Ga naar inhoud

Riksja Travel
Noorwegen
rondreis highlights Noorwegen

Into the Wild

Rondreis
  • Reisschema:
    Kiel - Dovrefjell - Norangsfjord - Runde - Sognefjord - Hardangerfjord - Trolltunga - Preikestolen - Stavanger - Hirtshals
  • Reisduur:
    15 dagen / 14 nachten
  • Reissom:
    vanaf € 2.595,- p.p. bij 2 personen
  • Inclusief:
    o.a. muskusos safari, kayakken en kamperen met gids, papegaaiduiker excursie, glestjerhike, tweedaagse Trolltunga hike met gids en verblijf in Preikestolen basecamp
  • Reisperiode:
    1 mei - 30 september
  • Vervoer:
    veerboot bij te boeken vanaf circa € 375,- p.p.
✓ Alle highlights van Noorwegen gecombineerd in een Into the wild-rondreis

✓ Actief en van de gebaande paden

✓ Ultieme avontuur in de natuur

✓ Spot muskusossen in Dovrefjell en papegaaiduikers op Runde eiland

✓ Ga kayakken en wildkamperen met gids in geheime fjord

✓ Gletsjerhike Jostedalsbreen met gids

✓ Trolltunga hike met gids incl. overnachting in expeditietent

✓ Zonsopkomst Preikestolen met verblijf in basecamp lodge
Overnachten Trolltunga

Dag 1 & 2 – Vertrek veerboot Kiel, aankomst Noorwegen

Reistijd Oslo – Dovrefjell: circa 4,5 uur (370 km)

De meeste reizigers reizen met hun eigen auto, met een veerboot, naar Noorwegen. De beste verbinding is die tussen Kiel en Oslo. De veerboot vertrekt rond 14.00 uur uit Kiel en de volgende ochtend ben je (uitgerust en wel) om 10.00 uur in Olso. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om naar Oslo te vliegen en daar een auto te huren. Onze Noorwegen specialisten bespreken de mogelijkheden graag met jou in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek.

Met deze Into the wild-rondreis ga je op avontuur in de natuur. Je slaat daarom Oslo over en rijdt direct bij aankomst door naar Dovrefjell National Park. Je lodge ligt midden in de natuur met lichte en ruime kamers. Je ontbijt met uitzicht op de bergen. Wil je de eerste dag acclimatiseren? Dan plannen we een overnachting in Oslo voor je in, in een centraal gelegen hotel, op loopafstand het centrum van Oslo.

Dag 3 – Muskusossen spotten

Dovrefjell is een bijzonder oerlandschap met golvende en toch imposante bergen en dé plek om muskusossen te spotten. De muskusos is de krachtpatser van de poolgebieden; stoer en imposant en met opvallend lang haar, gemaakt om in koude gebieden te overleven. Dovrefjell is de enige plaats in Noorwegen, en een van de weinige plaatsen ter wereld, waar je de muskusos nog in het wild kunt bewonderen. De os weegt tot 400 kilo en is best snel, daarom blijf je altijd op zo’n 200 meter afstand. Een goede camera mét zoomlens is dus een aanrader vandaag. Je gaat met een gids op pad; in zijn busje brengt hij je naar de juiste locatie en dan ga je te voet verder. In totaal ben je ongeveer zes uur onderweg. Je gids weet precies waar je dit machtige dier het beste kunt spotten; we kunnen geen garanties geven, maar de kans is groot dat je oog in oog komt te staan met de muskusos. Naast de muskusos is het ook mogelijk om hier wilde rendieren te spotten. Trek warme en winddichte kleren aan en zorg voor goede wandelschoenen.

Dag 4 – Door de bergen naar de fjorden

Reistijd Dovrefjell – Norangsfjord: circa 4,5 uur (300 km)

Vandaag reis je dwars door de bergen richting de fjorden in het westen van het land.  Hier ga je een kajaktocht maken over het Norangsfjord. Deze fjord is misschien niet zo bekend als de nabijgelegen Geirangerfjord, maar is minstens even spectaculair. De flanken van de bergtoppen in de verte zijn zelfs in de zomer nog wit van de sneeuw. Afhankelijk van de beschikbaarheid verblijf in een guesthouse in het Norangsdal of in jeugdherberg met uitzicht over het Sunnylvsfjord in het plaatsje Hellesylt op een half uurtje rijden van het Norangsfjord. Er zijn hier fraaie wandelingen te maken. Op eigen gelegenheid kun je de omgeving te voet alvast verkennen.

