaf de top loop je weer verder naar beneden, naar de Pacaymayo vallei die op 3650 hoogte ligt. Hierna is het nog een uur lopen naar de plek waar je luncht. Met een stevige lunch achter de kiezen loop je langs twee enorme watervallen door naar de archeologische plek Runkurakay en naar de ruïne Sayacmarka. Gemiddeld zal je vandaag zo’n 7 uur onderweg zijn. Bij aankomst op de kampeerplek Chaquicocha, zijn de tenten reeds opgezet en wacht de kok je al op met een warm drankje.

Dag 3 –Chaquicocha – Winay Wayna

Vandaag sta je weer vroeg op voor de langste dag van deze trail. Vandaag sta je vroeg op en start je aan de dag die veel wandelaars het mooiste vinden. Al klimmende en dalend loop je door een regenwoud op weg naar Phuyupatamarca. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de Urubamba rivier. Wanneer je hierna weer daalt zie je de eerste beetjes van de Machu Picchu berg. De wandeling is niet zwaar meer, maar het dalen is pittig voor je knieën en bovenbenen. Onderweg heb je prachtige uitzichten op de ongerepte natuur. Vooral orchideeën, varens en vogelgefluit vormen het decor. Rond lunchtijd kom je aan bij de kampeerplek Winay Wayna, wat ”eeuwige jeugd” betekent. Bij de Inca-citadel Winay Wayna ligt een simpele herberg met een grote eetzaal en warme douches, waar je . Hier in de omgeving wordt voor de laatste nacht het kamp opgezet. De opluchting dat het meeste lopen erop zit, zorgt voor een gezellige sfeer. Er kan weer aan een tafel gezeten en gegeten worden, een moment om te ontladen en te ontspannen.

Dag 4 – Winay Wayna – Machu Picchu – Cusco

Vroeg op vandaag, want je wandelt nog ongeveer een uur in het duister naar de zonnepoort Inti Puncu. Vanaf Inti Puncu zie je voor het eerst de opgraving Machu Picchu liggen. Dat is natuurlijk het indrukwekkendst als de zon net is opgekomen en van achter de groene, spitse bergtoppen voor het eerst zijn zonnestralen op de mysterieuze Incastad richt. De stad is waarschijnlijk gehuld in een dikke laag wolken en mist en meestal trekt dit beetje bij beetje weg en laat Machu Picchu zich hopelijk zien. Dit is een bijna magische ervaring, zeker na vier zware wandeldagen. Daarna wandel je nog een uur naar beneden voor je daadwerkelijk bij de Incastad aankomt. Hier kun je je rugzak bij de ingang in bewaring geven en krijg je een rondleiding met gids door de opgravingen.

Lopend door Machu Picchu zul je je vanzelf gaan voorstellen hoe het leven er destijds uit heeft moeten zien. De landbouwterrassen, tempels en boerenhuizen geven goed weer hoe ontwikkeld de Inca’s toen al leefden. Toch is er veel onduidelijkheid over de ondergang van de Incastad. Wetenschappers en archeologen zijn het niet eens over wat er zich hier afgespeeld heeft waardoor de stad een verlaten ruïne is geworden. Was de stad een tijdelijke schuilplaats voor de oprukkende Amazone indianen? Werden de bewoners geveld door de Spaanse griep, een aardbeving of ‘gewoon’ door onderlinge strijd?

Leuk om te horen dat er zoveel mysteries zijn, want daardoor kun je eigenlijk zelf bepalen welke het meest aannemelijk klinkt. Vast staat dat de Spanjaarden Machu Picchu tijdens hun verovering van Latijns Amerika nooit hebben gevonden. Pas in 1911 kwam de wetenschapper Hiram Bingham bij toeval bij de vesting uit, hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad.

De Huayna Picchu, de uitstekende berg naast Machu Picchu, kun je ook beklimmen. Hiervoor dien je een extra entree te betalen, die niet standaard is inbegrepen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu wel graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen. Daarom is tijdig reserveren belangrijk.

Nadat de gids de belangrijkste wetenswaardigheden heeft uitgelegd, heb je genoeg tijd om op eigen gelegenheid door de stad te dwalen. Waar je ook kijkt, je ziet de Andesbergen op de achtergrond. Hoeveel plaatjes je al van Machu Picchu gezien hebt, het blijft bijzonder om tussen de tempels, gangen, terrassen en kamers te lopen.

