Gezondheid in Nieuw-Zeeland
Voorbereid op reisGezondheid Nieuw-Zeeland
Tijdens je Nieuw-Zeeland rondreis ga je op pad met je eigen huurauto en kom je langs de mooiste plaatsen van het land. Op deze site staan Nieuw-Zeeland bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Nieuw-Zeeland rondreizen. Heb je vragen over een Nieuw-Zeeland reis met Riksja Nieuw-Zeeland, neem dan gerust eerst even contact op.
Voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland heb je te maken met bepaalde gezondheidszaken. Op deze pagina lees je hier alles over.
Riksja Nieuw-Zeeland heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.
Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Nieuw-Zeelandse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.
Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Nieuw-Zeeland zal blijven. Zorg zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.
Website:
www.lcr.nl
Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.
Vaccinaties
Voor een reis naar Nieuw-Zeeland zijn geen vaccinaties vereist, tenzij je binnen zes dagen voor aankomst in een land of zone geweest bent waar de gele koorts heerst. Reis je daarnaast ook naar de Pacific Eilanden en/of Azië dan raden wij je aan om voor vertrek contact op te nemen met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Een last minute reis naar Nieuw-Zeeland hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je kunt desnoods op Schiphol naar de Travel clinic van KLM Health Services of Airport Medical Services. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.
Jetlag
Jetlag is een ontregeling van je biologisch klok, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn.
Tips ter beperking van de jetlag:
Het is aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder-)bedtijd.
Door de lange reis kan je spijsvertering van slag zijn. Handig is dan om Norrit en ORS (zoutoplossing zodat je niet uitdroogt) bij je te hebben. Bij diarree is een dagje rijst en/of droge koekjes eten, suiker vermijden en zeker geen vlees eten, meestal voldoende om er weer vanaf te komen.
Als je langer dan 8 uur in dezelfde houding zit, kunnen zich kleine bloedstolsels gaan vormen, doordat je bloed niet goed kan doorstromen. Dit wordt trombose genoemd. Bij verhoogde kans op trombose is het raadzaam je huisarts van te voren in te lichten.
Huidverzorging
De bevolking in Nieuw-Zeeland gaat erg bewust om met zaken als huidkanker en de dunne ozonlaag. Zij letten erg goed op afdoende bescherming tegen de zon. Wij raden je aan dit ook te doen en zonnebrand met extra beschermende factor lokaal te kopen en een hoed of pet mee op reis te nemen.
Ongedierte en muggen
In warme, vochtige gebieden in Nieuw-Zeeland (Abel Tasman National Park, Tongariro, Milford Sound) is de kans op muggenbeten wat groter. Sokken, lange mouwen en een lange broek zorgen er voor dat je minder snel gestoken wordt. Het is aan te raden een muggenwerend middel mee te nemen (eventueel met DEET). Ook komen er in deze gebieden vervelende zandvliegjes voor die langdurig jeukende bultjes veroorzaken. Ook die houden niet van muggen- en insectwerende middelen. Zorg dus dat je naast dat je je insmeert met zonnebrand crème ook insmeert met anti muggenmiddel.
Zonnesteek
Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.
BELANGRIJK!
Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Nieuw-Zeeland bent geweest en wat je er gedaan hebt.
Ga voor meer algemene informatie naar onze Nieuw-Zeeland informatie pagina of bekijk onze geld, visum of klimaat pagina.