Dag 5 – Kajakken en wildkamperen

In de ochtend ontmoet je de gids en start je de tweedaagse kajakexpeditie. Samen met de gids laad je de kampeeruitrusting in en na wat korte instructies glijd je de kajak het water in en ga je op pad. Tenten, matjes, slaapzakken en maaltijden voor onderweg zijn allemaal inbegrepen. Het enige waar je zelf voor moet zorgen is water- en winddichte kleding en eventueel wat energierepen of andere snacks voor onderweg. De fjord is onbeschrijflijk mooi, met rondom bergen die omhoog rijzen en  langs de groene kliffen stromen de watervallen op verschillende plekken naar beneden. Hier heb je geen last van andere boten, maar heb je alle rust en ruimte om om je heen te kijken en te genieten. Wanneer je stopt met peddelen hoor je alleen maar natuur om je heen. De waterdruppels die op het water vallen, het ruisen van de bomen, het gekwetter van de vogels. Met wat geluk kom je onderweg kleine walvissen, nieuwsgierige zeehonden of zee-arenden tegen.

Aan het  van de middag zoek je een mooie plek langs de fjord om de tent op te zetten. De route die je aflegt en de locatie waar je gaat wildkamperen is afhankelijk van het weer. Er zijn ook een paar eenvoudige shelters te vinden langs de fjord waar je in het geval van slecht weer beschutting kunt zoeken. Volgens de Noren bestaat er overigens geen slecht weer, alleen slechte uitrusting. Gooi nog even een hengel uit en wie weet vang je een mooie vis. Niks gevangen niet getreurd, de gids heeft genoeg proviand bij zich en zal sowieso wat lekkers voor je klaarmaken. Zelfs in hartje zomer kan het hier ’s nachts behoorlijk afkoelen, dus zorg dat je warme (thermo)kleding meeneemt. Na het avondeten is het nog gezellig wat nakletsen bij het kampvuur en sterren kijken voordat je de tent induikt.

Dag 6 – Naar de kust

Reistijd Urke – Fosnavåg : circa 2 uur (80 km)

Met de geur van koffie word je de volgende ochtend wakker en na een voedzaam ontbijt is het weer tijd om het kamp op te breken, je spullen te pakken en de kajak in te stappen. Na een paar uur peddelen ben je eind van de ochtend weer terug in de bewoonde wereld. Vanuit het Norangsfjord is het maar een relatief korte rit naar Fosnavåg, een kleine havenstad aan de kust. Hier verblijf je in een modern hotel direct aan het water. Runde, dat op 20 min rijden van Fosnavåg ligt, is een klein eiland voor de kust van Noorwegen en via bruggen verbonden aan het vasteland. Je hotel ligt op een eiland of twee ervoor; het is een fijn modern hotel, dat ook nog eens maatschappelijk verantwoord onderneemt: van duurzame keuzes in het restaurant tot minder afval en minder energieverbruik. Runde’s trekpleister is een enorme vogelrots. In het broedseizoen broeden hier wel 600.000 vogels. Of ze vliegen af en aan met eten, wanneer de eitjes eenmaal zijn uitgekomen. Het is een kabaal van jewelste, maar wat een prachtig mooie ervaring om te zien. Al wandelend over het eiland zie je water rondom en hier en daar houten gekleurde huizen, verspreid langs de kust.

Dag 7 – De papegaaiduikers op Runde eiland

De weg naar Runde is al een belevenis op zich. De brug die de verschillende eilanden met elkaar verbindt rijst hoog op uit de diepblauwe zee. Je kijkt links en rechts kilometers ver terwijl voor je het groene Runde op je wacht. Je ‘safari’ begint met een lokaal gerecht, gemaakt van vers gevangen vis. Hierna wandel je naar de westkant van het eiland, waar de papegaaiduikers nestelen. De papgeaaiduikers (ook wel puffins genoemd) zijn bijna de hele dag op zee en komen pas rond zonsondergang naar hun nest. Deze excursie vindt van 19 juni t/m 31 juli dagelijks aan het einde van de middag plaats. Reis je buiten deze periode, dan halen we deze excursie uit het programma. Overigens, je ziet hier meer dan alleen pappegaaiduikers. Zee-arenden komen af op alle piepkleine vogels en zweven boven de rots. Meeuwen vliegen al krijsend door de lucht en ook de Jan van Gent laat zich vaak zien.

