Turen en toeren door Inca vallei
Bouwsteen✓ Bezoek aan Pisac, Moray, Maras en Urumbamba
✓ Verblijf in sfeervolle 'casita' middenin een groene ecotuin
Op deze Sacred Valley tour heb je een dag de beschikking over een auto met chauffeur. Zo kun je op je eigen tempo de vallei bekijken en. Om je tijd wel zo goed mogelijk te benutten, hebben wij alvast een route voor je uitgestippeld.
Dag 1 – Cusco – Heilige Vallei
Je wordt rond 08:00 uur met de auto bij je hotel opgehaald voor je privétour naar de heilige vallei. Vanaf Cusco is het enkele uurtjes rijden naar de Heilige Vallei, het wordt zo genoemd omdat er veel overblijfselen liggen van het Inca tijdperk. Het lijkt misschien wat overdreven om de hele dag een privé chauffeur tot je beschikking te hebben, maar aangezien er zoveel te zien en te doen is en de afstanden ook behoorlijk zijn is het heel erg fijn. Je chauffeur plant de beste route voor je in zodat je zoveel mogelijk kan zien en je tijd optimaal benut. Hij spreekt geen Engels, maar het handen en voeten kwamen konden we elkaar goed genoeg begrijpen.
Onderweg naar Pisac rijd je langs verschillende Inca ruïnes en vallei-dorpjes. Tijdens de rit krijg je een goede indruk van het dagelijkse leven hier, je passeert kuddes schapen, kinderen die op weg zijn naar school, mannen met ezels, een lama-farm en nog meer. Als je wil stoppen om een foto te maken, te genieten van het uitzicht of te voet verder wilt richting de Salinas, laat het dan weten aan je chauffeur.
De eerste stop van de dag is de bekende lokale markt van Pisac. Op dinsdag, donderdag en zondag zijn de grote marktdagen, veelal gericht op toeristen. Toch krijg je een goede indruk van een lokaal dorp met mensen in traditionele kledij. Op het hoofdplein en in de zijstraatjes zijn verschillende stalletjes waar ze producten verkopen, zoals etenswaren, sieraden, kleding en souvenirs. Op de overige dagen is de markt een stuk kleiner van opzet, maar daardoor ook meteen een stuk minder toeristisch.
Afhankelijk van hoe laat je klaar bent met het struinen over de markt, kun je eerst een bezoek brengen aan de ruïnes van Pisac. Je zal niet de eerste zijn die vindt dat die (natuurlijk op Machu Picchu na) het mooist zijn. Met de auto kun je al ver naar boven komen. Het is dan nog twintig minuten lopen naar de Zonnetempel. Je hebt er uitzicht op de terrassenvalleien die door een bergkam van elkaar worden gescheiden. Na dit bezoek kan je in het dorpje van Pisac eerst nog wat lunchen voor je verder gaat. Je betaalt de entree ter plaatse. Het is ook mogelijk een ‘boleto turistico’ te kopen in Cusco, waarmee je in één keer toegang betaalt tot verschillende archeoligische opgravingen, zoals die van Pisac. Onze vertegenwoordiger in Cusco helpt je graag bij de aankoop van dit ticket.
Hierna rijd je verder door de heilige Vallei naar Moray. Hier hebben de Inca’s terras complexen aangelegd in de vorm van een amfitheater. Men denkt dat dit vroeger een landbouwlaboratorium is geweest. Nog altijd worden er verschillende gewassen verbouwd. Verder vind je er schilderachtige koloniale huizen en heb je een mooi uitzicht op het Cordillera gebergte.
De laatste stop van de dag is het dichtbij gelegen Salinas, oftewel de zoutterrassen van Maras. Sinds de Inca Tijd worden deze circa 4000 bekkens gebruikt voor de zoutwinning. Het water stroomt vanuit een zouthoudende bron de terrassen binnen. Door de natuurlijke verdamping van het water wordt het zout in de droge maanden gewonnen. Tijdens zo’n droogteperiode duurt het nog vier tot vijf weken voordat een bekken vol met zout ligt en het verkocht kan worden. Je hebt de tijd om kriskras door de bekkens te lopen, aan de hand van de kleur kan je zien of het zout al gedroogd is.
