Nepal trekking informatie
Algemene informatieWelke trekking kies ik?
Dé manier om Nepal te leren kennen is te voet. Tijdens een meerdaagse trekking door een van de berggebieden heb je onderweg alle tijd om rustig te genieten van de uitzichten over de hoogste bergen en groene valleien. Tijdens onze trekkingen beschik je over een drager en een gids, waardoor je meer van de omgeving geniet en tevens de lokale bevolking steunt in de lokale economie. Je komt door kleine bergdorpjes waar de bevolking je uitnodigt in theehuisjes en vrolijk naar je zwaait. De dorpen waar je slaapt zijn vaak niet anders bereikbaar dan te voet, auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen zul je dus nauwelijks tegenkomen.
Maar welke Nepal trekking kies je? Het leuke van Nepal is dat er mogelijkheden zijn voor iedereen op verschillende niveaus en in verschillende gebieden. Je hoeft geen ervaren berggeit te zijn, zonder ervaring kun je al een echte trek meemaken. Met name de hoogteverschillen maken een trekking zwaarder doordat je lichaam zich moet aanpassen aan de soms ijle, zuurstofarme lucht en dat kost energie. Lengte speelt ook een rol, want hoe meer dagen je loopt hoe zwaarder het wordt. Om een goede keuze te kunnen maken kun je hier meer lezen over de niveaus. Ook onze Nepal reisspecialisten kunnen je hierover goed adviseren. Zij hebben zelf ook reiservaring in Nepal.
Een ander belangrijk punt om mee te nemen in je beslissing is het gebied waar je graag in wilt lopen. Er zijn verschillende trekkingen door Nepal. Wij bieden trekkingen aan in veel verschillende gebieden, waaronder de Kathmandu vallei, het Everest gebied en het Annapurna gebied. De Kathmandu vallei ligt dicht bij de hoofdstad en cultuur domineert de vallei. Tegen de witte bergtoppen tekenen tempels en dennenbossen zich af in de omgeving van de koningssteden Bhaktapur en Nagarkot. De vallei ligt tussen de 1000 meter en 1500 meter hoogte.
Vanuit Pokhara kun je naar een van de spectaculairste trekkingsgebieden van de wereld reizen: het Annapurna gebergte. Hier kun je kiezen uit verschillende routes variërend van licht tot behoorlijk zwaar. Tijdens een trek kom je door typische bergdorpjes en heb je adembenemende uitzichten op de wit besneeuwde bergen van dit gebied. Trekkingen in het Everest- en Annapurna gebied gaan over grotere hoogtes, tussen de 1500 meter en 3300 meter, met af en toe een flinke klim om van het beste uitzicht te kunnen genieten. De zwaarste trekking komt zelfs tot boven de 5.400 meter hoogte!
Lichte trekking
Doe je voor het eerst een trekking of heb je het gevoel dat je conditie niet toereikend is voor een langere trek, dan adviseren we je een lichte trekking. Je ervaart wel het echte trekkersgevoel maar hoeft geen heel grote inspanning te leveren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Ghandruk trekking van 3 dagen. Vraag onze specialist gerust naar meer informatie.
Middelzware trekking
Heb je een goede basisconditie (je hoeft geen topsporter te zijn) of heb je al eens eerder een trekking gemaakt of een wandelvakantie beleefd, dan passen onze middelzware trekkingen waarschijnlijk het beste bij jouw wensen. Wat wij het leukste vinden aan deze trekkingen is dat je niet je hele reis met de trekking bezig bent en dat het een leuke combinatie is van fysieke inspanning en cultuur proeven in de kleine bergdorpjes. Witte sneeuwtoppen en kleine dorpen domineren de gebieden en laten je kennismaken met de bergculturen. Tijdens deze trekkingen kom je een aantal pittige beklimmingen tegen. Ervaring is niet nodig, maar een basisconditie is wel een vereiste. Je loopt per dag ongeveer 6 uur. Stijgen en dalen doe je vrijwel ieder dag en de hoogteverschillen zijn pittig van 1500 meter tot 3000 meter. Je overnacht in eenvoudige lodges, maar warm water en stroom kan soms haperen. Een middelzware trekking is bijvoorbeeld onze Poon Hill trekking of Over bergkam naar ecodorp
Zware trekking
Een lange trekking in Nepal is zeer pittig om te doen. Een echte uitdaging voor de reiziger met ervaring en een goede conditie. Op grote hoogte is de lucht ijl en de temperatuur laag, waardoor lopen zwaarder wordt. Met deze trekking kun je echt kennis maken met de lokale cultuur en maakt je alle aspecten van een echte trekking mee… De spectaculaire uitzichten, vrolijke mensen in kleine dorpen, de kleurige yaks maar ook de lange dagen, kou en spierpijn.
Per dag loop je tussen de 4 en de 8 uur op verschillende hoogtes tussen de 2000 meter en 5400 meter. De hoogteverschillen zijn groot. Je stijgt en daalt op alle dagen en je onderneemt meerdere, zware stukken over met sneeuw bedekte bergpassen. Je overnacht in eenvoudige lodges met stromend water, maar warm water is niet er overal. Het Rondje Annapurna is een voorbeeld van een zware trekking.
