Handige weetjes
Algemene informatieReizen met Riksja Oeganda
Wanneer je denkt aan Oeganda, denk je waarschijnlijk meteen aan gorilla’s, chimpansees, dichtbegroeide oerwouden en de Nijl. Wat praktische informatie over Oeganda zorgt ervoor dat je hier nóg meer van geniet, omdat je graag goed voorbereid op reis gaat. Wil je je nog beter voorbereiden op je reis door Oeganda, kijk dan op onze andere informatiepagina’s.
Tijdverschil: in de Europese winter is het in Oeganda twee uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is het tijdsverschil nog maar één uur. Dit zorgt ervoor dat je minimale last van een jetlag zult hebben.
Voltage: in Oeganda gebruiken ze de Engelse stopcontacten. Hiervoor heb je een reisstekker type G nodig (drie polige). De netspanning in Oeganda is 240 Volt. Dit is over het algemeen net iets meer dan in Nederland en België.
Bellen: in Oeganda kun je niet kosteloos gebruik maken van je Nederlandse of Vlaamse telefoonprovider. Het gebruik hiervan kan hoge kosten met zich meebrengen. Je kunt ter plaatse een Oegandese SIM-Kaart aanschaffen om dit te voorkomen of maak in plaats daarvan gebruik van internet met wifi bij de accommodaties.
Internet: de meeste accommodaties hebben een wifi-verbinding. Deze is vaak wat trager dan je thuis gewend bent; soms is deze service gratis en soms tegen betaling. In de nationale parken is er meestal alleen wifi-verbinding bij de receptie en niet altijd bij je kamer.
Taal: over het algemeen spreken de meeste mensen Engels in Oeganda. Andere veelgesproken talen zijn Swahili en Luganda.
Lokale gebruiken in Oeganda
Oeganda is een overwegend religieus (divers) land, waarbij de meeste Oegandezen christelijk zijn en enkelen moslim. Het is belangrijk om religieuze praktijken te respecteren en je respectvol te kleden wanneer je een religieuze plek bezoekt. Op religieuze plaatsen is het gebruikelijk om je schouders en knieën te bedekken, zodat je de lokale bevolking niet in verlegenheid brengt.
Mensen in Oeganda zijn over het algemeen vriendelijk en zullen je op straat veelvuldig groeten. De lokale bevolking vindt het altijd leuk als reizigers enkele basisuitdrukkingen in de lokale taal kennen. Hiervoor is Luganda de meest gesproken lokale taal. Ook Swahili is in opkomst.
Hoewel de meeste Oegandezen een open houding hebben (met name in de grotere steden), zijn er ook op straat omgangsnormen om rekening mee te houden. Men stelt het niet op prijs als je ongevraagd foto’s van hen neemt. Hiervoor dien je eerst toestemming te krijgen van diegene.
Veiligheid
Oeganda is een veilige en gastvrije bestemming. Let wel op in drukke steden en houd waardevolle spullen discreet. Onze ervaring is dat de Oegandezen erg vriendelijk en hartelijk zijn en je graag helpen.
Oeganda heeft helaas wel strenge wetten en een conservatieve houding ten opzichte van LHBTIQ+-rechten. Er zijn wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen, en discriminatie kan voorkomen. Voor LHBTIQ+-reizigers wordt aangeraden om discreet te zijn en openbare uitingen van genegenheid te vermijden. Veel toeristische accommodaties en gidsen zijn echter gastvrij en gericht op het bieden van een veilige ervaring voor alle reizigers.