Lokaler wordt het niet
Bouwsteen✓ Breek het ijs met de Kyalo challenge
✓ Weg van de massa met deze ultieme lokale ervaring: doe zoals de locals doen
Sluit een dag aan bij de Jjaja Bbanga gemeenschap en maak kennis met het plattelandsleven van Oeganda. Er komt al snel een lach op hun gezicht tijdens de Kyalo challenge; verzamel en hak hout voor het vuur, draag water op je hoofd en pel bananen voor het diner. De vraag is: wie kan dit het beste en krijgt eeuwige roem? Wandel over hun boerderij met onder andere koffieplanten en bananenbomen en plant je eigen boom.
Dag 1 – Aankomst op het platteland bij de Jjaja Bbanga community
Kom je vandaag vanuit Entebbe dan reis je er in ongeveer vier uur naartoe, afhankelijk van de verkeersdrukte bij hoofdstad Kampala. Aan het begin van de middag kom je aan bij de lokale gemeenschap van Jjaja Bbanga in het dorp Ngoma in het zuidwesten van Oeganda. Iedereen is opgetrommeld om je te verwelkomen. De altijd goedlachse Oegandezen laten je je gelijk welkom voelen.
Je overnacht in het guesthouse van de lokale gemeenschap. Je slaapt in het oude huis van de dokter of de burgemeester, een rond huisje met je eigen douche en een prima bed met klamboe. Houd er rekening mee dat dit een van de meest eenvoudige overnachtingen van je reis is. Het (zit)toilet deel je met andere gasten en de douche is met koud water, warm water kan op verzoek bereid worden op het vuur.
Kyalo challenge
Om daar te zijn voelt misschien wat ongemakkelijk in het begin, maar het ijs wordt al snel gebroken. De Kyalo challenge staat namelijk op de planning! Er zijn verschillende uitdagingen van hout verzamelen en hakken voor het vuur, water halen met jerrycans op je hoofd en bananen pellen voor het eten van vanavond. Wie gaat dat het makkelijkst af? Wie is de snelste peller en wie krijgt het vuur het snelste aan? Wij merkten dat de lokale gemeenschap het hilarisch vindt, de telefoons worden erbij gepakt om foto’s te maken en er wordt flink gelachen. Een leuke, ongedwongen manier om meer te leren over de lokale cultuur van deze streek en iedereen is gelijkwaardig aan elkaar. Je helpt een handje mee in de tuin: plant een boom of oogst groente voor de maaltijd en/of help de dames met koken. Houd je van voetbal? Laat het weten en speel een potje met de lokale jeugd. Afhankelijk van het seizoen en de dag zijn er verschillende activiteiten. ’s Avonds zit je met z’n allen op een kleed om op de lokale manier te genieten van de zelf gebrouwen maaltijd. Natuurlijk mag matoke, dé lokale banaan wat smaakt naar een soort stamppot, niet ontbreken in het land waar ze de meeste bananen van de hele wereld eten. Eet smakelijk!
Dag 2 – Vertrek uit Jjaja Bbanga
In de ochtend wordt het ontbijt wederom traditioneel bereid op vuur. Vanaf de ontbijttafel kijk je uit over de heuvels en geniet je van vers fruit, de typisch Oegandese rolex en een kop thee of koffie. De rolex is een populair streetfood-gerecht dat bestaat uit een opgerolde chapati (platte, ongezuurde pannenkoek) gevuld met een omelet en groenten zoals tomaat, ui, en kool. De naam “rolex” komt van het Engelse “rolled eggs,” wat verwijst naar het oprollen van het gevulde ei in de chapati. Dit gerecht is geliefd vanwege de simpele bereiding, vullende portie en heerlijke smaak, en je vindt het bij talloze straatstalletjes door het hele land.
Met een volle buik stap je weer in de auto om je reis te vervolgen. Rijd door naar Lake Mburo of Lake Bunyonyi, allebei op de route richting het zuiden.
Impact
Met je verblijf bij deze gemeenschap geef je rechtstreeks steun aan de lokale bevolking die door jouw verblijf inkomsten hebben. Daarnaast steun je het lokale project wat in 2010 is opgezet. De focus ligt op onderwijs om een solide basis te creëren voor de lokale bevolking. Naast de ontwikkeling van een basisschool is er ook een project gestart voor duurzame energie. Het doel voor de toekomst is beroepsonderwijs aan te bieden en kansen te creëren voor zelfstandig ondernemerschap. Tot slot is er een gezondheidskliniek opgezet voor de lokale bewoners in en rond Ngoma.