Ga naar inhoud

Riksja Travel
Marokko
Praktische informatie Marokko

Handige weetjes over Marokko

Algemene informatie

Handige weetjes voor vertrek

Riksja Marokko organiseert individuele reizen. Wij zijn zelf al vaker naar Marokko geweest en hebben de leukste plekken ontdekt. Je vind op onze website zoveel mogelijk info en tips voor een individuele Marokko reis. Daarnaast kunnen wij je adviseren vanuit onze eigen reiservaring. Dit vinden wij de must do’s in Marokko. Wij kunnen je helpen met het samenstellen van je individuele rondreis. Je vind bij onze Marokko bouwstenen de leukste plekjes die we kennen. Je kunt deze naar wens combineren. Of kijk bij onze Marokko rondreizen waarbij je de bouwstenen al logisch hebben samengesteld. Onze Marokko specialisten Sharon, Kirsten en Jessica helpen je graag met het samenstellen van jouw individuele Marokko-rondreis. Op onze teampagina vind je informatie over wie we zijn. Je kunt contact met ons opnemen per e-mail: info@marokkoonline.nl, telefonisch: 071-5162033 of via mijn reisplan.

Lokaal koken in Taroudant Marokko
Merzouga - Marokko woestijn

Praktische weetjes voor je Marokko-reis

Beste reistijd: De beste reistijd voor Marokko is het voor en najaar. In deze tijd is de temperatuur in Marokko aangenaam, tussen de 20 en 25 graden. Ook valt er nauwelijks regen in deze periode. Meer informatie over het klimaat in Marokko vind je op onze klimaat pagina.

Tijdsverschil: In Marokko is het 1 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 2 uur vroeger. Wanneer de ramadan in de zomermaanden valt dan wordt de klok weer vooruit gezet zodat men minder lang hoeft te wachten om te mogen eten.

Bellen en Internet: Het mobiele netwerk van Marokko is goed en je hebt dan ook bijna overal bereik. Het internet in Marokko wordt steeds verder uitgebreid. De meeste accommodaties hebben wifi of kun je gebruik maken van wifi in café of restaurants.

Voltage: Het stroomnet van Marokko is 220 volt. Sommige accommodaties hebben nog andere stopcontacten en zij hebben daarom zelf wereldstekker klaar liggen voor de Europese reizigers.

Veilig reizen in Marokko

Als mensen denken aan individueel reizen door Marokko, dan vragen zij zich af hoe het zit met de veiligheid. Dat is jammer en vaak gebaseerd op het onbekende, het niet weten wat te verwachten. Marokko is absoluut een veilig land om doorheen te reizen, ook als je bijvoorbeeld met alleen vrouwen reist. Het is heel goed te doen om zelf met de huurauto door het land te reizen. Marokkanen zijn van nature zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Net als op alle andere verre bestemmingen moet je uiteraard wel beschikken over een portie ‘gezonde achterdocht’. Tijdens je Marokko reis moet je altijd alert zijn en geen ‘domme’ dingen doen zoals na middernacht door de verlate straatjes van de Medina lopen. Laat ook nooit waardevolle spullen en/of geld achter op je hotelkamer.  In onze ogen wellicht ouderwets maar homoseksuele stelletjes doen er goed aan om niet in het openbaar ‘de liefde naar elkaar te uiten’. In Marokko is dit nog niet zo geaccepteerd als bij ons en kan dus voor onnodige spanningen zorgen. Verder voorkom je eventuele narigheden door je te houden aan de lokale gebruiken en gewoonten.

Marokko rondreis reizigers
Marokko kookles

Kleding

Uit respect voor de lokale bevolking raden wij aan om niet in té korte rokjes en minuscule hemdjes te lopen. Je hoeft zeker niet je lichaam te bedekken, een rok over de knie met een T-shirtje met mouwtjes is prima voor vrouwen. Loop er niet uitdagend bij, de Marokkaanse bevolking is dit niet gewend, je zal dan ook zeker extra (wellicht ongewenste) aandacht krijgen. Mocht je de woestijn in gaan draag overdag dan dunne kleding, maar neem voor ’s avonds zeker iets warms mee.

Taal

De Fransen hebben eigenlijk maar een hele korte periode in Marokko gezeten en toch spreekt meer dan tachtig procent van de bevolking naast het Arabisch, Frans. Nu zullen de meeste mensen geen Arabisch spreken, maar een klein woordje basis Frans lukt de meeste van ons nog wel. Spreek je helemaal geen Frans, ook dan is er nog geen man over boord, want het Engels begint steeds meer door te dringen al zal je wel gebruik moeten maken van wat handen- en voetenwerk. In de meeste van onze accommodaties is altijd wel iemand aanwezig die een beetje Engels spreekt, of verstaat, zolang je niet te snel praat.

Marokko specerijen
Lokale vrouwen Marokko

Ramadan

Vanuit het islamitisch geloof hebben de Marokkanen één vastenmaand, de ramadan genoemd. Tijdens deze periode is de service in de hotels soms iets minder dan gebruikelijk en is alcohol slechts beperkt verkrijgbaar. Tevens zijn de openingstijden van winkels en bezienswaardigheden soms aangepast. Vaak is er in de avonduren na zonsondergang juist veel meer te beleven en zie je overal eettentjes verschijnen. Houd een beetje rekening met de Ramadan door overdag niet op straat uitgebreid te eten. De ramadan is zeker geen belemmering voor je vakantie en door de sfeer in de avond misschien juist een extra ervaring.

Wanneer is de ramadan? In 2019 begint de ramadan op 6 of 7 mei t/m 4 juni. Het suikerfeest is de afsluiting van de ramadan en start op 4 of 5 juni. De dagen daarna zullen meer winkels en restaurants gesloten zijn. In 2020 zal de ramadan starten op 24 april t/m 23 mei en aansluitend het suikerfeest beginnen op 23 mei. Afhankelijk van de de stand van de maan kunnen de datums één of twee dagen verschillen.

Eten, drinken en alcohol

Het eten in Marokko is goed. Ook op de markten kan je gewoon wat eten bij een tentje. Mocht je van jezelf weten dat je geen sterke maag hebt, dan kan je zelf inschatten wat je wel of niet kunt eten. Let bij marktkraampjes op of er veel mensen zijn. Als er ook veel lokale bevolking is, dan weet je dat het een betrouwbaar eettentje is en je er gerust kunt eten. Je kan het beste geen kraanwater drinken. We raden je aan water uit een fles te kopen. Sidi Ali is water met een aangename neutrale smaak. Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt.

Marokko is een islamitisch land en de meeste moslims drinken uit geloofsoverwegingen geen alcohol. Probeer de lokale gebruiken zoveel mogelijk te respecteren door niet in het openbaar alcohol te nuttigen. Er wordt ook niet overal alcohol geschonken, op bepaalde plekken kun je dus een ‘nee’ verwachten als je om een verfrissend biertje vraagt. De meeste hotels en restaurants waar buitenlandse bezoekers komen, schenken echter wel alcohol en het is dan ook geen enkel probleem om één of meerdere alcoholische drankjes te nuttigen.

Marokko kookles
world