Tussen duinen en ravijnen
RondreisJe kunt deze reis nog zelf aanpassen. In de onderstaande beschrijving geven we bij een aantal dagen tips voor aanpassingen.
De reis staat beschreven met verblijf in lodges en guesthouses. Wil je graag extra avontuurlijk op reis gaan, dan kun je ook voor een kampeerreis kiezen. Je slaapt dan in een tent boven op het dak van je auto. Ter afwisseling slaap je hier en daar in een guesthouse.
Dag 1 & 2 – Vlucht naar Windhoek, verblijf in Windhoek
Vaccinaties gehaald, koffers gepakt, ingecheckt; je bent klaar om te vertrekken voor je individuele rondreis Namibië. De meeste vluchten vertrekken ’s middags of ’s avonds vanuit Europa waardoor de je de volgende ochtend aankomt in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Je wordt verwelkomd door onze chauffeur die je in ongeveer drie kwartier naar je guesthouse in het centrum brengt. De sfeervolle kamers zijn ruim en er is een zwembad voor een verfrissende plons. Er is geen restaurant aanwezig, maar je hebt volop keuze in de omgeving. Het ontbijt de volgende morgen is uiteraard inbegrepen.
Afhankelijk van de aankomsttijd komt onze lokale vertegenwoordiger je vandaag of morgenochtend in het guesthouse opzoeken. Zij (of hij) overhandigt een informatiepakket met handige tips en de routebeschrijvingen. Samen nemen jullie de route door en kun je nog vragen stellen. Heb je tijdens je reis assistentie nodig dan is onze lokale partner 24 per dag te bereiken.
Met onze stadswandeling loop je op eigen tempo door Windhoek. Onderweg krijg je een indruk van de Duitse invloeden uit het verleden en de mengelmoes aan culturen. Naast highlights kom je ook langs dat ene leuke koffiebarretje of gezellige lunchroom die een inwoner van Windhoek ons aanraadde.
Dag 3 – Windhoek – Kalahari (Mariëntal)
Reistijd: circa 2,5 uur, dagafstand 300 kilometer
Na het ontbijt word je opgehaald door het autoverhuurbedrijf waar je de auto overhandigd krijgt. In deze reis gaan we uit van een auto met uitgebreid verzekeringspakket (full cover). Door de vele gravelwegen rijd je snel schade en met een full cover beperkt je de eventuele kosten. Vanuit Windhoek reis je zuidwaarts richting de Fish River Canyon. Aangezien je niet in één dag naar de canyon kunt rijden, plannen we een tussennacht in Mariental voor je in. Mariental ligt aan de rand van de Kalahari woestijn. Je slaapt midden in de Kalahari in een ruime tent op een verhoogd plateau waar je gemakkelijk in kan staan. De inrichting is eenvoudig met een bed en een open air badkamer. Kortom, je hebt geen luxe maar wij genoten met een glas wijn van de stilte, de zonsondergang en de vele sterren die helder aan de hemel staan.
Voor het zwembad en restaurant rijd je terug naar de receptie. Wil je wel naar de Kalahari, maar geef je de voorkeur aan een hotel met een kamer met airconditioning? Laat het ons weten en wij plannen onze comfort accommodatie in.
Dag 4 – Kalahari wandeling met gids
Trek na je ontbijt je wandelschoenen aan en trek met een gids dieper de Kalahari in. Speur naar springbokken en struisvogels en maak foto’s van het ‘Kalahari hotel’ zoals onze gids de enorme vogelnesten in de acacia bomen noemde. Je wordt omringd door kruiden en grassoorten waar de gids alles over kan vertellen. De wandeling is met een normale conditie prima te doen en duurt zo’n anderhalf uur. Voor de lunch ben je terug en de middag heb je ter vrije besteding. Lees ontspannen een boek op je terras of plons voor wat verkoeling in het zwembad.