Dag 8 – Van Runde naar Sognefjord

Reistijd Fosnavåg – Sognefjord : circa 4 uur (245 km)

De Sognefjord is de langste en tevens diepste fjord van Noorwegen. Je verblijft hier de komende nachten in een comfortabel hotel direct aan de fjord, in het plaatsje Sogndal. Het is een historisch hotel dat al meer dan 100 jaar oud is en al vijf generaties lang door dezelfde familie wordt gerund. Zwemmen? In het verwarmde buitenzwembad. Vissen? Leen wat hengels bij de receptie en wandel naar de steiger; je werpt ze uit in de fjord. Je hotel ligt centraal – ideaal om van hieruit de omgeving te verkennen. De sprookjesachtige staafkerken van Urnes of Borgund, de gletsjers in het Josteldalsbreen National Park en Flåm zijn vanuit hier allemaal goed te bereiken.

Dag 9 – Gletsjerwandeling Jostedalsbreen

In het Josteldalsbreen National Park vind je de grootse gletsjer van het Europese vasteland. Eén van de beste plekken om de gletsjer te bewonderen is bij Nigardsbreen. Op de parkeerplaats ontmoet je de gids en krijg je een pikhouweel, stijgijzers voor onder je schoenen en het harnas waarmee je aan elkaar verbonden bent als je op de gletsjer loopt. Met een bootje steek je het turquoise gletsjermeer over en klim je over granieten rotsen naar de voet van de gletsjer. Hier trek je de uitrusting aan en ga je het ijs op. In totaal maak je een wandeling van circa anderhalf uur over de gletsjer en leer je meer over hoe ze ontstaan en het effect dat de klimaatverandering op deze ijsmassa heeft. Al met al ben je ongeveer 4,5 uur onderweg. En is dit een ‘coole’ ervaring die je niet snel zult vergeten.

Optioneel – treinrit door de bergen van Flåm naar Myrdal

De spoorlijn tussen Flåm en Myrdal is één van de mooiste én steilste trajecten ter wereld. Vanuit Flåm (op zeeniveau) stijgt de Flåmsbana (zoals de Noren deze trein noemen) naar het Myrdal-station, dat op 867 meter hoogte ligt. Het landschap onderweg is ruig en imposant: diepe ravijnen, watervallen, rivieren en steile bergen. De trein gaat door zo’n 20 tunnels en maakt een (foto)stop bij de indrukwekkende Kjosfossen-waterval. Het enige wat jij onderweg hoeft te doen is achteroverleunen, genieten en foto’s maken. Omdat dit zo’n mooi traject is, willen hier veel reizigers van genieten. Wij kunnen vooraf in Nederland al kaartjes voor je regelen, zodat je gegarandeerd een plekje hebt. Reis je tussen begin mei en eind september, dan rijdt de trein wel 10x per dag. Tussen oktober en april ongeveer 4x per dag. Wil je wat extra adrenaline tijdens je rondreis? Ga dan met de trein omhoog en zoef (deels) via de langste zipline van Noorwegen weer naar beneden. Vanaf het eindpunt van de zipline cross je het laatste stuk op een mountainbike naar Flåm,

Dag 10 – Hardangerfjord

Reistijd Sognefjord – Hardangerfjord : circa 3,5 uur (180 km)

De Hardangerfjord is een lang en vrij smal fjord. Bijzonder hier is de appel-, pruim en kersteelt; zover je kijkt zie je boomgaarden. En reis je in de lente, dan zijn de bergen langs de fjord wit gekleurd van de bloesem. Je hotel ligt aan de fjord en heeft sfeervolle kamers. Wat ons betreft een goede uitvalsbasis om de fjord en de omgeving te verkennen. En om de beroemde cider te proeven. Vanaf het terras en een groot deel van de kamers heb je een mooi uitzicht over de fjord. In het restaurant kun je genieten van een uitgebreide keuze aan lokale producten. Vandaag is het verstandig alvast je rugzak in te pakken voor de tocht naar Trolltunga. Vergeet niet water- en winddichte kleding mee te nemen, want het weer is onvoorspelbaar. Diner en ontbijt worden tijdens de tocht door de gids verzorgd, maar je moet zelf voor twee lunchpakketjes zorgen.

