Ga naar inhoud

Riksja Travel
Madagaskar
Nosy Be Madagaskar (4)

Handige weetjes over Madagaskar

Algemene informatie

Beste reistijd

In de zomermaanden juni, juli en augustus is het winter in Madagaskar. Een aangename temperatuur met frisse nachten op het hoogland. De periode daarna, september, oktober en november is de lente periode. Dieren zijn het meest actief en vogels het best te spotten. Ook staan er een hoop bloemen in bloei waardoor het een stuk kleurrijker is dan de winter. Ook is dit de periode waar je de kans hebt walvissen te spotten. December, januari, februari en maart vallen in het regenseizoen, warm dus. In het regenwoud is het aangenaam maar op enkele plekken kan het erg warm zijn. April en mei zijn verreweg de beste maanden om Madagaskar te bezoeken. Het is rustig, er is een lekkere temperatuur, alles is in bloei en je kunt veel dieren spotten. De kleur is deze tijd op z’n best!

Goed om te weten: Tsingy de Bemaraha en de westkust van Madagaskar kun je bezoeken van april tot november. De rest van het jaar kun je er niet komen vanwege de modderwegen en de waterstand van de rivieren die je moet passeren. Ook aan de randen van het seizoen heb je kans op veel modderwegen en uitdagende rivieroverstekingen, daarom raden wij ook altijd een chauffeur aan wanneer je van de geasfalteerde RN7 af reist.

Madagascar Tsingy de Bemaraha (19)
Madagascar Belo sur Tsiribinha (6)

Eten en drinken

Rijst is het hoofdingrediënt in de Malagasy keuken. Ze eten het minstens drie keer per dag. Desondanks kun je er door de Franse invloeden genieten van goedgevulde baguettes, croissants en kaas. In de hotels serveren ze veelal een westers ontbijt met toast, boter en jam. De Italiaanse en Chinese restaurants zijn er ook goed vertegenwoordigd. Eén van de leukste onderdelen van reizen vinden wij het ontdekken van de lokale keuken. De typisch Malagasy Zebusteak is een traktatie voor vleesliefhebbers. Aan de kust en op de eilandjes zijn kreeft en garnalen de specialiteiten. Probeer ook vooral eens de Ramozava, het nationale gerecht van Madagaskar. Dit is een stoofpotje van vlees en groenten, gekruid met gember. Vegetariërs bestellen een maaltijd ‘tsy misy hena’, zonder vlees. Bestel dan vooral de légumes sautées, gezoute roerbakgroenten, erg lekker als hoofd- of bijgerecht.

Wij raden aan om altijd flessen mineraalwater te kopen en geen water uit de kraan te drinken. Frisdrank en bier wordt overal verkocht voor een paar euro per fles of blikje. Malagasy koffie wordt vaak met zoete melk aangemaakt, waar je van moet houden. De lokale thee is prima, maar niet zo sterk van smaak. Ben je erg gehecht aan je dagelijkse bakje koffie of thee, dan is het geen overbodige luxe om je eigen oploskoffie of zakjes thee mee te nemen.

Tijdsverschil en voltage

Er is maar een klein tijdsverschil tussen Nederland en Madagaskar. In onze wintertijd is het twee uur later in Madagaskar. In de zomertijd is dit één uur.

De voltage in Madagaskar is 220 Volt, zoals we gewend zijn. Er worden normale stopcontacten gebruikt met twee ronde gaatjes. Je kunt je eigen mobiel oplader, föhn of scheerapparaat dus meenemen vanuit Nederland zonder dat je een wereldstekker nodig hebt.

Omvang

Madagaskar, een indrukwekkend eiland, gelegen voor de Afrikaanse oostkust. Het is het op 3 na grootste eiland van de wereld en is al miljoenen jaren geleden losgeraakt van het vaste land. Dat is dan ook de reden dat dieren en planten zich volledig hebben kunnen ontwikkelen in plaats van uit te sterven en is de flora en fauna nergens anders ter wereld te zien. Het land bestaat uit 19 verschillende nationale parken, 2 marine parken, 5 natuurparken en 21 reservaten.

Madagascar lokale vrouw
Madagascar Ranomafana (9)

Onze tip voor Madagaskar is om met een koffer te reizen. Je reist rond met auto en chauffeur en de bagage blijft veelal in de auto als je een nationaal park in gaat. Het is wel handig om een kleine rugzak mee te nemen als je er op uit gaat.

Of je nu in het natte of droge seizoen naar Madagaskar op vakantie gaat, comfortabele katoenen kleding komt altijd goed van pas. Een fleece trui of jas is nodig voor de hoger gelegen gebieden zoals Ranomafama National Park.

Naast de gebruikelijke toiletspullen en zwemkleding, vinden we de volgende spullen onmisbaar in onze tas:

  • gympen of (teva)sandalen met grof profiel
  • waterdichte wandelschoenen
  • kleine, goede verrekijker om lemuren in boomtoppen te spotten
  • voorraadje pennen, ballonnen, rozijndoosjes, stickers, (hotel)zeepjes enz. om uit te delen aan lokale kinderen
  • pet en zonnebril
  • regenponcho
  • zaklantaarn of hoofdlampje voor nachtwandelingen in de nationale parken
  • muggenlotion met DEET
  • zakjes O.R.S. poeder of Norit (tegen diarree)
  • zakjes oploskoffie en/of theezakjes
world