Dag 5 – Kalahari – Fish River Canyon
Reistijd: circa 4,5 uur, dagafstand 400 kilometer
Na het ontbijt vertrek je richting de op twee na grootste canyon ter wereld. Na ongeveer 4,5 uur rijd je langs het kokerbomenwoud (National Quiver Tree Forest), zeker een leuke stop om de benen te strekken. De typisch gevormde kokerbomen stammen af van de Afrikaanse vetplant Aloë en komen alleen in Zuid-Namibië voor. Hier staan er ongeveer driehonderd bij elkaar. Vlakbij ligt ook Giant’s Playground, waar enorme rotsblokken op elkaar lijken te zijn gestapeld. In ongeveer 40 minuten wandel je door het Kokerbomenwoud en Giant’s Playground.
Even verderop, in Keetmanshoop, kun je de auto vol tanken en wat eten voor je verder rijdt. Je komt aan het eind van de middag aan bij je accommodatie. Je slaapt de komende twee nachten in een kleinschalig en eenvoudig hotel, niet ver gelegen van de Fish River Canyon. Hierdoor heb je genoeg tijd om op je gemak en op eigen tempo de kloof te bezoeken.
Dag 6 – Wandel langs de Fish River Canyon
Vandaag ga je dan echt de kloof bewonderen. Bij zonsopkomst is de canyon op z’n mooist, dus wij stonden vroeg op. Vanaf je hotel is het een half uurtje rijden door het dorre en droge woestijnlandschap naar het uitkijkpunt bij de canyon.
Wat lijkt op een uitgestrekte vlakte, blijkt een enorme kloof te zijn. Je wandelt langs de rand van de kloof naar de verschillende uitkijkpunten. De kloof kronkelt onder je het landschap in. Het uitzicht is spectaculair, zeker wanneer de zon langzaam aan de horizon omhoog kruipt en de omgeving onderdompelt in een oranje gloed.
Dag 7 – Fish River Canyon – Aus
Reistijd: circa 4 uur, dagafstand 300 kilometer
Vertrek vanmorgen op tijd, dan heb je ’s middags tijd om iets te ondernemen. Na je bezoek aan de Fish River Canyon, rijd je richting de beroemde zandduinen van de Sossusvlei. Onderweg overnacht je in Aus, het gebied van de wilde paarden die zich hebben aangepast aan de droge leefomgeving. Niemand weet waar ze oorspronkelijk vandaan komen, maar men denkt uit de koloniale tijd. Ze zijn moeilijk te spotten in de grote woestijn, maar drinken regelmatig op ongeveer 20 km ten westen van Aus. Wil je een gokje wagen om ze te zien, vraag dan meer informatie bij de receptie. Wil je ’s middags actief bezig zijn, dan kun je vanuit je accommodatie de benen strekken. Er zijn hiking trails uitgezet en mountain bikes te huur.
Je kunt eventueel een extra nacht in Aus blijven zodat je het spookdorp Kolmanskop kunt bezoeken. Kolmanskop is een verlaten goudzoekersdorp uit begin 1900 met onder het zand bedolven huizen, midden in de woestijn.
Dag 8 – Aus – Sossusvlei sundowner
Reistijd: circa 5,5 uur, dagafstand 400 kilometer
Na het ontbijt stap je de auto in en stuur je langzaam richting het noorden naar de Sossusvlei. Op de gravelwegen kun je nou eenmaal niet heel hard rijden. De maximum snelheid is veelal 80 km per uur, maar wij vonden dit alsnog hard genoeg op de gravelwegen. Na ongeveer 5,5 uur rijden, kom je aan bij je lodge middenin de woestijn. Je kijkt uit over een uitgestrekte woestijnvlakte tot aan de horizon. Enkel duingras, zandduinen, heuvels en hier en daar een verdwaalde klipspringer.
Om je zo optimaal te laten genieten van deze omgeving, ga je aan het eind van de dag met onze gids op een Afrikaanse sundowner. Van de gebaande paden af parkeert hij de auto en geniet je onder het genot van een hapje en drankje van de ondergaande zon. (Alleen bij de lodges reis van toepassing).
