Klimmen in onontdekt Tsaranoro
Bouwsteen✓ Wandel naar de top van de Tsaranoro of de Kameleon
✓ Maak kennis met de rijstcultuur van de Betsileo
✓ Plons in het water van een natuurlijk zwembad
✓ Verblijf in een bungalow met uitzicht over de bergtoppen
✓ Optioneel: maak een driedaagse trek naar Pic Boby
Dag 1 – Op naar de bergtoppen van de Tsaranoro-vallei
De route die je aflegt is vandaag niet lang; je bent namelijk vanuit het plateau van Isalo Nationaal Park ongeveer 4 uur onderweg en vanuit ambachtsstad Ambalavao maar 2 uur. Het laatste uur rijd je off-road langs allerlei dorpjes totdat je bij de Tsaranoro-vallei uitkomt. De omgeving wordt steeds spectaculairder; dit is het toneel waar je morgen gaat hiken. Tsaranoro wordt vaak beschouwd als Andringitra en dat is deels ook kloppend. Het Andringitra-massief ligt eigenlijk een vallei verderop, maar is te zien vanaf de wandelingen die we hieronder omschrijven.
Je verblijft in één van de ‘camps’ in de vallei. Ze zijn allemaal vrij eenvoudig, maar hebben geweldige uitzichten. Voor onze bungalow lazen wij een boek – al was het moeilijk te concentreren met zoveel moois om je heen. In de bar drink je een lokale THB (Three Horses Beer) of een zelfgestookte rum met tal van smaken.
Dag 2 – Hike naar de top
De mogelijkheden van wandelingen met je gids zijn eindeloos, maar de meeste reizigers kiezen ervoor om één van de toppen rondom de vallei te beklimmen. De populairste zijn de Kameleon en de Tsaranoro zelf. De Kameleon is een redelijk pittige klim – met een klein beetje klimmen en klauteren – door regenwoud en grasvelden met prachtige uitzichten over onder andere Pic Boby, de hoogste top in de regio. De Tsaranoro is een stuk pittiger en vereist een goede fysieke conditie; je klimt bepaalde stukken bijna recht omhoog met behulp van touwen die er hangen. Qua uitzicht verschillen beide niet veel, behalve dat ze op elkaar kijken. Kies dus vooral aan de hand van je conditie en drang naar avontuur welke geschikt is voor jou.
Op de weg terug naar je lodge heb je nog tijd om te lunchen (dit kun je bestellen bij je lodge) aan een kristalhelder natuurlijk zwembad en een plons te maken. Het laatste stuk wandel je door een stuk regenwoud, wij zagen hier de kleurrijkste kameleon, ringstaartmaki’s en heel bijzondere insecten.
De Betsileo-dorpen
Eenmaal in de vallei wandel je in een halfuurtje via diverse dorpen weer naar de lodge. Voor de lokale gidsen niets bijzonders, zij zien het elke dag, maar wij vonden dit één van de hoogtepunten van de bouwsteen. Probeer een praatje te maken met de lokale bevolking, met handen en voeten, een glimlach en hulp van de gids als tolk kom je heel ver. In Tsaranoro leven vooral leden van de Betsileo-stam. Zij staan bekend om hun rijstproductie en het gehele dagelijks leven is hieromheen gebouwd. Zo hebben zij net als in veel Aziatische landen overal rijstterrassen gemaakt. Vrouwen dragen bijna allemaal een hoedje en scheiden met de hand het kaf van het koren van de rijst. Ontzettend interessant om te zien hoeveel werk hierin zit. Hoe belangrijk het stammensysteem is in Madagaskar is hier ook weer te zien. Deze regio is de grens van de Betsileo en de Bara (die ook bij Isalo Nationaal Park leven). Voor de mannen en vrouwen in Tsaranoro die trouwen met iemand van de andere stam, is een apart dorp gebouwd. Hier zie je de typerende tweelaagse Betsileo huizen naast de Bara-stijl.
Optioneel: je kunt ook kamperen in het nationale park en de hoogste top Pic Boby beklimmen. Dit is een driedaagse wandeling. Geef bij je reisspecialist aan als dit je voorkeur heeft.
Dag 3 – Vervolg van je Madagaskar rondreis
Ben je nog niet uitgewandeld? Sta vroeg op en beklim nog een top met je gids (dit is niet inbegrepen). De afstand naar je volgende bestemming is niet zo groot, dus je hebt er de tijd voor. Ga je toch direct al verder? Dan is een logisch vervolg het Isalo Nationaal Park of Ambalavao. Reizigers met minder vakantiedagen kiezen er ook weleens voor om Ambalavao over te slaan en direct door te reizen naar het regenwoud van Ranomafana om op zoek te gaan naar de gouden bamboemaki.