 

 

Dag 11 – Expeditie Trolltunga

Trolltunga, ofwel de trollentong, is één van de meest fotogenieke rotsformaties van Noorwegen. De wandeltocht ernaartoe is behoorlijk pittig en niet voor iedereen weggelegd. Heen en terug is het 23 km wandelen, met een klim van circa 1000 meter. In principe is het mogelijk om de hike in één dag te doen; leuker is om in een comfortabele expeditietent boven op het plateau te overnachten. Minder vermoeiend, minder andere reizigers en superuniek. Bovendien hoef je niet uren in de rij te staan, voor die éne foto van jezelf, zittend op de rots. Aan het einde van de ochtend ontmoet je de gids, krijg je je wandelstokken uitgereikt en ga je van start. De wandeling begint met een steil gedeelte door een groen dal, maar naarmate je hoger komt, neemt het aantal bomen af en wordt de route steeds vlakker. Bovenop het plateau is de natuur rotsachtig en ruig. Houd er rekening mee dat er hier zelfs in juli en augustus nog sneeuw kan liggen, dus neem extra warme (thermo)kleding mee voor de zekerheid.

 

Na een wandeling van circa vier uur kom je aan bij de expeditietent waar je overnacht. De houtkachel brandt; warm op met een kop koffie of thee en laat je spieren ontspannen. Uitgerust? Wandel dan het laatste stukje naar Trolltunga, in ongeveer drie kwartier. Je hebt de rots praktisch voor je alleen: maak op je gemak en geniet optimaal van de zonsondergang. Eenmaal terug bij de tent staat het eten voor je klaar. De rendierstoofpot kunnen wij van harte aanraden. Eet je vegetarisch, geef dat dan voor aanvang van de tocht aan, dan houden ze hier rekening mee. Op een paar minuten lopen van het kamp op de rand van het plateau staat een ECO-toilet. Zo’n mooi uitzicht heb je vanaf de wc waarschijnlijk nog nooit gehad!  Wie het aandurft kan nog even een plons nemen in het ijskoude water in een van de bergmeertjes rondom het kamp. Er zijn twee tenten en in iedere tent kunnen maximaal 6 expeditieleden slapen. Zodra de zon helemaal onder is, stralen de sterren je bij helder weer tegemoet door het koepelvormige, doorzichtige dak. Moe maar voldaan kruip je in je slaapzak en val je slaap.

Dag 12 – Van Trolltunga naar de Preikestolen

Reistijd Hardangerfjord – Preikestolen : circa 5 uur (235 km)

Met de geur van koffie word je de volgende ochtend wakker en na een voedzaam ontbijt is het weer tijd om je spullen te pakken en op pad te gaan. Je wandelt terug via dezelfde route en omdat je naar beneden gaat, zul je merken dat het wat vlotter gaat dan de heenweg. Onderweg stop je nog vaak genoeg om de uitzichten nog eens goed in je op te nemen en wat te eten en te drinken. Je hoeft overigens niet veel water mee te sjouwen, want het water dat hier door de verschillende riviertjes naar beneden stroomt is erg zuiver en kun je zonder problemen drinken. Aan het begin van de middag ben je weer terug bij je auto en kun je je reis door Noorwegen vervolgen. Je volgt de Ryfylke route (een van de mooiste routes in Noorwegen) richting Stavanger. Je verblijft hier nog niet in de stad, maar bij een stijlvolle lodge op een mooie plek in de natuur. Het is ook de plek waarvan de wandeling naar de iconische Preikestolen start.