Dag 9 – Sossusvlei & Deadvlei
Wil je de Sossusvlei op z’n mooist beleven, zorg dan dat je voor zonsopkomst bij de entree bent. Het is vroeg opstaan, maar de ochtendzon kleurt de woestijn in een dieprode gloed. Een magisch gevoel als je de zon langzaam op ziet komen. Afgezien van enkele peperdure lodges liggen alle accommodaties (waaronder ook onze lodges) in een straal van ongeveer 60 km rondom Sesriem, de toegangspoort naar de Sossusvlei. Zodra de zon ontwaakt gaan de poorten open en rijd je over een kaarsrechte weg door de Sossuvlei. Aan beide kanten doemen de zandduinen op. Sommige zijn honderden meters hoog, zo ook Dune 45 die je kunt beklimmen. Best pittig in het mulle zand, maar het uitzicht over de duinenzee is waanzinnig.
Midden tussen de immense duinen liggen de kalkvlaktes van Deadvlei. Hier staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn maar nog volledig in tact zijn door het droge klimaat. De Deadvlei is alleen te bereiken met een 4×4 (shuttle) of met de benenwagen. Wij kozen voor de benenwagen op de heenweg; een pittige wandeling (circa 4 km), maar zeker een aanrader. Je wandelt tussen de hoogste zandduinen ter wereld die zich constant verplaatsen door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. Terug pakte we de shuttle die ons voor circa € 10,- pp naar de auto bracht.
Neem voldoende water mee vandaag, zeker als je de wandeling naar Deadvlei maakt. Vanaf een uurtje of elf lopen de temperaturen flink op tot wel veertig en soms vijftig graden en we raden je dan ook aan om dan terug te keren naar je auto. Het is nog ongeveer anderhalf rijden naar ons guesthouse bij Solitaire ten noorden van de Sossusvlei. Voor deze bouwsteen hebben we op dag 1 gekozen voor de woestijnlodge ten zuiden van de Sossusvlei. De tweede dag (vandaag) slaap je in ons gezellige guesthouse ten noorden van de Sossusvlei. Je bent dan alvast een eindje onderweg naar de volgende bouwsteen en het is voordeliger dan de lodges romdom Sossus.
’s Avonds smulde wij van een heerlijke ‘farmstyle’ maaltijd met typische Afrikaanse gerechten en groenten uit eigen tuin onder een groot rieten dak.
Dag 10 – Sossusvlei – Swakopmund
Reistijd: circa 5 uur, dagafstand 400 kilometer
Laat bij het ontbijt nog een gaatje over. Nadat je uitgecheckt bent raden we je aan om te stoppen bij het benzinestation (er is er maar één, dus kan niet missen). De inmiddels overleden eigenaar Moose bakte hier dagelijkse verse Nederlandse appeltaart. Het recept is gebleven en is om je vingers bij af te likken. Vanaf Solitaire rijd je door de middle of nowhere naar de kustplaats Swakopmund. Met een wit uitgeslagen landschap en soms enorme kraters in de weg, lijkt het alsof je op de maan rijdt. Na zo’n vijf uur rijden kom je bij een natuurlijke lagune met honderden flamingo’s en pelikanen. Dan is het nog een half uurtje rijden naar Swakopmund, een kustplaats waar de Duits koloniale invloeden (apfelstrudel!) nog sterk zichtbaar zijn. Er hangt een lekker sfeertje; veel restaurantjes, terrasjes, shoppen of over het strand slenteren. Je verblijft hier twee nachten, zowel voor rust in de reis, maar ook omdat er veel te doen is.
Het klimaat aan de kust is doorgaans het hele jaar aangenaam al is het typische dat je in Swakopmund op één dag wel vier seizoenen kunt ervaren; mist en kou in de ochtend, felle zon en knalblauwe lucht in de middag, een woestijn windje in de namiddag en een frisse avond. Een rugzak met een warme trui en zonnebrand is dus altijd handig.
