Ga naar inhoud

Riksja Travel
Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland

Christchurch informatie

Blog

Ontdek Christchurch

Op het Zuidereiland ligt in de regio Canterbury de stad Christchurch. Deze plaats is een van oorsprong Engelse koloniale stad, wat nog heel goed te zien is aan de bouwstijl van de huizen, de o zo Engelse straatnamen als Oxford Terrace en New Regent’s Street, de Victoriaanse huizen en de nette aangelegde tuinen en parken. De stad is vooral beroemd om zijn botanische tuinen die langs de Avon rivier liggen. Hier kun je een heerlijke, romantische wandeling maken of een roeiboot huren en lekker gaan varen over de rivier, die dwars door de stad loopt. Het is dus zeker de moeite waard om een nacht in Christchurch te blijven.

Vlakbij de Botanische tuinen staat het Canterbury Museum. Hier vind je veel wetenswaardigheden over het begin van de kolonisatie en de Maori’s. Ook het Arts & Craft Centre tegenover het Canterbury museum is een bezoekje waard. Alles op gebied van kunst en cultuur is hier te bewonderen. Toegang tot alle musea in Christchurch is gratis.

Christchurch heeft een groot plein, Cathedral Square, waar de kathedraal staat. Elke doordeweekse dag om 13.00 uur staat hier de ‘Wizard of Chistchurch’. Deze bekende spreker haalt dan grapjes uit met het publiek en vertelt op humoristische wijze over de dagelijkse dingen.

Oxford Terrace is de uitgaanswijk van Christchurch met veel goede restaurants en sfeervolle barretjes waar het nog tot in de vroege uurtjes gezellig is. De kwaliteit van het eten in de restaurants hier is erg hoog, omdat de concurrentie tussen de restaurants groot is. Een erg goed restaurant is “Vianduct” waar ze verschillende gerechten serveren en een zeer uitgebreide wijnkaart hebben. Hier kun je heerlijke lamsgerechten eten!

Tot 1954 behoorde de tram tot het stadsbeeld van Christchurch. Ooit werd de tram geïntroduceerd als een voertuig dat werd voortgetrokken door paarden en was het een geliefd vervoermiddel. Later, in 1905 werd deze tram vervangen door een elektrische tram, die vandaag de dag weer wordt gebruikt. De tram volgt een 2,5 km lange route door de binnenstad, langs veel attracties zoals het Canterbury Museum en de kathedraal. Het handigst is een dagkaart te nemen zodat je op- en uit kunt stappen waar en wanneer je dat maar wilt.
Een aanrader is het dineren aan boord van de tram. De beste wijnen en de lekkerste gerechten die Nieuw-Zeeland kent worden hier opgediend tegen redelijke prijzen en in een gezellige koloniale stijl.

Zeker ook een bezoekje waard is het Southern Encounter Aquarium midden in het centrum op het Christchurch’s Cathedral Square. Hier kun je alle maritieme schatten bewonderen die het Zuidereiland rijk is. Ontdek hier de bekende meren en rivieren, een echte waterval en een gloeiwormengrot. Haaien en Murenen worden dagelijks gevoerd. The Hagglund Ride – at the International Antarctic Centre, Christchurch New Zealand

In de omgeving van Christchurch is veel te zien. Erg leuk om naar toe te gaan is het International Antartic Centre over de expedities naar Antarctica. Bijna alle medewerkers hier hebben aan een expeditie deelgenomen en staan klaar om antwoord te geven op al je vragen. Leer hier meer over het leven op de Zuidpool, voel de ijzige temperaturen en maak mee hoe mensen te werk gaan tijdens expedities en welke gevaren ze tegenkomen.

Ook een aanrader is Air Force World. Hier kun je de hele vluchtgeschiedenis van Nieuw-Zeeland opnieuw beleven. Air Force World is gevestigd op de oude RNZAF basis in Wigram, een van de eerste luchtmachtbasissen van Nieuw-Zeeland. Er staan 28 verschillende antieke gevechtsvliegtuigen en er is een apart gedeelte over de tweede Wereld Oorlog. Ook worden er films gedraaid over het ontstaan van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht.

Geschiedenis

In 1642 werd Nieuw-Zeeland ontdekt door de Nederlandse onderzoeker en ontdekkingsreiziger Abel Tasman, die het land vernoemde naar onze provincie Zeeland, dat eveneens door water wordt omringd. Hij verbleef hier maar kort en verloor snel zijn interesse in dit gebied. Nieuw-Zeeland bleef wat het was, tot de Engelsman James Cook in 1769 voet aan wal zetten en het land in kaart bracht, hij zou nog twee keer terugkomen en vorderde het land al snel als kolonie van Groot-Brittannië.

In 1835 kwamen de eerste Europeanen naar Canterbury en in 1840 begonnen er dorpjes te ontstaan en kwam de eerste handel op gang. Een paar jaar later werd Christchurch erkent als eerste gevestigde stad van Nieuw-Zeeland. Christchurch ontstond toen als een Engelse kerkelijke gemeenschap waar nieuwe de bewoners zich vestigden. Christchurch moest anders zijn dan andere koloniale steden. Ze moest het voorbeeld zijn van de Engelse kolonisatie. In plaats van de kroegen die normaal gebouwd werden, kwamen nu kerken. Er werden keurige huizen gebouwd en er werd erg vast gehouden aan Engelse tradities. Vandaag de dag zijn nog vele overblijfselen uit die tijd te vinden in het hedendaagse Christchurch.

Auckland