Ga naar inhoud

Riksja Travel
Kroatië, Slovenië & Montenegro
Kroatië krk

Handige weetjes over Kroatië en Slovenië

Algemene informatie
Handige weetjes Kroatië & Slovenië - beste reistijd

Praktische informatie Kroatië & Slovenië

Beste reistijd

De beste tijd voor jouw reis door Kroatië en Slovenië is mei t/m september. Houd wel rekening met veel reizigers in juli en augustus. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 27 graden in deze maanden, waarbij het aan de kust vaak wat warmer is dan in het binnenland. In de winter kan het er een stuk frisser worden met de laagste temperatuur in januari, dan is het rond de 8 graden Celsius.

Stranden
Wist je dat Kroatië en Slovenië veelal kiezelstranden hebben? Onze tip daarom: neem waterschoenen mee!

Omvang Kroatië en Slovenië

Slovenië is een klein en compact land, slechts de helft van Nederland. Het voordeel hiervan is dat alles op maximaal drie uur rijden van elkaar ligt. Hierdoor kun je het land echt goed beleven. Kroatië, daarentegen, is langgerekt waardoor de reisafstanden een stuk langer worden. Heb je tweeënhalf a drie weken de tijd en ga je met eigen auto op reis? Dan zul je in Kroatië waarschijnlijk alleen in het noorden blijven. Het is vrij ver om helemaal naar het zuiden van Kroatië af te reizen. Mocht je dit wel willen zien, dan raden wij een fly & drive aan. Vlieg bijvoorbeeld naar Dubrovnik of Split. Omdat de vliegreis een stuk sneller gaat dan de autoreis, heb je meer tijd te besteden in Kroatië.

Handige weetjes Kroatië & Slovenië
Handige weetjes Kroatië & Slovenië - cultuur

Taal

De officiële taal in Kroatië is Kroatisch. In de meeste toeristische plaatsen spreken ze ook goed Engels en zelfs een beetje Duits. Het is voor ons een taal die erg moeilijk te verstaan is, alhoewel ja (da) en nee (ne) wel overeenkomstig zijn. In Slovenië is de officiële taal Sloveens. Het is verwant aan het Kroatisch en ze hebben wel ongeveer vijftig dialecten en subdialecten. In de binnenlanden zullen ze wellicht wat minder Engels spreken dan in de wat meer toeristische delen van het land, maar vonden wij, dat brengt ook weer zijn charme met zich mee. Met een paar woordjes in de lokale taal tover je zo een glimlach op iemands gezicht, daarom hieronder een paar voorbeelden:

Kroatisch & Sloveens
hallo/hoi = zdravo – Sloveens = Živijo
goedemorgen = dobro jutro
goedendag = dobar dan
goedenavond = dobra večer
hoe gaat het? = kako si/ste?
goed = dobro
tot ziens = doviđenja – Sloveens = nasvidenje
alstublieft = molim
bedankt = hvala
proost! = živjeli! – Sloveens = na zdravje!

Eten en drinken

In Kroatië eten ze vooral veel vis en ook brood is erg populair. In Istrië vind je veel maaltijden met Italiaanse invloeden zoals pasta, risotto en gnocchi. Een specialiteit van de regio Dalmatië en echt om te smullen is Soparnik: een soort grote pizza met veel ui, knoflook, olijfolie en snijbiet. Wij raden je aan om bij Konoba’s te eten, dit zijn traditionele taverna’s die gezellig zijn ingericht. Zij hebben geen uitgebreide menukaart, maar je kunt er wel typisch Kroatisch eten. In Slovenië vind je weer invloeden vanuit de alpen terug zoals apfelstrudel, zuurkool met worst en veel vlees. Daarbij vind je aan de kust ook wel weer de invloeden uit Italië terug en wordt ook daar veel vis gegeten.

Kookworkshop Zadar | Riksja Travel Kroatië
Handige weetjes Kroatië bellen en internet

Bellen en internet

In zowel Kroatië als Slovenië kun je vanuit je Nederlandse belbundel bellen, omdat beide landen tot de EU behoren. De kosten zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met je bundel. Let wel op dat als je in Kroatië op een veerboot wilt bellen of internetten of je wel verbonden bent met een EU-netwerk. Het kan namelijk zijn dat je wordt verbonden met een maritieme satellietverbinding en dan bel en internet je buiten je bundel met erg hoge kosten.

In de meeste hotels maak je gebruik van wifi, evenals in restaurants er bars. In grote steden vind je vaak wifi hotspots waarmee je kunt verbinden.

Geschiedenis in een notendop

Kroatië
Kroatië heeft een rijke geschiedenis en dat merk je zodra je door het land reist. Denk bijvoorbeeld aan het stadje Dubrovnik dat een turbulent verleden heeft. Zo stond de stad eerst onder Byzantijns bestuur, vervolgens onder het Venetiaans gezag, daaropvolgend namen de Hongaren de leiding, waar de de Turkse Sultan het roer weer overnam. Door de ligging van de stad werd Dubrovnik een belangrijke plek waar men leefde van handel en zeevaart.

Na de eerste wereldoorlog maakte Kroatië deel uit van de Federatie Joegoslavië. In 1991 riep Kroatië de onafhankelijkheid uit, maar ze hebben nog vier jaar lang moeten vechten om het hele land terug te krijgen. De dag van de overwinning vond plaats op 5 augustus 1995. Dit wordt nog ieder jaar gevierd.

In 2013 werd Kroatië het achtentwintigste lidstaat van de EU, terwijl het al sinds 2004 kandidaat-lidstaat was. Inmiddels betalen ze in Kroatië ook met de euro.

Slovenië
Slovenië is nog maar een jonge staat, maar heeft al behoorlijk wat meegemaakt. Het behoorde bijvoorbeeld eeuwenlang bij Oostenrijk waarna het ook deels in handen kwam van de Italianen. Na de bezetting in 1941 werd Slovenië opgedeeld tussen Duitsland, Italië en Hongarije. In 1945, na behoorlijk wat onrust over de verdeling in het land, ging Slovenië deel uitmaken van communistisch Joegoslavië. Net als Kroatië werden zij in 1991 onafhankelijk en is het sinds 2004 onderdeel van de Europese Unie. Sinds 2007 kun je er ook met de euro betalen.

Handige weetjes Kroatië & Slovenië geschiedenis
world