Swakopmund is ook meer een kustplaats dan een badplaats. Misschien zie je enkele dappere zwemmers, maar het water is niet bepaald aangenaam warm zoals je misschien zou verwachten in Afrika. Niet zo dapper? Gelukkig is er in Swakopmund genoeg te doen zoals parachute springen, zandsurfen of een dolfijnentour maken. Qua accommodatie hebben we een eenvoudig, maar centraal gelegen guesthouse uitgekozen. Er komen hier ook veel zogeheten ‘overlanders’ die gezamenlijk in een safaritruck door Afrika reizen dus het is altijd gezellig. De kamers en het ontbijt zijn prima en meer heb je in Swakopmund eigenlijk niet nodig, omdat je meestal de hele dag op pad bent.
Wil je liever wat comfortabeler verblijven op dit punt van je individuele Namibië rondreis? Kies dan voor onze upgrade in Swakopmund. De b&b is rustiek ingericht met oog voor detail. Het hogere comfortniveau zie je vooral terug in de gebruikte materialen, de badkamer en de bedden.
Dag 11 – Peddelen tussen de zeeleeuwen
Swakopmund is dé activiteitenstad van Namibië. Wij kiezen voor een actieve excursie om je autobenen en –armen even los te schudden. Voor de koloniale kust huisvest een kolonie van meer dan 15.000 zeehonden. Er varen verschillende boten uit, maar wij geven de voorkeur voor een actieve en milieuvriendelijke manier; de kayak. Het is even wiebelen in het begin, maar wij hadden al snel de slag te pakken. Al peddelend maak je kennis met deze vrolijke zwemmers. Zeehonden zijn erg nieuwsgierig en komen dichtbij je kayak. Met een beetje geluk zwemt er ook een dolfijn voorbij en met heel veel geluk zie je zelfs een walvis in de verte. De pelikanen pikken een visje uit de zee terwijl de zeehonden liggen te genieten in het zonnetje. De gids vertelt met passie over de dieren. Na een lichte lunch ben je na het middaguur weer terug in Swakopmund. De rest van de dag kun je zelf invullen.
Zie je het peddelen niet zitten, kies dan voor een wandeling met gids door een nabij gelegen township of een quadbiketour door de zandduinen.
Dag 12 – Swakopmund – Brandberg
Reistijd: circa 4 uur, dagafstand 350 kilometer
Tank voordat je Swakopmund uit rijdt de auto vol, want het is de komende dagen de enige mogelijkheid. Bij Henties Bay rijd je landinwaarts en beland je in een soort maanlandschap. De gravelweg heeft een slechte conditie met flinke kuilen dus je wordt flink door elkaar gehusseld. Wanneer het landschap verandert, kom je in de buurt van je overnachtingsplek. Het wordt heuvelachtig en er liggen overal rotsblokken verspreid, alsof iemand ze daar gewoon heeft neergegooid. Omdat het lang reizen is naar Damaraland, plannen we een tussennacht in. Je slaapt vanavond in de omgeving van Twijfelfontein / Brandberg. Deze plaatsen liggen middenin de rotswoestijn en zijn eigenlijk geen plaats te noemen. Behalve je accommodatie is er geen andere bebouwing. Een bijzondere gewaarwording vonden wij.
Optioneel: voeg twee nachten toe en ga op rhinotrekking safari
Je rijdt door een verlaten, rotsachtig woestijnlandschap. Je lodge voor de komende twee nachten ligt hoog op de berg met een uitzicht waar je u tegen zegt. Een 50 kilometer lange canyon strekt zich uit naar de horizon. Vanuit het infinity pool is het genieten pur sang. Relax op je terras met hetzelfde uitzicht of bij het zwembad. Je hoeft de komende dagen niets, maar wil je er toch op uit dan raden we de rhinotrekking aan (niet inbegrepen). Met een gids en een paar trackers die de sporen zoeken en volgen, rijd je met een 4×4 auto door de bush. Bij een goed spoor, parkeert de gids de auto en ga je te voet verder. De gids attendeerde ons op bewegende bladeren en ineens zagen we tussen de bosjes twee neushoorns! Indrukwekkend om deze prehistorische dieren van zo dichtbij te zien. Tijdens je safari zie je waarschijnlijk ook andere Afrikaanse inwoners zoals zebra’s, giraffen en antilopen. Laat het ons weten wanneer je deze Damaraland bouwsteen met verblijf in een tentenkamp wilt toevoegen aan je reis.