Als je uitgekeken bent, haal je je rugzak op bij de ingang. Hier staan bussen klaar die je naar Aguas Calientes brengen. Daarvandaan vertrekt in de middag de trein terug naar Cusco. Onderweg heb je alle tijd om je ervaringen met andere toeristen uit te wisselen.

 

Tegen de avond ben je in de stad terug. Je stapt uit in Poroy, het eindstation van de trein. Hier staat een transfer voor je klaar die je naar Cusco brengt. Omdat het laat is als je in Cusco aankomt en je ongetwijfeld moe bent, hebben wij de laatste overnachting opgenomen in de bouwsteen en zit deze inbegrepen in de prijs. Riksja Peru regelt in Cusco de accommodatie in de volkswijk San Blas, net iets boven het toch wel toeristische centrum. Onze posadas in San Blas liggen op ongeveer tien minuten lopen, of vijf minuten per taxi, heuvelopwaarts van de Plaza de Armas. Het zijn kleine, typische hotels in de 3-sterren categorie, met veelal een tuintje, patio en een gezellige ontbijtruimte. We hebben ze met name uitgekozen op sfeer. In de smalle straatjes, waar net een Daewoo taxi doorheen kan, kom je doorkijkjes tegen met prachtig uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Van verkeerslawaai heb je in deze buurt vrijwel geen last ten opzichte van het rumoerige centrum. Zowel in San Blas als rondom de Plaza de Armas vind je veel leuke cafe’s en traditionele restaurantjes.

Wil je nog langer in de Sacred Valley blijven, dan kan dat.

Belangrijk:

Het fijne is dat je tijdens deze trail je je meeste persoonlijke spullen niet zelf hoeft te dragen. Er is een drager die verantwoordelijk is voor het dragen van jouw duffelzak. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. De duffelzak mag niet meer wegen dan 7 kg, inclusief 4 kg aan kleding, 3 kg voor je slaapzak en slaapmat. Let er wel goed op dat je niet bij je tas kan totdat je weer bij de volgende kampeerplek bent. Zorg dus voor een klein rugtasje met water, muggenspray en zonnebrand.

De trail is niet gemakkelijk en ook voor wie een goede lichamelijke conditie heeft een behoorlijk zware opgave in verband met de hoogte. Doe hem dan ook alleen als je zeker weet dat je het aankunt. Twijfel je, neem dan contact met ons op of ga voor de tweedaagse trail in combinatie met de Sacred Valley.

De toegang tot de trail wordt helaas steeds meer beperkt. Boek tenminste 3 maanden van tevoren (voor de maanden mei t/m september zelfs 4-5 maanden van te voren) en zorg ervoor dat je ook een scan of duidelijke foto van je paspoort (dat geldig is tijdens je reis door Peru) naar ons doormailt. Zonder deze paspoortscan kunnen wij de juiste reservering niet maken en word je niet toegelaten op de trail. Heb je een nieuw paspoort nodig, stuur ons dan bij boeking een scan van je oude paspoort toe, vraag bij de gemeente je ongeldig gemaakte paspoort terug en neem dit samen met je nieuwe paspoort mee op reis.

De entreegelden zijn onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen worden door de regering eenzijdig vastgesteld, we moeten deze doorberekenen. Deze Inca Trail bouwsteen kun je alleen boeken in combinatie met een of meer andere bouwstenen.

De gids heeft een satelliet telefoon mee. Dit zorgt voor een stukje veiligheid. Zo kunnen ze namelijk in contact komen met het team in Cusco als ze extra hulp nodig hebben. Ook kunnen ze via deze telefoon in contact komen met een dokter als dit nodig is.

Let op!

Uitzondering op de ANVR annuleringsvoorwaarden: bij de Inca Trail geldt bij afzegging tot 30 dagen voor vertrek 50 % kosten. Vanaf 30 dagen voor vertrek gelden 100% annuleringskosten.

Onze slaapplekken

Inca Trail tenten
Camping Inca Trail
Tent Incatrail

Deze bouwsteen is goed te combineren met