Gezondheid in Kroatië en Slovenië
Voorbereid op reisGezondheid in Kroatië en Slovenië
Hetgeen waar de meeste mensen zich zorgen over maken bij het uitzoeken van een nieuwe vakantiebestemming, is of deze wel corona-proef is. Wij hebben daar een coronaviruspagina voor geschreven waar je up-to-date informatie vindt over corona in Kroatië en Slovenië.
Wanneer je naar Kroatië en Slovenië reist zijn er geen extra voorzorgsmaatregelen die je dient te nemen op gebied van gezondheid. Beide landen zijn schone landen, waar het risico op ziek worden niet groter is dan in Nederland. Het water uit de kraan kun je in principe gewoon drinken, bij twijfel (voornamelijk in Slovenië) is het beter om flessen bronwater te kopen.
De medische zorg is goed. Er zijn moderne ziekenhuizen in de grotere steden waar men vaak Engels spreekt. Mocht je zelf medicijnen gebruiken, dan is het aan te raden om voldoende medicatie voor de hele reis mee te nemen. Buitenlandse recepten worden namelijk niet geaccepteerd.
Zorg altijd dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten. Indien je naar een huisarts of ziekenhuis moet, neem dan ook altijd eerst contact op met je reisverzekering, zij zullen je verder helpen. Houd er rekening mee dat je in sommige gevallen direct contant moet betalen voor de medische zorg ter plaatse. Dit krijg je in de meeste gevallen daarna weer terug van de reisverzekering.
Huidverzorging
Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er een desinfecterend middel op en eventueel voor overdag een pleister.
Zorg altijd dat je een hoge factor zonnebrandcrème smeert op de blootstaande huid. Snorkelen met T-shirt aan is niet raar. (Wij doen het in ieder geval altijd).
Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel.
Met name in de droge tijd bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden, trek het dier er niet met wat alcohol uit, maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop). Of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.
Zonnesteek
Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg dat je altijd een fles water bij je hebt, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.