Het beste van Botswana
RondreisDe reis staat beschreven met verblijf op campsites in een daktent op je auto en bij de Vic Falls in een guesthouse. Wil je graag extra nachten in een accommodatie verblijven, laat het ons dan weten. We kunnen de reis helemaal aanpassen aan je wensen.
Dag 1 – Vlucht naar Maun via Johannesburg, verblijf in Johannesburg of met nachtvlucht
Met een rechtstreekse dagvlucht van KLM vlieg je van Amsterdam naar Johannesburg waar je ’s avonds meestal rond 22 a 23 uur aankomt. Er staat een transfer op je te wachten die je naar je slaapplek voor vannacht brengt: een hotel vlakbij de luchthaven. Vanavond gaan er namelijk geen vluchten meer naar Botswana. We plannen daarom morgen overdag een vlucht voor je in die veelal rond het middaguur gaat. Je hebt dan ook alle tijd voor een ontbijtje voordat je je spullen pakt en doorreist.
Vlieg je liever van een andere luchthaven dan Amsterdam, laat het ons weten en we zoeken er een passende vlucht voor je bij. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld via Parijs of een andere stad te vliegen. In dat geval sla je de nacht in Johannesburg over, omdat je (hopelijk) in het vliegtuig slaapt.
Dag 2 – Johannesburg – Maun, start rondreis Botswana
Reistijd: circa 2 uur vliegen
Na een vlucht van ongeveer twee uur kom je aan op Botswaanse bodem op de kleine, gemoedelijke luchthaven van Maun. Het warme klimaat en de goedlachse mensen zorgen voor een warm welkom. Binnen no-time hadden we onze koffers en liepen we naar buiten. Kevin (of een collega) van de autoverhuurmaatschappij wacht je op. Het depot van de autohuur ligt net buiten Maun, op een kwartier rijden. Een Single of Double Cab met kampeeruitrusting staat op je te wachten. Al het papierwerk en uitleg van de auto kan zeker bij een kampeerauto best wat tijd in beslag nemen. Houd rekening met gemiddeld 1,5 uur. Heb je vragen over de auto, dan is dit je moment. Gelukkig kan je Kevin of collega de hele reis bereiken, mocht dat nodig zijn. Toch een fijne gedachte. Check of alle uitrusting erbij zit, teken de papieren en off you go! Best even wennen dat links rijden in zo’n zware auto vonden wij, maar we kregen het al snel onder de knie. Rijd terug naar Maun voor de eerste boodschappen, vanavond klap je namelijk gelijk je daktent uit en mag je de braai aansteken!
Slapen in je daktent
Het in- en uitklappen van je daktent is de eerste keer even passen en meten. Trek hier wat meer tijd voor uit en zet ‘m gelijk bij aankomst op. Zo voorkom je dat je de tent moet opzetten in het donker. Zet je auto op een zo recht mogelijk stuk neer, zodat je niet scheef in je tent ligt en dat je de ladder goed kunt uitklappen.
Onze ultieme tip: investeer in een goede hoofdlamp. Daarmee kun je als het toch nodig mocht zijn, de tent in het donker gemakkelijker opzetten of eten koken in het donker. Ook kun je daarmee vooral in Chobe en Moremi ver schijnen, zodat je wild kunt spotten in de verte. Geen overbodige luxe met hyena’s die azen op je etensresten of nijlpaarden die al grazend steeds een stukje dichterbij komen! We spreken uit ervaring.
