Familie op reis met Riksja Myanmar
BlogFamilie op reis in Myanmar
Verslag van Familie van Laarhoven afgelopen zomer samen op reis geweest.
Omdat we wisten dat Myanmar nog niet zo toeristisch is als omringende landen in Azië (overigens wel de reden waarom we hierheen wilden) hebben wij de hulp ingeschakeld van Riksja. Geen spijt van ! Onze eigen reis samengesteld via bouwstenen en alles was prima geregeld te plekke. We werden door gidsen naar de bus gebracht en bij uitstap stond de nieuwe gids weer klaar. Goed Engels sprekende gidsen die met vol enthousiasme vertelden over hun land of stad. Leuke hotels, van basic tot goed, maar altijd met erg vriendelijk personeel die altijd behulpzaam waren en hielpen om onze vakantie tot een succes te maken.
Hoogtepunten: De 2 daagse trekking van Kalaw naar het Inle lake met overnachten bij de locals. Zelfs ondanks de regen een onvergetelijke ervaring. Schoenen drogen op bierflesjes rond de vuurplaats zodat we ’s morgens weer met droog schoeisel verder konden om maar eens een detail te noemen. En de eendaagse trekkings in Hsipaw en Kyaukme waarbij we hebben genoten van de uitzichten en omgeving en de verhalen van de gidsen over het leven in Myanmar.
De avond voor de trekking komt de gids met ons kennis maken. Hij verteld dat ze morgen met zijn tweeën ons zullen begeleiden en dat er ook een kok meereist. Hij verteld en laat op de kaart zien welke route we gaan nemen en welke spullen we mee moeten nemen voor onderweg. Om 8:30 worden we op gehaald door onze gidsen. We laden al onze rugzakken in de auto en geven deze ergens in het dorp af. Morgen zullen onze rugzakken naar de eindbestemming gebracht worden.
Al snel is het uitzicht prachtig. We lopen door ‘ weilanden’ waar van allerlei groenten en fruit verbouwd worden. We zien ook Mountain rise. Onze gidsen leggen alles prima uit in goed Engels. Het is regen seizoen dus is er voldoende water voor alle gewassen en daardoor ziet alles er erg mooi fris groen uit.
Op de akkers zien we regelmatig mensen aan het werk. Vrouwen die gewassen aan het planten zijn, onkruid aan het wieden zijn of mannen die achter een ploeg lopen getrokken door een os. We stoppen soms even om te kijken en te zwaaien.
Uiteindelijk bereikte we rond 18:15 uur het dorpje, wat later dan verwacht maar nog op tijd want het begon nu te schemeren en dat betekend dat het dan snel donker wordt. We lopen naar het huis waar we zullen overnachten. Sommige gezinnen van de lokale bevolking hier verdienen een centje bij door hun huis aan te bieden als overnachting voor toeristen tijdens de trekkings. Een soort airbnb zeg maar. We gaan naar onze slaapzaal . Dit is een grote ruimte met 1 tl-lampje. In de slaapzaal ligt 2 keer een 2 persoons bed en een 1 persoons, met daarboven een klamboe. Gelukkig zijn we moe, dus waarschijnlijk zal slapen straks wel lukken.
We nemen een biertje en wat fris, want dat is wel gewoon aanwezig (voor de toeristen), en gaan in de ‘keuken’ zitten waar onze gidsen en de kok al bezig zijn met het eten. We zitten in kleermakers zit in een cirkel in de ruimte langs de vuurplaats en kletsen wat met de gidsen over het leven in het dorp, de kok maakt ondertussen ons voorgerecht. Frietjes ! Gebakken in een wok op houtvuur, we kunnen ons er nog niet veel bij voorstellen, maar als het klaar is en we kunnen proeven smaakt het eigenlijk verrassend goed. Air fryer op zijn Myanmarees. Na de frietjes krijgen we een lekkere soep die wel iets weg had van onze erwtensoep.
Na het eten kletsen we nog wat met de gidsen over ons leven en hun leven. Over hobby’s en gewoontes. Over wat wij van Myanmar vinden. Volgens de gidsen is de natuur rondom Kalaw echt het mooiste van Myanmar. Wij beamen dat we het echt super vinden en dat we erg van de natuur houden. Van Hsipaw hebben ze wel ooit gehoord maar ze zijn daar nog nooit geweest. Koen speelt een stukje gitaar. Helaas mist er 1 snaar op de gitaar, dus het is een beetje behelpen.
De tweede dag is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts. De volgende kortte pauze is onder een zeer grote ‘bodhi tree’. Een voor boeddhisten heilige boom, met zeer dikke stam en takken die als een soort paraplu breed uitwaaieren. We hebben ze al vaker gezien, en omdat het een heilige boom is wordt er ook niets mee gedaan, niet gekapt voor het hout of omdat de boom in de weg staat.
Het meer is nu bijna steeds in zicht, en we komen nu ook wel echt dichter bij. Rond 12:30 komen we aan in de bewoonde wereld en daar is ook onze lunch post, en tevens einde van de tocht. We zien onze kok weer, en op een tafel liggen onze rugzakken, de nieuwe band op de brommer heeft het dus gehouden. We eten soep, en de kok heeft nog één keer zijn best gedaan door diverse fruitsoorten erg leuk te ‘ etaleren’. We nemen hier afscheid van onze gidsen en bedanken hun voor deze 2 hele mooie dagen. We lopen naar de boot die voor ons klaar ligt om ons naar het hotel op het meer te brengen.
Mochten we nog ooit een soortgelijke reis gaan maken gaan we zeker weer bij Riskja informeren.