Dag 13 – Brandberg – Etosha
Reistijd: circa 6 uur, dagafstand 400 kilometer
Neem vanochtend nog even de tijd voor ontbijt en geniet van het uitzicht. Je neemt afscheid en kruipt achter het stuur op weg naar Etosha National Park. Het is een lange dag in de auto, maar de wegen zijn goed. Wij verkiezen in deze reis een lange reisdag (circa zes uur) boven een extra overnachting. Je slaapt vanavond in Etosha National Park waardoor je safari direct kan beginnen. De accommodaties in het park zijn grootschalig en verre van sfeervol. De kamers zijn echter prima en het grote pluspunt zijn de drinkplaatsen. Je kunt de hele avond en nacht met een koud biertje naar het wild kijken bij de verlichte drinkplaats. In de hoogseizoenmaanden (juli t/m oktober) zijn de kamers in het park snel volgeboekt. We hebben dan sfeervolle alternatieven net buiten het park, dichtbij de entree.
Dag 14 & 15 – Safari in Etosha
Vandaag staat geheel in het teken safari. Aangezien je in het park verblijft, kun je direct op pad. Wij vinden het heel bijzonder om met je eigen auto op zoek te gaan naar brullende leeuwen en tetterende olifanten. Bij de waterplaatsen (duidelijk aangegeven op de plattegronden) komen olifanten, giraffen, kudu’s en zebra’s regelmatig drinken. Met een beetje geluk zie je leeuwen of neushoorns. Als de zon wat hoger aan de hemel staat, zoeken de meeste dieren een beschutte plek. Voor ons was dit de ideale timing om te lunchen in één van de kampen. Als het weer een beetje afkoelt stap je weer in de auto en speur je naar wild tot de zon ondergaat. Je overnacht in onze fraaie safari lodge net buiten Etosha National park.
Dag 16 – Klik met de San
Vanuit je safari in Etosha duik je de komende dagen weer de bush in en maak je kennis met eeuwenoude stamtradities van de San. Trotse jagers leren je tijdens een bushwalk in kliktaal (de gids vertaalt) alles over de natuur als apotheek en supermarkt. Gekookte bladeren helpen tegen hoofdpijn, bladnerven gebruik je als garen en sprinkhaan is een delicatesse. Hoewel de grashutten tegenwoordig verruild zijn voor stenen huisjes en traditionele kleding plaats maakt voor een spijkerbroek; tot op de dag van vandaag worden de natuurtradities van generatie op generatie doorgegeven. Je slaapt deze nacht in een bushcamp middenin de natuur. De acht ruime tenten hebben gewone bedden en een privé badkamer. Comfort in de bush.
Dag 17 – San– Otjiwarongo
Reistijd: circa 5 uur, dagafstand 500 kilometer
Na de San rijd je via Grootfontein naar Otjiwarongo. Na ongeveer vijf uur kom je aan bij je bed & breakfast waar je incheckt voor de komende nacht. De B&B heeft een fijne tuin of terras en bij je accommodatie of aan de overkant vind je van dezelfde eigenaren een restaurant dat bekend staat om z’n goede pizza’s.
Onze tip: rijd een half uur verder en verblijf dichterbij het Waterberg Plateau in je eigen bungalow met uitzicht op het plateau. Het is heerlijk zitten bij zonsondergang op je privé-terras, onbetaalbaar! Laat het ons weten als we deze special stay (tegen een meerprijs) voor je mogen inplannen (op basis van beschikbaarheid).