Dag 3 – Maun – zoutpannen bij Gweta
Reistijd: circa 2,5 uur, dagafstand 210 kilometer naar de lodge waar je je auto achterlaat
De eerste nacht in een daktent is voor de meesten even wennen. Al die natuurgeluiden om je heen! Als je een deel van de tentdoeken openlaat, dan komt de frisse ochtendlucht en de eerste zonnestralen door je tentraam naar binnen. Na een zelfgemaakt ontbijt, klap je de daktent in (neem ook hier de eerste keer wat extra tijd voor) en ga je op weg naar Gweta. Bij Gweta parkeer je je auto bij een lodge. Je verruilt je auto voor een quad bike en stuurt over opgedroogde zoutvlaktes die in het regenseizoen onder water staan. Het landschap strekt zich kilometers ver uit met her en der een verdwaalde baobab of een zebra op zoek naar water. Aan het eind van de dag zit je bij het vuur en rol je je bedje uit. Een nacht onder de sterren pal op de zoutpannen. De sterrenhemel opent zich en vanuit je bed staar je naar de Melkweg.
Liever geen bivak of reis je in het regenseizoen (november t/m mei), dan slaap je op een campsite in Nata ten oosten van Gweta en vlakbij de zoutpannen. In het regenseizoen staat er teveel water waardoor de zoutpannen niet goed begaanbaar zijn.
Dag 4 & 5 – Op weg naar Kasane mét bootsafari in Chobe National Park
Reistijd: circa 5 uur, dagafstand 410 kilometer
Volg de grotendeels geasfalteerde weg richting Nata en noordelijk naar Kasane: de hub voor onder andere het Chobe National Park. Over een paar dagen ga je zelf door Chobe rijden, maar je krijgt morgen vast een voorproefje met onze bootsafari over de Chobe rivier die door het nationale park gaat. Chobe heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Echt ver hoef je niet te zoeken, want deze grijze reuzen en ander wild komen hier samen om te drinken en te badderen. Naast olifanten zit het er vol met nijlpaarden, krokodillen en meer. Je ziet grote cruiseschepen voorbij varen, maar wij kiezen voor de kleinere variant. Zo kun je makkelijker dichterbij de dieren komen.
Na twee uur varen word je terug bij de lodge afgezet waar je deze nachten verblijft. Je lodge ligt ook aan de Chobe rivier in het plaatsje Kasane. Na de safari kun je relaxen met een drankje bij het zwembad of turend over de rivier. Er is een restaurant/bar waar je ’s avonds kunt eten of zoek één van de restaurants in het dorp op.
Dag 6 & 7 – Victoria watervallen
Reis (en wacht)tijd: circa 2,5 uur, dagafstand circa 84 kilometer
De grootste en meest spectaculaire watervallen van Afrika zijn de Victoria Falls. Een reis door Zuidelijk Afrika is eigenlijk niet compleet zonder het gedonder en gebrul van de watervallen van dichtbij te hebben meegemaakt. Onze chauffeur komt je in de ochtend bij je guesthouse in Kasane ophalen. Je auto laat je in Kasane staan om hoge grenskosten te voorkomen, deze staat veilig bij het guesthouse. In een kwartier rijd je naar de grensovergang waar het meestal gezellig druk is. Houd rekening met een gemiddelde wachttijd van een uur. Met het visum op zak en wat stempels in je paspoort rijker, neemt een chauffeur vanuit Zimbabwe het over. Hij brengt je naar je gemoedelijke lodge wat een klein uur rijden is vanaf de grens. De vriendelijke eigenaren runnen hier een kleinschalige lodge met een zwembad en ligstoelen in een subtropische tuin. Je komt aan het begin van de middag aan en hebt de rest van de dag om de watervallen te bezoeken.
De ligging van ons guesthouse is ideaal, in het gezellige plaatsje Vic Falls (met tal van restaurants, marktstallen en winkels) en op twee kilometer lopen vanaf de Victoria Falls. Schoenen aan, poncho mee en wij wandelden door het Nationaal Park naar het punt waar de Zambezi met alle geweld naar beneden stort. De lokale bevolking noemt het niet voor niets ‘Mosi-oa-Tunya’; ‘de rook die dondert’. De enorme hoeveelheid waterdamp geeft een rookwolk die van ver te zien is. Naast de wandeling door het park kun je tal van activiteiten doen, denk aan een microlight vlucht boven de watervallen, voor de waaghalzen een bungee jump of ga ziplinen boven de kolkende rivier. Ook kun je kiezen voor een rubberboot om er doorheen te raften. De Zambezi is één van de wildste rivieren ter wereld. Alle activiteiten die je onderneemt zijn op eigen risico.
