Ga naar inhoud

Riksja Travel
Kaapverdië
wolken

Gezondheid in Kaapverdië

Voorbereid op reis
Uitkijkend over de krater

Gezondheid op Kaapverdië

Riksja Kaapverdië heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden altijd aan ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Net zoals in veel landen in Afrika is de gezondheidszorg en hygiëne in Kaapverdië over het algemeen minder ontwikkeld dan in Nederland. Desondanks beschikt Kaapverdië op de grote eilanden zoals Santiago, Sao Vicente en Sal over goede gezondheidsvoorzieningen, inclusief ziekenhuizen. Voor reizigers zijn er op andere bestemmingen apotheken beschikbaar waar basismedicijnen verkrijgbaar zijn.

Het drinken van kraanwater wordt over het algemeen afgeraden, dus het is raadzaam om flessenwater te gebruiken. Hoewel malaria zelden voorkomt in Kaapverdië, vooral buiten Praia op het eiland Santiago, is het belangrijk om muggenbeten te voorkomen door gebruik te maken van muggenwerende middelen, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang. Voor specifieke gezondheidsadviezen wordt reizigers aangeraden om voor vertrek hun huisarts of een gespecialiseerde reisgeneeskundige te raadplegen.

Inentingen

Voor een rondreis door Kaapverdië zijn geen vaccinaties verplicht, mits je in de laatste 7 dagen niet in een land bent geweest waar gele koorts is. In dat geval heb je een vaccinatie gele koorts nodig. DTP en Hepatitis A wordt aanbevolen.

Voor vertrek kun je contact opnemen met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Een last minute reis naar Kaapverdië hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plaatse alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Malaria

In 2024 heeft Kaapverdië de officiële status van malariavrij verkregen, wat een mijlpaal is voor de lokale gezondheid. De afgelopen drie jaar zijn er geen nieuwe gevallen van malaria geregistreerd. Voorheen kwamen malariagevallen alleen voor rond de regenmaanden in het binnenland van Santiago, maar deze zorg is nu verleden tijd.

Hoewel malaria niet langer een risico vormt, is het nog steeds verstandig om jezelf te beschermen tegen muggenbeten, zoals in elk warm land. Hoewel muggen niet overvloedig aanwezig zijn, kunnen hun beten hinderlijk zijn. Neem daarom voor de zekerheid antimuggenspray met DEET mee.

Drinkwater

Om gezondheidsrisico’s te vermijden, raden we aan om water uit flessen te drinken, ook voor het poetsen van je tanden. Het gebruik van kraanwater voor consumptie kan darmklachten veroorzaken, vooral bij mensen die niet gewend zijn aan de lokale bacteriën en mineralen.

Daarnaast is het verstandig om voorzichtig te zijn met ijsblokjes in drankjes en met rauwe groenten en fruit die mogelijk met kraanwater zijn gewassen. Hoewel restaurants en accommodaties vaak hun best doen om veilige praktijken te handhaven, kan het buiten de gebaande paden toch lastig zijn.

world