Dag 18 – Wandelen in Waterberg, doorreis naar Windhoek
Reistijd: circa 4 uur, dagafstand 370 kilometer
Sta de volgende ochtend vroeg op en rijd in ongeveer een uur naar Waterberg Camp NWR ten oosten van Otjiwarongo. Betaal de entreegelden en vraag om een kaart van het gebied. Er zijn verschillende wandelingen, korter of langer, die je op je eigen tempo kan maken. Of boek een gamedrive. Naast giraffen, gemsbokken, luipaarden en neushoorns is dit een van de weinig plekken in Namibië waar ook buffels voorkomen (in Etosha bijvoorbeeld niet). Dus wil jij je Big 5 compleet maken, dan heb je hier de mogelijkheid. Wil je het plateau op? Boek dan liever een extra nacht in Otjiwarongo, zodat je een dag de tijd ervoor hebt of kies voor onze special stay zoals hierboven genoemd die dichterbij het Waterberg Plateau gelegen is mét uitzicht op het plateau vanuit je eigen bungalow.
Na de wandeling rijd je op door naar Windhoek. De route naar windhoek is prima: de wegen zijn goed en de bewegwijzering is duidelijk. Onderweg passeer je het oude missionarisstadje Okahandja: een leuke plaats om even te stoppen. De shoppers onder ons kunnen hun hart ophalen bij de handwerkmarkten ten zuiden van de hoofdweg. De lokale bevolking laat met trots hun houtsnijwerken zien. Mocht je nog niet eerder geslaagd zijn voor souvenirs, dan zal je hier zeker niet met lege handen vertrekken.
Aangekomen in Windhoek lever je de huurauto in bij het verhuurbedrijf. Zij brengen je naar een guesthouse voor je laatste nachtje in Namibië.
Dag 19 & 20 – Terugvlucht
Vandaag neem je afscheid van je Namibië highlights reis en vlieg je terug naar Nederland. Je wordt bij je guesthouse opgehaald en op tijd naar de luchthaven van Windhoek gebracht. De meeste vluchten vertrekken ’s middags en vliegen ’s nacht. Je komt dan de volgende ochtend aan in Europa.
Je kunt deze rondreis naar eigen wens verlengen of aanpassen. Je kunt dit aangeven op het aanvraagformulier of je kunt het telefonisch met ons doorspreken. We helpen je er graag bij.
Onze slaapplekken
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Tussen duinen en ravijnen - kampeerreis
De reis staat beschreven met verblijf in lodges en guesthouses. Wil je graag extra avontuurlijk op reis gaan, dan kun je ook voor een kampeerreis kiezen. Dé manier om avontuurlijk en individueel door Namibië te reizen: een stevige 4×4, een tent op het dak en volledige kampeeruitrusting. Je hebt alle ‘faciliteiten’ aan boord. Wij regelen de campsites in Nationale Parken, aan de rivieroever of middenin het woestijnlandschap. ’s Avonds klap je de daktent op en roer je onder de sterrenhemel in je pannetje. Je valt in slaap met dierengeluiden op de achtergrond.
In vergelijking met de lodges reis, slaap je bij een kampeerreis rond de Sossusvlei niet op twee verschillende locaties maar twee nachten op eenzelfde campsite. We proberen altijd het verblijf op de campsite net binnen de toegangspoort van de Sossusvlei te reserveren. Ook bij Etosha doen wij ons best om te zorgen dat je drie nachten in het park slaapt. Let op dat bij de kampeerreis de bush walk in Kalahari en sundowner bij de Sossusvlei bouwsteen niet mogelijk zijn.
Tussen duinen en ravijnen - In stijl lodge reis
Reis zuidelijk en start je reis in de Kalahari waar het lijkt alsof ze ‘slow travel‘ hebben uitgevonden. In het diepe zuiden loop je letterlijk op het randje van de Fish River Canyon. Bezoek de San die in eigen kliktaal vertellen hoe ze overleven in de natuur zonder de moderne gemakken. Uiteraard ontbreken de rode zandduinen van de Sossusvlei, peddelen met zeeleeuwen in Swakopmund en een safari in Etosha niet in je reis. Slapen doe je in onze upgrade in-stijl accommodaties.