Vergeet niet te lunchen bij het Lookout Café. Een plek met uitzicht over de Zambezi rivier (en dus ook alle bungee jumpers en rafters). Wil je de watervallen vanaf de Zambia kant bekijken, steek dan de brug over naar Zambia (dagvisum circa $ 20,-).
Beste reistijd – Victoria Falls
De beste maanden voor een bezoek aan de Victoria Falls zijn april t/m juni. Door het einde van de regentijd staat de Zambezi hoog en klettert er een enorme hoeveelheid water naar beneden. Oktober, november, december heeft de Zambezi een lage waterstand door het einde van de droge tijd. De Falls zijn in deze maanden kleiner, omdat ze minder water hebben te verwerken. Zelfs met minder water vinden wij een bezoek de moeite waard. Het klimaat is aangenaam (soms zelfs erg warm met temperaturen tegen de 40 graden), het plaatsje Vic Falls is erg gezellig met veel reuring en bij een lage waterstand kan je bijvoorbeeld een duik nemen in ‘Devils Pool’, een natuurlijk gevormd zwembad pal boven de afgrond van de watervallen.
Dag 8 – Terug naar Kasane
Na twee nachten in het guesthouse in Vic Falls word je na het ontbijt weer opgehaald en terug naar de grens gebracht. Na het nodige papierwerk (het gaat op de terugweg een stuk sneller dan op de heenweg merkten wij) stap je in bij je nieuwe chauffeur die je terug naar Kasane brengt. De luxe van een guesthouse is voorbij, je daktent staat al op je te wachten voor het vervolg van je kampeeravontuur. Laat het ons gerust weten als je nog eens een guesthouse of lodge tussendoor wilt, we passen het aan op jouw wensen!
Morgen start je 4-daagse safari door Chobe en Moremi. Zorg in Kasane vast voor je entreebewijs voor deze nationale parken en de nodige boodschappen. Ook is het handig om je tank vol te gooien en wat cash geld op zak te hebben. De komende dagen ga je namelijk off-grid en heb je niks van dat alles in de buurt. Tip: neem ook wat hout mee, zodat je een vuurtje kunt stoken ’s avonds.
Dag 9 t/m 11 – Op safari door Chobe en Moremi National Park
Reistijd eerste dag (grove schatting en afhankelijk van bevestigde campsite): circa 4 uur, dagafstand circa 200 kilometer
Het Chobe, Khwai en Moremi gebied staat bekend als dé ultieme safari plek van op z’n minst Botswana. De komende dagen ben je helemaal op jezelf aangewezen, je gaat de echte wildernis in. Omringd door bush, dieren en hoogstwaarschijnlijk wat andere kampeerders en dagbezoekers. Kleinschalig is het absoluut met slechts enkele campsites per plaats. Er zijn geen hekken of andere omheiningen, het wild loopt overal. Voordat je Chobe inrijdt, is de kans vrij aannemelijk dat je al allerlei dieren spot. Sterker nog, wij zagen meer wild buiten Chobe dan erin. Mocht de campsite in Chobe dus onverhoopt vol zitten, geen zorgen. In dat geval slaap je net erbuiten met net zoveel kans om dieren te spotten. Misschien wel meer als je een plek hebt met waterhole.
Wij raden je aan om vandaag lekker op tijd te vertrekken. Je staat al snel een half uur stil wanneer familie olifant de weg oversteekt en je kunt bij vroege aankomst altijd nog een extra self-drive maken door het park.