Algemene informatie
Beste reistijd
De beste tijd voor een trekking in Nepal is het voorjaar (februari t/m april) en het najaar (oktober, november en december). In onze zomer maanden (juni t/m september) is het regenseizoen en kan het reizen bemoeilijkt worden door landslides die de weg versperren. Een trekking in het regenseizoen, met name naar gebieden boven de 1000 meter, is ook geen pretje. Veel paden zijn modderig en glibberig en het kan voorkomen dat de trekking niet doorgaat vanwege de weersomstandigheden. In onze winter (december t/m februari) kan het aardig koud zijn bij trekkingen boven 3000 meter. De hoger gelegen bergpassen kunnen dan moeilijk begaanbaar zijn door eventuele sneeuwval. De drukste maanden zijn oktober en november, net na het regenseizoen. De trekkingen door de Kathmandu Vallei kun je het hele jaar door doen, ook tijdens het regenseizoen. Hier valt in die periode ongeveer een derde van de neerslag ten opzichte van de rest van Nepal.
Accommodatie
Tijdens je trekking overnacht je in trekkerslodges. Dit zijn eenvoudige blokhutten in Nepalese stijl met vaak een paar kamers met twee losse bedden. In de lodge is stromend water aanwezig en je kunt hier ook eten. Houdt er wel rekening mee dat er niet altijd warm water of continue stroom is. Realiseer je dat de voorzieningen hier beperkt zijn en niet altijd de kwaliteit is die je gewend bent (eten, drinken, meubilair moet ook via de trekkingroutes naar boven vervoerd worden). Dekens zijn in de lodges aanwezig, maar het is aan te raden om zelf een lakenzak en handdoek mee te nemen. Heb je het snel koud, neem dan zelf een slaapzak mee. Voor de langere trekkingen raden we aan zelf een goede, warme slaapzak mee te nemen. Slaapzakken zijn eventueel ook te huur en te koop in Pokhara en Kathmandu.
Fooien
Het is niet verplicht, maar fooi voor de dragers en de gidsen is wel gebruikelijk en wordt altijd enorm op prijs gesteld. Een goede richtlijn is € 2,50 – € 5,- per dag voor gids of drager.
Eten & drinken
In de trekkers lodges kun je redelijk goedkoop eten en drinken. Voor zo’n vijf euro heb je een maaltijd. De menu’s bestaan vaak uit lokale specialiteiten zoals Dahl Baht (rijst met linzen), gestoomde momo’s (soort broodje bapao) en brood. Vaak zijn er ook een aantal westerse specialiteiten te krijgen zoals tomatensoep, pizza en pannenkoeken. Overdag kun je bij een van de vele theehuizen oftewel ‘bhatti’s’ stoppen voor een kop thee of een koud colaatje. Voor onderweg kun je ook wat energierepen meenemen van thuis.
Bagage, drager en gids
Tijdens de trekking heb je constant een ervaren berggids en een drager bij je. De gids kent alle routes goed en zorgt voor alle permits en reserveringen. We vinden het belangrijk dat een gids betrouwbaar is en je ook alle bergtoppen kan leren of als tolk dient als je een gesprek wilt aangaan met de lokale bevolking. Naast de gids gaat per twee personen één drager mee. Deze drager mag maximaal 20 kilo dragen. We raden je daarom aan om tijdens de trekking lichte bagage mee te nemen en zelf wat spullen in een dagrugzak mee te nemen.
Hoogteziekte
Hoogteziekte is een van de dingen waar je mee te maken kan krijgen, als je in Nepal een trekking gaat doen of op grote hoogte komt. Het is een aandoening die kan ontstaan bij snelle stijging naar hoogten boven de 2500 meter. De individuele gevoeligheid voor hoogteziekte kan verschillen van persoon tot persoon. Als je de ene keer er helemaal geen last van hebt, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je er niet zo gevoelig voor bent en dat het deze keer wel mee zal vallen met je hoogteziekte. Je merkt dat je hoogteziekte hebt als je een lichte hoofdpijn hebt als je opstaat.
Hoogteziekte kan worden voorkomen door het lichaam de tijd te geven te acclimatiseren. Drink ruim voldoende water en geen koffie of alcohol. Probeer ook regelmatig rust te houden tijdens een trekking. Er komen verschillende vormen van hoogteziekte voor die allemaal veroorzaakt worden door gebrek aan zuurstof.
Milde hoogteziekte: Deze treedt op enkele uren tot een dag na aankomst op grote hoogte. De verschijnselen bestaan uit kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en algemeen onwelbevinden, een soort katerig gevoel.
Behandeling bij milde hoogteziekte bestaat uit het niet verder stijgen en eventueel afdalen als de verschijnselen niet binnen enkele dagen verbeteren.
Ernstige hoogteziekte: Hierbij verergert de hoofdpijn, de kortademigheid verhevigt en treedt ook in rust op, met name ’s nachts. Ook braken is een teken. Men kan zo sloom worden dat hulp nodig is bij eten en aankleden. Bij lopen ontstaat een dronkemansloop. Dit is een ernstige aandoening en kan zonder behandeling leiden tot vocht in de longen en hersenen (long- en hersenoedeem), coma en de dood. De behandeling van ernstige hoogteziekte bestaat uit het direct afdalen en medische hulp zoeken en je gids altijd inlichten. De gids heeft ervaring met de verschijnselen en helpt je met advies en hulp.
Meer informatie over gezondheid kun je ook vinden op onze gezondheidspagina.