Rond een uur of vier ’s middags stap je weer in de auto en rijd je naar Urubamba waar je de komende twee nachten verblijft. Je verblijft in een kleinschalig en sfeervol verblijf met een mooie tuin en een uitzicht op de omringende bergen. Naast de relaxte sfeer en heerlijke gerechten die hier worden geserveerd met groente uit eigen tuin, heeft het verblijf nog iets bijzonders. De winst die ze maken gaat naar een project van de Nederlandse Helena. Dit project biedt onderwijs voor kansarme kinderen en jongeren in de vallei. Oudere leerlingen lopen stage in het hotel.
Dag 2 – Urubamba – vrij verblijf
Vandaag kun je zelf kiezen wat je gaat doen. Vanwege de gunstige ligging is het klimaat hier meestal gunstig en wellicht kun je zelfs in een korte broek van het zonnetje genieten. Wij raden aan om een bezoek te brengen aan het nabij gelegen Ollantaytambo. In dit dorpje, ook wel Ollanta genoemd, stond tijdens het Inca tijdperk een belangrijk verdedigingsfort van Machu Picchu. De enorme rotsblokken die de Inca’s hier gebruikten zijn bijna net zo indrukwekkend als het uitzicht over het dorp en de omliggende vallei.
Dag 3 – Ollantaytambo – Aguas Calientes
De volgende dag word je van je hotel naar het stationnetje in Ollantaytambo gebracht. Hier vertrekken treinen richting Aguas Calientes, ofwel Machu Picchu Puebla genoemd. De reis duurt twee uur en het is niet goedkoop, omdat je zoals iedere Machu Picchu ganger wel met de trein móet (er is geen ander vervoer naar de ruïnes). Onderweg heb je uitzicht op de ruige bergen van de Andes. Aguas Callientes is erg toeristisch; iedereen die Machu Picchu bezoekt komt hier langs en het is dan ook een komen en gaan van reizigers. Eenmaal aangekomen heb je tijd om dit dorp een beetje te verkennen. Normaal gesproken is een plein het centrum van een dorp, maar hier is het de treinrails! Aan het spoor zitten wel vijftig restaurantjes op een rij waar je kunt lunchen. ’s Middags kun je poedelen in warmwaterbronnen of een wandeling maken in de bergachtige omgeving naar een waterval. Je overnacht in een eenvoudig hotel in het centrum van Aguas Calientes. Je kamer heeft een eigen badkamer.
Dag 4 – Aguas Calientes – Machu Picchu – Cusco
Vandaag ga je vroeg op pad om de grootste drukte te vermijden in Machu Picchu en kun je de ruïnes in rust en stilte bezichtigen. Dagbezoekers die uit Cusco komen arriveren pas rond 10.30 uur, wat je ruim de tijd geeft in rust de sfeer in je op te nemen. Al vanaf 05:30 uur vertrekken er bussen bij het station van Aguas Calientes naar Machu Picchu, 20 minuten steil omhoog. Zo vroeg laat de sluierbewolking alleen flarden van de ruïnes zien. Pas als de wolken optrekken kun je je een beeld vormen van de enorme omvang van de opgravingen.
Lopend tussen de overblijfselen van wat ooit een bedrijvige stad moet zijn geweest, krijg je langzaam een goede voorstelling van het vroegere leven hier. De landbouwterrassen, tempels, boerenhuizen en opmerkelijke bouwstructuren die gebruikt werden laten zien hoe ontwikkeld de Inca’s toen al waren.
Toch is er veel onduidelijkheid over de oorsprong, functie en de ondergang van Machu Picchu. Nog steeds hebben wetenschappers en archeologen uiteenlopende theorieën over het Inca-rijk en geen enkele ervan is ooit bewezen. Wat er zich hier precies afgespeeld heeft en waardoor de stad tot een verlaten ruïne is geworden, zal dan ook altijd wel een raadsel blijven. Wel is het zeker dat de Spanjaarden deze stad nooit hebben gevonden en dat pas in 1911 een archeoloog (Hiram Bingham) er bij toeval op stuitte.
Het is ook mogelijk om de Huayna Picchu te beklimmen, de uitstekende berg naast Machu Picchu. Om deze te kunnen beklimmen dien je een extra entree te betalen die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en is tijdig reserveren belangrijk.
Je bezoek aan Machu Picchu zal tot het eind van de ochtend duren, de bussen staan dan klaar om je weer terug naar Aguas Calientes te brengen. Hier heb je nog de tijd om rustig wat te lunchen en om 15:30 stap je op de trein richting Cusco.