Rijden met 4×4 auto door Chobe en Moremi
Zet die 4-wheel-drive functie maar aan, want die zul je hier hard nodig hebben. Het rijden door de parken is een ervaring op zich en je zult hele stukken rijden waarbij je geen tot weinig dieren tegenkomt. Het gaat dan ook om het avontuur! Heb je geen ervaring met 4×4 rijden? Dan vinden wij een 4×4 cursus een must bij een reis door de Botswaanse wildparken. Je rijdt hier op onverharde wegen, door mul zand en wegen met grote gaten. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist kunnen er ook flinke plassen water en modder liggen (vlak na het regenseizoen bijvoorbeeld, van april tot en met juni). Enige behendigheid en kennis is dan mooi meegenomen. Met tips en trics die je tijdens een 4×4 cursus leert, kom je minder snel vast te zitten.
Tip: regel van tevoren je 4×4 cursus via ons. Met meer dan twintig jaar ervaring weten ze in Noord-Brabant heel goed hoe ze deze 4×4 cursussen moeten insteken. Het is speciaal gericht op mensen zoals jullie die een 4×4 reis willen maken. Je krijgt gericht advies voor je bestemming in Zuidelijk Afrika. In 4,5 uur leer je de kneepjes van het vak en rijd je over verschillende ondergronden. Je krijgt uitleg over bandenspanning en hoe een band te verwisselen. Er zijn maximaal twee auto’s per instructeur (altijd mensen met dezelfde bestemming). Laat het ons weten wanneer je deze cursus wilt toevoegen aan je reis.
Na een hele dag door de bush te hebben gehobbeld, kom je aan het einde van de middag aan bij je tweede campsite. Mocht je je willen opfrissen voor het eten, rijd of loop dan naar het blok met douches en toiletten. Stel je je hier niet teveel bij voor. We hadden meestal licht en warm water, maar de faciliteiten zijn vrij eenvoudig.
Wij vonden het heel bijzonder om midden in de wildernis ons eigen maaltje te bereiden. Je dineert niet iedere dag tussen en met het wild. Berg je etensresten daarna goed op en zorg dat er geen kampeerspullen meer rond slingeren. Voor je het weet zijn ze verdwenen door brutale aapjes of hyena’s. Speur tijdens het kampvuur met je hoofdlampje naar ogen in het donker. Is dat een stel nieuwsgierige hyena’s in de verte? Het kan maar zo.
’s Nachts is het maar de vraag of je kunt slapen met al die geluiden. Wij werden gewekt door roepende hyena’s die rondsnuffelden om te zien of er nog wat eten was achter gebleven, gras kauwende nijlpaarden om de hoek van onze daktent en brullende leeuwen even verderop. Spannende nachten, maar we voelden ons erg veilig in onze daktent hoog boven de grond.
Dag 12 – Van Moremi terug naar Maun
Reistijd (grove schatting en afhankelijk van bevestigde campsite): circa 4 uur, dagafstand circa 150 kilometer
Op doorreis naar Maun voor een bezoek aan de Okavango Delta doe je een laatste safari vanuit je eigen auto. Kun je er ook geen genoeg van krijgen? Bij de eerste zonnestralen zien we nog net een jakhals wegschieten en bij een waterpoel ligt een hyena uitgeteld na een actieve nacht. Stop je camera nog niet weg zodra je de poorten van Moremi uitrijdt, want ook hier zijn geen hekken en de dieren kunnen overal rondbanjeren. Tijd om terug te gaan naar de bewoonde wereld. In ongeveer 1,5 uur na de gate kom je weer aan in Maun. Wát een avontuur was dit.