Dag 13 – Preikestolen wandeling

Preikestolen (oftewel ‘De Preekstoel’) is een klif op ongeveer 600 meter boven de Lysefjord. Het uitzicht over de Lysefjord is heel bijzonder en adembenemend. De tocht naar boven duurt ongeveer twee uur – heen en terug ben je zo’n vier uur kwijt, over 8 kilometer. De route staat goed aangegeven, dus je hebt hier geen gids nodig. Eenmaal boven moet je wel goed oppassen, er is namelijk geen hek. Over de rand kijk je honderden meters diep naar beneden. Doordat deze wandeling zo toegangelijk is, trekt het veel bezoekers. Onze tip: zet de wekker om 02:30 en ga midden in de nacht, met een zaklamp op je hoofd, naar boven. Zo vermijd je de massa en kun je vanaf de Preikstolen de zon op zien komen. De parkeerplaats bij de lodge vanwaar je de wandeling start gaat pas om 7:00 open, dus pas vanaf dat moment kunnen toeristen die uit Stavanger komen aan de hike beginnen. Tegen die tijd ben jij al weer op de weg naar beneden voor je ontbijt bij de lodge.

Dag 13 & 14 Stavanger centrum

Reistijd Preikestolen – Stavanger : circa 45 min (40 km)

Na je ontbijt in de Preikestolen lodgde, rijd je door naar het centrum van Stavanger om de laatste nacht in dit kneuterige havendorpje door te brengen. Wandel door Gamle Stavanger met zijn kronkelende straatjes en witte houten huizen, bewonder de oude architectuur en geniet van een terrasje met een kaffe of vin. Dit doe je in het kleurrijke Holmgate, waar terrassen en pastelkleurige huizen samenkomen. Visliefhebbers mogen de vismarkt Fisketorget niet missen voor de beste traditionele Fiskesuppe. Je hotel ligt midden in de stad, comfortabel en eigentijds ingericht, op loopafstand van het oude centrum en de haven. Het hotel zet zich ook in voor duurzaamheid met minder afval, energiebesparing en duurzame voeding.

Dag 14 & 15 – Veerboot Stavanger – Hirtshals

Je Into the wild-rondreis langs de highlights van Noorwegen zit er op. De veerboot naar Hirtshals in Denemarken vaart af aan het begin van de avond en komt de volgende ochtend aan in Hirtshals. Vanaf daar is het nog circa 900 km terugrijden naar Nederland. Eventueel kunnen wij de reis ook nog met een verblijf in Ribe, Denemarken verlengen om de terugreis op die manier  op te breken. Bespreek jouw wensen met een van onze Noorwegen specialisten, dan stellen wij vrijblijvend een reis op maat voor jou samen.

Onze slaapplekken

Overnachten Trolltunga
Wildkamperen aan het fjord
Kampvuur tijdens het wildkamperen
Kamperen langs de fjord
Hotel in Dovrefjell

Wil je deze Highlights-rondreis door Noorwegen aanpassen?

Dan regelen we dat voor je. Deze Into the wild-rondreis gaat helemaal van het gebaande pad, en weg van de massa. De excursies die erbij zijn inbegrepen zijn wat ons betreft niet te missen. En je slaapt op unieke plekken onderweg. Wil je liever een iets lager tempo? Vind je het leuk om wat cultuur toe te voegen en in Oslo te overnachten of juist extra excursies in te plannen onderweg, pas dan gerust je individuele rondreis aan. Hieronder vind je wat suggesties, maar neem ook eens een kijkje bij onze bouwstenen.

Oslo is de kosmopolitische hoofdstad van Noorwegen. In 2019 uitgeroepen tot meest groene stad van Europa is Oslo niet alleen duurzaam (zo worden alle parkeerplaatsen in de stad omgetoverd tot stadsparken), maar ook hip, culinair (van vegan pop up-eettentjes tot restaurants met één of meerder Michelin-sterren) en cultureel. Bewonder ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch in het echt, bezoek het Opera-gebouw (en geniet van de zonsondergang vanaf het dak), duik in één van de musea of doe zoals de Noren doen en begin je dag met een frisse duik in de fjord.

Geilo ligt aan de voet van het Hardangervidda. Een plateau, dat de grootste hoogvlakte is van Europa. Geilo ligt aan de voet van de bergen en is in de winter een heus skiparadijs. Maar ook in de zomer is hier genoeg te doen voor actievelingen. Zo vind je in Geilo namelijk één van de beste raft-rivieren van Europa, met behoorlijk wat stroomversnellingen. Wanneer je het liever wat rustiger aan doet, is Geilo ook een prima plek om te wandelen of te fietsen.