Dag 13 – Vrij te besteden, optioneel: mokoro varen door de Okavango Delta
Wil je de Okavango Delta van dichtbij verkennen? Dan regelen we een excursie voor je met een mokoro (een traditionele boot, een uitgeholde boomstam). In de Okavango Delta bestaan namelijk geen wegen en al het vervoer gaat via het water. In je mokoro vaar je door het web van waterwegen. In alle stilte glijd je door het water en kun je wildlife in en rondom het water op je gemak waarnemen. Nijlpaarden, buffels en een grote verscheidenheid aan (water)vogels kun je hier verwachten. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat stop je voor een picknicklunch en strek je de benen. Te voet ga je op zoek naar de andere inwoners van de delta en speur je naar zebra’s, olifanten en giraffes. Eind van de middag word je weer teruggebracht naar je lodge in Maun.
Dag 14 & 15 – Einde van je rondreis Botswana, vlucht via Johannesburg
Je neemt afscheid van de Delta en ruimt je huis van de afgelopen weken uit. Een mens kan heel wat verzamelen in zo’n korte tijd. Heb je nog eten over, dan kan je er vast iemand blij mee maken onderweg. Je auto lever je weer in bij Kevin of collega. De overdracht duurt meestal niet lang, maar reken wel wat tijd om de tank van je auto weer vol te pompen en voor een laatste check van de auto door het verhuurbedrijf. Zoals je misschien nog weet van de heenweg is de luchthaven van Maun niet erg groot en ben je meestal zo door de controles heen. Met een vlucht van twee uur ben je weer terug op O.R. Tambo in Johannesburg waar je meestal een aantal uren moet uitzitten voordat de vlucht naar huis verder gaat. Daar zijn allerlei winkels en restaurants voor een laatste maaltijd op Afrikaanse bodem. Bedankt, Botswana. Je was fantastisch. Wij komen zeker eens terug.
Onze slaapplekken
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Het beste van Botswana - lodge reis
De reis staat beschreven als kampeerreis. Wil je liever comfortabel in accommodaties verblijven, dan kun je ook voor een lodge reis kiezen. Je slaapt afwisselend in guesthouses en lodges rondom Chobe en Moremi. Een 4×4 auto is nog steeds erg welkom in Botswana, waar de wegen over het algemeen wat te wensen over laten, maar de zeer slechte wegen zoals in de nationale parken heb je niet. Een 4×4 cursus is dan ook niet direct nodig.
In vergelijking met de kampeerreis, slaap je bij een lodge reis niet ín Chobe en Moremi National Park maar erbuiten. De lodges binnen de parken zijn extreem duur. Wil je toch op safari door Chobe? Boek dan een extra game drive vanuit Kasane erbij (niet inbegrepen). Je reist vanaf Kasane via de Caprivistrip (1 nacht) in Namibie naar Shakawe (twee nachten), net over de grens in Botswana weer terug naar Maun. Op de Caprivistrip heb je een extra game drive en in Shakawe maak je een riviercruise over de Okavango rivier. Je hebt volop kans om wild te spotten onderweg.
Het beste van Botswana - in stijl lodge reis
De reis staat beschreven als kampeerreis. Wil je liever in upgrade accommodaties verblijven, dan kun je ook voor deze in-stijl variant lodge reis kiezen. Je slaapt afwisselend in guesthouses en lodges rondom Chobe en Moremi, maar dan in een extra comfortabele stijl. Een 4×4 auto is nog steeds erg welkom in Botswana, waar de wegen over het algemeen wat te wensen over laten, maar de zeer slechte wegen zoals in de nationale parken heb je niet. Een 4×4 cursus is dan ook niet direct nodig.
In vergelijking met de kampeerreis, slaap je bij deze in stijl reis niet ín Chobe en Moremi National Park maar erbuiten. De lodges binnen de parken zijn extreem duur. Wil je toch op safari door Chobe? Boek dan een extra game drive vanuit Kasane erbij (niet inbegrepen). Je reist vanaf Kasane via de Caprivistrip (1 nacht) in Namibie naar Shakawe (twee nachten), net over de grens in Botswana weer terug naar Maun. Op de Caprivistrip heb je een extra game drive en in Shakawe maak je een riviercruise over de Okavango rivier. Je hebt volop kans om wild te spotten onderweg.